همانطور که میدانید بعد از جنگ با اسرائیل، شاهد اختلال GPS و اپلیکیشنهای مسیریابی در کشور هستیم و این مشکل همچنان وجود دارد. در واقع از اپلیکیشنهای مسیریابی داخلی ایران مانند «بلد» و «نشان» گرفته تا نمونههای خارجی مانند «Waze» و «Google Map»، هیچکدام عملکرد دقیقی ندارند و مسیرها یا موقعیت مکانی کاربر را اشتباه نشان میدهند و این موضوع کار را برای رانندگان، پیکها و بقیه مردم در شهرهای بزرگ پیچیده کرده است.
زندگی بدون اپلیکیشنهای مسیریابی چیزی جز سردرگمی، ترافیک بیشتر، طولانی شدن مسیرها، تصادفات بیشتر و مصرف سوخت بیشتر نخواهد بود. البته تاثیرات مخرب دیگری هم وجود دارد و به طور کلی زندگی روزانه مردم را مختل کرده است. اما علت اختلال GPS چیست و چرا مکانیابی به درستی انجام نمیشود؟

عملکرد GPS چگونه است؟
همانطور که میدانید GPS، یک فناوری پیشرفته برای تعیین موقعیت دقیق جغرافیایی در هر نقطه از زمین است. این سیستم از مجموعهای از ماهوارهها، ایستگاههای زمینی و گیرندههای GPS تشکیل شده است.
در مدار زمین، 24 تا 32 ماهواره GPS به طور فعال در حال چرخش هستند. این ماهوارهها بهگونهای قرار گرفتهاند که در هر نقطه از زمین، حداقل چهار ماهواره قابل دریافت باشند. این ماهوارهها هر 12 ساعت یک دور کامل به دور زمین میچرخند و اطلاعات مربوط به زمان دقیق و مکان خود را به گیرندهها ارسال میکنند.
از سوی دیگر گیرندهها در ابزارهای مختلفی مانند موبایل، ساعت هوشمند، خودرو، پهپاد و سیستمهای ناوبری نصب میشوند. این دستگاهها با دریافت سیگنال از چندین ماهواره، مکان دقیق کاربر را محاسبه میکنند.
نکتهای که باید به آن اشاره کنیم این است که ماهوارههای GPS، سیگنالهایی را با کدهای زمانی دقیق ارسال میکنند. از سوی دیگر گیرنده با اندازهگیری تاخیر زمانی دریافت این سیگنالها، میتواند فاصله خود از هر ماهواره را محاسبه کند.
دقت ساعت در این فرآیند بسیار مهم است، به همین دلیل ماهوارهها از ساعتهای اتمی فوقالعاده دقیق استفاده میکنند. اما اگر این ساعتها دقیق عمل نکنند موقعیت مکانی دچار اختلال خواهد شد و قادر به تشخیص درست موقعیت مکانی افراد نخواهد بود.
روشهای اختلال در GPS
روشهای مختلفی برای ایجاد اختلال در جی پی اس وجود دارد اما دو روش احتمالی که منجر به اختلال GPS در ایران شده، دو روش «Jamming» و «Spoofing» است که در ادامه به توضیحات تکمیلی را ارائه خواهیم کرد.
پارازیتاندازی (Jamming)
پارازیتاندازی یا جمینگ (Jamming) به ارسال امواج رادیویی با فرکانس مشابه GPS گفته میشود که سیگنالهای اصلی را مسدود یا تضعیف میکند. این روش در واقع سادهترین و رایجترین روش ایجاد اختلال در GPS است که منجر به از کار افتادن موقعیتیابی، قطع عملکرد اپلیکیشنهای ناوبری و اختلال در عملکرد خودروهای هوشمند یا پهپادها خواهد شد.
جعل سیگنال (Spoofing)
روش Spoofing باعث میشود تا موقعیت مکانی افراد در جای اشتباهی نشان داده شود. در این روش، مهاجم سیگنالهای GPS تقلبی تولید میکند تا گیرنده را فریب داده و به موقعیتی نادرست هدایت کند. این کار عمدتاً برای حملات سایبری به زیرساختهای حساس و جعل مسیر در دستگاههای ردیابی صورت میگیرد.
علت اختلال جی پی اس در تهران و دیگر شهرهای بزرگ ایران
طبق توضیحاتی که ارائه کردهایم قطعا متوجه شدهاید که ایجاد اختلال در جی پی اس عموماً با اهداف نظامی و در شرایط جنگی انجام میشود. به همین دلیل از زمان حمله اسرائیل و شروع جنگ، احتمالاً این اختلالات در راستای گمراه کردن پهپادهای اسرائیل و ایجاد اختلال در حملات آنها صورت گرفته است. در نتیجه در حال حاضر به دلیل شرایط امنیتی کشور شاهد مختل شدن سیستم مسیریابی هستیم. اما این شرایط فعلی، زندگی را برای شهروندان دشوار کرده و امیدواریم که هرچه زودتر بتوانیم به حداقل امکانات در ایران دسترسی داشته باشیم.
دیدگاهتان را بنویسید