جان کارپنتر کارگردان نام آشنای سینمای هالیوود به تازگی مدعی شده است که چندی قبل شرایط برای شکایت از کارگردان صاحب سبک دنیای بازی های کامپیوتری یعنی هیدئو کوجیما به دلیل نقض قانون کپی رایت و کپی برداری بدون اجازه از آثار این کارگردان سینمایی، کاملاً فراهم بوده اما او در نهایت از قید این شکایت گذشته و جلوی وقوع آن را گرفته است.
طی روز های گذشته جان کارپنتر کارگردان فیلم سینمایی کلاسیک هالووین به مناسبت جشن سالانه ی هالووین مصاحبه ای را با هالیوود ریپورتر انجام داده و طی گفتگوی مفصل خود به نکات جالبی اشاره کرده است که شنیدن برخی از آن ها خالی از لطف نیست. در این میان این کارگردان 67 ساله مدعی شده است که شرکت Studio Canal و Canal Plus صاحب امتیاز اصلی دو عنوان از شاخص ترین آثار او یعنی فیلم های Escape From New York و Escape From L.A چندی پیش قصد به دادگاه کشاندن هیدئو کوجیما و سری بازی های Metal Gear Solid را داشتند اما او به دلیل آن که بخشی از امتیاز این دو فیلم را در دست داشته شرکای خود را از انجام این کار منصرف ساخته است. کارپنتر دلیل تصمیم خود را شناختی که از کوجیما داشته عنوان کرده است و مدعی شده که این کارگردان صاحب نام دنیای بازی های کامپیوتری از دید او فرد بسیار خوبی است و به همین دلیل او دوست نداشته تا کوجیما را به دادگاه بکشاند. در واقع طی این سال ها هیدئو کوجیما همواره به این موضوع متهم بوده که شخصیت Big Boss یا Snake از سری بازی های متال گیر سالید را به طور تمام و کمال از قهرمان اصلی دو فیلم Escape From New York و Escape From L.A یعنی Snake Plissken (با بازی کرت راسل) کپی برداری کرده است. حتی بسیاری از ناظران حضور شخصیتی با نام Iroquois Plissken در بازی متال گیر سالید 2 را گواه دیگری بر این مدعا و ارادت بی چون و چرای کوجیما به شخصیت Snake Plissken می دانند. با این حال کوجیما سال گذشته طی اظهار نظر مختصری این کپی برداری واضح و آشکار را مردود دانست و نام گذاری شاخص ترین شخصیت های سری متال گیر تحت عنوان اسنیک را به دلیل ذات مخفی کاری بازی های این مجموعه قلمداد کرد. او مدعی است که مار (Snake) مشهور ترین موجود زنده ای است که بر روی کره ی زمین عملیات شکار خود را در اوج سکوت و اختفا انجام می دهد و شخصیت هایی نظیر Solid Snake ، Liquid Snake و Big Boss نیز بیشتر به دلیل چنین خصیصه ای به وجود آمده و نام گذاری شده اند.
با تمامی حرف و حدیث های موجود، شباهت قهرمان اصلی فیلم فرار از نیویورک یعنی Snake Plissken چه به لحاظ نام و چه ظاهر با ظاهر و خصوصیات رفتاری شخصیت Snake کاملاً غیر قابل انکار است. و جالب این جاست که شخصیت شکل گرفته به دست جان کارپنتر یا اسنیک انحصاری او تقریباً یک دهه پیش از نخستین عنوان از سری سه بعدی متال گیر سالید و حتی بازی دو بعدی متال گیر (شروع این سری مخفی کاری) خلق شد.
اگر چه جان کارپنتر به دلیل داشتن علاقه ی شخصی به هیدئو کوجیما، از شکایت خود بر علیه او و مجموعه بازی های متال گیر صرف نظر نمود؛ اما این لطف او شامل حال کارگردان فرانسوی سینما یعنی لوک بسون (خالق مجموعه فیلم های تاکسی و کارگردان فیلم لئون: حرفه ای با بازی ناتالی پورتمن و ژان رنو) نشد. بسون چند سال قبل فیلم نامه ی فیلم Lockout را به رشته ی تحریر در آورد که چندی بعد جان کارپنتر مدعی شد که فیلم نامه ی این فیلم سینمایی درست از روی داستان اصلی دو فیلم او یعنی فرار از نیویورک و فرار از لس انجلس (خصوصاً دومی که به گروگان گیری دختر رییس جمهور اشاره داشت) کپی برداری شده است. به همین دلیل او و شرکای تجاری اش یعنی اعضای شرکت Canal Plus لوک بسون را با درخواست 3 میلیون یورو غرامت به دادگاهی در کشور فرانسه کشاندند که در نهایت این دادخواهی به محکومیت بسون انجامید. البته از میزان رقم درخواستی جان کارپنتر و دیگر صاحب امتیازان دو فیلم مذکور، دادگاه تنها 80 هزار یورو از آن را مشروع دانست که از این رقم چیزی معادل 20 هزار یورو به کارپنتر رسید و مابقی آن نیز میان دیگر شاکیان ماجرا تقسیم شد (10 هزار دلار به نویسنده ی فیلم نامه ی فیلم فرار از نیویورک یعنی دیوید کسل تعلق گرفت و 50 هزار دلار باقی مانده نیز به استودیو مترو گلدوین میر رسید). جان کارپنتر در مصاحبه ی اخیر خود به این نکته اشاره کرده است که لوک بسون می بایست چیز هایی را در فیلم نامه ی فیلم های او تغییر می داد اما او درست همان نکات را به شکل مو به مو کپی برداری کرده و به همین دلیل او تصمیم به شکایت از بسون گرفته است. شاید اگر هیدئو کوجیما نیز به جای الهام گرفتن از شخصیت اسنیک در فیلم فرار از نیویورک، ماجرا های او در فیلم مذکور را مو به مو در سری بازی های متال گیر سالید کپی می کرد، او نیز اکنون به سرنوشت لوک بسون دچار شده بود!
حتی اگه برگرفته از اون شخصیت فیلم هم باشه دلیلی نداره بخواد شکایت کنه این دو فقط شبیه هم هستن.
بله حق با شماست. برای یک لحظه سال 87 با 78 اشتباه شد. ممنون از یادآوری.
متن تصحیح شد
این دوستان یه سر بیان ایران در مورد خیلی از قوانین نظرشون عوض میشه اصلاً دیدشون نسبت به دنیا عوض میشه
Escape from New York در سال 1981 اکران شده، اما Metal Gear در سال 1987 به بازار عرضه شده. لطفا تصحیح کنید. در هر صورت استاد کوجیما کپی برداری کرده، شیطون بلا! 🙂
اتفاقا من چندین سال پیش که این فیلمو دیدم، با خودم گفتم از Metal Gear کپی کردن. اما حالا میفهمم برعکس بوده.