خیلی از افراد برای زیباتر کردن کامپیوتر خود، به سراغ کیس رفته و با خرید قطعات نورپردازی شده، آن را تزئین میکنند. اما بجز کیس، کیبوردها چون حتی بیشتر در زاویه دید ما قرار دارند، تزئین کردنشان میتواند میز شما را بهمراتب زیباتر کند. یکی از راههای تزئین کیبورد، خرید کیکپ است. در این مقاله قصد داریم راهنمای قدم به قدم با معرفی تمام جوانب کیکپها را چه برای افراد باتجربه و چه افرادی که میخواهند برای اولین بار کیکپ بخرند، به شما توضیح دهیم. با سختافزارمگ همراه باشید.
کیکپ چیست؟
کیکپ (Keycap) به کلیدهای شخصیسازی شده در کیبوردها میگویند که میتوانید به سلیقه خودتان آنها را تعویض و جایگذاری کنید.
در بازار جنسهای متفاوتی از کیکپها با اندازههای مختلفی وجود دارد و خریدن کیکپهای کیفیت خوب، به داشتن اطلاعات پیشزمینهای نیاز دارد. قبل از رسیدن به مراحل خرید، باید بگوییم که اصلا چرا ما باید برای کیبوردمان کیکپ بخریم؟
چرا باید کیکپ بخریم؟
- زیبایی و تنوع: اولین موردی که در زمان دیدن یک کیکپ به فکر ما میرسد زیبایی آنهاست. اگر از افرادی هستید که در طول روز مدت زمان زیادی را پشت سیستم خود میگذرانید، بهتر است برای تنوع خودتان هم که شده ظاهر کیبورد خود را تغییر دهید. کیکپها با هر سلیقهای، در هر رنگی و هر طرحی موجود هستند.
- راحتی: درست است که اولین موردی که با دیدن کیکپها توجه ما را به خودش جلب میکند، شکل ظاهری آنهاست. ولی جدا از ظاهرشان کیکپها برای راحت بودن انگشتان دست در هنگام کار با کیبورد مهم هستند. اگر گیمر، نویسنده یا برنامهنویس هستید، کیکپهای باکیفیتی در بازار هستند که فشار دادن کلیدهای کیبورد در زمان بازی یا کار را لذت بخشتر میکنند.
- طول عمر: بسیاری از کیبوردهایی که ما میخریم، کلیدهایشان جنس خوبی ندارد. اما با خریدن کیکپهای جدیدی که علاوهبر طول عمر بیشتر، حروف را واضحتر و بهتر نشان میدهند، تاثیر زیادی روی کارکرد ما دارند.
- صدا: برای تعداد زیادی از افراد صدای کلیدهای کیبورد مهم نیست. ولی عده دیگری به این موضوع بسیار اهمیت داده و ترجیح میدهند که در هنگام تایپ کردن، صدای بهتری نسبت به صدای کلیدهای اولیه کیبورد بشنوند.
مراحل خرید کیکپ کیبورد:
برای اینکه بتوانیم یک کیکپ خوب بخریم، 4 مرحله وجود دارد:
1- شناسایی جایگاه کلیدها در کیبورد
برای خرید سِت کیکپ کیبورد، در ابتدا لازم است که جایگاه و مدل قرارگیری کلیدهای کیبورد (Keyboard Layout) خود را بدانید. کیکپها شکل و سایز واحدی برای تمام کیبوردها ندارند و دانستن این موضوع از این جهت مهم است که اگر شما کیکپ با Layout اشتباهی بخرید، متوجه میشوید که همهی کیکپها به کلیدهای کیبوردتان نمیخورد. اما بعد از خرید و باز کردن محصول، دیگر نمیتوان آنها را تعویض کرد.
دو استاندارد کلی از نظر Layout (مدل و جایگاه قرارگیری کلیدها) در دنیا وجود دارد:
ANSI
این کلمه مخفف عبارت «American National Standards Institute» است. عمدتا کیبوردهایی که در ایالات متحده تولید میشوند، از ANSI هستند. واضحترین مشخصههای این مدل قرارگیری:
- کلید «Shift» چپ کیبورد به شکل مستطیلی است
- کلید «Enter» مستطیلی شکل است
ISO
این کلمه مخفف عبارت «International Organization for Standardization» است. در مورد مخفف شاید فکر کنید که با توجه به اولین حرف هر کلمه، باید IOS باشد و نه ISO. طبق توضیحات خود این سازمان: دلیلش این است که چون زبان هر کشور متفاوت است، پس اسم این سازمان بین المللی هم متفاوت ترجمه شده و در نتیجه، متفاوت هم مخفف میشود. مثلا در زبان انگلیسی IOS مخفف میشود ولی در زبان فرانسوی OIN. برای همین این سازمان تصمیم گرفت تا از واژه یونانی «isos» به معنی «برابری» استفاده کند. کلمه ISO کوتاه شده آن واژه یونانی است و از طرفی دقیقا مخفف عبارت انگلیسی هم نیست. واضحترین مشخصههای این مدل قرارگیری:
- کلید «Shift» به شکل مربعی است
- کلید «Enter» به شکل L-مانند، اما برعکس است
توجه داشته باشید که ANSI و ISO دو استاندارد جهانی هستند ولی به این معنی نیست که همه شرکتهای سازنده، کلیدهای کیبوردهایشان را با این استانداردها تولید میکنند. شکل قرارگیری کلیدها با توجه به اندازه هر کیبورد و شرکت سازنده، با یکدیگر فرق میکند. بهعنوان مثال ممکن است یک کیبورد %60 یا %75 ببینید که هیچ یک از این دو استاندارد را دقیقا به همین صورتی که در تصاویر بالا مشاهده میکنید، نداشته باشد.
