اپل از سال 2017 وارد مشکل رسوایی Batterygate شده است. یک فعال حقوق مصرف کننده در بریتانیا در حال طرح شکایت دسته جمعی جدیدی علیه این شرکت، به دلیل کاهش عملکرد پردازنده در آیفونهای دارای باتری قدیمی است. در صورت موفقیت آنها در فرآیند دادرسی، حداکثر 25 میلیون کاربر بریتانیایی مستحق دریافت غرامت خواهند بود.
عدم شفافیت با مصرف کنندگان و جریمههای هنگفت
همه چیز از زمانی شروع شد که در سال 2017، اپل تصمیم گرفت به طور مخفیانه عملکرد پردازندههای آیفونهایی با باتریهای قدیمی را کاهش دهد. البته نیت اپل از این کار این بود که باتری گوشیهای قدیمیتر طول عمر طولانیتری داشته باشند و احتمال خاموش شدن ناگهانی یا تمام کردن شارژ در هنگام استفاده از حداکثر توان پردازنده کاهش پیدا کند. اما چیزی که باعث شاکی شدن بخشی از مصرف کنندگان شده، این است که این ویژگی بدون اطلاع کاربر و بدون هیچ راهی برای پیکربندی مجدد تنظیمات بهروزرسانی شد.
این تصمیم اپل، تا کنون صدها میلیون دلار هزینه برای آنها به بار آورده، هزینههایی که این شرکت مجبور شده برای حل و فصل شکایات دسته جمعی در ایالات متحده و تحقیقات جداگانه توسط 34 ایالت پرداخت کند. از سمت دیگر باید به آن جریمه 27 میلیون دلاری از سوی رگولاتورهای فرانسوی و هزینه تعویض 11 میلیون باتری با قیمت پایین برای مصرف کننده را اضافه کرد، اما با این حال به نظر میرسد که هنوز مجازات اپل به دلیل عدم شفافیت در مورد رسوایی “Batterygate” به پایان نرسیده است.
25 میلیون کاربر بریتانیایی در انتظار غرامت
در آخرین مورد، یک ادعای حقوقی جدید در بریتانیا در حال شکلگیری است که میتواند جریمه مالی سنگینی برای اپل در پی داشته باشد، رقمی در حدود 750 میلیون پوند (926 میلیون دلار). این دعوای حقوقی دسته جمعی توسط محقق بازار و فعال حقوق مصرف کننده جاستین گاتمن آغاز شد که این ادعا را در دادگاه تجدید نظر شواری رقابت ثبت کرده است. اگر او بتواند در فرآیند دادرسی خود موفقیت شود، به 25 میلیون نفر در بریتانیا که گوشیهای آیفون 6، 6 پلاس، 6 اس، 7، 7 پلاس، 8، 8 پلاس، آیفون SE یا آیفون X را خریداری کردهاند، اجازه میدهد تا به دلیل عدم شفاف سازی از سوی اپل در مورد ویژگی مدیریت باتری که به دستگاههای آنها اضافه شده است، غرامت دریافت کنند.
گاتمن اعتقاد دارد که اپل باید در مورد مشکل مصرف انرژی شفاف عمل میکرد، اما در عوض تصمیم گرفت با یک بهروزرسانی نرمافزاری برای دستگاههایی که باتریهای ضعیف دارند، به صورت مخفیانه صورت مسئله را پاک کند. هرچند اپل این مشکل را در سال 2017 پذیرفت و از آن زمان به بعد، یک گزینه را در تنظیماتِ بخش سلامت باتری اضافه کرد، اما گاتمن به این کار اپل راضی نبوده و در حال پیگیری این پرونده است تا «میلیونها کاربر آیفون در سراسر بریتانیا برای جبران آسیبهای ناشی از اقدامات اپل غرامت دریافت کنند».
اپل در بیانیهای که برای The Guardian ارسال کرد، گفت:
“ما هرگز – و هرگز – کاری برای کوتاه کردن عمدی عمر محصولات اپل انجام ندادهایم، یا اینکه بخواهیم تجربه کاربری را برای ارتقای مشتری کاهش بدهیم. هدف ما همیشه تولید محصولاتی بوده است که مشتریان ما آن را دوست داشته باشند و ماندگاری آیفونها تا حد امکان بخش مهمی از آن است.”
در هر صورت ایدهی اپل برای کاهش میزان پردازش جهت افزایش طول عمر باتری در نگاه اول چیز بدی به نظر نمیرسد، اما اینکه این کار را به صورت مخفیانه و بدون هیچ اطلاع رسانی انجام داده است موضوع دیگری است. مطمئنا این داستان و تمام هزینههای مالی و اعتباری که برای اپل به وجود آمده است، میتواند یک الگو برای شفاف عمل کردن در ارتباط با مصرف کنندگان در شرکتها رقیبش باشد.
مطالب مرتبط:
عدم شفافیت = آدم حساب نکردن