با کلی زحمت و سگ دو زدن، ذره ذره پول جمع میکنید تا بالاخره روز موعود خرید سیستم فرا میرسد. با تمام ذوق و علاقه ای که در دل، برای AMD دارید، به بازار مراجعه میکنید و جدیدترین پلتفرم AMD یعنی یک مادربرد AM5 به همراه پردازنده Ryzen 7000 و یک جفت رم DDR5 را تهیه میکنید به این امید که، آخرین فناوری روز دنیا را که توسط AMD ارائه شده است، تجربه کنید.
معمولا روال کار بدین صورت است که پس از اسمبل سیستم – توسط خودتان و یا توسط فروشنده – سیستم بوت میشود و شما شروع به نصب ویندوز میکنید. پس از نصب ویندوز و درایورها، سیستم آماده است تا هر پردازشی که شما بخواهید انجام دهد.
اما، متاسفانه این سناریو زیبا، برای همه ی خریداران پلتفرم AM5 اتفاق نمیافتد. برای بعضیها، پلتفرم AM5 به این راحتی راه اندازی نمیشود!
امروز در این مقاله با ما همراه باشید تا به مواردی که ممکن است، بیتوجهی به آنها باعث بوجود آمدن کد خطای Error 15 و Error C5 بر روی مادربرد شود، آشنا کنیم و راهکارهایی برای رفع آنها پیشنهاد کنیم.
از لحظه اول به فکر آپدیت بایوس باشید!
در طول سالیانی که خودم سیستم AMD داشتم تا به امروز که پلتفرم AMD دوستان را میبینیم، همیشه خدا AMD با RAM مشکل داشته است. در نسل جدید نیز، پاشنه آشیل AMD با رم DDR5 وجود دارد و گاهی رفع شدنی و گاهی رفع نشدنی است.
اگر شما رایزن 7000 و مادربرد AM5 تهیه کرده باشید و تا به حال به هیچ مشکلی – از بابت ناسازگاری با رمهای DDR5 برخورد نکرده باشید – باید به شما تبریک بگویم. شما جزء 10% انسانهای خوش شانس و خوش اقبال روی سیاره زمین هستید.
رمهای DDR5 یک پدیده جدید هستند و ناسازگاری مادربرد و پردازنده با آنها، امر عجیبی نیست. خیلی از مشکلات و ناسازگاریهای رمهای DDR5 با مادربردهای AM5 تاکنون رفع شده اند. اما چگونه؟ با آپدیت بایوس!
حال این سوال مطرح میشود که وقتی مادربرد جدیدی که خریدیم با رمهای ما اصلا بوت نمیشود، چگونه بایوس آن را آپدیت کنیم؟
مادربرد با قابلیت آپدیت بایوس به صورت خاموش بخرید!
اینجا است که باید گفت: لطفا، حتما، مادربردی بخرید که بتوان بایوس آن را به صورت خاموش، آپدیت کرد. مادربردهای میان رده و بالا رده شرکتهای گیگابایت، ایسوس و MSI، هر سه اغلب با قابلیت آپدیت بایوس به صورت سیستم خاموش بدون نیاز به رم و پردازنده را دارند.
این مادربردها یک دکمه به نامهای گوناگون در پشت پنل خود دارند که با استفاده از آن و یک حافظه فلش مموری میتوان جدید ترین بایوس مادربرد را از اینترنت دانلود کرد و بدون پردازنده و رم، بایوس مادربرد را آپدیت کرد.
گیگابایت این فناوری را Q-Flash Plus، ام اس آی Flash BIOS Button، و ایسوس آن را USB BIOS Flashback نام نهادهاند. پس قبل از خرید در مشخصات مادربرد کند و کاو کنید و حتما پنل پشت آن را چک کنید که دکمه مربوطه و قابلیت این کار را داشته باشد تا در صورت نیاز، حتما امکان آپدیت کردن بایوس را بدون نیاز به رم داشته باشید.
رم DDR5 با چیپ SK Hynix بخرید!
خاطرتان باشد، سر چیپست X400 شرکت AMD، ملت به خاطر ناسازگاری بعضی از رمها، دربهدر دنبال رمهای DDR4 با چیپ سامسونگ B-Die بودند تا از ناسازگاری احتمالی پلتفرم AM4 با رمهای SK Hynix فرار کنند.
