مادربرد های رده متوسط و Entry Level چیپست سری 300 اینتل کمابیش وارد بازار ایران شده اند. خیل عظیمی از کاربران لزوما نه نیازی به امکانات اورکلاک و Tweaking دارند و نه خطوط اضافی PCIE به کارشان می آید. اغلب انتظارشان از داشتن کامپیوتر، یک سیستم قدرتمند است که در عین توانایی به الفعل بالا، امکانات جانبی کاربردی داشته باشد. بر همین اساس شرکت ایسوس، در مادربرد ROG H370-F STRIX GAMING ، کلیه امکانات کاربردی مورد نیاز اغلب کاربران، از جمله گیمر های عزیز را در آن گنجانده است. این مادربرد رده متوسط H370 ایسوس با ویژگی های خاص، سعی در جلب نظر حداکثری دوستاران پلتفورم قدرتمند Coffee Lake را دارد. حتما می دانید که شرکت اینتل، در نسل هشتم پردازنده های خود، تعداد هسته ها را افزایش داده و به سبب آن قدرت پردازنده های رده پایین را هم به صورت تساعدی نسبت به نسل پیش از خود بالا برده است. امروز در لابراتوار سخت افزار به بررسی توانایی های مادربرد خوش ساخت Asus ROG H370-F Strix می پردازیم.
چیپ های جدید معرفی شده از طرف شرکت اینتل در حال حاضر صرفا سازگار با پردازنده های نسل هشتم یا خانواده Coffee Lake می باشند. در این میان چیپ H370 قوی ترین چیپ بعد از Z370 است. اینتل برای کاهش قیمت چیپ سری 300 خود، امکانات اورکلاک را برای H370 حذف کرده است، حداکثر فرکانس رم را به 2666 مگاهرتز محدود، و تعداد خطوط PCIe را کاهش داده است تا امکان SLI میسر نباشد. حذف این امکانات لزوما به معنای ضعف H370 نیست و این چیپ می تواند برای انواع عملیات های محاسباتی و گیمینگ مورد استفاده قرارگیرد. اینتل همچنین یکسری پردازنده جدید به خانواده Coffee Lake اضافه کرده است، که شاید مهمترین آنها i5 8600 و i5 8500 هستند که جای خالی فاصله ما بین پردازنده های فعلی i5 8400 و i5 8600K را پر می کنند و در رده ی پایین هم پردازنده جدید الورود i3 8300 بالاتر از i3 8100 خواهد ایستاد. پردازنده های ضریب بسته کافی لیک بهترین انتخاب برای چیپ های H370، B360 هستند.
پردازنده های دوست داشتنی Coffee Lake که به مانند نسل پیشین خود، 14 نانومتری ساخته می شوند، به نسبت Kaby Lake از بهینه سازی های گسترده ای برخوردار می باشند. در خانواده Coffee Lake، برای اولین بار، تعداد هسته های پردازنده های Core i7 به شش و تعداد رشته های پردازشی آن به 12 عدد افزایش یافته است. برای اولین بار حداکثر فرکانس Turbo پردازنده پرچمدار Core i7 برابر 4.7 گیگاهرتز می باشد. میزان کش Level3 متناسب با افزایش تعداد هسته ها افزایش یافته است. برای اولین بار، تعداد هسته های پردازنده های Core i5 به شش عدد افزایش یافته است. برای اولین بار پردازنده های Core i3 تعداد 4 هسته ی واقعی خواهند داشت. موارد فوق، در کنار افزایش فرکانس پایه رم به 2666 مگاهرتز برای Core i7 و Core i5، نشان از افزایش قدرت تصاعدی هشتمین نسل از پردازنده های Core i اینتل در رده ی Mainstream است. امروز برای بررسی مادربرد H370-F STRIX از پردازنده ی i7 8700K استفاده می کنیم که شرکت محترم ایسوس در اختیار ما قرار داده است. اگرچه پسوند K این پردازنده خبر از ضریب باز بودن آن می دهد، اما چیپست H370 هیچ امکانی برای اورکلاک ندارد و در نهایت می توان از قدرت پیشفرض 8700K بر روی این مادربرد استفاده کرد. حداکثر فرکانس مورد پشتیبانی در چیپست H370 نیز برابر 2666 مگاهرتز است که رمها در این فرکانس به صورت دستی ست شده اند.
