نسخه نمونه از پردازنده های AMD Ryzen 3000 با لیتوگرافی 7 نانومتری، برای نخستین بار توسط خانم “لیزا سو” در نمایشگاه CES 2019 نمایش داده شد. جالب است بدانید که AMD در پردازنده های نسل سوم ذن از فناوری Multi-Chip Module یا همان MCM بهره می برد.
با وجود آنکه AMD ادعا می کند که اولین پردازنده با لیتوگرافی 7 نانومتری را طراحی کرده است، اما ظاهرا با قابلیت MCM به واقع یک پردازنده چند ماژوله را طراحی کرده است. ریخته گری این تراشه ها بر عهده TSMC است که البته با در نظر گرفتن ویژگی MCM، هزینه تولید بسیار کاهش خواهد پیدا کرد. AMD برای رابط بین این سیلیکون ها که بر روی یک PCB قرار گرفته اند، از رابط Infinity Fabric در نسل دوم استفاده می کند که دارای پهنای باند 2 برابری به نسبت نسل پیشین است.
شاید برخی جزئیات در زمینه پردازنده های AMD Ryzen 3000 منتشر شده باشد، اما در زمینه ویژگی های MCM آن اطلاعات چندانی در دست نیست. بر روی تراشه، یک کنترلر I/O قرار گرفته است که این کنترلر به خودی خود در لیتوگرافی 14 نانومتری تولید می گردد. این کنترلر داخلی، مدار RAM را نیز تحت اختیار می گیرد که البته در CPUهای دیگر نیز متداول است.
در قسمتی دیگر از پکیج، ای ام دی 2 سیلیکون 7 نانومتری را در کنار یکدیگر قرار می دهد که هر یک دارای 8 هسته هستند (در مدل پرچمدار). در مدل های دیگر امکان استفاده از 1 تراشه تنها و یا حتی 2 تراشه 4 هسته ای نیز وجود دارد. چرا که AMD در گذشته نیز با مسدود سازی هسته ها، پردازنده های سطح پایین تر را تولید کرده بود. در یک تراشه MCM، تعداد 3 مسیر Infinity Fabric وجود دارد که CPUها را به یکدیگر و سپس به کنترلر متصل می سازد. به هر حال نسل سوم پردازنده های این شرکت هم از ویژگی MCM بهره خواهند برد که قیمت پایین آنها را توجیح می کند.
روش اینتل فرق میکنه. اینتل راست داره میره سراغ 3D STACKING و فرق اون با ZEN2 (RYZEN 3000) اینه که RYZEN از مدل 2D STACKING استفاده میکنه.تفاوت تو نحوه قرار گیری هر چیپلت . AMD الان داره از این روش استفاده میکنه تا بیشترین پول لازم رو برای رفتن به دنبال 3D STACKING به دست بیاره.اینتل لازم نداره چون با منابعی که داره اصلا نیاز نداره.
chiplet نه MCM.
سلام.زمانیکه اولین بار، amd از ویژگی mcm در پردازنده های threadripper استفاده کرد؛ اینتل و خیلی ها، amd را مسخره کردند؛ اما حالا شاهدید که باکمال تعجب، اینتل در پردازنده های workstation و بالارده خود، همین ویژگی را دارد بکار می برد!! جالب اینجاست که در مورد اینتل، استفاده از mcm مساوی قیمت پایینتر نیست و این شرکت دارد پردازنده های mcm را با قیمت های نجومی می فروشد…اینجاست که واقعا، می شود به قدرت مخرب و نیت رسانه ها و نویسنده های داخل و خارج، پی برد.
حتی می خوام بگم چه بهتر که MCM هست که قیمت پایین انها را توجیح می کنه.
واقعیت اینه که برای ما کاربرها ( اینکه ماژول MCM هست یا تراشه یکپارچه هست ) اصلا این چیزها مهم نیست. برای ما کاربرها مهم مصرف انرژی ، توان پردازشی و قیمت کالا مهم هست.
اینکه چجوری مهندسی شده و داخل CPU چه فعل و انفعالاتی رخ میده به نظرم فرقی به حال کاربرها نمی کنه. در نهایت مهم اون توان پردازشی هست