روز گذشته، ترامپ اعلام کرد که تعرفههای سنگینی بر تولیدکنندگان گوشی های هوشمند وضع خواهد کرد تا آنها را تشویق به ساخت این دستگاهها در آمریکا کند. ابتدا، در یک پست شبکههای اجتماعی در روز جمعه، او گفت این تعرفهها بهطور خاص با نرخ 25 درصد برای شرکت اپل اعمال خواهد شد. اما در یک نشست خبری در کاخ سفید، وی اعلام کرد که تعرفههای مشابهی برای دیگر تولیدکنندگان نیز اعمال خواهد شد و بهطور خاص سامسونگ را نام برد. البته سامسونگ یک شرکت آمریکایی نیست، بنابراین مشخص نیست چرا باید گوشیهای خود را در آمریکا تولید کند.
با این حال، طبق معمول زمانی که ترامپ درباره تعرفهها صحبت میکند، او هیچ برنامه مشخص یا جدول زمانی دقیقی ارائه نداد. ترامپ گفت این تعرفهها «بهصورت مناسب انجام میشوند» و «تا پایان ژوئن آماده خواهند بود». این تنها اطلاعات موجود در این زمینه است.
حالا مشکل چیست؟
مشکل اینجاست چیزی که به نظر میرسد ترامپ میخواهد، غیرممکن است. اپل، سامسونگ، گوگل و تمام تولیدکنندگان دیگر گوشیهای هوشمند نمیتوانند گوشیهای خود را در آمریکا بسازند. این تقریباً به همان اندازه غیرممکن است که بخواهید با یک هواپیمای اسباببازی در 17 دقیقه به کنگوی بلژیک پرواز کنید.

ساخت گوشیهای اندرویدی در آمریکا غیرممکن است
هر تولیدکنندهای با سه مشکل تقریباً غیرقابلحل در ساخت گوشی در آمریکا مواجه خواهد شد:
1. زیرساختها
اولین و مهمترین مشکل، مربوط به زیرساختها است. کارخانههایی که برای تولید تمام بخشهای یک گوشی هوشمند نیاز است، مثل صفحهنمایش، سیلیکون، باتریها، حسگرهای دوربین و … در ایالات متحده وجود ندارند. برای اینکه یک شرکت بتواند حتی شروع به تلاش برای ساخت گوشی در اینجا کند، باید میلیاردها (یا شاید تریلیونها) دلار برای ایجاد این زیرساختها هزینه کند و این کار یک دهه یا بیشتر زمان میبرد.
2. نیروی کار ماهر
این شرکت به افراد ماهری برای اداره این کارخانهها نیاز خواهد داشت. ایالات متحده فاقد این نیروی کار است، بنابراین باید این افراد را پیدا کرده و آموزش دهد که این نیز هزینه زیادی دارد و سالها طول میکشد. حتی اگر شرکت تلاش کند این مشکل را با آوردن افراد متخصص از کشورهای دیگر دور بزند، باید هزینههای بالایی برای زندگی این افراد در ایالات متحده بپردازد. همچنین این افراد مهاجر خواهند بود که ترامپ پیشتر نشان داده علاقهای به آنها ندارد.
3. مواد اولیه کمیاب
حتی اگر بهنوعی شرکتی از این مشکلات عبور کند که آن هم تقریباً غیرممکن است، کمبود مواد اولیه همچنان مانع خواهد بود. برخی از فلزات نادر زمینی که برای ساخت اجزای گوشیهای هوشمند نیاز است، بهطور گسترده در ایالات متحده یافت نمیشوند. بهعنوان مثال، اسکاندیوم (Sc) در آلیاژهای مورداستفاده برای باتریها کاربرد دارد و آخرینبار که ایالات متحده آن را تولید کرد، 50 سال پیش بود. حتی اگر به طریقی تمام مواد معدنی موردنیاز برای یک گوشی در اینجا پیدا شود، باید کارخانههای تصفیهای برای پردازش آنها ساخته شود و نیروی کار استخدام شود.