معرفی، نمای بیرونی و بسته بندی:
شرکت ایسوس تا کنون تعداد 8 عدد مادربرد H370 را معرفی کرده است که البته در جدول فوق که برگرفته از وبسایت ایسوس است، فقط دو مدل H370-i و H370-F قابل مشاهده است. از این 8 مدل H370، یکی مخصوص ماینینگ است به نام ASUS H370 Mining Master که به آن در اینجا نمی پردازیم. مادربرد H370-i هم مخصوص سیستم های کوچک است که بررسی آن مجال دیگری می طلبد.
دو مدل مهم دیگر H370 که در جدول نیستند، Asus TUF H370-Pro Gaming و Asus TUF H370-Pro Gaming (Wi-Fi) است که دومی صرفا نسخه ی Wi-Fi دار اولی به حساب می آید. با توجه به دارابودن رده قیمتی مشابه این دو مادربرد با مادربرد H370-F Strix که موضوع بررسی ما است، می توان گفت رقابت اصلی بین این سه مدل در چیپ H370 بر قرار است و کاربران علاقمند به این رده، از میان آنها باید یکی را برگزینند، که کاری سخت و دشوار است. با این مقدمه، برویم به سراغ اصل داستان.
جعبه مادربرد تم مشکی نوک مدادی به همراه آرم ROG رنگی دارد. در اطلاعات پشت و روی جعبه به مواردی همچون مجهز بودن به پنل پشتی ثابت، پشتیبانی از Aura Sync، Q-Slot، سینک خنک کننده M.2 و 3D Printable Mounts، اشاره کرد.
اقلام داخل جعبه، شامل دفترچه راهنما، DVD درایور ها، چهار عدد کابل SATA 6G، آویز ROG درب اتاق، کابل افزایش دهنده طول اتصال RGB، و یک برگ استیکر ایسوس می باشد. اقلام داخل جعبه برای این رده از مادربرد متناسب است.
مادربرد H370-F Strix در ابعاد استاندارد ATX ساخته شده است. از امکانات این مادربرد مجهز به چیپ H370 می توان به چهار اسلات رم DDR4 که در مجموع 64 گیگابایت رم تا فرکانس 2666 مگاهرتز را پشتیبانی می کند اشاره کرد. همچنین دو اسلات PCIE Gen.3 گرافیک که می توانند همزمان در حالت (x16/ x4) فعالیت کنند به همراه دو سوکت M.2 که یکی از آنها با پهنای باند X4 می تواند تا 32GB/s سرعت نقل و انتقال داده ها داشته باشد وجود دارند. مجموع 6 عدد هدر PWM/DC مخصوص فن کیس، یک جفت هدر CPU و CPU-OPT برای فن پردازنده، یک هدر مخصوص پمپ واترکولر AIO، یک هدر مخصوص فن برای درگاه M.2، و دو هدر هم مخصوص فن کیس، مجموع 6 درگاه USB 2.0، 4 درگاه USB 3.1 Gen.1، یک جفت خروجی USB 3.1 Gen.2 که هر دو در I/O پنل مادربرد قرار دارد و یکی Type C و دیگری Type A است. ورودی PS/2، همچنین یک ورودی Lan گیگابیتی متصل به کنترلر Intel I219-V، شش عدد درگاه SATA III 6G، یک عدد خروجی 12 ولت LED RGB 5050، و در انتها خروجی های تصویر Display Port و HDMI به همراه DVI مخصوص گرافیک مجتمع پردازنده که در I/O پنل مستقر می باشند همه از امکانات فراوان این مادربرد به شمار می روند.
از نظر طراحی، المان های منحصر به فردی در این مادربرد به کار گرفته شده است، اول اینکه پنل پشتی مادربرد ثابت است، گارد روی پنل مجهز به نورپردازی addressable RGB است، سینک های نوک مدادی با آلیاژ آلومینیوم برس خورده و تراش کاری شده، هم در بخش VRM و هم در چیپست و هم برای سینک M.2 وسط مادربرد به زیبایی به کار رفته است. طراحی سطح مدار چاپی فوق العاده زیباست و اگر قطعات روی کیس فضای لازم را برای دیده شدن سطح PCB بدهند، نمایی فوق العاده در دیدرس قرار دارد. این طراحی کاملا رضایت بخش و هیجان انگیز است.
