زمانی که چیپست Z370 به بازار عرضه شد، به اندازهای مناسب نبود که تمام خریداران احتمالی را راضی کند. به مانند هر پلتفرم، شرکت اینتل (البته این بار چند ماه دیرتر) یک سری چیپست ارزان قیمتتر را عرضه کرد تا به کاربران اجازه دهد مادربردها نه چندان گران قیمت را برای جدیدترین پردازندههای این شرکت تهیه کنند. این مادربردها کاربران با قیمتی پایینتر به پلتفرم اینتل میآورد.
GIGABYTE B360 AORUS Gaming 3 یک مدل ارزان قیمت به همراه چندین قابلیت جذاب است. در 120 دلار تنها چیزی که نسبت به یک مادربرد پایه Z370 از دست خواهید داد، قابلیت اورکلاک است. این بُرد شامل وای فای فوق سریع (1.73 گیگابیت بر ثانیه) به همراه USB 3.1 10 Gbps میشود که درون چیپست پیاده سازی شدهاند. بسیاری در بازار به دنبال قابلیتهای این چنینی به همراه طراحی زیبا هستند. در حالی که ممکن است شاهد درخشش طراحی آن به مانند مدلهای بالا رده نباشیم اما زیباییهای آن در ترکیب با رنگ نارنجی و هیت سینک آلومینیومی برس خورده همه را راضی خواهد کرد. البته که روی این بُرد نورپردازی RGB نیز در نظر گرفته شده. به هر حال با طراحی زیبا و قابلیتهای عالی این مادربرد به اندازهای خوب هست که خریداران را ترغیب به خرید آن کند.
در بحث کارایی برخلاف بُردهای Z370 که از قابلیتی به نام بهبود چند هستهای (MCE) بهره میبرند، B360 AORUS Gaming 3 قید این قابلیت را زده اما در بخش مصرف انرژی بسیار درخشانتر از رقبای خود ظاهر میشود، جایی که نزدیک به 20 وات مصرف کمتری از بقیه به همراه دارد.
این مادربرد با پشتیبانی از دو ماژول حافظه برای هر کانال با پشتیبانی از 64 گیگابایت حافظه DDR4 2666 همراه است (اورکلاک حافظه در اینجا ممکن نیست). برای بخش حافظههای ذخیره سازی ما شاهد پورتهای SATA و البته دو اسلات M.2 هستیم. در کل شش پورت SATA 3 در این مدل وجود دارد و بر خلاف Z370، چیپست B360 از هیچ نوع RAID پشتیبانی نمیکند. دو اسلات M.2 که از درایوهای PCIe و SATA پشتیبانی میکنند، البته لازم به ذکر است که اسلات دوم تنها پهنای باند PCIe x2 بهره میبرد. این بُرد از پیکربندی AMD Crossfire از طریق خطوط PCIe چیپست پشتیبانی میکند اما خبری از Nvidia SLI نیست.
در بحث ارتباطات، پنل ورودی / خروجی پشت از چهار پورت USB 2.0، سه عدد USB 3.0 (یکی از آنها Type C) و یک عدد USB 3.1 10 Gbps (قرمز رنگ) برخوردار است. ما همچنین خروجیهای تصویر DVI-D و HDMI را شاهد هسیتم، پورت Intel Gigabit LAN، جکهای شش گانه صدا و همینطور پورت قدیمی PS/2. احتمالا تنها نکته بجای مانده خروجی SPDIF باشد.
نگاه کلی به مادربرد
هیچ وقت انتظار نمیرود که B360 AORUS Gaming 3 بخاطر قیمت پایینش طراحی خیره کنندهای داشته باشد، اما در عین حال نیز بدین شکل نیست که این بُرد در یک کیس با فضای بسته استفاده شود. به همین خاطر مادربرد از یک PCB قهوهای تاریک (تقریبا مشکی) با ردههای قهوهای استفاده میکند. پرنده معروف AORUS نیز در اطراف ناحیه صدا و PCIe به تصویر کشیده شده. هیت سینک قسمت تغذیه نقرهای رنگ بوده و البته با آلومینیوم برس خورده در حالی که هیت سینک چیپست در واقع ترکیبی از مشکی و نقرهایست.
