پردازندههای Ryzen 7 7800X3D شرکت AMD در حال حاضر پرفروشترین تراشههای بازی هستند، با این وجود اکنون اخبار جدیدی منتشر شده است مبنی بر اینکه برخی از کلاهبرداران با ساختن نسخههای جعلی این چیپ و فروش آنها، از محبوبیت این محصولات سوءاستفاده میکنند.
یک کاربر رومانیایی پردازنده جعلی AMD Ryzen 7 7800X3D را به نمایش گذاشته است که بدون دای، و به همراه PCB نازکتر و IHSهای متفاوت به فروش میرسد.
پردازنده AMD Ryzen 7 7800X3D تراشهای است که میتوان آن را در تمام خردهفروشیهای بزرگ و لیست «پرفروشترین» محصولات آنها مشاهده کرد. این تراشه با تقاضا بسیار زیادی روبهرو شده و کاهش قیمت اخیر آن را به گزینهای بسیار بهتر نسبت به سایر پردازندههای سری Ryzen 9000، از جمله نسخه Ryzen 7 9700X، تبدیل کرده است. با این حال، تبلیغات دیوانه کننده و محبوبیت روزافزون 7800X3D باعث شده است که این تراشه هدف کلاهبرداریهای آنلاین قرار بگیرد.
همانطور که توسط Der8auer گزارش شده است، اکنون احتمال دارد پردازندههای Ryzen 7 7800X3D شرکت AMD که توسط افراد به صورت انلاین فروخته میشوند، نسخههای جعلی از این تراشه باشند. یک خریدار در کشور رومانی، این پردازنده را از یک فروشنده آنلاین به نام OLX خریداری کرد که در آسیا بسیار محبوب است. این نسخه حدود 300 یورو فروخته شد که با قیمت پردازندههای Ryzen 7 7800X3D در بازارهای فعلی اتحادیه اروپا مطابقت دارد. پس از دریافت پردازنده، کاربر سعی کرد آن را راهاندازی کند اما تراشه کار نکرد. سپس او تلاش کرد برای عیبیابی و پیدا کردن اتصالات از یک ولتمتر (ابزاری برای اندازهگیری ولتاژ) استفاده کند، اما نتیجهای نداشت، بنابراین متوجه شد که ممکن است مشکل جدیتری در چیپ وجود داشته باشد. در نهایت Der8auer به این موضوع علاقهمند شده و چیپ را از کاربر رومانیایی خریداری کرده است تا خودش آن را آزمایش کند. او در این فرآیند به اطلاعات بیشتری نسبت به آنچه که انتظار میرفت، دست پیدا کرده است.
شباهتها و تفاوتهای پردازندههای AMD Ryzen 7 7800X3D جعلی و اصلی
ممکن است این تراشههای جعلی در نگاه اول شبیه محصول اصلی به نظر برسند، زیرا آنها در بستهبندیهایی مشابه تراشه 7800X3D به فروش میرسند، با این حال اشتباهات زیادی در آنها وجود دارد. گفته میشود که شماره سریال جعبه چیپ ذکر شده با شمارهای که روی IHS (Integrated Heat Spreader) درج شده، مطابقت دارد.
میتوانید تفاوت پردازنده 7800X3D جعلی را با تراشه واقعی در تصویر زیر ببینید:
در رابطه با پردازنده جعلی میتوان گفت که چندین جنبه از آن با تراشه اصلی متفاوت است. در تراشه جعلی برچسبهای روی پردازنده محو شده و در موقعیت متفاوتی قرار دارند. همچنین پردازنده تقلبی دارای PCB نازکتری است که بر اساس اندازهگیریها، 0.964 میلیمتر ارتفاع دارد، در حالی که ارتفاع نسخه اصلی برابر با 1.308 میلیمتر است. این تفاوت باعث میشود که سیستم بارگذاری سوکت AM5 نتواند فشار کافی به پردازنده تقلبی وارد کند.
علاوه بر این، IHS یا پخش کننده حرارت یکپارچه نیز متفاوت بوده و دارای ضخامت کمتری در قسمتهای مختلف است. علاوه بر آن Der8auer متوجه شد که خازنهای موجود در سمت جلویی PCB فاقد چسب محافظتی هستند که معمولاً در پردازندههای استاندارد Ryzen 7000 و 9000 استفاده میشود. این نکته نشاندهنده تقلبی بودن پردازنده است.
این کاربر هنگام راهاندازی کردن پردازنده تقلبی روی تستبرد AM5، با مشکل عدم بوت شدن مواجه شد. پس از آن برای انجام بررسی بیشتر، او اقدام به دیلید کردن IHS از پردازنده کرد. پس از این کار، متوجه شد که این پردازنده تقلبی هیچ چیپلتی ندارد. پردازنده اصلی Ryzen 7 7800X3D از یک CCD با 64 مگابایت V-Cache و یک IOD پشتیبانی میکند، در حالی که در نسخه تقلبی هیچکدام از اینها گنجانده نشده است.
نکته جالب در مورد پردازنده تقلبی این است که IHS آن به صورت CNC-machined طراحی شده و دارای نقاط تماس بالاتری برای CCD و IOD است. این طراحی میتواند به خنککنندگی بهتر کمک کند، اما از آنجا که این یک محصول تقلبی است، هیچ فایدهای ندارد. این طراحیها در پردازندههای اصلی 7800X3D استفاده نمیشوند، زیرا آنها دارای پایهای صاف هستند که به دایها متصل میشود، اگرچه این طراحی میتوانست در تراشههای واقعی مفید باشد، اما در نهایت فقط یک جزء از یک محصول تقلبی است.
اطلاعات منتشر شده از سوی Der8auer بسیار مفید هستند زیرا تاکتیکهای کلاهبرداری را برای بسیاری از کاربرانی که ممکن است از محصولات تقلبی بیخبر باشند، برملا میکند. این نکته بسیار مهم است، زیرا با توجه به تقاضا بالا برای پردازندههای AMD Ryzen 7 7800X3D، بسیاری از گیمرهای PC این چیپها را خریداری خواهند کرد اما همه به تراشه اصلی دسترسی ندارند که بتوانند از آن برای مقایسه با همتا جعلی استفاده کنند.
همیشه اطمینان حاصل کنید که محصولی که خریداری میکنید از یک فروشنده معتبر یا یک فروشگاه مناسب باشد. این فروشندگان شخص ثالث معمولاً به خوبی تحت نظارت قرار نمیگیرند یا برنامههای محافظتی برای افراد ارائه نمیدهند. علاوه بر این، کاربران معمولاً خارج از سایت معامله میکنند که در این صورت، نه فروشگاه و نه هیچ شرکتی سازندهای (AMD، Intel، NVIDIA) در این رابطه مسئولیتی نخواهد داشت. بنابراین بهعنوان یک توصیه ساده، فریب قیمتهای جذاب ارائه شده توسط فروشندگان مشکوک یا فروشگاههای غیرقابل اعتماد را نخورید.
توی ایران سی پی یو باکس AMD با گارانتی اصلی مطمن هست