در قسمت اول این مقاله،به بررسی مشکلات عمومی “پنل” پرداختیم.در ادامه ضمن معرفی یک مشکل رایج دیگر در پنل ها،به سراغ موارد دیگر خواهیم رفت.مانتیور و نوسان برق های وحشتناک در این قسمت قرار دارند.در صورت بروز هر گونه پرسش می توانید در انتهای مطلب با ما در میان بگذارید.با ما همراه باشید.
نوعی دیگر از خرابی پنل!
در بخش اول چندین مشکل عمومی شرح داده شد.مشکل آخر مقداری خاص بوده و چندان رایج نیست اما نمی توان از خیر آن گذشت.این مشکل در اکثر مواقع برای تلویزیون هایی با عمر بیش از 3 سال رخ می دهد.اگر به بخش های اشاره شده در عکس ها توجه بفرمائید،مشاهده میکنید که پیکسل ها در بخش هایی از تصویر دچار حالتی غیر عادی شده اند و تصویر طبیعی نیست.حال علت چیست و قطعه معیوب کدام است؟
بدون شک خرابی از پنل است و باید تعویض شود.این دستگاه یک مدل LCD و LED BACKLIGHT است.در بخش ساب پیکسل های پنل زمانی که دستورات برای پیکسل های مخروطی ارسال میشود،بخش کنترل بسیار سریع عمل کرده و با توجه به دستور دریافتی از IC کنترل و T CON،تغییرات نور و بخش رنگ پیکسل را انجام میدهد.البته این موضوع خیلی گسترده است و از حوصله این مطلب خارج است.حال زمانی پیش می آید که وقتی این دستورات ارسال میشوند،ساب پیکسل ها و بیس اجرایی کار نکرده و به اصطلاح پیکسل را مدیریت نمیکنند.در این حالت قسمت و یا قسمت هایی از تصویر دچار این مشکل میشوند.
راه حل:هیچ گاه تلویزیون را روی حداکثر شدت روشنایی تنظیم نکنید و این را بدانید هر قدر میرازن روشنایی تصویر و درخشندگی آن کمتر باشد عمر پنل هم بیشتر میشود.مخصوصا در پنل های IPS.
نوسان برق
یکی از بدترین مشکلات که از دیر باز تا کنون بلای جان تمام وسایل برقی است،نوسان برق است.نوسان برق در حالت های گوناگون و به شیوه های مختلفی باعث آسیب رساندن به دستگاه و قطعات داخلی آن میشود.به عنوان مثال بالا رفتن ولتاژ و آمپر همزمان و یا بالا رفتن تنها ولتاژ.و یا افت جریان VOLT به زیر از حد مجاز دستگاه.در اکثر موارد خرابی ها به علت بالا رفتن ناگهانی ولتاژ است.از بدترین علل این مسئله میتوان به رعد و برق و مشکلات برق ایران اشاره کرد.دستگاهی که در تصویر مشاهده می کنید،یک تلویزیون 46 اینچ است.(یا بوده است!).High Volt به حدی بوده است که حتی برد Powe سوراخ شده و پنل قرار گرفته در زیر آن هم از این خرابی بی نصیب نبوده است.
شدت جریان و گرمای ناگهانی در عرض چند ثانیه دما را به حدی رسانده است که قلع های روی برد آب شده و به صورت ترکش به اطراف دستگاه پرتاب شده اند!شدت ولتاژ ورودی چیزی بین 850 تا 1000 بر آمپراژ بالا تخمین زده است.
مانیتور
در این بخش به برخی ایرادات مانیتورها اشاره خواهیم کرد.خرابی مانیتورهای LCD در گذشته بسیار بیشتر از زمان حال بود.برندهایی مثل PHILIPS و DELL و BENQ اما خرابی کمتری داشتند.علت خرابی در LCD ها متفاوت بود اما بنده به چند مورد آن اشاره خواهم کرد.
1-مصرف بالای جریان.هر مقدار جریان در یک برد زیاد باشد به همان مقدار میزان خرابی و گرما افزایش پیدا میکند.و وجود برد پاور در خود کابینت که امروزه به صورت آداپتور در خارج از مانیتور قرار گرفته است.
2-استفاده از تعداد قطعات زیاد و ترانزیستورهای پر مصرف که خود باعث گرما میشدند.و همچنین خود پنل LCD دارای تعداد زیادی لامپ خلاء و گازی بود که همین امر میزان خرابی را افزایش میداد.
3-برد اینورتر با تعداد خازن های زیاد طراحی میشد.
4-استفاده از تکنیک و متریال های قدیمی در پنل ها.
