وقتی صحبت از کامپیوترهای گیمینگ ردهبالا یا میانرده میشود توجه به دمای GPU (تراشه یا کارت گرافیک) بسیار مهم است. پردازندههای گرافیکی میتوانند هنگام اجرای بازیهای کامپیوتری یا شبیهسازیهای پیچیده، مقدار قابلتوجهی گرما تولید کنند.
اگر از لپتاپ برای گیم استفاده میکنید، دمای بالا میتواند بر عملکرد آن تأثیر منفی بگذارد و باعث شود هنگام استفاده از آن احساس گرما کنید. در موارد شدید، گرمای بیش از حد میتواند به بدن شما آسیب برساند، مانند سوختگی روی پای شما، یا حتی ممکن است باعث از کار افتادن خود GPU شود.
بنابراین، دو سؤال مهم در اینجا مطرح میشود که چه محدوده دمایی برای کامپیوترهای گیمینگ خوب است و چه اقداماتی میتوانیم برای مدیریت مؤثر گرما انجام دهیم؟
یک پاسخ سرراست و کوتاه
اگر بخواهیم سریع و بدون معطلی به این سؤال پاسخ دهیم باید بگوییم:
هنگامی که در حال انجام یک بازی روی کامپیوتر شخصی خود هستید، دمای GPU معمولاً باید بین 65 تا 85 درجه سانتیگراد (149 تا 185 فارنهایت) قرار گیرد. دمای حالت بیکار، یعنی حالتی که کامپیوتر روشن است، اما استفاده خاصی از آن نمیشود، نیز معمولاً در حدود 30 تا 45 درجه سانتیگراد (86 تا 113 درجه فارنهایت) است.
دمای خوب و امن برای GPU هنگام بازی چقدر است؟
محدودیت دما برای GPUها بسته به طراحی و مدل آنها متفاوت است. برای روشن شدن این موضوع دو مثال مطرح میکنیم.
کارت گرافیک ردهبالای NVIDIA، GeForce RTX 4090، برای مقاومت در برابر دمای 90 درجه سانتیگراد (194 درجه فارنهایت) طراحی شده است. این بدان معناست که در شرایط عادی، این کارت گرافیک میتواند تا این سطح گرما را بدون هیچ مشکل مهمی تحمل کند.
از سوی دیگر کارت گرافیک Radeon RX 7900 XTX AMD دارای درجه حرارت بالاتری است و برای تحمل درجه حرارت تا 110 درجه سانتیگراد (230 درجه فارنهایت) ساخته شده است. یعنی بالاتر از دمای جوش آب.
رسیدن به این دماهای بالا برای عملکرد بهینه و طول عمر کارت گرافیک مطلوب نیست، بنابراین به طور کلی توصیه میشود دما را زیر حداکثر حد تعیین شده نگه دارید.
در واقع، محدودههای دمایی بسیار بالایی که ذکر کردیم، چیزی نیست که همیشه موقع بازی آن را تجربه کنید، حتی اگر بازیهای سختی مانند Cyberpunk 2077 یا Half-Life: Alyx را انجام دهید. محدوده دمایی که معمولاً با آن روبرو میشوید بین 65 تا 85 درجه سانتیگراد (149 تا 185 درجه فارنهایت) است.
کارتهای گرافیک مدرن و امروزی مجهز به طراحی کارآمد و سیستمهای خنککننده بزرگ هستند که به حفظ دما در این محدوده کمک میکنند. این سیستمها به طور خاص برای کنترل گرمای تولید شده در طول بازی و جلوگیری از گرمای بیش از حد طراحی شدهاند. حتی بازیهای دوبعدی نیز میتوانند بر GPU شما فشار وارد کنند و بر دمای آن تأثیر بگذارند.
