انجمن تجارت الکترونیک تهران با انتشار دومین گزارش خود، مجدداً بر کیفیت پایین اینترنت در ایران تأکید کرد. بر اساس این گزارش، ایران با کسب 142 امتیاز منفی از 150 امتیاز ممکن، در صدر فهرست کشورهایی با بدترین کیفیت اینترنت قرار گرفته است.
در این گزارش که بر اساس تحلیل دادههای بینالمللی و بررسیهای کارشناسان حوزه زیرساختهای اینترنتی تهیه شده، به وضعیت نامساعد اینترنت در ایران اشاره شده و راهکارهایی برای بهبود آن پیشنهاد شده است. انجمن تجارت الکترونیک تهران در این گزارش به چالشهای موجود در حوزه اینترنت ایران اشاره کرده و بر این باور است که بخش قابل توجهی از مشکلات، ناشی از فیلترینگ و اعمال محدودیت و اختلال در شبکه است.
انجمن معتقد است که اگرچه طی ماههای اخیر برخی بهبودها در زمینه رفع محدودیتها مشاهده شده، اما همچنان ایران در ردهبندی جهانی کیفیت و سرعت اینترنت، در میان کشورهای ضعیف قرار دارد. با مقایسه ایران با 50 کشور دیگر در سه شاخص میزان اختلال، محدودیت و سرعت، مشخص شده که ایران با کسب 142 امتیاز منفی از 150 امتیاز ممکن، در صدر فهرست کشورهای بدون کیفیت اینترنتی قرار گرفته است.
در این گزارش، متولیان امر مانند دولت، شورای عالی فضای مجازی و قوه قضاییه موظف به پاسخگویی در قبال این وضعیت دانسته شدهاند. انجمن تجارت الکترونیک همچنین بر این باور است که بهبود وضعیت کنونی نیازمند اقدامات جدی از سوی مسئولان و تصمیمگیران است.
گرایش به مهاجرت در میان فعالان کسبوکارهای دانشبنیان
بر اساس آخرین گزارش انجمن تجارت الکترونیک تهران، بیش از 50 درصد از فعالان حوزه کسبوکارهای دانشبنیان در کشور، در مسیر مهاجرت به خارج از کشور قرار گرفتهاند. این گزارش با بررسی دادههای جمعآوری شده از پایگاه ooni در زمینه رصد و پایش اختلال و سانسور اینترنت در کشورهای مختلف، به این نتیجه رسیده است.
طبق اطلاعات این پایگاه، از اواسط فروردین تا اواخر آذر 1401، میلیونها آزمون بر روی 1000 سایت پربازدید در 165 کشور جهان انجام شده است. سپس 50 کشور از میان آنها که هم از لحاظ تولید ناخالص داخلی جزء 100 کشور برتر بودند و هم 70 درصد همپوشانی در نمونه سایتها داشتند، انتخاب شدند. با بررسی میزان درخواستهای ناموفق هر سایت، سطح اختلال و سانسور اینترنت در هر کشور تعیین شده و کشورها بر اساس سرعت و میزان محدودیتها رتبهبندی شدند.
ایران؛ کشوری با بیشترین اختلال اینترنتی در 9 ماه گذشته
بر اساس آخرین گزارش انجمن تجارت الکترونیک تهران، ایران با میانگین 48 درصد اختلال در 9 ماه گذشته، نخستین کشور با بیشترین میزان اختلال اینترنتی بهشمار میرود. گرچه وضعیت ایران در ماههای اخیر نوساناتی داشته و اندکی بهبود یافته، اما همچنان در رتبه 47 از میان 50 کشور قرار دارد.
اختلالات مکرر و ناپایداری اینترنت، شرایط را برای کاربران دشوار کرده است. در حالی که انتظار میرود مسئولان امر به دلیل انحصاری بودن ارائه خدمات اینترنت، نسبت به رفع نواقص و افزایش پایداری شبکه اقدام جدیتری انجام دهند. انجمن تجارت الکترونیک، اطلاعرسانی بهموقع وزارت ارتباطات در زمان وقوع برخی حوادث اخیر را گامی مثبت ارزیابی کرده است.
اما علاوه بر اختلالات موردی، یکسری اختلال مستمر نیز وجود دارد که بهویژه در ساعات پرترافیک (20 تا 23) بروز میکند. بر اساس آمارها، اختلال در 18 درصد دامنهها در اردیبهشت 1401 به 5 درصد در آذر کاهش یافته که نشاندهنده تاثیر مثبت اقدامات انجامشده توسط مسئولان است.
