جنگنده F-22 را می توان به نوعی برترین جت جنگنده حال حاضر دنیا دانست.این جنگنده پنهانکار،به دلیل هزینه تولید بسیار بالا در تعداد محدودی تولید و به خدمت گرفته شده است.علاوه بر آن F-22 مانند F-14 و حتی سختگیرانه تر از آن،قصد فعالیت در ارتش های دیگر را نداشته و ایالات متحده تنها کشوری است که آن را به خدمت گرفته است.این جنگنده فرایند تولید بسیار مخفیانه دارد و بسیاری از اطلاعات خصوصا در مورد رادارها و کامپیوترهای داخلی آن،کاملا محرمانه و سری است.
رپتور جنگنده نسل پنجم ساخت شرکتهای لاکهید و بوئینگ است. ایالات متحده تنها کشوری است که این هواپیمای پنهانکار و فرامانورپذیر ِ دوموتوره و تکسرنشینه را در اختیار دارد. اف-۲۲ در وهلهٔ نخست به عنوان یک جنگنده برتری هوایی طراحی شده اما دارای قابلیتهای ثانویهای برای مأموریتهای حمله به زمین، جنگ الکترونیکی و تجسس سیگنال میباشد. لاکهید مارتین پیمانکار اصلی طرح است و تولید بیشتر بدنهٔ هواپیما، سیستمهای سلاح و مونتاژ نهایی اف-۲۲ را به عهده دارد. برنامه بوئینگ شامل بال، بخشی از بدنه، ادغام اویونیک، و تمامی سیستم آموزش خلبان و نگهداری سیستم است. نخستین پیشنمونه رپتور (به معنی شکارچی) در سال ۱۹۹۷ به پرواز درآمد در حالیکه برنامه طراحی آن از اوایل دهه ۱۹۸۰ آغاز شده بود. ابتدا برای هواپیما اسامی مختلف اف-۲۲ و اف/آ-۲۲ تعیین شده بود و در دسامبر ۲۰۰۵ وقتی به طور رسمی وارد نیروی هوایی شد «اف-۲۲آ» نامیده شد. با وجود دوران طولانی و پرهزینهٔ تکوین و توسعه نیروی هوایی آمریکا در نظر دارد از ۱۸۷ فروند اف-۲۲ خود به عنوان یک جزء حیاتی برای آینده قدرت هوایی تاکتیکی ایالات متحده بهره گیرد و معتقد است که ترکیب پنهانکاری، نمایش ایرودینامیکی و هشیاری موقعیتی اف-۲۲ قابلیتهای بیرقیبی به آن در مأموریتهای هوابههوا میبخشد و با هیچیک از هواپیماهای موجود یا در حال طراحی کشورهای دیگر قابل مقایسه نیست.
اف-۲۲ با توجه به حساسیت تکنولوژی آن به هیچ کشور دیگری فروخته نشده و درخواستهای ژاپن، استرالیا و اسرائیل برای خرید آن رد شدهاست. این هواپیما اولین تجربه جنگی خود را در سال ۲۰۱۴ در جریان حمله علیه نیروهای داعش در عراق و سوریه به دست آورد. از اف-۲۲ در این حملات برای شلیک بمبهای هزار پوندی هدایت جیپیاس به مواضع داعش در نزدیکی سد تشرین استفاده شده اما مأموریت اصلی این هواپیما استفاده از اویونیک پیشرفتهٔ خود برای مأموریتهای جاسوسی، پایش و مراقبت و شناسایی است. موتورهای بکار رفته در این هواپیما قابلیت کنترل دمای گاز خروجی برای کاهش خط اثر حرارتی دارد که مشابه این تکنولوژی فقط در بمب افکن رادارگریز بی-2 اسپیریت بکار رفته است و حتی جنگنده نسل پنجمی سوخو پک فا هم دارای این تکنولوژی پیچیده نمیباشد.به گفته سازندگان،اين جنگنده پنهان كارترين جنگنده جهان است. اف-۲۲ از قاعدهٔ «دید اول، شلیک اول» پیروی میکند، یعنی این جنگنده قبل از اینکه هواپیمای دشمن او را بر روی صفحه رادار خود تشخیص دهد، شناسایی کرده، به سمت او شلیک کرده و زودتر هم از منطقه جنگ دور میشود. برای اینکه بازتاب راداری موشکها و بمبها موقعیت هواپیما را افشا نکند، تسلیحات اف-۲۲ در محفظهٔ داخل هواپیما حمل میشوند. در زمان شلیک در محفظه باز و بلافاصله پس از شلیک بسته میشود. این هواپیما در مأموریتهای هوابههوا از دو موشک گرمایاب ایم-۹ سایدوایندر و شش موشک راداری میانبرد و دوربرد آمرام برای نابودی دشمن بهره گرفته و در مأموریتهای حملهبه زمین قادر به حمل دو بمب ۴۵۰ کیلویی هدایتشونده یا هشت بمب ۱۱۰ کیلویی در محفظه داخلی خود نیز هست. البته هواپیما به چهار جایگاه خارجی هر یک با قدرت حمل بیش از ۲ تن نیز مجهز است و میتوان بمبها و موشکهای دیگر و یا تانکر سوخت اضافی را در این جایگاهها نصب کرد. واضح است که در این صورت پنهانکاری هواپیما بسیار کمتر خواهد شد. رپتور یکی از معدود هواپیماهایی است که از قابلیت ابرپیمایش (سوپرکروز) برخوردار است یعنی میتواند بدون روشن کردن پسسوز موتور در سرعتهای مافوقصوت پرواز کند. مانورپذیری بسیار بالا، پنهانکاری و حسگرهای یکپارچه و اویونیک بسیار پیشرفته این هواپیما را از جنگندههای دیگر متمایز میکند. این هواپیما حتی قادر به تشخیص جنگنده خطرناکتر در یک دستهٔ پروازی به لحاظ موقعیت و شناسایی تسلیحات در حال حمل، توسط سامانه هوشمند کمک خلبان دیجیتال است و در صورت شناسایی راداری دارای سیستمهای اخلال راداری و سایر پارامترهای پیشرفته دفاع و فریب میباشد.
بدنه رپتور از آلیاژی سری از تیتانیوم و کِولار- کربن و نوعی آلومینیوم تشکیل یافته است که این آلیاژ بسیار سختتر و در عین حال سبکتر از فولاد میباشند. نزدیکترین رقیب این سوپرجنگنده , سوخو پک فا بوده که هنوز به طور رسمی وارد ارتش کنفدراسیون روسیه نشده و به صورت آزمایشی مورد استفاده قرار گرفته است.
در ویدئوی زیربرخی مراحل ساخت F-22 به همراه تست های تسلیحاتی آن نمایش داده شده است.این ویدئوی جذاب تقدیم به آدینه شما عزیزان.
هیولاست.
آره پایین بود:-bd
ویدیوس جالبی بود،فقط کیفیتش پایین بود:-bd
در مورد مانورپذیری باید بگم که این هواپیما یه رقیب دیگه قبل از انتخابش داشت که میگن اون سریع تر و مانورپذیرتر بود ول چون مثل این نمونه لاکهید مارتین پنهانکار نبود رد شد و اف 22 لاکهید مارتین برنده طرح شد.
محل قرارگیری موتورهاش در نوع خودش جالبه.
مرسی .جالب بود. :-bd
در مورد بودجه نظامی کشور های مختلف هم اگر اطلاعاتی دارید بگذارید لطفا..