خنک نگه داشتن GPU برای عملکرد بهینه آن ضروری است. هر چه دمای GPU پایینتر و خنکتر باشد، برای کارت گرافیک شما بهتر است. هنگامی که پردازنده گرافیکیتان در دمای پایینتری کار میکند، فضای بیشتری برای بهبودهایی مانند اورکلاک فراهم خواهد شد. اورکلاک یعنی یک GPU را به نحوی تنظیم کنید تا حتی سریعتر از پیشفرض کارخانه کار کند. اگر علاقهمند به اورکلاک کردن GPU خود هستید، ابزارهای نرمافزاریی در دسترس هستند که میتوانند در این فرایند به شما کمک کنند.
دمای GPU خوب زمانی که کامپیوتر شما بیکار است چقدر است؟
دمای GPU در حالت بیکار، مانند هنگامی که در حال بازی هستید میتواند بسته به نوع و طراحی سختافزار متفاوت باشد. با این حال، به طور معمول میتوانید انتظار داشته باشید که GPU در حالتی که استفاده خاصی از آن نمیشود دمایی بین 30 تا 45 درجه سانتیگراد (86 تا 113 درجه فارنهایت) باشد.
اگر دمای پردازنده گرافیکی (GPU) بالاست چه باید کرد؟
میتوانید تکنیکهایی که در ادامه ذکر میکنیم را برای مقابله با گرمای زیاد GPU امتحان کنید:
- یاد بگیرید که چگونه میتوانید دمای کارت گرافیک خود را بررسی کرده و روی آن نظارت داشته باشد. معمولاً این کار بهوسیله Windows Task Manager یا نرمافزاری که شرکت سازنده GPU در اختیار خریدار قرار میدهد انجام میشود. برای استفاده از Windows Task Manager ، پس از اجرا روی Performance و سپس روی GPU اختصاصی خود کلیک کنید و دمای GPU خود را بررسی کنید.
- اگر متوجه شدید که دمای سیستم هنگام بازی واقعاً بالا میرود و بیش از چند دقیقه در همین حالت باقی میماند، مهم است که فوراً بازی را متوقف کنید. این کار به GPU فرصتی میدهد تا خنک شود و از آسیب احتمالی جلوگیری کند. اگر تصمیم به ادامه بازی دارید، برای اطمینان از اینکه دما تحت کنترل باقی بماند موارد زیر را بررسی کنید.
- مطمئن شوید که کامپیوتر شما دارای کیسی باشد که جریان هوای مناسبی داشته و درون آن گردوغبار وجود نداشته باشد. برای تمیز کردن گردوغبار، میتوانید از یک قوطی هوای فشرده استفاده کنید. اما اگر کیس شما با تهویه هوای خوبی طراحی نشده، ممکن است لازم باشد فنهای بیشتری اضافه کنید یا کیستان را به یک مدل کیس بهتر ارتقا دهید.
- بررسی کنید که فنهای فعلی شما بهدرستی کار میکنند. فنها در کامپیوترهای شخصی اغلب ساکت و آرام هستند، بنابراین تشخیص اینکه چه زمانی خراب میشوند دشوار است.
- اگر یک لپتاپ مخصوص بازی دارید، توصیه میشود یک پایه فلزی محکم و بادوام خریداری کنید. این پایه به دفع گرما بهخصوص در زیر لپتاپ که دریچهها در آنجا قرار دارند کمک میکند.
- یک کار ساده که میتوانید انجام دهید این است که سعی کنید دمای اتاق را بهبود ببخشید. یک پنکه در اتاق خود بگذارید و آن را به سمت کامپیوتر خود قرار دهید و با بستن پردهها از ورود نور زیاد خورشید به درون اتاق جلوگیری کنید.
- اگر در کامپیوتر شخصی خود فضای کافی دارید و کامپیوترتان از قبل سیستم خنککننده مایع ندارد، ارزش دارد که آن را تهیه و نصب کنید. گزینههای خنککننده با کیفیت بالا میتوانند کمی گران باشند، اما هنوز هم سرمایهگذاری بهتری نسبت به جایگزین کردن یک GPU بسیار گرانتر است.