ایران؛ دومین کشور با بیشترین محدودیت اینترنتی در جهان
بنابر آخرین گزارش انجمن تجارت الکترونیک ایران، کشورمان با 49 سایت فیلترشده از میان 100 سایت مورد بررسی، دومین کشور با بیشترین محدودیت اینترنتی در جهان پس از چین است.
ایران همچنین در رتبه 49 از 50 کشور از نظر میزان محدودیتهای اعمال شده روی اینترنت قرار گرفته و دارای بیشترین قطعی و اختلال سراسری خودخواسته در اینترنت است. بنا به اظهارنظر انجمن تجارت الکترونیک، فیلترینگ گسترده و بیدلیل در ایران فراتر از محدودیتهای قابل توجیه برای افکار عمومی و نیازهای شهروندان و کسبوکارها است.
براساس گزارش انجمن تجارت الکترونیک، فیلترینگ سایتها و دامنههای اینترنتی در ایران، به جای مسدود کردن دامنه مورد نظر، در سطح آیپی صورت میگیرد. این موضوع باعث میشود علاوه بر دامنه هدف، سایر سایتها و دامنههایی که از همان آیپی استفاده میکنند نیز در معرض محدودسازی و فیلترینگ قرار بگیرند.
در تستی که توسط انجمن انجام شد، یک سایت جستجوگر آفریقای جنوبی با وجود فاقد محتوای غیرقانونی، به دلیل استفاده از یک IP فیلترشده، دچار مشکل دسترسی شده بود. این در حالی است که ایران در شاخص آزادی دسترسی به اینترنت در رتبه 68 از 70 قرار دارد و شبکههای اجتماعی نیز همچنان در محدودیت کامل هستند.
بیش از نیمی از وبسایتهای دولتی ایران برای خارجیها غیرقابل دسترس است
بنابر گزارش اخیر انجمن تجارت الکترونیک تهران، 57 سایت از 100 وبسایت برتر دولتی ایران از جمله وبسایت مجلس، وزارتخانهها و سازمانهای مهم کشوری برای کاربران خارج از کشور قابل دسترس نیست. گرچه محدودیت دائمی Access in Iran برای وبسایتها وجود ندارد، اما در شرایط خاص این محدودیت اعمال و باعث غیرقابل دسترس شدن وبسایتها میشود.
به باور انجمن تجارت الکترونیک، بسیاری از سایتهای مسدود شده ابزارهای کاربردی هستند که فیلتر کردن آنها فاقد منطق به نظر میرسد. همچنین سامانهای برای استعلام یا اعتراض به وضعیت فیلترینگ سایتها و IPها وجود ندارد که نقص بزرگی محسوب میشود.
انجمن تجارت الکترونیک آمادگی دارد تا برای هر سایت مسدود شده، گزارشی درباره مزایا و معایب آن ارائه دهد تا بررسیهای دقیقتری صورت گیرد.
ایران؛ آخرین کشور جهان از نظر سرعت اینترنت
بنابر آخرین گزارش انجمن تجارت الکترونیک تهران، ایران با توجه به سه شاخص کلیدی پهنای باند، تاخیر و سرویسدهنده نام دامنه (DNS) همواره در رتبه 50 ام از 50 کشور قرار دارد؛ به عبارتی دیگر، کندترین اینترنت جهان را داراست. تاکنون هیچ آمار رسمی در خصوص پهنای باند بینالملل و میانگین سرعت دسترسی مردم به اینترنت منتشر نشده است.
علاوه بر این، سرعت بارگذاری صفحه گوگل برای کاربران ایرانی طی 5 سال اخیر، 3 برابر کاهش داشته و از 2.5 ثانیه به 6.32 ثانیه رسیده است و بر اساس سه شاخص پهنای باند، تاخیر و DNS، ایران همواره در رتبه 50 از 50 قرار دارد.
همچنین بر پایه سه شاخص سرعت دانلود، آپلود و پینگ، ایران حداقل 3 پله سقوط داشته و از 100 کشور برتر خارج شده، در حالی که کشورهایی همچون بولیوی و مراکش وضعیت بهتری دارند.
انتقاد از بالا بودن قیمت انحصاری پهنای باند اینترنت در دومین گزارش انجمن تجارت الکترونیک تهران
بر اساس آخرین گزارش انجمن تجارت الکترونیک تهران، قیمت پهنای باند اینترنت خریداری شده توسط اپراتورهای ارائه دهنده خدمات اینترنتی از شرکت ارتباطات زیرساخت بسیار بالاتر از کشورهای توسعه یافته است.