برای آشنایی با انواع کیبوردها با درصدها و تفاوتهایشان، مقالهی آموزش جامع آشنایی با انواع کیبوردها و کاربرد آنها را بخوانید.
2- انتخاب جنس کیکپ
دو دستهبندی رایج از نظر جنس کیکپها وجود دارد:
ABS
این ماده از پلاستیک ساخته شده است و قیمت ارزانتر، ضخامت کمتر و وزن سبکتری نسبت به PBT دارد. همچنین مقاومت بالایی دارند بهطوری که میتوانند میلیونها فشار کلید را قبل از اینکه بشکنند یا از کار بیوفتند تحمل کنند. البته نسبت به PBT مقاومت کمتری دارند. یکی از معایبی که دارند این است که بعد از مدتی حروف روی کلیدها کم کم از بین میرود. بهعلاوه در مقابل نور خورشید یا لامپ، زودتر به رنگ زرد در میآیند. هرچند که بعضی ABSهای گران قیمت هم هستند که نسبت به زردشدن، مقاومت بیشتری دارند اما هنوز هم نسبت به PBT ضعیفتر هستند. همچنین سطح کلیدها صاف و بدون تکسچر بوده و ظاهر براقی دارند. البته توجه کنید که کیکپهایی با این جنس، محبوبتر و پرفروشتر از PBT هستند.
ویژگیها: مقاومت خوب – ارزان قیمتتر – ضخامت کم – سطح بدون تکسچر – ظاهر براق
معایب: مقاومت کمتر نسبت به PBT – از بین رفتن حروف بهمرور زمان – زودتر زرد شدن کیکپها
PBT
درست مانند ABS، این ماده هم از ترموپلاستیک ساخته شده ولی مواد دیگر تشکیل دهندهاش با ABS متفاوت است. PBT گران قیمتتر، ضخیمتر و وزن بیشتری دارد. مقاومت بالایشان باعث شده دیرتر از کار بیوفتند و عمر بیشتری داشته باشند. دکمههای کیبورد از جنس PBT به نور خورشید مقاوم بوده و به رنگ زرد در نمیآیند. سطح این کیکپها دارای تکسچر بوده و ظاهر ماتی دارند.
ویژگیها: مقاومت بالا – گران قیمتتر – ضخامت زیاد – سطح دارای تکسچر – ظاهر مات
مزایا: مقاومت بیشتر نسبت به ABS – ماندگاری حروف – زرد نشدن کیکپها
3- انتخاب پروفیل کیکپ
بعد از اینکه مدل جایگاه کلیدهای کیبوردتان را فهمیدید ولی هنوز هم جنس کیکپ را انتخاب نکردهاید، پس وقت آن است تا پروفیل کیبورد خود را شناسایی کنید. پروفیل (Profile) کیکپ به معنی شکل ظاهری آنهاست. این پروفیلها (شکل ظاهری کلیدها) از نظر ارتفاع، زاویه و طراحی کلی با یکدیگر متفاوت هستند و به چند گروه تقسیم میشوند. اگر پروفیل نادرستی با بقیه کلیدهای کیبورد انتخاب کنید، در هنگام استفاده متوجه میشوید که کلیدها با یکدیگر هم ارتفاع نبوده و نامتوازن هستند. در این قسمت میخواهیم محبوبترین پروفیلهای کیبورد را معرفی کنیم. برای فهمیدن اینکه کیبورد حال حاضر شما کدام پروفیل را دارد، کیبورد را به سمت افقی، روبهروی چشمتان بگیرید.
Cherry / Cherry MX
از معروفترین و باکیفیتترین کیکپهای دنیا نوع «Cherry» هستند که با نام «Cherry MX» هم شناخته میشوند. این نوع از کیکپها با طرحها و رنگهای مختلف قابل خرید هستند. چریها از جنس ترموپلاستیک PBT هستند.
OEM
این کلمه مخفف عبارت «Original Equipment Manufacturer» است. این پروفیلها از رایجترین پروفیلهای کیکپ دنیا بوده که معمولا از جنس ABS هستند. کلیدها، میانگین ارتفاع متوسطی دارند و برای افرادی که به دنبال ارتفاع نه کم و نه زیاد هستند، انتخاب خوبی است. البته ارتفاع هر ردیف از کلیدها با یکدیگر فرق میکند. در ادامه مقاله، ارتفاع کلیدها را بیشتر توضیح میدهیم.