- توصیه میشود با استفاده از نرمافزار، اورکلاک را کاهش دهید یا آن را خاموش کنید. فریمهای اضافی و گزینههای گرافیکی بیشتر ارزش خطر از دست دادن یک GPU را ندارند.
- اگر با کارهای فنی مشکلی ندارید خمیر حرارتی (خمیر سیلیکون) GPU خود را بررسی کنید. هیچ خمیری برای همیشه باقی نمیماند، بنابراین ممکن است نیاز باشد آن را تقویت کنید.
- دمای CPU خود را بررسی کنید. یک CPU زمانی که بیش از حد گرم میشود، دمای کلی کامپیوتر را افزایش میدهد.
مطالعه مطالب زیر نیز ممکن است برایتان جذاب باشد:
سلام ببخشید، کارت گرافیک من gt 730 هست و موقع بازی کردن دمای گرافیکم بین 75 تا 85 هست.
می خواستم بدونم این دما برای این کارت گرافیک طبیعی هست؟
من یه سوالی دارم اگر روی gpu المان خنک کننده بگذاریم که دمایش زیر صفر هم میرود مشکلی ایجاد نمیکند؟
بنظرم برای مانیتورینگ دما پردازنده و کارت گرافیک ، میزان استفاده از هر قطعه ، توان مصرفی و … بهترین برنامه msi after burner هست ، هم برای اورکلاک میشه استفاده کرد هم مانیتورینگ هم رکورد کردن هم تنظیم دور فن گرافیک ، هم تعین نمودار دما و سرعت فن ، و …. کلی قابلیت دیگه حتما بکار میاد
من یه کارت 2060 شش گیگ دارم، بر چسب پلمپ داره روی کارت، چند وقته دماش رفته، از 68 رفته رو حدود 75 تا 80، با این که اکثر کاراهای خنک سازی رو انجام دادم ولی تاثیر زیادی نداشته، بنظرتون با این که برچسب پلمپ داره کارت بازش بکنم خمیر سیسکونشو عوض بکنم؟چون اگر خمیر اولیش باشه تا الان دیگه خاصیتشو از دست داده، الان رو باز کردن یا نکردنش شک دارم(و این که گارانتی کارت هم تمام شده)
بازش کن خمیرو عوض کن فقط خمیر خوب بزن.
یکی از این برنامه های کنترل کامپیوتر مثل NZXT CAM نصب کنید تا تمام اطلاعات در جریان کامپیوتر تحت نظر داشته باشید. من یه نسخه قدیمی داشتم از این برنامه از اون بیشتر خوشم میومد. خوبیش این بود حداقل و حداکثر و دمای فعلی قطعات سیستم نشون میداد. یعنی می فهمیدی حداکثر دمایی که کارت گرافیک یا پردازنده بهش رسیده بود چقدر بوده. یک خوبی هم که داشت نتیفیکیشن میزد که دمای کارت گرافیک فکر کنم از 82 درجه بیشتر شده و در دراز مدت عمر “رافیک کم میکنه. می خواستم ببینم یه بازی فشار میاره به گرافیک یا نه میرفتم ببینم اخطار ثبت کرده بود یا نه. بازی ویچر 3 بود تنظیمات گرافیکی کمی دست کاری کردم تا بالاترین دما بیاد زیر 80. تغییر خاصی هم نبود که کیفیت بازی عوض بشه.
مورد دیگه هم یک دمنده تهیه کنید. من چند سال پیش برای کیس و نظافت اتاق جاهایی که به کار بیاد خریدم. اولین بار که کیس باهاش تمیز کردم و گرد و خاک فن پردازنده باهاش گرفتم فکر کنم 5 درجه یا بیشتر دمای حالت عادی پردازنده اومده بود پایین.
دمای ۵۰ تا ۷۰ عالیه بقیش مضره