دوستان عزیزان و همراهان مجموعه سخت افزار،به مناسبت سال روز “چهار شنبه سوری” مقاله ای کوتاه از این آئین باستانی ایران زمین آماده کرده ایم که امیدواریم به عنوان یک زنگ تفریح و آشنایی با تاریخ باستانی ما،مفید واقع شود.
چهارشنبهسوری که با نامهای چهارشنبه آخر سال و شب چهارشنبه سرخ نیز شناخته میشود یکی از جشنهای ایرانی است که در شب آخرین چهارشنبهٔ سال (سهشنبه شب) برگزار میشود. واژهٔ «چهارشنبهسوری» از دو واژهٔ چهارشنبه — نام یکی از روزهای هفته — و سور به معنای عیش و عشرت ساخته شده است. طبق آیین باستان در این روز آتش بزرگی بر افروخته میشود که تا صبح زود و برآمدن خورشید روشن نگه داشته میشود که این آتش معمولاً در بعد از ظهر زمانی که مردم آتش روشن میکنند و از روی آن میپرند آغاز میشود و در زمان پریدن میخوانند: «زردی من از تو، سرخی تو از من». این جمله نشانگر مراسمی برای تطهیر و پاکسازی مذهبی است که واژه «سوری» به معنی «سرخ» به آن اشاره دارد. به بیان دیگر مردم خواهان آن هستند که آتش تمام رنگ پریدیگی و زردی، بیماری و مشکلاتشان را بگیرد و بجای آن سرخی و گرمی و نیرو به آنها بدهد. چهارشنبهسوری جشنی نیست که وابسته به دین یا قومیّت افراد باشد و در میان بیشتر ایرانیان رواج دارد.
یکی از جشنهای آتش که در ایران باستان برای پیش درآمد یا پیشباز نوروز برگزار میشده و آمیزهای از چند آیین گوناگون است، جشن سوری بودهاست. سوری به یک معنی سرخی است و اشاره به سرخی آتشی است که در این روز میافروختهاند. چند روز پیش از نوروز مردمانی به نام آتشافروزان که پیامآور این جشن اهورایی بودند به شهرها و روستاها میرفتند تا مردم را برای این آیین آماده کنند. آتشافروزان، زنان و مردانی هنرمند بودند که با برگزاری نمایشهای خیابانی، دستافشانیها، سرودها و آوازهای شورانگیز به سرگرم کردن و خشنود ساختن مردمان میپرداختند؛ آنها از هفت روز پیش از نوروز تا دو هفته پس از نوروز با پدید آمدن تاریکی شامگاه، در تمامی جایهای شهر و ده آتش میافروختند و آن را تا برآمدن خورشید روشن نگاه میداشتند. این آتش، نماد و نشانهٔ نیروی مهر و نور و دوستی بود. هدف آتشافروزان برگرداندن نیروی فزاینده و نیک به مردمان برای چیره شدن بر غم و افسردگی بود. همین هدف مهمترین دلیل برپایی جشن سده در میانه زمستان هم هست. آیین آتشافروزی تا روزگار ما بر جای مانده و نام «چهارشنبه سوری» بر خود گرفتهاست.
در شاهنامهٔ فردوسی اشارههایی درباره بزم چهارشنبهای در نزدیکی نوروز وجود دارد که نشاندهندهٔ کهن بودن این جشن است. مراسم سنّتی مربوط به این جشن ملّی، از دیرباز در فرهنگ سنّتی مردمان ایران زنده نگاه داشته شدهاست.
آئین های چهارشنبه سوری
افروختن آتش
عنصر بنیادین آیین جشن چهارشنبه سوری، عنصر آتش است. در مناطق گوناگون ایران در در شب چهارشنبه سوری گاه سه کپه آتش (به نشانه سه پند بزرگ ایرانیان باستان: اندیشه نیک و کردار نیک و گفتار نیک) و یا هفت کپه آتش (به نشانه هفت امشاسپندان) فراهم میکنند.
قاشق زنی
در این رسم دختران و پسران جوان، چادری بر سر و روی خود میکشند تا شناخته نشوند و به در خانهٔ دوستان و همسایگان خود میروند. صاحبخانه از صدای قاشقهایی که به کاسهها میخورد به در خانه آمده و به کاسههای آنان آجیل چهارشنبهسوری، شیرینی، شکلات، نقل و پول میریزد. آیین قاشقزنی احتمالا نشات گرفته از این عقیده است که ارواح نیک درگذشتگان در رستاخیز آخر سال به میان زندگان بازگشته و به شکل افرادی که رویشان پوشیده است به خانه بازماندگان سر میزنند و زندگان برای یادبود و برکت به آنان هدیهای میدهند. در زند اوستا آمده است که پنج روز آخر سال تا روز پنجم فروردین اورمزد دوزخ را خالی میکند و ارواح رها می شوند. قاشق زنی استفادهٔ ارواح از زبان بدنی به جای زبان گفتاری است.
فالگوشی و گرهگشایی
یکی از رسمهای چهارشنبهسوری است که در آن دختران جوان نیت میکنند، پشت دیواری میایستند و به سخن رهگذران گوش فرامیدهند و سپس با تفسیر این سخنان پاسخ نیت خود را میگیرند.