SA
این کلمه مخفف عبارت «Spherical All» بوده و به معنی کروی شکل است. این نوع پروفیل از چهار جهت به شکل یک کره نصفه نیمه، گرد است. همچنین سطح دکمهها شیبدار است. SA نسبت به بقیه پروفیلهای این لیست، بیشترین ارتفاع را دارد.
DSA
سطح کلیدهای این پروفیل صاف است و از اطراف، استوانهای هستند. DSA در بین پنج پروفیل این لیست، کمترین ارتفاع را دارد. اما ارتفاع کلیدها در تمام ردیفهای کیبورد، یکسان است.
XDA
این پروفیل از نظر ارتفاع، صاف بودن سطح کلید و شکل استوانهای اطراف کلید، شبیه DSA است. معمولا هم از جنس PBT ساخته میشوند. همچنین کلیدها در همهی ردیفها هم ارتفاع هستند. این پروفیل برای اولین بار توسط یک شرکت چینی ساخته شد.
پروفیلهای دیگر
پنج موردی که در بالا گفته شد، معروفترین و شناخته شدهترین پروفیلهای کیکپ دنیا هستند. اما پروفیلهای دیگری مثل: KAT ،KAM ،MT3 ،DOM ،G20 ،Tai-Hao و MBK هم در بازار وجود دارند.
لازم به ذکر است که در دنیای کیکپها با دو کلمه «Uniform» و «Sculpted» زیاد مواجه میشوید:
Uniform
Uniform به معنی «یکدست و یکنواخت» است. در کیکپهای یونیفرم همهی کلیدها در همهی ردیفها، با یکدیگر هم ارتفاع هستند. درواقع ارتفاع کلیدها مثل لباس فرم دانشآموزان یک کلاس، یکدست است. کیکپهای DSA و XDA از این نوع هستند. از مشخصههای دیگر آنها میتوان به سطح تقریبا صاف کلیدها اشاره کرد.
Sculpted
Sculpted به معنی «تراشیده شده» است. در این دسته، ارتفاع کلیدها در هر ردیف با هم متفاوت است. کیکپهای Cherry و OEM و SA از این نوع هستند. همچنین سطح کلیدها شیبدار بوده که از لحاظ ارگونومی، باعث راحتی انگشتان در هنگام استفاده از کیبورد میشود. کیکپهای Sculpted بین گیمرها و تایپیستها محبوبیت زیادی دارند.
درواقع شما هر کیکپ کیبوردی که قصد خریدش را دارید، همیشه یا Uniform است یا Sculpted. به بیان دیگر: کیکپی که شما میخرید، کلیدهایش یا با یکدیگر هم ارتفاع با سطح صاف هستند (Uniform) یا با ارتفاع متفاوت و سطح شیبدار هستند (Sculpted). جدا از انتخاب پروفیل کیکپ، باید این موضوع را مدنظر داشته باشید که ترجیح میدهید دکمههای کیبوردتان چه ارتفاعی و چه سطحی داشته باشند. از کدام یک استفاده کردهاید؟ فکر میکنید با کدام یک راحتتر هستید؟
اگر میخواهید کیبوردتان را اصولی و راحت تمیز کنید، مقالهی معرفی بهترین ابزارهای تمیز کردن کامپیوتر را بخوانید.
4- نکات پایانی
لمس کیکپ: قبل از خرید بهتر است کیکپی که میخواهید بخرید را لمس کنید. اگر اطرافیانتان مثل دوست، فامیل یا همکارتان از آن کیکپها دارند، بهتر است مدتی با کیبوردشان تایپ کنید تا لمس کلیدها زیر انگشتانتان را تجربه کنید.
نظرات خریداران: اگر برایتان ممکن نیست که بهصورت فیزیکی لمسشان کنید، نظرات بقیه خریداران را در فروشگاهها بخوانید.
دوباره چک کردن مشخصات: قبل از خرید سِت کیکپ، حتما به مشخصات کیبورد خود توجه کنید. چون ممکن است فردی کیبوردش TKL باشد ولی اشتباهی سِت کیکپ برای کیبورد فول سایز بخرد. البته اگر نمیخواهید سِت بخرید و قصد دارید فقط برای یک کلید خاص مثل کلید «Escape» کیکپ بخرید، دستتان خیلی بازتر است.
سوالات متداول
کیکپ چیه؟
به کلاهکهایی پلاستیکی گفته میشود که روی هر یک از کلیدهای کیبورد را میگیرند. از کیکپها برای تزئین کیبوردها استفاده میشود.
کیکپ ABS بهتره یا PBT؟
PBT بهتر است اما ABS پرفروشتر است. انتخاب هر جنس به سلیقه هر فرد بستگی دارد.
مطالب مرتبط:
دیدگاهتان را بنویسید