با وجود اینکه قیمت اینترنت برای مشترکین نسبت به برخی کشورهای همسایه پایینتر است، اما اپراتورها مجبورند آن را با قیمت چندین برابری خریداری کنند. به عنوان مثال قیمت 100 مگابیت بر ثانیه پهنای باند 6 میلیون تومان و برای یک گیگابیت 60 میلیون تومان است. انجمن تجارت الکترونیک خواستار کاهش قیمت پهنای باند و افزایش شفافیت در این زمینه به منظور بهبود سرعت و کیفیت اینترنت شده است.
انتقاد از سیاست وزارت ارتباطات در خصوص توسعه تجهیزات فیلترینگ
به گزارش انجمن تجارت الکترونیک تهران، اپراتورهای اینترنتی برای توسعه شبکه 10 گیگابیتی خود باید حدود 10 میلیارد تومان صرف خرید تجهیزات فیلترینگ کنند. همچنین بسیاری از اپراتورها به دلیل کمبود تجهیزات، ناچار به انتقال ترافیک اینترنت به تهران هستند که منجر به افزایش هزینهها و کاهش کیفیت میشود.
انجمن تجارت الکترونیک، سیاست وزارت ارتباطات مبنی بر توسعه تجهیزات فیلترینگ حتی برای ترافیک داخلی را مورد انتقاد قرار داده و پیشبینی کرده که این امر باعث افزایش اختلالات خواهد شد. از سوی دیگر، انجمن از برخی بهبودها پس از انتشار نخستین گزارش خود در خصوص وضعیت اینترنت نیز خبر داده است.
انجمن تجارت الکترونیک تهران در پایان گزارش دوم خود، 13 درخواست مهم از نهادهای مسئول در حوزه اینترنت مطرح کرد. این درخواستها در بخشهای زیرساخت، سیاستگذاری و محتوای اینترنت دستهبندی میشوند.
در بخش زیرساخت، انجمن تجارت الکترونیک تهران خواستار بهبود معماری فنی و ایجاد افزونگی در تمام بخشهای تأمین پهنای باند در کشور شد. این انجمن همچنین خواستار به رسمیت شناختن حق دسترسی به اینترنت بینالملل بهعنوان حقوق غیرقابل سلب شهروندی شد.
در بخش سیاستگذاری، انجمن تجارت الکترونیک تهران خواستار بازنگری در لیست سایتهای فیلتر شده بهصورت دورهای در فرایندی شفاف و قابل پیگیری شد. این انجمن همچنین خواستار منسوخکردن دستور ایران اکسس کردن وبسایتهای دولتی و ممنوعیت ایجاد محدودیت جغرافیایی مستمر شد.
در بخش محتوای اینترنت، انجمن تجارت الکترونیک تهران خواستار کاهش قیمت پهنای باند بینالملل از طریق کاهش قیمت تمامشده و کاهش سود شرکت ارتباطات زیرساخت با ایجاد راهکارهای جایگزین شد. این انجمن همچنین خواستار کاهش هزینههای فیلترینگ شد. در انتهای گزارش، انجمن تجارت الکترونیک تهران فهرستی از وبسایتهایی که در ایران فیلتر شدهاند را ارائه کرد و خواستار بازنگری در فیلترینگ این وبسایتها شد. برخی از وبسایتهای موجود در این فهرست عبارتند از: فوربز، والمارت، لنوو، رنکر و پینترست.
این درخواستها، چالشهای مهمی را که اینترنت ایران با آنها مواجه است، بهطور خلاصه بیان میکنند. بهبود وضعیت اینترنت ایران، نیازمند همکاری نهادهای مختلف و اتخاذ سیاستهای صحیح است.
نظر شما درباره دومین گزارش انجمن تجارت الکترونیک تهران، چیست؟
احسنت به … عزیز ماشالا احسنت صدافرین
واقعا شماها نابغه هستید
شاید بگید چرا
من میگم براتون
کدوم کشوره با این همه تاریخ و قدمت که مسئولانش تونستن توی پنجاه سال با خاک یکسانش کننده اونم جوری که کلا دنیا بشناسن
اینترنت نابود
اعصاب نابود
کار داغون
درامد نابود
کانون خانواده داغون
جووونا داغون
اقتصاد نابود
مسئولین دزد
حق الناس
ظلم
بیچارگی
مهاجرت
دیگه چی میخواید
اخ اخ اگه یروزی نوبت ما بشه فقط خدا میدونه که چه بروزتون بیاریم
…
بچرخ تا بچرخیم