شرکت انویدیا به تازگی پردازندههای گرافیکی Blackwell خود را برای بخش هوش مصنوعی معرفی کرده و اکنون همه چشمها به پردازنده گرافیکی بازی آن دوخته شده است که گفته میشود دارای همان گره 4NP از شرکت TSMC خواهد بود.
ممکن است که پردازندههای گرافیکی Blackwell AI Tensor Core و Gaming شرکت انویدیا از یک فرایند تولید TSMC 4NP مشترک استفاده کنند، همچنین انتظار میرود که با این تراشهها، بهبودهای قابل توجهی در حافظه کش و ظرفیت انتقال دادهها رخ دهد.
استفاده از گره 4NP در ساخت پردازندههای گرافیکی Blackwell GB202 بازی شرکت انویدیا
پیش از این انتظار میرفت که شرکت انویدیا از گره پردازش 3 نانومتری کمپانی TSMC برای تراشه بازی خود استفاده کند، اما این برنامه ظاهراً تغییر کرده است زیرا Kopite7kimi اکنون بیان میکند که هر دو پردازندههای گرافیکی Blackwell AI Tensor Core و Gaming بر روی یک گره فرآیند بسیار مشابه ساخته میشوند. همین چند ساعت پیش، متوجه شدیم که شرکت انویدیا از گره 4NP کمپانی TSMC استفاده خواهد کرد، این یک نوع گره 5 نانومتری است که قبلاً برای ساخت پردازندههای گرافیکی Ada Lovelace و Hopper استفاده میشد.
آنطور که پیداست، گره فرآیند جدید به چگالی ترانزیستور اجازه میدهد تا حداکثر 30 درصد افزایش یابد که میتواند منجر به افزایش عملکرد شود، اما مزایای بازده واقعی هنوز توضیح داده نشده است. شرکت TSMC در هیچ جای وبسایت خود، در رابطه با گره فرآیند 4NP به صراحت صحبت نکرده است. آنها فقط به گره N4P اشاره کردهاند که به عنوان یک توسعه از پلتفرم N5، افزایش 11 درصدی کارایی نسبت به N5 و بهبود 6 درصدی نسبت به N4 را به دنبال دارد.
میدانیم که گره پردازش 4N که برای پردازندههای گرافیکی Ada استفاده شده بود، در واقع فقط یک نسخه از فرایند N5 (5 نانومتر) بود که با برخی بهینهسازیهای اختصاصی شرکت انویدیا همراه شده بود. این شرکت همچنین فاش کرد که با کمپانیهای TSMC و Synopsys همکاری کرده است تا بتواند از فناوری تغییر دهنده بازی به نام CuLitho استفاده کند. این همکاری به این جهت بود که کمپانی انویدیا اطمینان حاصل کند تولید و ساخت پردازندههای گرافیکی Blackwell AI Tensor و Gaming به آرامی پیش میرود و میتواند آنها را به موقع به مشتریان خود تحویل دهند.
به غیر از گره فرآیند، انتظار میرود شرکت انویدیا دستاوردهای بزرگی در بخش حافظه کش L1 داشته باشد. گفته شده است که پردازنده گرافیکی GB202، که نسخه پرچمدار تراشه بلکول گیمینگ است، در مقایسه با مدلهای AD102 و GA102 پیشرفتهای قابل توجهی خواهد داشت که امکان افزایش توان SM را فراهم میکند. علاوه بر آن، Kopite7kimi مدتی پیش به پیکربندی پردازنده گرافیکی Blackwell GB202 Gaming اشاره کرده بود.
وی بیان کرد که این تراشه قرار است 12 GPC ارائه دهد که هر کدام دارای 8 TPC و در مجموع 96 TPC خواهند بود. اگر ساختار Ada را در نظر بگیریم، میتوانیم انتظار داشته باشیم تا 192 SM یا 24,567 هسته CUDA، در این تراشههای جدید وجود داشته باشد، با فرض اینکه هر SM از 128 هسته FP32 پشتیبانی کند. این تعداد هسته CUDA حدود 33 درصد بیشتر از تعداد کل هستههای چیپ گرافیکی AD102 است که تاکنون منتشر نشده است.
او همچنین اشاره میکند که عملکرد پردازنده گرافیکی GB203 نسل بعدی در سری چیپهای گرافیکی Blackwell Gaming، نصف عملکرد نسخه GB202 خواهد بود، که مشابه پردازندههای گرافیکی AD102 و AD103 است. اگر شرکت انویدیا بخواهد کارت گرافیکهای سری 90 بعدی را به تراشه GB202 و کارتهای سری 80 را به نسخه GB203 مجهز کند، این امر منجر به اختلاف عملکرد بزرگی خواهد شد. بزرگترین سوال این است که آیا این شرکت از بستهبندی MCM (Multi-Chip-Module) برای پردازندههای گرافیکی Blackwell Gaming خود استفاده خواهد کرد یا آنها را در حال حاضر یکپارچه نگه میدارد. با توجه به افزایش هزینهها و مشکلات بازده مرتبط با توسعه گرافیک/تراشه، استفاده از روش chiplet (یعنی ترکیب چندین قطعه کوچک برای ساخت یک چیپ بزرگتر) در آینده واقعاً بسیار موثر خواهد بود و شرکت AMD از این روش برای توسعه کارت گرافیکهای Radeon خود استفاده میکند.
پردازندههای گرافیکی Blackwell Gaming شرکت انویدیا تحت خانواده سری GeForce RTX 50 با پشتیبانی از فناوریهای نسل بعدی مانند حافظه GDDR7، همچنین DisplayPort 2.1 و غیره به بازار عرضه خواهند شد. بنابراین میتوانیم انتظار داشته باشیم که در اواخر امسال جزئیات بیشتری در مورد آنها بشنویم.
دیدگاهتان را بنویسید