حالا با پلتفرم AM5 برعکس آن دوران است. برای پلتفرم AM5 باید از رمهای چیپ سامسونگ حتی الامکان دوری کنید و در به در دنبال رمهای DDR5 با چیپ SK Hynix باشید، تا احتمال ناسازگاری رمهای شما با رایزن 7000 به حداقل خود برسد.
برای چک کردن این موضوع، به بررسی چیپ رمی که میخواهید تهیه کنید مراجعه کنید. نام سازنده چیپ در تب SPD نرم افزار CPUz نوشته میشود. باشد که در این راه دشوار سرچ گوگل یاور شما باشد.
اگر بررسی از رم مورد نظر شما در اینترنت موجود نبود، فرکانس و تایمینگ آن را سرچ کنید احتمالا کیتهای دیگر با فرکانس و تایمینگ مشابه رم مورد نظر شما، چیپ یکسان دارند.
به روز رسانی 17 اردیبهشت 1402: کلیه مشکلات ناسازگاری پلتفرم AM5 با رمهای سامسونگ و مایکرون از فیرمور AGESA 1.0.0.6 به بعد کاملا رفع شد و این پلتفرم بدون مشکل با کلیه رمهای DDR5 تا سقف 6000MTs به راحتی سازگار است و کار میکند.
به لیست QVL مادربرد توجه کنید!
راه دیگری که میتوان شانس ناسازگاری رم DDR5 با رایزن 7000 را به حداقل رساند، بررسی لیست رمهای تست شده بر روی مادربرد مورد نظر شماست. این لیست Memory QVL را میتوان در صفحه مشخصات مادربرد پیدا کرد و از روی آن، رم مشابهی که در بازار ایران موجود باشه را پیدا کرد و آن را تهیه کرد!
به لیست QVL رم توجه کنید!
برخی از شرکتها مانند G.SKILL و Corsair، رمهای خود را بر روی مادربردهای مختلف تست میکنند و لیست QVL از مادربردهای سازگار و تست شده را در وبسایت خود در صفحه محصول قرار میدهند. اگر رم مورد نظر شما از میان این دو برند معتبر است، ممکن است مادربرد مورد نظر خود را در لیست QVL این برندها پیدا کنید و با خیال راحت رم و مادربرد خود را با کمترین میزان احتمال ناسازگاری، تهیه کنید!
مادربرد مجهز به دیباگر بخرید!
بله، گران است، ولی شدیدا توصیه میکنیم برای سلامتی روح و روان خودتان، حتما مادربردی تهیه کنید که دیباگر داشته باشد، وگرنه وقتی سیستم گیر میکند و بوت نمیشود و یا به هر دلیلی با رایزن 7000 به مشکل برخورد میکنید، دقیقا متوجه نمیشوید لقمه کجای گلوی سیستم گیر کرده است و شانس عیبیابی دقیق را از خود دریغ میکنید.
موقع نصب پردازنده درون سوکت، آن را به سمت چپ ببرید!
این توصیه احمقانهترین چیزی است که میتوان در دنیای فناوری تصور کرد اما اگر خودم تجربه اش نکرده بودم، باور نمیکردم. هنگامی که پردازنده رایزن 7000 را درون سوکت LGA قرار میدهید، به اندازه یک میلیمتر جای بازی دارد که به سمت چپ و یا راست سوکت متمایل شود.
اگر به سمت راست متمایل باشد، شانس برخورد با خطای رم بیشتر است. بنابراین موقع نصب، حتما پردازنده رایزن 7000 را به منتهیالیه سمت چپ سوکت ببرید و سپس اهرم بستن سوکت را بر روی آن ببندید.
بدین ترتیب شانس بروز خطای رم، کاهش مییابد.
از دیدن خطای Error 15 نترسید!
اگر همه ی کارهای فوق را انجام دادید، اما همچنان به کد خطای 15 برخورد کردید، نترسید، مهندسین زبده AMD طوری پلتفرم AM5 را طراحی کرده اند که برای راه اندازی رم DDR5 ممکن است مادربرد چند لحظه بر روی خطای 15 متوقف شود.
مدت زمان توقف مادربرد بر روی خطای 15، که یک نوع مشکل RAM است، ممکن است بین 20 ثانیه تا 3 دقیقه طول بکشد تا بلاخره مادربرد بتواند مرحله Training رم DDR5 را به پایان برساند و سیستم را راه اندازی کند و به مرحله بعد برود.
پس نترسید، دیدن کد 15 و توقف چند لحظه ای مادربرد بر روی آن میتواند طبیعی باشد!