در نهایت، حتی اگر یک شرکت بتواند همه این مشکلات را حل کند، به گوشیای خواهد رسید که باید دهها هزار دلار قیمت داشته باشد تا بتواند هزینههای اولیه را جبران کند. این گوشی، از لحاظ عملکردی، یک دستگاه «نسل اول» خواهد بود، چرا که تمام عناصر زنجیره تأمین آن جدید خواهند بود. احتمالاً هیچکس یک گوشی هوشمند 10000 دلاری نمیخواهد که به خوبی یک گوشی 300 دلاری فعلی نباشد.
اما دستگاهی که در ایالات متحده ساخته شود چطور؟

سهشنبه گذشته، ترامپ با تیم کوک، مدیرعامل اپل، صحبت کرد. در این گفتگو، کوک ظاهراً به ترامپ درباره برنامههای اپل برای انتقال بخشی از تولیدات فعلی خود از چین به هند اطلاع داده است. ترامپ، که تحت تأثیر قرار نگرفت، به کوک گفت که به جای ساخت کارخانه در هند، از چین فاصله گرفته و به تولید داخلی روی بیاورد.
ترامپ درباره این گفتگو گفت: دیروز کمی با تیم کوک مشکل داشتم. او در حال ساخت کارخانه در همه جای هند است. من نمیخواهم [او] در هند کارخانه بسازد. همچنین به نظر نمیرسد که ترامپ از تعهد اپل به سرمایهگذاری خیرهکننده 500 میلیارد دلاری در ایالات متحده طی چهار سال آینده تحت تأثیر قرار گرفته باشد. این سرمایهگذاری شامل یک تأسیسات جدید تولید سرور در هیوستون و دیگر داراییها خواهد بود.
این اطلاعات به وضوح نشان میدهد که ترامپ به دنبال یک راهحل «همه یا هیچ» است. ظاهراً او فکر میکند که انتقال تولید گوشیهای هوشمند به ایالات متحده نهتنها ممکن است، بلکه بهراحتی میتوان آن را انجام داد.
حتی اگر تولیدکنندگان گوشیها کمی بیشتر از تولید خود را به آمریکا منتقل کنند، این کار باعث افزایش شدید قیمت گوشیها خواهد شد.
تولیدکنندگان گوشی چه واکنشی نشان خواهند داد؟
ما میدانیم که ترامپ میخواهد گوشیهای هوشمند در آمریکا ساخته شوند. همچنین میدانیم که یک گوشی 100% ساخت آمریکا عملاً غیرممکن است. هر تغییری که از وضعیت فعلی به سوی دستگاهی با مشارکت بیشتر آمریکا باشد، گوشی را بسیار گرانتر خواهد کرد.
احتمالاً شرکهل تلاش کردهاند که این موضوع را به ترامپ توضیح دهند. تیم کوک بسیار باهوش است، بنابراین قطعا او برای گفتگویش با ترامپ آماده بود و اطلاعاتی درباره اینکه چرا یک آیفون «ساخت آمریکا» مشکلساز میشود، ارائه کرده است. با این حال، به نظر نمیرسد که این مورد تأثیری روی قاطعیت ترامپ برای انجام این کار گذاشته باشد.
آنچه ترامپ میخواهد، غیرممکن است، و حتی یک راهحل میانه نیز غیرقابلقبول خواهد بود. بهترین راهحل ممکن این است که تعرفهها را بپذیرند و گوشیها 25% گرانتر شوند.
راه خروجی موجود این است که شرکتها هزینه تعرفه را متحمل شوند. اپل، سامسونگ و همه تولیدکنندگانی که قصد فروش گوشی در آمریکا را دارند، باید افزایش 25 درصدی قیمت را برای پوشش هزینههای تولید بیشتر بپذیرند. این به معنای آن است که مصرفکنندگان باید مبلغ بیشتری برای گوشیها پرداخت کنند.
در هفتهها و ماههای آینده خواهیم دید که این ماجرا چگونه پیش میرود. اما یک چیز قطعی است: رویای ترامپ برای یک گوشی هوشمند «ساخت آمریکا» هرگز محقق نخواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید