سوالی که اکثر کاربران میپرسند این است که کدام سیستم عامل برای بازی سریعتر است، ویندوز 10 یا ویندوز 11؟ در این مقاله سعی داریم تا با جزییات کامل این موضوع را از جنبههای مختلف مورد بررسی قرار دهیم.
قبل از هرچیز باید بگوییم که ویندوز 10 هنوز توسط بسیاری از کاربران مورد استفاده قرار میگیرد و هنوز افراد زیادی هستند که سیستمعامل خود را به ویندوز 11 ارتقا ندادهاند. یکی از تغییراتی که در ویندوز 11 ایجاد شده، غیرفعال بودن ویژگی «core isolation» است در نتیجه به طور پیشفرض یکپارچگی حافظه را فعال میکند. از سوی دیگر، ویندوز 10 به صورت پیش فرض یکپارچگی حافظه را غیرفعال میکند. در واقع ویژگی امنیتی یکپارچگی حافظه (memory integrity) میتواند به طور قابل توجهی عملکرد را در برخی از بازیها کاهش دهد.
از سوی دیگر شاهد نظرات و ادعاهایی بودهایم که نشان میدهد بازگشت به ویندوز 10 بهبود قابل توجهی در عملکرد بازی ایجاد میکند. با این حال طبق بررسیهای انجام شده توسط سایت techspot، این تفاوت عملکرد در بازی صرفاً به دلیل فعال بودن ویژگی یکپارچگی حافظه است. البته پیشنهاد نمیکنیم که این ویژگی را در ویندوز 11 غیرفعال کنید و مسئولیتی را در مورد تغییر تنظیمات به عهده نمیگیریم.
بنچمارک عملکرد سیستم عامل ویندوز 10 و ویندوز 11 در بازی
برای انتخاب بهترین سیستم عامل برای بازی، بررسیها و تستهایی انجام شده که در این بررسیها از پردازندههای Intel و AMD به همراه SSD 4TB استفاده شده است. شایان ذکر است که در این بررسیها، ویژگی یکپارچگی ویندوز 11 غیرفعال بوده و شرایط یکسانی با ویندوز 10 ایجاد خواهد شد. همچنین این بررسی روی بهروزرسانی ویندوز 10 2022 (نسخه 22H2) و بهروزرسانی ویندوز 11 2023 (نسخه 23H2) صورت گرفته است.
بازی Baldur’s Gate 3
در بازی Baldur’s Gate 3 هیچ تفاوت عملکردی بین دو سیستم عامل با پردازندههای مختلف Intel یا AMD وجود ندارد بنابراین نتیجه کاملا یکسان بود.
بازی The Last of Us Part 1
نتایج بدست آمده در این بازی نیز بسیار نزدیک بود اما در برخی موارد ویندوز 10 عملکرد سریعتری را ارائه کرد و میتوان گفت بین 1-2 درصد تفاوتی بین این سیستم عامل وجود داشت.
بازی Cyberpunk 2077: Phantom Liberty
طبق بررسیها و تستهای انجام شده، پردازنده AMD 7800X3D با ویندوز 10 بسیار سریعتر این بازی را اجرا کرد و میانگین نرخ فریم را تا 10 درصد افزایش داد. اگرچه عجیب است اما با پردازنده 7700X، فقط 3 در سرعت بهتر را شاهد بودیم.
از سوی دیگر در پردازنده اینتل افزایش 6 درصدی را برای 14700K هنگام استفاده از ویندوز 10 شاهد بودیم و با پردازندهی 12700K این بهبود به 7 درصد رسید. با اینکه تفاوت محسوسی در عملکرد ویندوز 10 و 11 وجود داشت اما علت تفاوت عملکرد این بازی در سیستم عاملهای مختلف قابل تشخیص نبود.
بازی Hogwarts Legacy
سایر بازیهای جدید منتشر شده و محبوب مانند Hogwarts Legacy، تفاوت چشمگیری در عملکرد بین ویندوز 10 و 11 به نمایش نگذاشتند در نتیجه فرقی نمیکند که از کدام سیستمعامل برای اجرای چنین بازیهایی استفاده کنید.
بازی Assetto Corsa Competizione
بازی Assetto Corsa Competizione با پردازنده 7700X به طور مداوم 3 درصد در ویندوز 10 سریعتر بود در حالی که با پردازنده 7800X3D حدود 2 درصد سریعتر بود. در نتیجه در این بازی نیز ویندوز 10 سرعت و عملکرد بهتری را در مقایسه با ویندوز 11 ارائه کرد.
بازی Spider-Man Remastered
نتایج بازی Remastered Spider-Man مشابه عملکرد این دو سیستمعامل در بازیهای Hogwarts Legacy و The Last of Us Part 1 بود، بنابراین هیچ تفاوتی در عملکرد سیستمعاملهای ویندوز 10 و ویندوز 11 در زمان اجرای بازی Spider-Man Remastered وجود ندارد.
بازی Homeworld 3
بازی Homeworld 3 با ویندوز 10 سرعت و عملکرد بهتری را ارائه میدهد و میتوان گفت که با پردازنده 7800X3D تا 6 درصد و با 7700X تا 4 درصد افزایش سرعت اجرای بازی را شاهد بودیم. همچنین در هنگام استفاده از ویندوز 10 شاهد بهبود 3 تا 5 درصدی برای پردازندههای اینتل بودیم.