آجیل مشکلگشا
در گذشته پس ار پایان آتشافروزی، اهل خانه و خویشاوندان گرد هم میآمدند و آخرین دانههای نباتی مانند: تخم هندوانه، تخم کدو، پسته، فندق، بادام، نخود، تخم خربزه، گندم و شاهدانه را که از ذخیره زمستان باقیمانده بود، روی آتش مقدس بو داده و با نمک تبرک میکردند و میخوردند. آنان بر این باور بودند که هر کس از این معجون بخورد، نسبت به افراد دیگر مهربانتر میگردد و کینه و رشک از وی دور میگردد. امروزه اصطلاح نمکگیرشدن و نان و نمک کسی را خوردن و در حق وی خیانت نورزیدن، از همین باور سرچشمه گرفتهاست.
زمان حال…
نسل جدید ایران از آیینهای این جشن شناخت چندانی ندارد. برخی معتقدند در سالهای اخیر چهارشنبهسوری با حرکت به سوی خشونت، تحریف و استحاله شدهاست و از اصالت خود فاصله گرفتهاست. امروزه، استفاده از مواد محترقه و آتشزا که بعضاً دستساز و خطرناک هستند بسیار رایج است و جایگزین آیینهای کهن شدهاست. در چند سال گذشته، این شب همواره دارای آمار آسیبدیدگی و گاهی دارای تلفات جانی بودهاست. به عنوان مثال در سال ۱۳۸۹ طبق گفته رئیس اورژانس کشور، ۵ فوتی و ۱۵ معلولیت در حوادث این مراسم رخ داد. برگزاری چهارشنبهسوری با آلودگی صوتی، آسیب به تابلوها و دیوارهای شهر و ایجاد فضایی خشونتآمیز و تنشزا همراه است به طوری که برخی شهروندان از رفتوآمد در خیابانها بیم دارند.
دوستان عزیزم همانطور که مطالعه فرمودید،در هیچ یک از بخش های این آئین باستانی اثری از تولید بمب های دست ساز،مین های کنار جاده ای و انفجار دیده نمی شود!پس بگذاریم سنت های قدیمی وشادی آور باستانی ما،جایگزین اتفاقات ناخوشایند پایان سال شوند.به امید پایانی خوش برای سال 1394.
برای تلفاتش عزیز چهارشنبه سوری این نیست که 10 کیلو مواد ترقه بگیریم و باعث ناراحتی ملت بشیم
خداروشکر امسال که یه مقدار مردم گویا عاقل شدن و تلفاتم کمتر بود،دست شمام درد نکنه که به این مطلب پرداختید با توجه به اینکه اکثر مخاطبان شما جوونا هستند قطعا میتونه این اطلاع رسانی ها موثر باشه
این ره که می رویم به ترکستان است. سنت های قدیمی واقعا ستودنی بودن ولی سنت های جدید جز فحش و ناسزا چیزی پشت سر ندارن
چطور مگه.
واقعا خیلی سنت های زیبایی دارند بعضی از استانها ولی متاسفانه بعضی ها چهارشنبه سوری براشون بد جا افتاده
اگر راجب اقلیم آب و هوایی اطلاعات درستی داشته باشید
خودتون حرفای خودتون رو تصحیح میکنید
اون قسمت که فرمودین تعلق به دین نداره غلطه! از روی خود مناسکی که خودتون گفتین که برای اجرای مراسم، کاملا مشهوده که چهارشنبه سوری دقیقا یک آیین زرتشتی گری بوده، به شخصه نه مخالفم نه موافق، ولی ماهیت کار رو انکار نکنین لطفا.
درود بر شما ممنون از اطلاعات کامل و عالیتون
ی چیزی بگم خدمتتون ما ایرانی ها قبل زرتشت دیو پرست یا درست ترش جن پرست بودیم که بعد در زرتشت ایرانی هارو به خدای یکتا دعوت کرد و آتش رو یک نماد پاکی مثل آب در اسلام قرار داد و به این دلیل بود که ایرانی ها عاشق اسلام شدن هیچ وقت هیچ جا قبول نکنید بگن با شمشیر مسلمان شدیم اصلا اینطوری نیست ما حتی کی از آیین مغول هارو قبول نکردیم بر عکس اونهارو مسلمان کردیم پس اعراب از مغول ها بدتر نبودن
در کل واقعا باید بریم همیشه منبع رو چک کنیم که به اشتباه نریم مثل همن چهارشنبه سوری
خوشبختانه اینجا خیلی آتیش بازی پر سروصدایی نداشتیم .
ولی با این حال خطر ناک بود.
امشب نزدیک بود سه نفر برن هوا خدا رحم کرد بهشون .
یکیشونم شوکولاتی افتاد تو یقش داشت بندری میرفت . =))=))=))=))=))
عجب !!! حالا بجاشون ترقه بازی میکنن.:D
چهارشنبه سوری تمام دوستان سخت افزار مبارک، برم بینم آتیشی چیزی پیدا میشه از روش بپریم:emoji1
خدا به داد برسه از بی فرهنگی یه عده امشب!
حالاخودشون به جهنم هر بلایی سر اینایی که دنبال ترقه ساختن و زدن هستند بییاد حقشونه خود کرده را تدبیر نیست!
اما این بی وجدانها به جان و مال مردم صدمه میزنن
همسایه ما بنده خدا از سر کار برمیگشته ترقه زدن جلو پاش سنگش خورد به چشمش هنوز که هنوزِ بعد از 2 سال درگیر چشمشِ کار زندگی و همه چیزش نابود شد رفت!:smiley5
به همین راحتی…