گزارشهای جدید نشان میدهد که کمبود پهنای باند PCIe میتواند عملکرد کارت گرافیک RTX 5090 را تا 25 درصد در بارهای کاری تولید محتوا کاهش دهد. دادههای منتشر شده از سوی Puget افت عملکرد را هنگام استفاده از نسلهای قدیمیتر و خطوط کمتر تأیید میکنند. باید اشاره کرد که بارهای کاری هوش مصنوعی مدلهای زبان بزرگ (LLM) چندان تحت تاثیر این موضوع قرار نگرفتند، اما تولید محتوا و رندرینگ سهبعدی با افت قابل توجهی روبهرو شدند. در ادامه بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت، پس با ما همراه باشید.
همیشه واضح بوده است که پهنای باند PCIe بر عملکرد گیمینگ تأثیر میگذارد، به خصوص هنگام بازی با برخی از ردهبالاترین کارت گرافیکها. با این حال آیا این موضوع بر تولید محتوا نیز اثر میگذارد؟ Puget Systems این ایده را آزمایش کرد و دریافت که کمبود پهنای باند مناسب PCIe میتواند به طور جدی باعث کاهش عملکرد در رندرینگ ویدئو و توسعه بازی شود. این نشان میدهد متخصصانی که با چندین کارت گرافیک جانبی کار میکنند، باید در جایگذاری و نصب آنها دقت به خرج دهند تا بهترین عملکرد ممکن را برای بارهای کاری خود تضمین کنند.
نصب کارت گرافیکهای جانبی چگونه بر پهنای باند PCIe تاثیر میگذارد؟
همانطور که ممکن است بدانید، نسل PCIe تقریباً به طور انحصاری به مشخصات مادربرد شما بستگی دارد. با این حال باید اشاره کرد که اگر یک مادربرد از جدیدترین استاندارد PCIe 5 در اسلاتهای 16x خود پشتیبانی میکند، به این معنی نیست که همه این اسلاتها عملکرد یکسانی را ارائه میدهند. به عنوان مثال، قرار دادن کارت گرافیکها در هر دو اسلات میتواند باعث شود که آنها به طور پیشفرض به پیکربندی 8 خطی (lane) تغییر کنند و به این ترتیب پهنای باند هر دو کارت گرافیک نصف میشود. نصب حافظههای SSD NVMe اضافی نیز میتواند تعداد خطوط در دسترس را کاهش دهد و به طور بالقوه بر عملکرد طیف وسیعی از وظایف حرفهای تأثیر بگذارد. همین امر در مورد مادربردهای قدیمیتر با پشتیبانی از استانداردهای PCIe قبلی نیز صادق است.

نتایج تستهای Puget Systems
Puget ثابت کرد که پهنای باند PCIe میتواند عملکرد را در بنچمارکهای DaVinci Resolve محدود کند. همانطور که انتظار میرفت، بهترین عملکرد از طریق پیکربندی PCIe با بیشترین پهنای باند به دست آمد. Puget تنها تفاوتهایی در حد خطای اندازهگیری بین PCIe 5 16x، استاندارد PCIe 5 8x و PCIe 4 16x پیدا کرد. با این وجود هنگام استفاده از PCIe 5 4x و PCIe 4 8x همچنین PCIe 3 16x، عملکرد سیستم 10 درصد افت کرد.
پایین آمدن یک پله دیگر و به کار بردن PCIe 4 4x یا PCIe 3 8x، افت کلی 25 درصدی را نسبت به نتایج اولیه به نمایش گذاشت. این نوع افت عملکرد میتواند تأثیر جدی بر یک کسبوکار داشته باشد و به دلیل صرف زمان بیشتر برای کسب نتایج یا نیاز به فعالیت طولانیتر کارکنان و تجهیزات، به طور بالقوه سود را کاهش دهد.
باید اشاره کرد که After Effects افت کمتری را به نمایش گذاشت، به طوری که تنها کندترین پیکربندیهای PCIe خارج از محدوده خطای اندازهگیری قرار گرفتند، با این حال آنها همچنان تأثیر کمبود پهنای باند PCIe در دسترس را نشان میدهند. Puget نتایج مشابهی را با تستهای تولید مجازی Unreal Engine 5.5 ثبت کرد، جایی که PCIe 4.0 4x و PCIe 3 8x حدود 7 درصد کندتر از پیکربندیهایی با پشتیبانی از بالاترین پهنای باند بودند. علاوه بر آن، تفاوت پنج درصدی بین گزینههایی با بالاترین و کمترین پهنای باند را در Blender ثبت کرد، با این وجود بنچمارک مدل زبان بزرگ لاما (Llama) تأثیر کمی را نشان میدهد.
در نتیجه، به نظر میرسد که پهنای باند PCIe در دسترس میتواند تأثیر قابل توجهی بر عملکرد در برنامههای حرفهای، به ویژه در ویرایش ویدئو، داشته باشد. با این حال، باید توجه داشت که این آزمایش با کارت گرافیک RTX 5090 کمپانی انجام شده است. این سریعترین کارت گرافیک موجود در جهان (به جز برخی گزینههای حرفهای) است و بیشترین پهنای باند PCIe را در مقایسه با سایر نسخههای موجود در بازار طلب میکند. ممکن است سیستمهایی که از کارت گرافیکهای معمولیتر پشتیبانی میکنند تا این حد تحت تاثیر محدودیتهای پهنای باند PCIe قرار نگیرند.
با این حال، کسانی که از فناوریهای پیشرو استفاده میکنند، اگر بخواهند پهنای باند PCIe را به طور مؤثر مدیریت کنند باید در پیکربندی کارت گرافیکهای جانبی خود دقت به خرج بدهند یا منتظر عرضه استاندارد PCIe 6 بمانند.
دیدگاهتان را بنویسید