بازی A Plague Tale: Requiem
در بازی A Plague Tale: Requiem میبینیم که نتایج تست، مانند بازی Cyberpunk نتایجی غیر منتظره دارد! پس از تنظیم و نصبهای دقیق سیستم عامل و تکرار تست، باید گفت که این نتایج کاملا صحیح و واقعی هستند. نکته جالب توجه، عملکرد بسیار بهتر ویندوز 10 در مقایسه با ویندوز 11 برای این بازی بود. پردازنده Ryzen 7 7800X3D در این تست، با ویندوز 10 تا 10 درصد عملکرد بهتری را در مقایسه با ویندوز 11 ارائه داد.
البته باید اشاره کرد که Ryzen 7700X تنها شاهد افزایش 5 درصدی پرفورمنس بود. در پردازندههای اینتل اما دست کم با بازی A Plague Tale: Requiem میتوان یک الگوی رشد ثابت را مشاهده کرد که بین 3 تا 4 درصد عملکرد بهتر در ویندوز 10 برای این بازی است.
بازی Counter-Strike 2
بازی Counter-Strike 2 عنوانی است که رسیدن به نرخهای فریم بالا در آن ناممکن نبوده و با توجه به تستهای فوق میبینیم که این بازی در ویندوز 10 نرخ فریم بهتری را ارائه میدهد. به طوری که Ryzen 7 7800X3D در ویندوز 10 تا 3 درصد سریعتر بوده اما این مقدار برای Ryzen 7700X به 10 درصد افزایش پیدا کرده است.
با تست پردازندههای اینتل نیز میبینیم که Core i7-14700K و همچنین Core i7-12700K به ترتیب 11 درصد و 7 درصد عملکرد بهتری را در ویندوز 10، با این بازی خواهند داشت.
بازی Starfield
بازی Starfield نیز نمونهای دیگر است که به ما نشان میدهد، تعداد زیادی از بازیها همچنان در ویندوز 10 عملکردی بهتر از نظر نرخ فریم خواهند داشت. در بازی Starfield، پردازنده Ryzen 7 7800X3D با ویندوز 10، تا 4 درصد نرخ فریم بهتری را ارائه کرد. Ryzen 7700X نیز در این عنوان 2 درصد پرفورمنس بهتر را با ویندوز 10 تضمین کرد. اما پردازندههای اینتل 4 درصد نرخ فریم بالاتری را با ویندوز 10، در بازی Starfield ارائه خواهند کرد.
بازی Horizon Forbidden West
در بازی Horizon Forbidden West تفاوتی نمیکند که سیستم عامل شما چه باشد؛ این بازی در ویندوز 10 و 11 عملکردی یکسان را از نظر نرخ فریم ارائه کرده و Horizon Forbidden West یک عنوان از معدود بازیهایی است که اجرا در ویندوز 10 و 11 برای آنها تفاوتی ندارد.
بازی Hitman 3
بازی Hitman 3 نیز تفاوت چشمگیری را در ویندوز 10 و ویندوز 11 ارائه نکرده است. تفاوت سیستم عاملهای ویندوز 10 و ویندوز 11 در بازی Hitman 3 به 1.5 درصد میرسد که آن را در زمره بازیهایی با عملکرد نه چندان متفاوت قرار میدهد.
بازی Watch Dogs: Legion
به عنوان آخرین بازی نیز Watch Dogs: Legion مورد بررسی و تست قرار گرفته است. در بازی Watch Dogs: Legion نیز تنها در ویندوز 10 تا حدودی عملکرد بهتر نرخ فریم را شاهد هستیم. بازی Watch Dogs: Legion در ویندوز 10 به صورت میانگین تا 2 درصد نرخ فریم بالاتری را نشان داد که آن هم چندان چشمگیر نبود.
کدام ویندوز برای اجرای بازی ها مناسب تر است؟
در این تست دو سیستم عامل ویندوز 10 و ویندوز 10، با کارت گرافیک NVIDIA RTX 4090، در کنار پردازندههای نسل سیزدهم و چهاردهم اینتل و همچنین پردازندههای AMD ZEN4 مورد آزمایش قرار گرفتند. از 13 بازی آزمایش شده، در 5 بازی نرخ فریم در ویندوز 10 بهتر و بالاتر بود. در تمامی تستهای فوق نیز VBS یا به قولی یکپارچگی حافظه در حالت خاموش قرار داشت.
با این وجود ویندوز 11 در اجرای بازیها، با هدف رسیدن به نرخ فریم بیشتر، پرفورمنسی بهتر را ارائه میدهد. هنوز به طور دقیق نمی توان گفت که چرا برخی از بازیها، همچنان در ویندوز 10 نرخ فریم بهتری را به نسبت ویندوز 11 دریافت می کنند. از درایور گرفته تا بروزرسانیهای ویندوز، از جمله دلایلی هستند که میتوانند FPS بازیها را تحت تاثیر قرار دهند.
و اما برای شما یک توصیه داریم؛ اگر هنوز از ویندوز 10 استفاده کرده و با آن مشکلی ندارید، دست کم برای اجرای بازیها، نیازی به ارتقاء به ویندوز 11 نخواهید داشت؛ موردی که هنوز توسط بسیاری از کاربران اتفاق نیفتاده است. با این حال تغییر ویندوز 10 به 11، در تعداد زیادی از بازیها، نرخ فریم بهتری را برای شما به ارمغان خواهد آورد. همچنین نصب یک ویندوز جدید همواره میتواند ضمن رفع مشکلات پیشین و حذف فایلهای معیوب، عملکرد کلی سیستم را بهبود بخشد.
آموزش ورود به Safe Mode در ویندوز 11 به دو روش مختلف
آموزش تغییر تنظیمات ویندوز زمان وصلکردن فلش به سیستم
دیدگاهتان را بنویسید