زمان خرید تلویزیون با اعداد و ارقام متنوعی روبهرو میشویم و طبق پیشفرض ذهنی که داریم، هرچه این اعداد بزرگتر باشند بهتر است! سازندگان نیز از همین پیشفرض ذهنی استفاده کرده و سعی میکنند اعداد بزرگتری روی جعبه تلویزیونهای خود چاپ کنند. همانند نسبت کنتراست که حالا دیگر میدانیم عددی واقعی نبوده و نسبی است، عدد ذکر شده برای Refresh Rate نیز همین وضعیت را دارد و آنچه میبینیم، لزوماً مقدار واقعی نرخ به روز رسانی پانل صفحه نمایش نیست.
اصول به روزرسانی
عبارت Refresh Rate یا نرخ به روز رسانی همان طور که از نامش پیداست بیانگر دفعاتی است که تلویزیون تصویر را به روزرسانی میکند و با هرتز بیان میشود. برای مثال عبارت 60 هرتز بیانگر نمایش 60 تصویر روی صفحه نمایش در هر ثانیه است (این مقدار منطبق با استاندارد برق هر کشور است و میتواند 50 یا 60 هرتز باشد). زمانی که جسمی متحرک در صفحه نمایشهای LCD به نمایش در میآید، کمی محو شدگی (Motion Blur) در تصویر ایجاد میشود و این مساله در مورد تمامی LCDها صادق است. در این میان برخی از افراد ممکن است اصلاً آن را تشخیص ندهند، بعضی آن را ببینند اما برایشان مهم نباشد و برخی دیگر نیز از دیدن آن آزرده شوند (تصویر 1).
یکی از راه حلهای مقابله با چنین محدودیتی، افزایش Refresh Rate پانل است که البته باعث افزایش قیمت خواهد شد. اما روشهای دیگری برای کاهش محو شدگی تصاویر نیز وجود دارند که با گول زدن مغز سعی میکنند تصویری روانتر ارائه دهند. یکی از این روشها با تغییر در نور پس زمینه انجام میگیرد. در نمونههای اولیه ساخته شده بر اساس این روش، نور پس زمینه همزمان با نمایش و محو شدن هر فریم تصویر روشن و خاموش و با انجام سریع این کار، بخشی از محو شدگی تصویر در اثر حرکت حذف میشد (Backlight Flashing). نحوه انجام این روش مشابه نحوه کار ویدئو پروژکتورها است. نمونه پیشرفتهتر این روش با نام اسکن نور پس زمینه (Backlight Scanning) شناخته میشود و با توجه نوع تصویر در حال نمایش، نور تصویر را در نقاط تاریک کم میکند. در هر دو حالت، شما با تصویری با نور کمتر مواجه خواهید شد. روش سومی نیز برای این حالت در نظر گرفته شده و آن قرار دادن یک فریم کاملاً سیاه بین هر یک از فریمهای تصویر است که البته کاری با نور پس زمینه ندارد.روش دیگر که بیشتر در صفحه نمایشهایی با پانل 120 و 240 هرتز به کار میرود، ایجاد فریم اضافی بین فریمهای اصلی ویدئوی در حال پخش است (تصویر 2).
انجام این کار در زمان تماشای برنامههای زنده تلویزیون، بازیهای ورزشی یا اجرای بازیها بسیار موثر بوده و تصاویر متحرک بسیار دلپذیر نشان داده میشوند (زیرا در این حالت سرعت فریم اصلی بالا است). اما در مورد فیلمهای سینمایی که در اکثر اوقات از نوع 24 فریم در ثانیه هستند، مسالهای خاص به وجود میآید. در زمان نمایش این فیلمها، احساس میکنید فریمها بسیار روانتر از آنچه باید باشد به شما نشان داده شده و ممکن است پس از مدتی برایتان آزاردهنده شوند. خوشبختانه در اکثر مواقع میتوان شدت این ویژگی را در تلویزیون تغییر داد یا حتی آن را خاموش کرد. به طور کلی تفاوت تصویر بین پانل 60 هرتز و 120 هرتز به شکلی محسوس دیده میشود و اگر انتخاب شما بین دو تلویزیون تنها بین Refresh Rateهای متفاوت محدود میشود، حتماً به سراغ گزینه 120 هرتز بروید. حرکت به سمت اعداد بیشتر، ممکن است اختلاف تصویر مورد نظر شما را ارائه ندهد.