در نگاه کلی ما میتوانیم نکات معمول از کانکتور 8 پین و برخی هِدِرهای فن در بالا، چهار اسلات DRAM، شش پورت SATA به همراه دو اسلات M.2 را در کنار اسلات در نظر گرفته شده برای Intel CNVi WiFi شاهد باشیم. اسلات M.2 بالایی از یک خنک کننده خوب بهره میبرد تا درایو PCIe NVMe M.2 کاربر در وضعیت مناسبی باشد. تمام اسلاتها مشکی رنگ هستند و اسلات PCIe اصلی با فلز مستحکمتر شده تا میزبان کارت گرافیکهای سنگین وزن باشد. یک کاور پلاستیکی در قسمت ورودی / خروجی در نظر گرفته شده که البته تا قسمت صدا گسترش پیدا نکرده، امری که معمولا در بُردهای دیگر خلاف آن را شاهد هستیم.
B360 AORUS Gaming 3 از نورپردازی RGB برخوردار هست. LEDهایی در زیر هیت سینک چیپست قرار دارند و همینطور یک نوار نیز در قسمت صدا در نظر گرفته شده. به علاوه چند هِدِر RGB LED برای پشتیبانی از دستگاههای دارای نورپردازی دیگر نیز در نظر گرفته شده و تمام قسمتهای نورپردازی این مادربرد توسط نرم افزار RGB Fusion کنترل خواهند شد.
نگاهی دقیقتر به سمت راست بُرد، پورتهای شش تایی SATA، هیت سینک چیپست، یک هِدِر تاندربولت 3، یک هِدِر USB 3.0 و یک هِدِر فن را نشان میدهد. بعد از کانکتور 24 پین ATX 12V مادربرد شاهد کانکتورهای RGB به همراه یک جامپر کنترل ولتاژ برای هِدِرهای LED هستیم.
در اینجا به شکل دقیقتر شاهد شش پورت SATA و همچنین نگاهی به LEDهای خطایابی هستیم. لازم به ذکر است که کانکتور M.2 حاضر در بالا پهنای باند خود را پورت SATA شماره 5 و کانکتور M.2 پایین پهنای باند خود را با پورت شماره 3 به اشتراک میگذارند. همانطور که قبلا نیز اشاره کردیم چیپست B360 از RAID پشتیبانی نمیکند.
پنل ورودی / خروجی میزبان USB 2.0 (چهار پورت)، USB 3.0 (سه پورت) و یک USB 3.1 Type A هست. خروجیهای تصویر در B360 AORUS Gaming 3 شامل DVI-D و HDMI میباشد که برای گرافیکهای مجتمع استفاده میشوند. در آخر نیز شاهد شش جک صدا هستیم که قدرت آنها توسط Realtek ALC892 codec تامین میشود.
اجزای داخل باکس
- دیسک درایور / راهنمای نصب / دفترچه توضیحات
- پنل پشتی ورودی / خروجی
- دو عدد کابل SATA
- ماژول Intel CNVi WiFi
- آنتن
ارتباطات AORUS
کیت بهروزرسانی Intel CNVi WiFi
کیت به روز رسانی Intel CNVi WiFi یک راه حل ساده برای به روز رسانی را در اختیار شما قرار میدهد تا بدون به روز کردن تمام سیستم به یک ارتباط وای فای سریعتر دسترسی پیدا کنید و بتوانید سطح جدیدی از تکنولوژی را در آینده تجربه کنید.
Intel Optane Memory
پلتفرم AORUS H370 / B360 از تکنولوژی Intel Optane پشتیبانی میکند. Optane کارایی حافظه ذخیره سازی سیستم را با عمل کردن به عنوان یک درایو حافظه کش افزایش میدهد و کاربران شاهد یک کارایی بسیار بالا در مقایسه با درایوهای سنتی خواهند بود.
Intel GbE LAN با شتاب دهنده cFosSpeed
Intel GbE LAN با شتاب دهنده cFosSpeed همراه شده، یک برنامه مدیریت ترافیک شبکه که کمک میکند تاخیر شبکه بهبود یابد و زمان پینگ پایین باقی بماند تا در محیطهای شبکهای شلوغ بهترین پاسخ دهی به کاربر برسد.
