شاید در میان قربانیان حوادث طبیعی (یا غیر طبیعی و ساختگی نظیر جنگ) غم انگیز ترین سرنوشت از آن کسانی باشد که با نام مفقود الاثر شناخته می شوند. چرا که این دسته از افراد نه جزو قربانیان حادثه ی کذایی به شمار می روند و نه در زمره ی نجات یافتگان آن حادثه محسوب می شوند. به این ترتیب خانواده های افراد مفقود الاثر در طی یک بلای خانمان سوز، همواره در حالتی از بلا تکلیفی و بیم و امید به سر می برند. در این میان قضیه ی فوق را حتی می توان به بخش های دیگری از این جهان نظیر دنیای بازی های کامپیوتری نیز تعمیم داد و در آن جا هم سراغ عناوین بلا تکلیف و مفقود الاثر بسیاری را گرفت که هیچ اطلاع درستی از سرنوشت آن ها در دست نیست. به این معنی که نه معلوم است که این بازی ها آیا روزی به بازار عرضه خواهند شد و نه این که هیچ تضمین واضحی برای کنسل شدن روند ساخت آن ها وجود دارد.
شاید یکی از شناخته شده ترین مفقود الاثر های تاریخ دنیای بازی های کامپیوتری را بتوان آخرین نسخه از سری دوک ناکم لقب داد. اثری که سال ها وعده ی ساخت آن به هوادارن پر و پا قرصش (که در آن روز ها تعدادشان آن چنان کم هم نبود) داده می شد و در عین حال هیچ خبری از انتشار آن نبود. تا عاقبت پس از کش و قوس های فراوان و هدر رفتن تمامی پتانسیل های ابتدایی آن اثر، این بازی در نهایت با نام Duke Nukem Forever به بازار عرضه شد و با ضعف های آشکاری که در ساختار خود داشت (و ناشی از وصله پینه شدن ایده هایی تلنبار شده در طول بیش از یک دهه به یکدیگر بودند) افتضاح و ناکامی بزرگی را در کارنامه ی مجموعه بازی های دوک ناکم رقم زد. یا بازی Metal Gear Rising : Revengeance که در ابتدا قرار بود اثری شاخص در زیر مجموعه ی Metal Gear Solid باشد، اما در ادامه ی کار روند ساخت پروژه ی تولید آن گره خورد و حتی فرآیند ساخت این بازی تا آستانه ی کنسل شدن نیز پیش رفت. تا این که عاقبت اعضای استودیو Platinum Games زمام امور را به دست گرفتند و توانستند از میان محتوا های مغشوش و کاملاً بی ربط ساخته شده برای این بازی چیز دندان گیری بیرون بکشند و به این ترتیب سرنوشت بازی Meta Gear Rising را تا حدودی از دچار شدن به عاقبت شوم بازی دوک ناکم باز دارند.
با این حال تمامی آثار مفقود الاثر موجود در دنیای بازی های کامپیوتری قرار نیست نظیر دو بازی یاد شده در سطور فوق عاقبت از نیستی به هستی پا بگذارند و ممکن است برای سال های متمادی در همان برزخی که در آن دست و پا می زنند باقی بمانند. به عنوان مثال می توان به بازی Agent اشاره کرد. اثری که روزگاری قرار بود به دست اعضای شرکت راک استار (سازندگان سری GTA) جان بگیرد اما در ادامه ی کار هیچ خبری از آن نشد و هنوز که هنوز است سران راک استار یا کمپانی مادر این شرکت یعنی Take – Two به روشنی کنسل شدن روند ساخت این بازی را اعلام نکرده اند. با این حال ظرف روز های اخیر تصاویر جدیدی از این بازی در فضای مجازی منتشر شده است که بخش هایی از دنیای طراحی شده برای آن را به تصویر می کشد (تصاویری که می توانید برخی از آن ها را در لا به لای این متن مشاهده کنید).
بازی Agent قرار بود اثری انحصاری برای کنسول نسل هفتمی شرکت سونی یعنی Play Station 3 باشد و در فاصله ی مابین سال های 2007 تا 2009 خبر های نسبتاً قابل توجهی در رابطه با این بازی از گوشه و کنار به گوش می رسید (خصوصاً در جریان برگزاری نمایشگاه هایی نظیر نمایشگاه سالانه ی E3). با این حال از سال 2009 به بعد، به طور ناگهانی خبر های مربوط به این بازی قطع شدند و همه چیز در رابطه با بازی Agent در هاله ای از ابهام قرار گرفت. از آن جایی که شرکت راک استار در سال 2013 میلادی حق و حقوق تجاری مربوط به این بازی را مورد تمدید قرار داده است، بنا بر این بازی Agent را نمی توان اثری مرده قلمداد کرد و این شبح بی هویت هنوز هم می تواند اثری باشد که شانس تبدیل شدن به یک بازی کامپیوتری را داراست. به عبارت بهتر در حال حاضر نمی توان به طور قطع از کنسل شدن کامل روند ساخت این بازی سخن گفت. اثری در سبک شوتر اول شخص که قرار بود از تمی جاسوسی در داستان خود بهره ببرد. داستانی که زیر و بم آن مبتنی بر وقایع مربوط به اواخر دهه ی هفتاد میلادی پایه ریزی شده بود و حوادث آن در دوران جنگ سرد رقم می خوردند. در واقع تولید این بازی که قصد آشنایی علاقمندان دنیای بازی های کامپیوتری با یک IP کاملاً جدید را داشت می توانست شرکت راک استار را از زیر سایه ی سری GTA بیرون بیاورد. امری که تحقق یافتن آن در آینده ای نزدیک همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد.
گفتنی است که تصاویر فوق توسط یکی از اعضای سابق دخیل در پروژه ی ساخت بازی Agent یعنی دَرن چِیلس هَتن انتشار یافته اند. او از سال 2009 تا سال 2010 در شعبه ی North از شرکت راک استار مشغول کار بود و به عنوان طراح ویژگی ها و پارامتر های محیطی در پروژه ی ساخت بازی Agent فعالیت می کرد. در واقع پس از مدتی کار بر روی بازی Agent هتن نیز همانند تعدادی از همکارانش به پروژه ی ساخت بازی GTA V پیوست و پس از آن نیز از شرکت راک استار جدا شد. حال که او عضوی از شرکت راک استار محسوب نمی شود، اقدام به انتشار برخی از تصاویر بازی Agent کرده است تا علاقمندان این بازی بتوانند با بخشی از مناظری که او در طراحی شان نقش داشته است آشنا شوند. جالب این جاست که خود او هم به طور دقیق نمی داند که سرنوشت بازی Agent در نهایت به کجا انجامید و آیا در آینده ای نزدیک یا دور این بازی هیچ شانسی برای حضور در دنیای بازی های کامپیوتری خواهد داشت یا خیر. امیدواریم که این اتفاق رخ دهد و اعضای راک استار این بازی را بالاخره روزی به روی پلتفرم های نسل هشتم بیاورند.
گرافیکش بد نیس.
راکستار فقط بلده gta بسازه.
حیف که ساخته نشد.