پشت مادربرد نیز از زیبا سازی بی نصیب نمانده، هرچند لزومی نداشت اما در پشت مادربرد هم خطوط و نقش و نگار STRIX، ROG، و GAMING به چشم می خورد. دقت به همین مسایل ریز که شاید بی اهمیت جلوه کند، نشان از توجه سازنده به کلیه ابعاد محصول نهایی خود دارد.
آنچنانکه در تصویر مشخص است، تعداد 9 عدد فریت-چوک به صورت L مانند، در حاشیه سوکت پردازنده جمع شده اند و یک عدد هم در کنار اسلاتهای رم یافت می شود. مدار تغذیه بخش پردازنده ی این مادربرد مجموع 2+8 فاز دارد، که 8 تای آن برای پردازنده، دو فاز که از یک فریت-چوک منشعب می شود برای مدار گرافیک مجتمع iGPU و یک عدد برای تغذیه رم سیستم مورد استفاده قرار می گیرد. کل این مدار توسط یک کابل برق 8 پین تغذیه می شود که ثبات بسیار خوبی برای پردازنده و گرافیک مجتمع به همراه دارد. به عنوان مادربردی که قادر به اورکلاک نیست، چنین مداری، بسیار فراتر از نیاز سیستم است اما ایسوس برای دوام و ثبات سیستم، بهترین ها را در این بخش استفاده کرده است.
در نیمه ی فوقانی مادربرد، بخش های اصلی شامل دو هدر فن CPU و CPU_OPT در سمت چپ اسلات رم قرار دارد مخصوص اتصال دو فن روی رادیاتور و یا دو فن ایرکولر خنک کننده پردازنده. نقطه مقابل در سمت راست اسلاتهای رم، دو سه سانتیمتر بالای سوکت 24 پین مادربرد 4 عدد LED پر نور Asus Q-LED قرار گرفته است که وظیفه ی اعلام وضعیت سلامت بخش های حیاتی مادربرد (CPU, RAM, VGA, Boot) را هنگام بوت بر عهده دارند. این 4 عدد LED به سان یک چراغ راهنمایی موقع بوت روشن شده و به عنوان خطایاب در صورت بروز نقص فنی در هر کدام از این 4 بخش، روی آن متوقف خواهند شد تا به کاربر راهنمایی کنند مادربرد در کدام بخش دچار مشکل شده است.
در پایین سوکت 24 پین یک عدد خروجی اتصال USB 3.1 Gen.1 مخصوص پنل جلوی کیس قرار دارد. سینک خنک کننده وسط مادربرد که آرم REPUBLIC OF GAMERS بر روی آن نقش بسته است، مخصوص خنک سازی اس اس دی M.2، با برداشتن این بخش، یک اسلات M.2 در زیر آن قرار دارد که اسلات اصلی دستگاه است و با پهنای باند X4 فعالیت می کند. این سینک خنک کننده تا 20 درجه دمای عملکرد SSD M.2 را کاهش می دهد. در جلوی این سینک، یک جفت سرشاخه اتصال PWM فن قرار دارد که یکی برای فن پشت کیس، و دیگری مخصوص اتصال پمپ واتر کولر های مدار بسته یا AIO می باشد. کنترل کلیه اتصالات فن و پمپ، بر عهده ی نرم افزار قدرتمند Fan Xpert 4 است.
مهمترین اسلات گرافیک به لطف فن آوری Q-Slot توسط محافظ استیل تقویت شده است تا کارتهای گرافیک سنگین بدون نگرانی بر روی آن نصب شوند. کلیه شش پورت ساتا در لبه ی سمت راست مادربرد به صورت تک به تک ردیف کنار هم به صورت افقی قرار گرفته اند. این شکل از قرارگیری پورت های ساتا فوق العاده جذاب و مدیریت کابل کشی آن دیدنی خواهد بود. سینک خنک کننده چیپست ساده اما تو پر است و در زیر آن یک درگاه M.2 دیگر قراردارد که با حداکثر پهنای باند PCIe Gen. 3.0 X2 فعالیت می کند. کلیه اتصالا ثانویه مادربرد، شامل پورت کام، اتصالات فرانت پنل، سنسور دما، اتصال کیت اکستنشن فن، خروجی نوار RGB 5050، TPM، و بخش صدای فرانت پنل در لبه ی پایین مادربرد قرار دارند.