استایل AORUS
با مادربردهای AORUS فناوری RGB Fusion 2.0 حالا با نورپردازی قابل آدرس دهی حتی بهتر نیز به نظر میرسد. RGB Fusion 2.0 به کاربران اجازه میدهد تا به کنترل نورپردازی آنبُرد، اکسترنال و قابل آدرس دهی بپردازند. این برنامه همین حالا نیز با الگوها و رنگهای مختلفی همراه است و پشتیبانی از Addressable LED فراهم شده. مادربردهای AORUS از نوارهای نورپردازی قابل آدرس دهی 5v و تا 300 قطعه LED را پشتیبانی میکنند.
خنک کنندگی AORUS
با Smart Fan 5 کاربران میتوانند مطمئن باشند که سیستم گیمینگ آنها همیشه عملکرد خود را حفظ کرده و خنک بماند. با Smart Fan 5 شما میتوانید هدرهای فن خود را وادار کنید تا با چند سنسور مختلف روی مادربرد ارتباط داشته باشند. حالا نه تنها هِدِرها از فنهایی با هر دو حالت ولتاژ و PWM فعالیت میکنند، بلکه مادربرد با خنک کنندههای مایع نیز سازگاری بالاتری خواهد داشت.
Fan Stop
دست یابی به سوکت کامل با Fan Stop. این فناوری هر فن روی سیستم را وادار میکند که در زمان کاهش دما از کار بایستد. فنها با استفاده از دادههایی که سنسورهای دمای مادربرد فراهم میکنند، در یک دمای خاص متوقف خواهند شد. تمام این امور میتواند توسط شما شخصی سازی شود.
Hybrid Fan Pin Headers
تصور کنید روی خنک کننده مایع خود کنترل کاملی داشته باشید. Smart Fan 5 میتواند اطلاعات ثانویهای مانند نرخ جریان و دمای مایع کولانت را از طریق هدرهای هایبرید فن بدست آورد که به شما کنترل بی نظیری روی خنک کننده خود خواهد داد. تمام این هدرها میتوانند به شکل اتوماتیک نوع دستگاه خنک کنندهای که به آن متصل است چه فن و چه پمپ را تشخیص دهد.
محافظ اسلاتهای حافظه و PCIe
طراحی نوآورانه محافظ استیل یک تکه از سوی گیگابایت باعث میشود اسلاتهای PCIe قدرت اضافهای که برای پشتیبانی از کارت گرافیکهای سنگین نیاز است را پیدا کنند. همین طراحی برای اسلاتهای حافظه از اعوجاج و همچنین خم شدگی مادربرد جلوگیری میکند.
LEDهای خطایابی
LEDهای روی بُرد که توسط بایوس سیستم کنترل میشوند هر گونه اختلال در سیستم را که ممکن است توسط قطعات اصلی مانند پردازنده، حافظه، کارت گرافیک و حافظه ذخیره سازی پدید آید را شناسایی کرده و به کاربر اجازه میدهد تا به سرعت آن را رفع کند.
سخن پایانی
برای کاربرانی که به دنبال هزینه کردن برای پردازندههای گران قفل باز سری K یا یک مادربرد Z370 نیستند، چیپست B360 فرصت کافی را فراهم میکند تا آنها با قیمتی بسیار پایینتر وارد این پلتفرم شوند. GIGABYTE B360 AORUS Gaming 3 تمام ارتباطاتی که یک کاربر ممکن است نیاز داشته باشد را فراهم میکند، در حالی که هزینهها را به شدت کاهش میدهد. اگر شما به دنبال اورکلاک باشید باید به سراغ یک مادربرد دیگر بروید، اما اگر به فکر انجام چنین کاری نیستید، این چیپست میتواند یک بُرد مطابق با نیازهای شما فراهم کند.
