اگر قصد راهاندازی یک سایت، خدمات مدیریتی یا نرمافزاری، به اشتراکگذاری فضای ذخیرهسازی یا هر سرویس دیگری را داشته باشید به یک سرور نیاز خواهید داشت. سرور مجازی میتواند یکی از راهکارها برای نیازتان باشد که البته با چالشهای خاص خود همراه است. در این مقاله قصد داریم این چالشها را بررسی کنیم و سرور ابری را به عنوان راهکاری کاملتر معرفی نماییم.
سرور، سرور مجازی و سرور ابری چیست؟
به طور خلاصه هر سه این موارد، سرور هستند؛ یعنی سختافزارهایی را شامل میشوند که از طریق به اشتراکگذاری منابع (از جمله رم، پردازنده و فضای ذخیرهسازی) خدماتی را در اختیار کاربران مختلف قرار میدهند. هر سرور میتواند به شکل محلی و در مکان شرکت پیادهسازی شود یا از طریق اینترنت (یا حتی ترکیبی از این دو)، خدمات خود را در اختیار کاربران بگذارد. خدمات سرور مواردی از جمله بهاشتراکگذاری فضای ذخیرهسازی، وب سرور، پردازشهای مرتبط با هوش مصنوعی، دیتابیس، اپلیکیشنهای متنوع و … را شامل میشود.
اما سرور مجازی، از قابلیتهای یک سرور فیزیکی به شکل بهینهتری بهره میبرد. در سرور مجازی، منابع یعنی پردازنده، رم، فضای ذخیرهسازی و پهنای باند شبکه بین کاربران یک سرور فیزیکی تقسیم میشوند. راهکار سرور مجازی استفاده بهینهتر از منابع را به همراه دارد و به لطف آن، چندین کاربر امکان بهره بردن از منابع یک سرور فیزیکی را خواهند داشت. این راهکار در نگاه اول عالی به نظر میرسد؛ چرا که هم در منابع صرفهجویی میشود و هم هزینه استفاده کاربران از سرور کاهش پیدا میکند.
اما سرور مجازی با محدودیتهایی مواجه است، در حالی که سرور ابری برای این محدودیتها راهکاری دارد. در سرور ابری، چندین سرور فیزیکی از طریق شبکه به هم متصل شدهاند تا در کنار هم استخر منابع را پدید آورند. استخر منابع به این معنی است که مجموعهای از منابع، یعنی رم، پردازنده، فضای ذخیرهسازی و پهنای باند شبکه در دسترس تمامی کاربران هستند. با توجه به اینکه در سرور ابری، تمامی کاربران بسته به میزان تعیین شده، به استخر منابع دسترسی دارند، نگرانی ناشی از خراب شدن سختافزارها وجود ندارد؛ به این معنی که اگر هر سختافزار خراب شود، مهاجرت در لحظه یا Live Migration اتفاق میافتد و کاربر بلافاصله به سختافزار روی یک سرور فیزیکی دیگر منتقل میگردد.
چنین موضوعی موجب میشود کاربران بدون قطع شدن سرویس به استفاده از خدمات سرور ابری ادامه دهند. در ادامه قصد داریم در ۵ بخش، سرور مجازی و ابری را با هم مقایسه نماییم.
امنیت سرور ابری و سرور مجازی
امنیت یکی از مهمترین چالشهای سرور مجازی است. از آنجایی که در سرور مجازی، یک سرور فیزیکی به تعدادی از کاربران سرویس میدهد، مشکلات امنیتی یکی از کاربران میتواند معضلات جدی برای سایر کاربران را به همراه داشته باشد. به عنوان مثال به دلیل مشترک بودن فضای ذخیرهسازی و شبکه، با نفوذ ویروس یا بدافزار، امکان آلوده شدن سایر کاربران هم وجود دارد. در سرور ابری اما هر کاربر در یک شبکه جداگانه قرار میگیرد. در نتیجه مشکلات امنیتی یک کاربر، مخاطراتی را برای سایرین ایجاد نخواهد کرد.
عملکرد
در سرورهای مجازی منابع یک سرور فیزیکی بین تعدادی کاربر تقسیم شده است. به این ترتیب اگر یکی از کاربران بتواند بخش زیادی از منابع را مصرف کند؛ سایر کاربران در رقابت استفاده از منابع شکست میخورند و در نهایت با کاهش سرعت و کیفیت سرویس یا حتی قطع شدن دسترسی به سرور روبرو میشوند. تصور کنید که این موضوع برای یک فروشگاه آنلاین چه چالشهایی به همراه دارد و حتی میتواند به از دست دادن مشتریان وبسایت و افت فروش منجر شود. در سرور ابری اما منابع به شکل اختصاصی در اختیار کاربر قرار میگیرد.
از طرف دیگر در سرور مجازی اگر یکی از سختافزارها با خرابی مواجه شود، سرویسهای تمامی کاربرانِ روی آن سرور قطع میشود؛ در حالی که در سرور ابری به لطف استخر منابع، امکان انتقال خودکار به سختافزار سالم روی سرور دیگر وجود دارد و خدماتدهی به کاربران هم در این شرایط ادامه پیدا میکند. در مجموع باید گفت که در سرور ابری، در مقایسه با سرور مجازی، کیفیت، ثبات و قابلیت اطمینان بالاتری را تجربه خواهید کرد.