در بخش صوتی، ایسوس هیچ چیزی کم نگذاشته است و با کارت صدای قدرتمند Realtek ALC1220 طرف هستیم که با کانالهای ایزوله و مجزا، قدرت فوق العاده ی را به بخش صوتی این مادربرد می دهد. یکی از نکات برجسته و قابل تامل در مورد این مادربرد همین بخش صوتی است که نسبت به رقیب خود Asus H370 Tuf Gaming که از کارت صدای Realtek ALC887 استفاده می کند، برتری دارد.
در I/O پنل مادربرد، خروجی های 7.1 کاناله و Optical صدا قرار دارد. همچنین یک درگاه Lan متصل به چیپ I219-V اینتل مجهز به دو فن آوری LAN Guard برای محافظت در برابر الکتریسیته ساکن و GameFirst IV است تا به برنامه های بازی اولویت پهنای باند را بدهد. البته با اینترنت خراب ایران، بازی های آنلاین به رویا بیشتر شبیه است. دو درگاه USB 3.1 Gen.2 از نوع Type-A و یک عدد از نوع Type-C، به همراه 4 عدد USB 2.0، و خروجی های تصویر HDMI، DP، DVI، و یک عدد درگاه PS/2 نیز حضور دارند.
نرم افزارهای جانبی:
ایسوس ست کامل نرم افزاری معروف خود ASUS AI Suite 3 را برای این مادربرد به صورت بهینه تر از گذشته مورد استفاده قرار داده است. این نرم افزار شامل بخش های مختلف از جمله 5-Way Optimization tuning، TPU، EPU، DIGI+ Power Control، Fan Xpert 4و Turbo App می شود.
نرم افزار Aura Lighting Control جهت تنظیم و شخصی سازی رقص نور رشته LED های متصل به درگاه LED RGB و رقص نور روی گارد I/O پنل مادربرد کاربرد دارد. استفاده از این نرم افزار بسیار راحت است و خوشبختانه هیچ مشکلی در کارکرد آن مشاهده نشد.
بایوس:
بدون اغراق مثل همیشه بایوس مادربرد ایسوس پر از امکانات طبقه بندی شده و کار با آن بسیار راحت است. امکاناتی نظیر ذخیره کردن پروفایل های مختلف تنظیمات بایوس، دسترسی راحت به تنظیمات ریز بخش های مختلف برق رسانی به رم و پردازنده، در کنار سر فصل های مانیتورینگ و پایش ولتاژ های ورودی، بایوس بی نقصی را برای این مادربرد به ارمغان آورده است.
معرفی سیستم تست :
پردازنده INTEL CORE I7 8700K
از ویژگی های این پردازنده می توان به معماری ساخت 14++ نانومتری، 6 هسته و 12 رشته پردازشی، حدکثر فرکانس کاری 4.7 گیگاهرتز، حداکثر توان مصرفی 95 وات و مقدار 12 مگابایت کش Level3 اشاره کرد. این پردازنده توسط دفتر محترم ایسوس برای تست این مادربرد در اختیار سیستم تست قرار داده شده است.
کارت گرافیک MSI GTX 1060 ARMOR 6G OC
این کارت گرافیک با فرکانس کاری 1759 مگاهرتز، 6 گیگابایت حافظه از نوعGDDR5، حداکثر فرکانس حافظه تا 8008 مگاهرتز، رابط حافظه 192 بیتی، توان مصرفی 120 وات، یک ورودی برق 8 پین و سیستم خنک کننده کارآمد گزینه مناسبی برای گیمرها است. کارت گرافیک GTX 1060 گزینه خوبی برای کاربرانی است که می خواهند در رزولوشن 1080 پیکسل بازی ها را به خوبی اجرا کنند. این کارت می تواند در این رزولوشن حتی در حداکثر تنظیمات هر بازی، به خوبی جوابگوی نیاز شما باشد. این کارت گرافیک توسط شرکت MSI در اختیار ما قرار داده شده است.