اما اگر بیش از این زمان سیستم بر روی این کد منتظر ماند، دیگر چاره ای نیست، Clear CMOS کنید، سیستم را ریستارت کنید، برق سیستم را از پاور قطع و وصل کنید، با یک ماژول رم سیستم را تست کنید، جای اسلات رمها را عوض کنید و یا مجدد آخرین بایوس را نصب کنید!
کد خطای Error C5 را خیلی جدی نگیرید!
این کد نیز خطای رم سیستم است، و ممکن است پس از دیدن کد خطای 15 با ریستارت سیستم کد خطای C5 ظاهر شود، و یا اینکه پس از چند بار ریستارت اتوماتیک، کد خطا از 15 به C5 تغییر یابد.
از C5 نترسید چرا که ممکن است ناپدید شود! پس با دیدن آن همچنان با زدن Clear CMOS، و آپدیت مجدد بایوس و ریست سیستم از طریق خاموش و روشن کردن برق پاور، با کامپیوتر کشتی بگیرید تا شاید فرشتههای آسمان شمارا یاری کنند و سیستم AM5 بالاخره از این مرحله عبور کرده و بوت شود!
به جای استفاده از 2 ماژول رم از یک ماژول استفاده کنید. آن را در اسلاتهای مختلف مادربرد قرار دهید، شاید شانس شما زد و فقط با یک ماژول رم سیستم از خطای C5 عبور کرد و بوت شد!
از کیت رم DDR5 دیگری استفاده کنید!
گاهی شانس با شما یار نیست، و هر کاری میکنید از شر خطای رم خلاص نمیشوید و سیستم بوت نمیشود. در چنین شرایطی از یکی از دوستان خود، رم DDR5 قرض بگیرید و با آن مادربرد را تست کنید، اگر بوت شد، که رم DDR5 خود را بفروشید و مدل مشابه رم DDR5 دوست خود را بخرید.
اگر مدل مشابه رم دوست شما در بازار نبود، رم دوست خود را بخرید و وی را به خرید رم DDR5 دیگری ترغیب کنید.
اگر دوستی ندارید که سیستم DDR5 داشته باشد، قبل از خریدن پلتفرم AM5 چنین شخصی را پیدا کنید و با وی طرح دوستی بریزید.
سیستم مبتنی بر پلتفرم اینتل تهیه کنید!
اگر به هر دلیلی خسته شدید و مشکل باقی ماند، میتوانید به شرکت گارانتی مراجعه کنید، شاید مادربرد و یا پردازنده مشکل داشته باشند. یا اینکه اگر حوصله سرو کله زدن و تحمل شکنجه انجام و بررسی اینجور مراحل سخت و مواردی که در بالا ذکر کرده ایم را ندارید، میتوانید سیستم اینتل تهیه کنید.
این همه ناله کردی
آی و اوی کردی
نود درصد رو بدبخت دیدی
با یه اپدیت بایوس حل شد!
چرا خودتو کوچیک میکنی اخه نویسنده.
در کل مقاله خوبی بود .
آموزشی – کمدی
ولی متاسفانه دیگه نمیتونم مثل سابق هر سال سیستم رو آپگرید کنم (چون اقتصاد مال خره )
hahahaha
ممنون دوست خوبم.
عالی نوشتی مثل همیشه
خیلی خندیدم مخصوصا قسمت طرح دوستی بریزید..
به هر حال هرپلتفرم جدیدی که اول کار میاد بازار این مشکلات رو داره و به مرور رفع میشن
ممنون جناب موسوی عزیز
میگم میخاستی اول بنویسی اینتل بخرید این حرفها واقعا در سطح یک سایت مرتبط با سخت افزار نیست خوب معمولا موقعی که پردازنده های جدید میان بیرون خیلی موقعها مشکلات ناسازگاری داشتن که با بایوس جدید یا پچ نرم افزاری یا آپدیت ویندوز مشکلات حل میشه به طور مثال مشکلاتی که نسل 13 با سری مادربردهای 600 داره هم ما خودمون با بایوس آپدیت کردن حل کردیم بعضی موقع ها m. 2ها رو نمیشناسه یا h61 های که کلا شرکتها مجبور شدن یه نسخه b3بدن که یک بروز رسانی بزرگ محسوب میشد
ما اولین سایت ایرانی بودیم که به مشکلات نسل 13 با مادربرد های سری 600 پرداختیم. وظیفه یک سایت سخت افزاری است که راهنمایی کافی برای حل مشکلات ارائه کند و ما انجام دادیم. فارق از اینکه AMD باشد یا Intel.