به روز رسانی شرکتی
سازندگان تلویزیون و صفحه نمایش تقریباً ارائه اطلاعات دقیق درباره Refresh Rate پانل تلویزیون را کنار گذاشته و به سراغ ارائه رقمهایی دیگر با نامهای مختلف هستند. برای مثال سامسونگ از عبارت Clear Motion Rate و عددی در جلوی آن استفاده میکند که ممکن است با مقدار Refresh Rate پانل متفاوت باشد. همان طور که گفتیم تولید پانلی با Refresh Rate بالا قیمت نهایی را افزایش میدهد و در ضمن اعداد روی جعبه نیز چندان بزرگ و چشمگیر نخواهند شد! در ادامه با عباراتی که کمپانیهای مختلف به کار میبرند آشنا خواهیم شد و خواهیم دید هر یک چگونه عمل میکنند.
LG TruMotion و LG Dynamic MCI: کمپانی LG درباره این فناوری اطلاعات چندانی ارائه نکرده و میگوید فناوری TruMotion با افزایش نرخ به روز رسانی 60 هرتز، به کاهش محو شدگی تصویر کمک میکند و جزئیات را افزایش میدهد. از آنجا که اطلاعات دقیقی درباره پانل در دسترس نیست، ممکن است در برخی مدلها از پانل پیشرفتهتر و در برخی موارد دیگر از یک پانل 60 هرتز استفاده شده باشد. عبارت دیگری که LG در تلویزیونهایش به کار میبرد، Dynamic MCI است و در توضیحات آن گفته میشود که این فناوری از سیستم Backlight Scanning بهره میبرد (تصویر 3).
Panasonic: این کمپانی نیز از سیستم اسکن نور پس زمینه بهره میبرد و با کمک پانل 120 هرتز میزان پرش و محو شدگی تصویر را کاهش میدهد. البته این ویژگی روی تلویزیونهای پلاسمای پاناسونیک ذکر نشده است.
Samsung CMR: CMR مخفف عبارت Clear Motion Rate است و شامل سیستم کنترل نور پس زمینه و ایجاد فریم اضافی است. بنابراین تلویزیون سامسونگ با CMR 240 میتواند از پانل 120 هرتزی و یک پردازنده متوسط یا یک پانل 60 هرتزی و یک پردازنده قدرتمند استفاده کرده باشد (تصویر 4).
Sharp AquoMotion: شارپ میگوید این فناوری در مدل AquoMotion 960 میتواند مقدار Refrsh Rate را چهار برابر کند و در نتیجه میتوان گفت شارپ از پانل 240 هرتز در این سری استفاده کرده است. خوشبختانه شارپ در این زمینه صادقانه رفتار میکند و علاوه بر نمایش مقدار بهینه شده، مقدار واقعی Refresh Rate را نیز نشان میدهد (تصویر 5).
Sony MotionFlow: سونی میگوید فناوری اختصاصی آن میتواند رقم Refresh Rate را چهار برابر کند. طبق اسلایدهایی که سونی نشان داده است، از فناوری نور پس زمینه برای انجام این کار استفاده میشود (تصویر 6).
موضع متفاوت پلاسما سازندگان تلویزیونهای پلاسما میگویند میزان Refresh Rate در این تلویزیونها 600 هرتز است. اما در واقع باید بدانیم نحوه تشکیل تصاویر در تلویزیونهای پلاسما متفاوت از LCDها بوده و در نتیجه مقدار ذکر شده برای Refresh Rate نیز متفاوت از LCD است و با یکدیگر قابل مقایسه نیستند. همانطور که میدانید در ساب پیکسلهای تلویزیونهای پلاسما از گاز استفاده شده که با تحریک شدن، نور از خود ساطع میکنند (نصویر 7).
برای نمایش انواع رنگها پیکسلها باید با سرعتی بسیار زیاد روشن و خاموش شوند تا بتوانند تصویر مورد نظر را به شکلی صحیح نمایش دهند. سیستم برق رسانی 60 یا 50 هرتز است و تلویزیونهای پلاسمای امروزی برای هر فریم تصویر، باید ده بار پیکسلها را روشن و خاموش کنند. در نتیجه گفته میشود تلویزیونهای پلاسما دارای نرخ به روزرسانی تصویر 600 هرتز هستند. ده تصویر تشکیل شده برای هر فریم نسبتاً تیره هستند، اما با ترکیب آنها در مغز انسان، تصویری روشن ایجاد خواهد شد. همچنین همین مساله باعث شده تا حداکثر شدت نور تلویزیونهای پلاسما پایینتر از تلویزیونهای LCD باشد. کل ساختار نمایش تصویر در تلویزیون پلاسما باعث میشود تا این نوع از صفحه نمایشها برای نمایش تصاویر روان و دقیق، به نرخ به روز رسانی بالاتر نیاز نداشته باشند.