حافظه G.SKILL TRIDENT Z 3600 2X8 3600 CL16
این سری از حافظه های جی اسکیل برای دست یابی به فرکانس بالا بهینه شده است. کیت مورد استفاده 2 ماژول 8 گیگابایتی DDR4 است که با فعال کردن XMP از حداکثر فرکانس کاری 3600 مگاهرتز با زمان تاخیر CL16 بهره می برد. این ماژول ها از جی اسکیل تایوان به دست وب سایت سخت افزار مگ رسیده است. با توجه به پشتیبانی چیپ B360 از حداکثر فرکانس 2666، فرکانس این رمها به صورت دستی بر روی همین میزان در بایوس در طول تست ها قرار گرفت.
منبع تغذیه GREEN GP850B-OCPT
نسل جدید پاور های پلاتینیومی خانواده Overclocking Evo شرکت گرین است. این پاور از یک ریل پرقدرت 12 ولت 70 آمپری بهره می برد، که به لطف مبدل DC-DC برای ایجاد ولتاژ شاخههای +5V و +3.3V در بخش ثانویه، باعث تثبیت هر چه بیشتر ولتاژ شاخههای خروجی در این پاور می شود. امکان تحقق عملی Zero Voltage Switching در بخش ورودی این پاور به کمک توپولوژی Half-Bridge در کنار مبدل LLC Resonant ایجاد شده است تا حاملهای EMI، RF و تلفات سوئیچینگ در ورودی کاهش یافته و بازدهی مصرف انرژی افزایش یابد. حالت Fan-Less بودن و استفاده از قطعات صنعتی برای افزایش طول عمر، فن خنک کننده با عملکرد بهینه و نویز بسیار کم از دیگر امکانات آن به شمار می رود. این پاور توسط شرکت گرین برای سیستم تست در اختیار ما قرار داده شده است.
درایو ذخیره سازیPLEXTOR M8PE M.2 NVME 256G
اس اس دی مورد استفاده PLEXTOR M8PE 256G با سرعت بسیار بالا به پروتکل NVME 1.2 مجهز است و از طریق رابط PCIe Gen.3 x4 به درگاه M.2 متصل می شود. استفاده از فناوری DRAM Cache Buffer، و موتور تصحیح خطای ECC از جمله امکانات آن به حساب می آید. این حافظه دارای سرعت نوشتن 900 مگابایت در ثانیه و سرعت خواندن 2000 مگابایت در ثانیه است. اس اس دی مورد نظر توسط شرکت پلکستور برای سیستم تست دفتر مجله سخت افزار ارسال شده است.
درایو ذخیره سازی SAMSUNG 860 EVO 250G
اس اس دی مورد استفاده برای تست درگاه SATA III، آخرین نسل از درایو های خانواده EVO سامسونگ است که به لطف کنترلر قدرتمند MJX، و حافظه های 3D TLC NAND، و کش DDR4، حداکثر سرعت خواندن 550 MBps و حداکثر سرعت نوشتار 520 MBps را در اختیار سیستم قرار می دهد. ناگفته نماند سرعت خواندن و نوشتن اتفاقی بر روی این درایو به ترتیب 98K IOPS و 90K IOPS می باشد.
خنک کننده GREEN GLACIER 360-EVO
این قویترین واتر کولر شرکت پردیس صنعت سیاره سبز (گرین) است که در حال حاضر از پر فروش ترین واتر کولر های بازار ایران به شمار می رود. از جمله ویژگی های این خنک کننده می توان به استفاده از رادیاتور 360 میلیمتری آلومینیومی، استفاده از سه فن 12 میلیمتری کم صدا مجهز به LED های قرمز با طول عمر 100 هزار ساعت، واتر پمپ بلبرینگ سرامیکی قدرتمند بی صدا با طول عمر 80 هزار ساعت، واتر بلاک کاملا مسی مجهز به نمایشگر نشان دهند دمای کولانت و دور پمپ اشاره کرد. این رادیاتور برای تست توسط دفتر گرین در اختیار ما قرار داده شده است که تشکر ویژه داریم.