خوب در حال حاضر شاهد تولید مانیتورهای هستیم که اکثر مشکلات ذکر شده را ندارند اما از آنجایی که هیچ چیز ایده آل مطلق نیست،پس بهتر است بدانید علت و راه جلوگیری در چیست؟ در LED های جدید مصرف جریان به شدت کاهش داده شد و برد پاور از مدار حذف،و به صورت آداپتور در خارج قرار گرفت.پس چند مشکل با همین کار از سر راه برداشته شد.حالا اشاره میکنم به برخی مشکلات شایع در LED های جدید، اول اینکه مانیتور روشن است و پیام CHECK SIGNAL روی صفحه نمایش داده میشود اما تصویری از کامپیوتر نمایش داده نمیشود در حالتی که همه چیز تست شده و سالم است و حتی کابل هم مشکلی ندارد! دوم اینکه صفحه روشن است یعنی backlight دیده میشود اما تصویری نمایان نمیشود. سوم اینکه مانیتور کلا روشن نمیشود و چهارم،تصویر با خطوط رنگی ناگهان پر میشود(مطمئن باشید گرافیک سالم است).
مشکل از کجاست؟راه حل چیست؟
خوب در صورت بروز مورد اول: برد Main و مهمترین IC آن که تمام کارها بر عهده او است خراب است.این IC نام های بسیاری دارد.و یا آنکه در برخی موارد با آپدیت فریمور مانیتور مشکل حل میشود.ایراد دوم هم فقط از برد Main و همان ic است.
ایراد ذکر شده سوم،این احتمال میرود ایراد از آداپتور باشد پس در اولین اقدام آداپتور و توان خروجی با مولتی متر اندازه گیری میشود در صورت نبود مشکل باز هم برد Main را هدف قرار می دهیمایراد چهارم نیز مربوط به تک IC عرض شده است.و یک برد کوچک نیز زیر پنل قرار دارد که ممکن است از آن باشد. به طور حتم با خود می کنید که به چه علت تمام این مشکلات در اکثرا موارد به 2 بخش ختم می شود؟جواب ساده است!چون با استفاده از فناوری جدید و استفاده از بردهای چند لایه و ساخت قطعات کم مصرف و چند کاره،تعداد بردهای یک مانیتور به یک تا نهایت 2 عدد رسیده است.دیگر به مانند گذشته از چندین IC استفاده نمیشود و به راحتی تمام وظایف آنها در یک IC ادغام شده است.بنده سعی میکنم تا جای ممکن از اصطلاحات تخصصی و گیج کننده بپرهیزم و شفاف و واضح توضیح می دهم.
چند راه حل ساده:
1-شب ها و یا موقع خاموش کردن سیستم،محافظ برق را خاموش کرده و جریان اصلی برق را از مانیتور جدا کرده و مانیتور در حالت stand by نماند.
2-استفاده از محافظ برق توصیه اکید میشود.
3-محیط اطراف را تا جای ممکن خنک نگاه دارید.پس از پایان استفاده از کشیدن کاور بر روی آن اجتناب نمائید.
4-آداپتور را روی فرش قرار ندهید.جایی باشد که بتواند گرمایش را به بیرون انتقال دهد.
مطلب خوب بود،خوشبختانه در این چند سال با مشکل خرابی مانیتور برخورد نکردم
سپاس
در بخش تلویزیون که توصیه کردید هیچگاه تی وی رو در حداکثر روشنایی قرار ندیم و تا می تونیم نورش رو کم کینم.من یه تی وی سامسونگ 48 دارم .یه گزینه داره بنام “مد ورزشی” که زمان پخش فوتبال هنگامی که اجراش میکنم هم صداش تغییر میکنه و هم تصویر به مراتب درخشنده تر و روشنتر مشه. گاهی اصلا این تنظیم رو کلا میزارم باشه. بنظرتون از این گزینه دیگه زیاد استفاده نکنم ؟!
یک مشکل خیلی کوچک که برای من پیش آمد اینکه بخاطر گرد و خاکی که روی لایه ی بین ال ای دی ها و پنل برای جلوگیری از نشت نور هست نشسته توی تصاویر خیلی روشن اون گرد وخاک دیده میشه . فقط شانس اوردیم که گوشه تلویزیونه و تو چشم نیست ولی چرا مسیر تهویه هوا فیلتر نداره که هم جلوی رطوبت را بگیرد و هم خاک.
ممنون از مطالب اموزنده تان:x
دوباره از اینجور چیزا بزارید
بی ؟نقص؟ و بهترین مطلب این سایت
دوستان عزیز ایا اگر گوشه از ال ای دی خراب شود وربوط به پنله
خوب شد گفتید من وقتی کارم تموم میشه بخاطر اینکه گردوخاک بیشتر روی مانیتور نشینه سریع روکش رو میکشم روش :l ،ممنون:-bd
مشکل های ولتاژ برای خیلی ز دستگاه های الکترونیکی پیش میاد و خیلی باید مراقب این اتفاق خاموش بود.
خودمن چون از آداپتور یک دستگاه دیگه برای یک نوع دیگه استفاده کرده بودم به مشکل خوردم اما خداروشکر یک نفر بهم توضیح داد و مشکل برطرف شد اما دستگاه من قیمتش ناچیز بود اما یک مانیتور و یا تلویزیون هزینه زیادی ایجاد میکنه برای صاحب اون، پس چه بهتر مراقبت کاملو از وسایل الکترونیکی خود بعمل بیاریم تا همیشه درست و مرتب کارکنند.
ممنون بابت مطالب علمیتون.