کسی واقعا نمیتونه جواب سوال مارو بده ؟؟؟ من خیلی زیرو رو کردم چیزی دستم نیومدش
آخ گل گفتی …دقیقا منم همینم ….دلم نمیاد غیر اینا چیز دیگه ای بگیرم …همه چی تکمیلن ….ظاهرشونم عالیه …پرت های پشتی تکمیل … هیچ کم و کسری ندارن
داداش دقیقا گل گفتی …زمان ارزونی منم بالاترینو میخریدم کاریم نداشتم اور کلاک میکنم یا نه …اخرین مدل رو می گرفتم تا کاملا مطمئن باشم همه چی تمومه و بعدن اگه یجاییش لنگید نمیگم خب ارزونتره رو گرفتم اپشناش کمتره باید با همین بسازم ….اما الان تو این گرونی دلار دیگه نمیتونم همین جوری خرید بزنم احتلاف سری روگ با سری های TUF و Gaming …حد ود 5 میلیونه بسته به مدل با این 5 میلیون میتونی یه9700K اینتل بخری روی مادربرده ببندی ..:l:l:l در صورتی که هر 2 تا چیپشونم Z390 هستن …اینجا ما نیومدیم Z390 رو با سری H بسنجیم 2 تا مادربرد هم سری و هم مدل رو داریم میسنجیم …2 تا مادربرد سری Z ….به قول دوستمون راست میگه تازه مادربرد 3 میلیونیه انتن وای فای و بلوتوث هم داره …من الان یه هفته دارم میگردم مغزم دیگه جواب نمیده …هیچ فرقی به غیر از وجود 2 تا پورت USB بیشتر در پنل پشتی یا مثلا یه درگاه بیشتر m2 …توشون ندیدم …البته به لحاظ ظاهری قیافه مادربرد ها رو ببینی خازن های سری راگ خیلی بیشتر از خازن های سری TUF و Gaming هستش ولی توی مشخصاتشون همه چیشون یکیه …حالا چرا اینجوریه نمیدونم …هر 2 تاشونم اورکلاک میشن ..سری Z قابلیت اورکلاک رو دارن ….البته یه اپشنی هم سریروگ داره اینم اینه که میتونی 3 4 تا گرافیک رو SLI کنی که میتونم بگم به درد هیشکی نمیخوره ..منظورم خودمونیم …..حالا به خاطر 2 تا یو اس بی بیشتر و یه درگاه m2 بیشتر و قابلین SLI بیای 5 میلیون بیشتر هزینه کنی ……..یه چیزیم بگم دردتون بگیره …توی سایت امازون قیمت ASUS rog maximis XI hero قیمت این 300 دلاره به دلار 12 تومنم حساب کنیم که قیمت دلار زیر 12 هستش حالا ما 12 میزنیم میشه سه میلیونو ششصت هزار تومن …اونوقت این مادربرد توی ایران قیمتش 6.700.000 هستش …خیلی از قطعات کامپیوتر رو بری قیمت دلاریش رو در بیاری ضربدر قیمت روز دلار بکنی بین 20 تا 50 درصد ارزونتر از توی ایران هستش ….حالا سوالم اینه کسی میدونه چه فرق گنده ای میکنه سری راگ با سری TUF و Gaming ….???? چرا این اختلاف قیمت وجود داره ….بازاریا دارن میچپونن تو پاچمون یا واقعا یه فرقی میکنه ؟؟؟؟؟ دقت کنید این اختلاف قیمت اندازه خرید یه CPU مشتی در میادش :l:l:l:l:l:l:l
فقط تنها چیزیکه ذهن مرا برای خرید غیرمنطقی ماکسیموس فرمولا/ ماکسیموس کد، قلقلک می دهد؛ قیافه بسیار زیبا و شسته_ رفته این برد است که البته، خدایی، اگر باین علت، این بردها و امثالشان را بخرم؛ ظلم بزرگی در حق زن و بچه هایم کرده ام!!( البته از برند aorus هم، بردهای z390 master و z390 ultra قشنگند…فقط، همین.)
