مایکروسافت هفتهی گذشته در ویدیویی در یوتیوب نشان داد که چگونه کاربر یا تعمیرکاران میتوانند لپ تاپ سرفیس SE را به منظور تعویض و تعمیر کیبورد، صفحهنمایش و باتری آن باز کنند. با این وجود مایکروسافت هنوز به صورت 100 درصدی کاربران خانگی را تشویق به انجام این کار نمیکند و در آغاز و انتهای ویدیو، این کمپانی با نشان دادن این نوشته از خود سلب مسئولیت میکند: “مایکروسافت توصیه میکند که شما برای تعمیر دستگاه خود به یک فرد متخصص در این زمینه مراجعه کنید و اگر میخواهید خودتان تعمیر را انجام دهید، جوانب احتیاط را رعایت کنید.”
همهی این ها به تاریخچهی مایکروسافت با محصولات سرفیس و جنبش right to repair (حق تعمیر) برمیگردد. مشتریان مایکروسافت نیز در چند سال اخیر با امضا کردن درخواستهای عمومی و پتیشن از این شرکت خواستهاند که حق تعمیر دیوایس را بدون مانع برای آنها فراهم کند. ویدیو آموزشی بازکردن و تعمیر قطعات سرفیس SE، نشان میدهد که مایکروسافت احتمالا تمایل دارد بعضی از دستگاههای جدید خود را برای انجام تعمیرات و آموزشهای مرتبط، آسانتر بسازد. به نظر میرسد که احترام به حق تعمیر در مایکروسافت دارد قوت میگیرد.
در چند سال گذشته مسئله حق تعمیر تجهیزات الکترونیک در غرب مورد توجه قرار گرفته حتی در اواسط تیر ماه امسال استیو وزنیاک یکی از بنیانگذاران اپل ویدیویی منتشر کرد و در آن گفت که او کاملا از این جنبش دفاع میکند. او افزود که اگر در زمان بزرگشدناش و حتی تاسیس اپل، حق یادگیری و تعمیر تجهیزات الکترونیک در دسترس همگان نبود، شاید هم اکنون کمپانی به نام اپل وجود نداشت.
با پیشرفت تکنولوژی بعضی از کمپانیهای سازنده تجهیزات الکترونیک ادعا میکنند که تعمیرات این دستگاهها بعضا یا غیرممکن است یا باید توسط خود کمپانی صورت گیرد. فارغ از صحت این ادعاها، خیلی از تعمیرکاران و فعال این حوزه در غرب از انحصارطلبی این کمپانیها بر محصولات خود ناراضیاند و در مخالفت اذعان میکنند که مشتری با خرید کالای الکترونیک حق مالکیت کامل آنرا بر عهده داره و شرکتها نمیتوانند نحوه تعمیر دستگاه را به مالک آن دیکته کنند.
در همین زمینه شرکتها دسترسی به قطعات جداگانه که برای تعمیر محصول نیاز است را کاملا محدود میکنند و حتی اجزا و طرحهای اتصالات الکتریکی در (schematics of board) دستگاه که میتواند در اختیار تعمیرکار و خریدار باشد را نیز از دسترس آنها خارج میکنند. برخی از این شرکتها ادعا میکنند که انجام این موارد حق پتنت و کپیرایت آنها را نقض میکند و فناوریهای آنها را در معرض کپی کردن قرار میدهد. در حال حاضر چندین ایالت آمریکا طرحهای قانونگذاری برای (Electronics right to repair) حق تعمیر محصولات الکترونیک توسط مشتری را در دست بررسی دارند.
دیدگاهتان را بنویسید