سفارشیسازی سرور ابری و سرور مجازی
سرور مجازی امکاناتی را برای شخصیسازی در اختیارتان قرار میدهد اما از آنجایی که در این سرورها با منابع محدود مواجه هستید، در مقایسه با سرور ابری، دستتان در سفارشیسازی بستهتر است. در سرور ابری اما گزینههای متنوعی را در دسترس دارید. شاید در ابتدا تصور کنید که همین گزینههای متنوع، پیچیده شدن فرایند تصمیمگیری را برایتان به همراه داشته باشد. ابر زس برای این موضوع دو راهکار دارد: در سرور ابری «ابر زَس» فرایندهای سادهای برای انتخاب سرویس در نظر گرفته شده؛ در حالی که اگر خواهان امکانات بیشتر و سرویسهای پر تعداد و پیشرفتهتر هستید میتوانید دیتاسنتر ابری «ابر زَس» را انتخاب نمایید.
مقیاسپذیری
برخی از کاربرانِ سرورها نیازهای ثابتی دارند؛ اما برخی دیگر ممکن است در دورههای زمانی متفاوت، کاربریهای متنوعی داشته باشند. به عنوان مثال یک فروشگاه آنلاین را در نظر بگیرید که در بیشتر ماههای سال فروش یکسانی را تجربه میکند اما در شب عید با افزایش فروش ناگهانی مواجه میشود. در صورتی که وبسایت این فروشگاه روی یک سرور مجازی پیادهسازی شده باشد، احتمال کاهش سرعت و حتی قطعی دسترسی کاربران به وبسایت بسیار بالا خواهد بود. اما سرور ابری به لطف مقیاسپذیری، امکان افزایش منابع را در اختیار کاربر قرار میدهد و میتوان در هر لحظه از سرویس، به سادگی منابع را افزایش داد. از طرف دیگر پس از گذر از این شرایط، امکان کاهش مجدد منابع وجود دارد تا بتوان در هزینهها صرفهجویی کرد.
قیمت
در مورد قیمت، گاهی سرورهای مجازی به علت اشتراک منابع، هزینه اولیه کمتری نسبت به سرورهای ابری دارند، اما هزینههای ثانویهای هم مطرح هستند که موجب میشوند سرور ابری گزینه به صرفهتری باشد. به عنوان مثال ممکن است سرور مجازی یک فروشگاه آنلاین با کاهش سرعت سرویس یا قطع شدن دسترسی مواجه شود. همین موضوع میتواند هزینههای پنهان ناشی از کاهش فروش یا از دست دادن مشتری را به همراه داشته باشد.
از سوی دیگر امنیت پایینتر سرور مجازی در مقایسه با سرور ابری، در آینده هزینههای دیگری را به سازمانها تحمیل میکند؛ از جمله هزینه رفع مشکلات امنیتی، فرایند بازیابی اطلاعات و شاید نیاز به بهره بردن از نیروی متخصص برای بازیابی و رفع مشکلات.
سرور ابری بهترین جایگزین سرور مجازی
مهمترین مزایای سرور ابری، امنیت بالاتر، عمکرد و پایداری بهتر، مقیاسپذیری و امکان سفارشیسازی پیشرفتهتر است. اما شاید برایتان سوال باشد که بین سرور مجازی و سرور ابری کدامیک برای شما مناسبتر است؟
اگر قصد دارید برای کسبوکار نوپای خود یک وبسایت ساده راهاندازی کنید و یا عملکرد ابتدایی را از سرور انتظار دارید و از طرف دیگر قرار نیست در دورهای کوتاه مدت، منابع خود را افزایش دهید، سرور مجازی میتواند گزینه مناسبی برایتان باشد. اما سرور ابری علاوه بر این موارد، برای کاربردهای متنوع از جمله استارتاپها، فروشگاههای بزرگ و کوچک، سازمانهای متنوع، توسعهدهندگان، پروژههای دانشجویی و در کل هرگونه نیاز به سرور مناسب است و سرعت، کیفیت و آپتایم بالاتر را در اختیارتان قرار میدهد.
سرویس ابری «ابر زَس» دو گزینه سرور ابری و دیتاسنتر ابری را در اختیارتان قرار میدهد. سرور ابری از تمامی مزایایی که اشاره کردیم بهره میبرد و منابع را به طور اختصاصی ارائه میکند. اگر هم به دنبال مدیریت کامل و پیشرفته سرور خود هستید و میخواهید از تعداد نامحدود آیپی و ماشین مجازی (VM) بهرهمند شوید، دیتاسنتر ابری به عنوان گزینهای پیشرفتهتر این امکان را برایتان فراهم میکند.
اگر در حال حاضر از یک سرور مجازی یا سرور ابری دیگر استفاده میکنید و به دنبال یک سرویس پرسرعت، با آپتایم بالا و همیشه در دسترس هستید، امکان مهاجرت ابری را در اختیارتان میگذاریم و تمامی فرایند مهاجرت شما به زیرساختهای ابر زَس را برایتان اجرا خواهیم کرد.
سلب مسئولیت: تیم تحریریه سختافزارمگ در تهیه محتوای رپورتاژ نقشی نداشته و مسئولیتی در قبال صحت آن ندارد.
دیدگاهتان را بنویسید