https://sakhtafzarmag.com/?p=298309
مسعله این نیست که شما اولین بودین یا دومین مسعله اینه که خودت خدایی برد مقاله رو 3 بار بخون میفهمی که عملا داری برند میکوبی این کارها مال کسانی که تازه رفتن تو حوزه ای تی و سخت افزار نه برای شمایی که خوب چندسال توی این ضمینه کار میکنی قشنگ کسی که مطلب رو بخونه و کارش اینجور چیزها نباشه به طرز عجیبی میترسه بعد در آخر راه کار دادید برید اینتل بخرید مایکروسافت با اون عظمتش مداوم داره برای ویندوز پچ و آپدیت میزنه که سیستم عاملش رو استیبل تر کنه و باگ ها رو برطرف کنه باز هم از شما متشکرم بابت اطلاع رسانی ولی مطلبتون رو میتونستید با جور دیگری با آرامش و واقعی تر بنویسید و برند هراسی نکنید
آقا مسعود عزیز، ممنونم از کامنت های شما اما مطلب مهمی فرمودین، اگر کسی “کارش اینجور چیزها نباشه به طرز عجیبی میترسه!” این دقیقا هدف من و هدف رسانه است تا با بیان مشکلاتی که ممکنه در جایی بوجود بیاد و ارائه راهکار مناسب مخاطب خودش رو از مخاطرات آگاه کنه. من با تمام توانایی علمی که داشتم رفتم سمت AMD و خودمو آماده کرده بودم، با تمام آمادگی که داشتم چند روزی طول کشید تا موانع و مشکلات رو رفع کنم، و نتیجه راه هایی که رفتم شد این مقاله. اینکه آگاهی ترس میاره، طبیعیه. تقصیر من نیست.
بعدش شما مطلب رو متوجه نشدید، تمام راهکارهایی که در بالا ارائه شد، کار می کنند. یعنی پله پله راهنمایی کردم و اگر کاربری به مشکل مشابه برخورد کنه در هر پله ممکنه مشکلش حل بشه. اینکه در آخر اشاره کردم اگر “هیچ کدام از راه ها جواب نداد” پلتفرم دیگری تهیه کنید، برای این بود که اگر تمام راه ها رو رفتند و به بن بست خوردند، و سیستم کار نکرد، چیکار کنند؟ بشینند و به در نگاه کنند؟ دیوار رو تماشا کنند؟ معلومه باید بفروشن برن یه سیستم دیگری تهیه کنند.
الان این یوتیوبر گرامی که به مشکل خورد، چیکار کنه؟ نیاد بیان کنه چون ممکنه در مخاطبش ایجاد ترس کنه؟ طرف وسط فیلم رفته یه پردازنده و مادربرد و دو تا کیت رم DDR5 دیگه تهیه کرد. آیا من میتونم توی ایران به مخاطب خانگی بگم مردم اگر با پلتفرم X به مشکل برخورد کردین – دوباره از همون پلتفرمی که به مشکل خوردین – برین یه پردازنده و مادربرد و 2 تا کیت رم DDR5 دیگه تهیه کنید؟ به نظرتون توی ایران با این هزینه ها منطقیه مردم 2 بار بابت یک پلتفرم هزینه کنند؟
با عرض شرمندگی، حرفتون منطقی نیست. من برند هراسی نکردم، واقعیت رو عنوان کردم ممکنه مشکلاتی بوجود بیاد، براش راهکار هم ارائه دادم، حالا اگر دیدن واقعیت یا راهکار ترسناکه، تقصیر من نیست.
به هرحال چون من مبحثم شخصی نیست و صحبت کل کل یا خدای ناکرده تخریب نیست و یک علاقمند قدیمی و کسی که 20 سال توی این ضمینه فعالیت میکنم بیشتر صحبتم دلسوزانه بود چون متاسفانه تو کشور ما برند بازی و برند پرستی مد شده و استرسهای فراوانی برای کاربر و یوزر هست گفتم باز هم ممنون از اطلاع رسانیتون
من که منتظرم چینی ها پردازنده هاشونو جهانی کنن بعد مایکروسافت و اپل زر بزنن پشتیبانی نمیکنیم چینی ها برای لینوکس بهینه کنن بازی برای لینوکس بسازن تازه رقابت قراره شروع بشه