سیستم عامل اندروید به خودی خود قابلیت های حفظ حریم خصوصی و امنیتی جالبی دارد که در این مطلب قصد داریم مروری بر آنها و موارد اضافی دیگر داشته باشیم. با توجه به درآمد گسترده گوگل از تبلیغات، اندروید و حریم خصوصی همیشه همراه یکدیگر نبودهاند و گوگل همچنان بخش بزرگی از درآمد خود را از جمعآوری دیتا در سرویسهای خود و تبلیغات بدست میآورد.
- پشتیبانی اندروید 13 از سیم کارت الکترونیک و استفاده راحت تر از دو شماره
- اندروید 13 ویژگی های پیشرفته ای برای مانیتورینگ اپ ها و کارکرد باتری دارد
هرچند باید اشاره کرد که Google در سالهای گذشته اختیارات کاربران اندرویدی را برای مدیریت اطلاعاتشان و ایجاد قابلیت های حفظ حریم خصوصی افزایش داده و Android را به سیستمعاملی با امکانات فراوان تبدیل کرده است. احتمالا شما از قبل با برخی از ترفندهای توصیه شدهی امنیتی مانند استفاده از PIN قوی، استفاده از رمز اولیه الفبایی همراه با عدد برای قفل دستگاه و یا حتی بروز نگهداشتن سیستم عامل گوشی و نرمافزارهای آن آگاهی دارید.
همچنین ایمن نگهداشتن حسابهای کاربری با استفاده از MFA و رمزهای قوی ایدهی خوبی است. سیستم عامل اندروید برخی قابلیتهای امنیتی مانند بوت تایید شده، تضمین اصالت فرمور و Google Play Protect را به صورت پیشفرض فعال کرده است.
در ادامه نگاهی بر موارد دیگر که در قسمت تنظیمات میتوان آنها را برای ارتقای حریم خصوصی خود فعال کرد میاندازیم و باید اشاره کرد که برخی از این تنظیمات ممکن است در نسخههای گوناگون اندروید متفاوت باشد و یا اصلا وجود نداشته باشد.
برنامه هایی که استفاده نمیکنید را حذف کنید
بعید است که یک نفر از همهی برنامههای نصب شده در گوشی خود استفاده کند، با حذف کردن برنامههای غیرضروری نه تنها میتوان به آزاد کردن فضای ذخیرهساز گوشی کمک کرد، بلکه امنیت دستگاه نیز بهبود پیدا میکند، به دلیل اینکه برخی از App هایی که بر روی گوشی نصب هستند همچنان میتوانند در پسزمینه اجرا شوند و اطلاعات را جمعآوری کنند و به اشتراک بگذارند.
خوشبختانه خلاص شدن از شر این برنامههای به اصطلاح زامبی محور بسیار ساده است و کافی است که به استور گوگل پلی قسمت My apps and games مراجعه کنید و برنامههایی که بیش از 3 ماه از آخرین استفادهی آنها میگذرد را حذف کنید.
مجوز های اپ های اندرویدی خود را بررسی کنید
پس از پاک کردن برنامههای غیرکاربردی، حالا بهتر است Permissions و مجوزهای دسترسی اپ هایی که دائم از آنها استفاده میکنید را بازبینی کنید و مطمئن شوید که اپها به آن چیزی که باید دسترسی داشته باشند دسترسی دارند نه بیشتر. به عنوان مثال یک اپلیکیشن مسیریاب تنها نیاز است تا به Location دستگاه دسترسی داشته باشد و دسترسیهای اضافی برنامه به حافظه، SMS و موارد دیگر باید محدود شود.
برای انجام این کار در نسخههای جدیدتر اندروید کافی است به قسمت تنظیمات گوشی بروید و پس از آن Privacy and security قسمت Permissions Manager را انتخاب کنید. در نسخههای قدیمیتر اندروید با رفتن به تنظیمات و سپس انتخاب Apps میتوانید دسترسیهای اپلیکیشنهای گوشی را برای هر برنامه بررسی کنید.
مخفی کردن Notifications های حساس در صفحه Lock گوشی
تنظیمات پیش فرض اندروید به گونهای انجام شده تا تمام محتوای اعلانها و نوتیفیکیشنها را زمانی که گوشی قفل است نشان دهد، این یعنی اگر دستگاه شما بدست یک فرد ناشناس بیافتد میتواند برخی اطلاعات حساس مانند کدهای ارسالی در SMS و رمزهای احراز هویت دو مرحلهای را بدون نیاز به پیداکردن رمز گوشی مشاهده کند.
خوشبختانه در اکثر نسخههای اندروید قابلیت محدود کردن نمایش این اطلاعات وجود دارد و در قسمت Settings بخش Privacy and security، سپس با انتخاب Notifications on lock screen میتوانید مشخص کنید که اندروید چه سیاست حریم خصوصی را در این رابطه اجرا کند.
در این بخش به صورت Default گزینه Show all sensitive content انتخاب شده اما کاربر میتواند Show sensitive content only when unlocked را انتخاب کند که اطلاعات حساس در نوتیفیکیشن را فیلتر میکنند و برخی محتوای دیگر در این زمینه که شامل اطلاعات غیرحساس است را نشان میدهد.
بهتر است اجازه ندهید قبل از باز کردن گوشی هیچ محتوایی از نوتیفیکیشنها نمایش داده شود و به همین دلیل میتوان گزینه Don’t show notifications at all را انتخاب کرد.
وب گردی ایمن تر در دستگاه اندرویدی و استفاده از DNS over HTTPS در مرورگر
Google Chrome به صورت پیشفرض مرورگر اصلی گوشیهای اندرویدی است و قابلیت Safe Browsing mode این مروگر به صورت default فعال است. کاربران میتوانند با انتخاب Enhanced Safe Browsing در بخش تنظیمات امنیتی این مرورگر قابلیتهای حفاظتی آن را ارتقا دهند. همچنین کاربران میتوانند استفاده از یک مرورگر دیگر مانند Firefox را در نظر بگیرند.
DNS رمزنگاری شده یکی دیگر از قابلیتهای کلیدی برای ارتقای حریم خصوصی است، مخصوصا اگر DNS قابلیتهای فیلترینگ URL های حاوی بدافزار را انجام دهد. Cloudflare چنین سرویس را ارائه میدهد و DNS امنیتی آن قابلیت فیلترینگ آدرسهای مخرب وب را دارد. برای استفاده از این قابلیت در نسخههای جدید مرورگر کروم در ورژن دسکتاپ یا اندروید کافی settings را انتخاب کنید سپس بر روی Privacy and security کلیک کنید.
حالا در این قسمت Use secure DNS را فعال کنید و گزینه دوم Custom را انتخاب کنید. سپس در قسمت سرویسدهنده این آدرس https://security.cloudflare-dns.com/dns-query را کپی پیست کنید. اگر به کلادفلر برای درخواستهای DNS خود اعتماد ندارید میتوانید با استفاده از همین روش، آدرس DNS رمزنگاری شده با پروتکل HTTPS سرویسدهندهی مورد نظر خود را وارد کنید.
دیدگاهتان را بنویسید