اینترنت به وسیلهای برای بیان آزادانه نظرات تبدیل شده است که مقیاس آن بیسابقه است. با این حال، همه افراد از نظرات آنلاین راضی نیستند و این موضوع منجر به بحثها و حتی اختلافات شدید میشود. گاهی اوقات، دولتها باید مداخله کنند و به دلایل مختلف از آنها خواسته میشود که محتوای خاصی را از فضای آنلاین حذف کنند. با نگاهی پنجساله به درخواستهای حذف محتوا، مشخص میشود که دولتها بیشتر از نتایج جستجوی گوگل، به دنبال حذف و سانسور ویدیوهای یوتیوب هستند.
مقایسه حذف محتوا در یوتیوب و گوگل
مسدودکردن اینترنت و حذف محتوا به امری رایج تبدیل شده است و سرفشارک، ارائهدهنده محبوب سرویس VPN، بهتازگی مطالعهای منتشر کرده که درخواستهای حذف محتوا از گوگل را در یک دوره پنجساله، از سال 2020، مورد تحلیل قرار داده است. بررسی بیش از 300,000 درخواست حذف از دادگاهها، دولتها و نهادهای آنها در سرتاسر جهان نشان داد که 54% از این درخواستها مربوط به محتوای یوتیوب بود، 31% مربوط به جستجو و 15% باقیمانده به طور جمعی شامل سایر خدمات گوگل در سراسر جهان میشود.
این مطالعه نشان میدهد که روسیه در صدر فهرست کشورهایی است که بیشترین درخواستهای حذف محتوای یوتیوب و جستجو را ارسال کردهاند، در حالی که هند با 8,000 درخواست برای پلتفرم اشتراکگذاری ویدیو در جایگاه دوم قرار دارد و ترکیه با 6,000 درخواست در پنج سال گذشته در جایگاه سوم قرار گرفته است. کره جنوبی نیز بهطور گسترده به نتایج جستجو پرداخته است و با نزدیک به 16,000 درخواست برای حذف محتوا بعد از روسیه در رتبه دوم قرار دارد. حتی اگر تاثیر گسترده روسیه را نادیده بگیریم، مجموعاً درخواستهای حذف یوتیوب و جستجو 70% از تمام درخواستهایی را که گوگل دریافت کرده است، تشکیل میدهند.
اگرچه دلایل حذف محتوا ممکن است بسته به هر مورد متفاوت باشد، مطالعه سروفسارک این دلایل را به چند دسته کلی تقسیم کرده است. حریم خصوصی و امنیت بهطور برجستهای به عنوان دلیل اصلی در چهار سال از پنج سالی که دادهها جمعآوری شده است، مطرح بوده است و افترا دلیل اصلی در سال 2020 بود، در حالی که تقلب یکی از دلایل عمده در سال 2023 به شمار میرود. مثلا امنیت ملی با 96,000 درخواست در صدر دلایل درخواست حذف محتوا از سوی کشورها قرار داشته است،
درخواستهای حذف محتوا اغلب مشروع هستند، اما لازم به ذکر است که مطالعه سروفسارک لزوماً تصویری کامل از این موضوع ارائه نمیدهد. به عنوان مثال، دادهها تنها از 150 کشور در نظر گرفته شده و درخواستهای سال 2024 تنها تا ماه ژوئن پیگیری شدهاند. علاوه بر این، مطالعه بیشتر بر حجم درخواستها تمرکز کرده است و نه تعداد آیتمهای هر درخواست. بنابراین ممکن است کشورهایی که درخواستهای کمتری ارسال کردهاند، در واقع درخواست حذف بیشتری نسبت به روسیه داشتهاند که ممکن است یک درخواست برای هر قطعه محتوا ارسال کرده باشد.
گفتنی است که ایالات متحده در فهرست کشورهایی که محتوای یوتیوب و جستجو را سانسور میکنند، جایگاه بالایی ندارد. .
دولت ها اونهم بعضی هاشون بعضی ویدیو ها رو سانسور میکنند مثل ایران و سه چهار تا دیگه نیستند که کل یوتیوب رو سانسور کنند