ذرهبین
اولین بخش قابل توجه این مادربورد، خنککنندههای آبی رنگ نصبشده روی مدار رگولاتور 2+8 فاز آن است. اگر به دو طرف این خنککنندهها دقت کنید، جای خالی محل قرارگیری لوله انتقال حرارت را خواهید دید. البته این خنککنندهها چندان هم گرم نمیشوند و نبود لوله انتقال حرارت آسیبی به سیستم نخواهد زد. خازنهای این بخش به همراه دیگر خازنهای استفادهشده روی مادربورد از نوع پلیمری Solid State هستند (تاکنون هر مادربورد ASRock که دیده بودم از خازنهای Solid State تنها در بخش مدار رگولاتور پردازنده آن استفاده شده بود).
برای نصب ماژولهای حافظه چهار اسلات در نظر گرفتهشده و به گفته ASRock میتوان حداکثر شانزده گیگابایت حافظه DDR3 2600 (در حالت اورکلاک) روی آن نصب کرد.
در سمت راست اسلاتهای حافظه نیز چهار پورت SATA نسل سه به صورت عمودی تعبیه شدهاست. دو عدد از این پورتها با چیپست Marvell SE9128 و دو عدد دیگر به همراه پورت eSATA3 که در پانل پشتی مادربورد قرار دارد، بهطور مشترک توسط چیپست Marvell SE9120 مدیریت میشوند. دیگر پورتهای ارتباطی مادربورد شامل شش پورت SATA نسل دو و پورتهای IDE و Floppy هستند. موارد دیگری که روی مادربورد جلب توجه میکنند، دکمههای روشن/خاموش و ریست سیستم در کنار صفحهنمایش Debug LED (که وضعیت سیستم را هنگام بوت شدن سیستم نشان میدهد) هستند.
ASRock برای چیپست، یک خنککننده بزرگ در نظر گرفته که برخلاف خنککنندههای مدار رگولاتور، به کمک فنر و گیره به مادربورد بسته شدهاست. هنگامی که فشار کاری سیستم بالا میرود، شاهد گرمای به نسبت زیاد این بخش هستیم (البته بخشی از کارتگرافیکی بزرگ آزمایش ما نیز روی این خنککننده را پوشانده است که میتواند در افزایش گرمای این بخش تأثیرگذار باشد).
P55 Extreme 4 مانند هر مادربورد حرفهای دیگری از فناوریهای توسعهدهنده گرافیکی CrossfireX و SLI پشتیبانی میکند. روی مادربورد یک رابط PCI-E x16 به عنوان رابط اصلی و یک رابط PCI-E x8 برای استفاده از فناوریهای توسعهدهنده گرافیکی قرار دارد. خوشبختانه فاصله میان این دو رابط به اندازهای است که با نصب دو کارتگرافیک، فضای کافی برای عبور هوا میان دو کارتگرافیک وجود خواهد داشت. دیگر رابطهای مادربورد نیز شامل سه رابط PCI-E X1 و دو رابط PCI است. باتری بایوس نیز میان دو رابط کارتگرافیک قرار گرفته که البته با نصب یک کارتگرافیک دو اسلاتی روی رابط اول، بازهم میتوان به آن دسترسی داشت.
پایین مادربورد یک اتصال به رنگ آبی روشن قرار گرفتهاست. این اتصال مخصوص پانل اختصاصی این مادربورد است که امکان نصب دو پورت USB 3.0 را در قسمت جلوی کیس فراهم میکند. بد نبود ASRock یک براکت نیز برای نصب در قسمت پشت کیس نیز در نظر میگرفت تا کسانی که میخواهند این دو پورت USB 3.0 را پشت کیس داشته باشند، با مشکل روبهرو نشوند. این دو پورت و دو پورت USB 3.0 دیگری که در پانل پشتی قرار گرفتهاند، به کمک دو چیپست NEC UPD720200 کنترل میشوند.
پورتهای موجود در پانل پشت نیز به نسبت کامل بوده و تنها جای پورت IEEE1364a خالی است. این پورتها شامل شش پورت USB 2.0، دو پورت USB 3.0، یک پورت eSATA 3.0، دو پورت PS/2 و كارت شبکه گیگابیتی است. در این قسمت یک دکمه مخصوص ریست بایوس نیز وجود دارد.
در بخش صدا نیز این مادربورد حرفهایی برای گفتن دارد. در کنار خروجیهای 3/5 میلیمتری و 7/1 کاناله صدا، یک خروجی S/PDIF و یک خروجی Coaxial نیز در نظر گرفته شدهاست. مدیریت خروجی صدا بر عهده چیپست Realtek ALC892 است که از استاندارد THX TruStudio PRO پشتیبانی میکند.
بایوس P55 Extreme 4 مانند دیگر محصولات اخیر این شرکت، AMI BIOS بوده و برای اعمال تنظیمات مختلف برای پردازنده و حافظه گزینههای مفیدی به صورت کاملاً ساده در نظر گرفته شدهاست. اگر حافظه مورد استفاده شما دارای پروفایل XMP باشد، گزینه مربوط به آن در بایوس فعال شده و تنها با انتخاب آن پروفایل، تنظیمات بهطور خودکار اعمال خواهد شد. برای تنظیمات سیستمی میتوان سه پروفایل مختلف در نظر گرفت و برای ریست کردن بایوس، علاوه بر ریست کلی، چندین گزینه ریست دیگر مخصوص تنظیمات بخش مدیریت توان مصرفی، ریست تنظیمات RAID ،AHCI و IDE/SATA در نظر گرفته شدهاست.
در کل مادربوردهای ازراک رشد خوبی کرده است و محصولات خوبی تاکنون توسط این برند به بازار ارائه شده است.