خمیر سیلیکون گرین GREEN GT-4 PREMIUM
برای تست پردازنده از خمیر سیلیکن جدید گرین GT-4 Premium استفاده کردیم. این خمیر سیلیکن با ضریب انتقال حرارت 5.0W/m.K، قابلیت استفاده در پردازنده و کارت گرافیک را در دامنه دمایی منفی 40 تا 240 درجه سانتی گراد، داراست. شرکت گرین با فرمولاسیون جدید و استفاده از مواد با کیفیت این خمیر سیلیکن را برای استفاده های حرفه ای تولید کرده، و آن را در اختیار آزمایشگاه تست مجله سخت افزار قرار داده است که سپاسگذاریم.
بررسی کارایی:
در ابتدای بررسی ذکر این نکته لازم است که با توجه به پشتیبانی چیپ H370 از حداکثر فرکانس 2666 برای رم، ما مجبور به کاهش فرکانس رمهای خود از 3600 به 2666 شده ایم که این امر باعث کاهش امتیازات کلی سیستم می شود و حتی در تست های رندر هم تاثیر منفی بر روی امتیاز پردازنده خواهد داشت. منطقا برای استفاده از حداکثر توانایی پردازنده ی 8700K می بایستی از مادربرد های Z370 استفاده کرد.
نتیجه گیری:
مادربرد H370-F Strix به قیمت 139 دلار در بازار خارج از ایران به فروش می رسد. اگر چه هنوز قیمت گذاری آن در ایران مشخص نیست، اما با توجه به قیمت مادربرد Tuf H370 Pro Gaming که حدود 940 هزار تومان عرضه می شود، می توان انتظار قیمتی 1 میلیون تا 1.100 برای آن در نظر گرفت. ما فراموش کردیم که با این قیمت پارسال می توانستیم Z370-F تهیه کنیم، شما هم فراموش کنید، و بدین سبب می توان نتیجه گرفت در میان مادربرد های رده متوسط، H370-F، یک مادربرد با قیمت منطقی است.
ویژگی های برجسته ی H370-F شامل ثبات بسیار عالی در عملکرد، استفاده از قطعات مرغوب و با دوام، کارت صدای فوق العاده عالی و با کیفیت، طراحی بی نظیر و چشم نواز، سینک خنک کننده M.2، پنل ثابت پشت مادربرد، و خروجی RGB است. شرکت ایسوس از نظر گیمینگ، نرم افزار های مرتبط با آن برای این مادربرد هیچ چیزی کم نگذاشته است و شما با خرید این مادربرد می توانید از کلیه امکانات خاص گیمینگ ارائه شده توسط ایسوس استفاده کنید. مادربرد H370-F برای کلیه کاربران عزیز که می خواهند بهترین امکانات مادربرد های ایسوس، را در کنار قدرت فوق العاده پردازنده های ضریب بسته کافی لیک تجربه کنند، یک اولویت به شمار می رود.
8.5امتیاز8راندمان8.5امکانات9.2بایوس8.5اورکلاک و کولینگ9طراحی8نرم افزار9کیفیت ساخت8ارزش خرید
سلام آقا پیمان عزیز،
ممنونم از پیام شما، ببنید صحبت شما به صورت کلی درسته اما بحث کلی بر این اساس هست مادربرد هایی که از لحاظ عملکرد با سخت افزاری واحد بهتر ظاهر شوند، قدرت بهتری نسبت به رقبا دارند، به این دلیل جدول ها کاربردی هستند. ولی عموما روال بدین شکل هست که این جداول رو قرار می دهند.
در مورد مادربرد، بله انتخاب خوبیه، از 2600 پشتیبانی می کنه، ولی باید بایوسش به روز رسانی شود.
ممنون اقای آبیشی مثل همیشه بررسی بی نقصی بود و مادر برد عالی در نوع خودش :-bd:-bd:-bd
1. این تست های گیمینگ یا بنچ مارک که از این برد گرفته شده مربوط به CPU و GPU …. میشه این وسط به مادر برد چه ربطی داره {هرچی CPU قویی تر تست جواب دهی بهتر}؟
2.دو روز پیش من مادربرد ASUS PRIME X370 PRO رو خریداری کردم میخواستم ببینم میتونم AMD Ryzen 5 2600 روش بندازم ؟ یا اپدیت بایوس لازم هست
با سپاس.