سلام.واقعا، سوال مرتضی و دیگر دوستان، سوال بنده هم است. زمانیکه وضعیت دلار و تورم، اینطور نبود؛ می گشتم و بهترین/ گرانترین مادربوردهای بازار را می خریدم؛ درحالیکه نه اهل اورکلاک بودم و نه، وضعیت مدار VRM برایم اهمیت داشت…الان که قیمت ها، اینقدر وحشتناکه؛ واقعا می خواهم بدانم غیر از بحث پتانسیل اورکلاک، این مادربوردها، چه اختلاف فاحشی باهم دارند که بقول مرتضی، مثلا قیمت ماکسیموس فرمولا/ماکسیموس code و ماکسیموس هیرو بین ۶_۹ میلیون تومانه و این درحالیستکه با حدود ۳ میلیون می توان از سری TUF, برد z390، تازه با آنتن وای_فای خرید؟ لطفا، روشنگری بفرمایید تا بی خودی، پولمان را در این وانفسا، آتش نزنیم.ممنون.(لطفا، یک مطلب جامع هم در این مورد و نیز اختلاف کاربردی و”نه تئوری” بین انواع چیپ ها، منتشر کنید.)
من هرچی اسپک مادربردای 2 تا 3 میلیونی رو با مادربردای 8 میلیونی مقایسه کردم و چیپ هر 2 تاشونم Z390 بودش …هیچ فرقی با هم نداشتن فقط سری روگ حدود 4 تا 6 میلیون گرونترن ….سطح تفاوتشونم در این حد بود که سری روگ 2 تا یو اسبی پشت پنل بیشتر داشته یا مثلا سری روگ رو میشه 4 تا گرافیک رو SLI کرد و لی اون یکی رو نمیشد …..ولی در کل این ارزش اختلاف 5 میلیونی رو نداره ..:l:l:l:l آیا فقط فرقشون همینه ؟؟ ایا ارزش داره خرید یه مادربرد راگ ….بخاطر قیمتش دارم میگم به نسبت یه مادربرد TUF یا Gaming
سلام کسی راجب این مادربردا اطلاعی داره …بطور مثال یه مدل ایسوس چیپ z390 گیمینگ یا سری TUF دورو بر 3 میلیون تومنه و از اون طرف مدل راگ Hero دوروبره 7 میلیونه …سوالم اینه این 4 میلیون تفاوت سر چی هستش توی مدل راگ یه کوچولو تعداد پورت هاش بیشتره ولی اصل مطلب که چیپسته برای هر 2 مدل یکیه …هر 2 مدل هم قابلین xamp و اورکلاک رو دارن …هر 2 مدل هم سری Z390 هستن …ایا خرید سری راگ منطقیه یا نه سری gaming و TUF منطقیه ؟؟؟؟ حتی این قضیه توی سری formule و rog code هم صدق میکنه اینا هم چیپشون Z390 هستش فقط قیمت اینا بین 8 تا 10 میلیونه ولی قیمت سری TUF و Z390 Gaming دوروبره 3 میلیونه …این تفاوت ارزششو داره ؟؟؟؟
بررسی خوبی بود ولی برام جالب بود که به جای عکس های مربوط به مدل M از تصاویر مدل FullATX استفاده کردید.
روی چیپست B360 از برند ایسوس و مدل Auros Master از گیگابایت که وجود داشتن و تست هم کردیم مشکلی نداشته.
ولی واسه اطلاع دقیق میتونید مشخصات دقیق هر بردی که مد نظرتونه رو از نت بگیرید.
آره پشتیبانی میکنه. بخر لذتشو ببر چون مین برد عالی هست.
البته واسه سال بعدی پیشنهاد پردازنده های نسل جدید اینتل هستن.
سلام. مادربوردهای اینچنینی که از پردازنده های ضریب k پشتیبانی نمی کنند؛ قابلیت استفاده از پروفایل xmp برای رم را دارند یا خیر؟(برای من، همین مورد کافی است؛ چون اصولا، پردازنده را اورکلاک نمی کنم؛ ولی پروفایل xmp من، همیشه فعال است.)
آره 9 رو هم ساپورت میکنه
ولی تا تابستون و شاید هم همین حالا اینا مقابل نسل سوم رایزن رده خارج و منسوخ حساب میشن
پس زیاد معقول نیست پولتو واسه اینا حروم کنی اونم تابستون سال بعد
:l:l:l
من تابستون میخوام یه مادر برد سازگار با نسل هشت و نه بگیرم.. این نهم ساپورت میکنه؟
سلام به همه
دوستان تفاوت سری h و b. در چیه؟