نتیجهگیری
همانند رقم نسبت کنتراست و میزان تاخیر صفحه نمایش، آن چیزی که درباره نرخ به روزرسانی تصویر روی جعبه محصولات ذکر میشود لزوماً آن چیزی نیست که در واقعیت وجود دارد. در واقع سازندگان با کمک متدهای مختلف سعی میکنند میزان پرش و محو شدن تصویر را کم کرده و تصویر دقیقتر و روانتری ارائه دهند، اما این به معنی افزایش Refresh Rate نیست. راه دقیق و مطمئنی برای شناسایی مقدار واقعی نرخ به روز رسانی تصویر وجود ندارد، اما به طور کلی میتوان گفت اگر مقدار Refresh Rate بیش از 60 هرتز ذکر شده باشد و تلویزیون از سیستم روانسازی تصویر نیز بهره ببرد، احتمالاً از پانل 120 هرتز یا بالاتر استفاده میکند. در غیر این صورت تلویزیون به احتمال زیاد از پانل 60 هرتز و روش کنترل نور پس زمینه بهره برده است.
نه کارتم که قویه به کنار هم با دستگا بلوری اینجوریه هم با ps4 منتها شبکه ی پی اس و رو حالت گیمینگ میزارم یه سری تنضیمات قفل میشه این مشکلو نداره ولی از گیمینگ در بیارم رو وضوح 100 باز همونه گفتین از شهر کابله HDMI 22 بگیرم یا یه کابله معمولیه 70 تومنی بعد اگه بازم جواب نداد فوقش ببرم پس بدم ببخشیدا اینقدر وقتتونو گرفتم شرمنده
احتمالا گرافیک کامیوتر شما ضعیفه ولی کبل html2 ۶۰-۷۰ تومنی فرق زیاده با کابل ۷۰۰ تومنی نداره چون همه چیز دیجیتاله و استاندارد تو آنالوگ تفاوت کابل ها زیاده تو دیجیتال فرق خاصی ندارن
به نظر من شما کابل ۶۰ -۷۰ تومنی رو بخرین منتها نه از دی جی گرون فروش از یه مغازه ی معتبر در سطح شهر
و به احتمال قوی مشکل شما حل نمی شه
احتمالا کارت گرفیک کامیوتر شما ضعیفه با یه کامپیوتر دیگه تست کنین یا لپ تاب
اره با کلی کابل تست کردم کابلیم که همیشه وصله کابل اوریجیناله فقط با HDMI2 تست نکردم دیجی کالا یه کابل داره Monster Ultra High Speed 900 HDMI Cable اینو هرکی وصل کرده گفته کیفیت تصویرش خیلی بهتر شده ولی 700 تومن پولشه به نظره شما با یه کابله HDMi2 ارزون تر در حده 60 70 تومن این مشکل بر ترف میشه؟ شاید اصلا ربطی به کابل نداشته باشه شما تاحالا با همچین مشکلی مواجه نشدین؟
منطقیش اینه که اول با یه کابل دیگه تست کنید ببینید آیا مشکل همچنان هست یا نه
سلام خسته نباشید من یه سوال داشتم راجب تی ویم مدل samosng es8880 هست بعد موضوع اینه که وقتی با HDMI وصله به کامپیوتر یا چیزی سره فایل کیفیت بالا مصل نسخه های 4 5 گیگیه AMAzon پیکسل میندازه (وضوه 100) ولی با Usb وصل میکنم خیلی واضهو شفافه همه ی تنظیمات هر 2 تصویرم یکی هست به نظره شما ممکنه واسه کابل باشه کابل اصله باید HDMI 2 بگیرم ممنون میشم کمک کنین با تشکر
از نظر رفرش ریت تفاوتی ندارند
با سلام مجدد
برا ps4 بین
Samsung 40M5850
و
Samsung LED 5 Series 40K5890
کدوم بهتره از نظر Refresh Rate