احتمالاً دماسنجهای دیجیتال را دیدهاید. آنها بسیار جمعوجور و دقیق هستند و سنسورهای استفاده شده در آنها بسیار کوچک است. اما آیا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که چرا گوشیهای هوشمند همه کاره ما این قابلیت کاربردی را ندارند؟
چرا گوشیهای هوشمند دماسنج ندارند؟
البته که گوشیهای هوشمند ما بینهایت پیچیدهتر و توانمندتر از یک دماسنج معمولی هستند و مسأله این نیست که سازندگان گوشی نمیتوانند یک سنسور دیگر به آن اضافه کنند. در واقع گوشیهای هوشمند همین حالا هم از چند دماسنج بهره میبرند. این سنسورها برای اندازهگیری دمای باتری و چیپها استفاده میشود و از بروز فاجعه در شرایط بحرانی جلوگیری میکند.
اما اندازهگیری دمای محیط از دستگاهی که دائماً در شرایط گرم و سرد قرار میگیرد، کاری دشوار است و این یعنی حتی اندازهگیری دقیق کاری تقریباً غیرممکن به نظر میآید. بدیهی است که سنسور باید جایی در بیرون از گوشی قرار بگیرد. اما دماسنج نمیتواند روی گوشی باشد چراکه ظاهر آن را زشت میکند. بنابراین این سنسور یا باید درون فریم دور گوشی باشد یا قاب پشت آن باشد.
اما از آن قسمت از گوشیها معمولاً برای پخش گرما از اجزای داخلی گوشی به بیرون استفاده میشود و به زبان ساده مانند رادیاتور عمل میکنند و این به آن معناست که سازندگان گوشی هوشمند باید دماسنجی را بر روی رادیاتور قرار داده تا دمای بیرون را اندازهگیری کند. البته روشهایی وجود دارد که میتوان با استفاده از الگوریتمهای پیشرفته، دمایی که سنسورهای داخلی نمایش میدهند و با دمای این سنسور مقایسه کرد و یک دمای تقریبی نزدیک به محیط بیرون بدست آورد. اما این دما همچنان نزدیک به واقعیت است و دقیق نیست. مانند اینست که خودمان حدس بزنیم دمای هوا چند درجه است.
گوشیهای هوشمندی با دماسنج وجود دارند
ایده استفاده از دماسنج در گوشی چندان هم جدید نیست و پیش از این سازندگان گوشی مانند سامسونگ و موتورولا آن را تست کردهاند. سامسونگ در گوشی گلکسی S4 و Note 3 این ایده را عملی کرد. اما دستورالعمل سامسونگ برای استفاده از این قابلیت این بود که گوشی را در جایی قرار دهید تا کاملاً خنک شود و نباید از آن استفاده شود تا دستان شما باعث گرم شدن آن نشود.
همانطور که میتوانید تصور کنید این کار عملی نیست و حتی بعد از انجام دستورالعملها صحت اندازهگیری سنسور باز هم مشکوک به نظر میآید. به همین دلیل سامسونگ این ایده را رها کرد و دیگر هرگز به سراغ آن نرفت.
به برنامههای دماسنج اعتماد نکنید
با تمام این اوصاف، عدم دقت نتوانسته جلوی توسعهدهندگان را بگیرد. درست مانند تمام برنامههای اندازهگیری فشار خون که دقت کاملی ندارند، صدها برنامه اندازهگیری دما وجود دارد که در کنار نمایش دمای محیطی که دقیق نیست، تبلیغات فراوان و آزاردهندهای برای شما به ارمغان خواهند آورد.
گوشیهای هوشمند امروزی ما باوجود آنکه از پس کارهای زیاد و پیچیدهای بر میآیند، نمیتوانند دمای محیط را بهطور دقیق اندازهگیری کنند. بنابراین بهتر است فعلاً دست از تلاش در این رابطه بردارید.
ایده ای که در مورد دماسنج دادی رو خیلی جالب بود .و من کاملا دمای محیط م رو به طور حس درونی میسنجم.
ولی این کار شدنی هست .چرا که دمای سنج های لیزری دمای کوره های آتش رو به طور دقیق حساب میکنم.
میخام بگم مهندسین تونستند تراشه cpu رو که 50 سال پیش به اندازه یک اتاق متر۳×۴بود .برسونن به۲×۲سانتیمتر پس میتونن این دماسنج لیزری رو هم روی گوشی نصب کنم.
با تشکر از وبلگ تون سیمین دانشور
سلام
شما کاملاً دست میفرماید اون دماسنجها نوری رو که از کوره بیرون میاد رو پردازش میکنن و با توجه به طیف نوری اون تشخیص میدن که دمای کوره چقدره که بهشون تفسنج کفته میشه ؛ درست مثل همینایی که تو ایّام کویید-۱۹ زیاد دیدیم که هیچ ارتباطی با دمای دستگاه نداره و میشه رو تلفنهای همراه نصب بشن و دمای بالا رو کارشون خلل ایجاد نمیکنه .