عشق و علاقه به خنک کننده های پردازنده فراتر از حد نیاز به کولر مناسب و ضروری است و بسیاری از کاربران هنگام خرید، هزینه بیشتری برای خریداری یک کالا با فاکتور های مورد نظر خود پرداخت می کنند. به هر صورت یک خنک کننده پردازنده در کیس هایی که دارای درب کناری شفاف هستند، تاثیر بسزایی در ظاهر کلی سیستم دارد و به نوعی از دید بسیاری از کاربران، ظاهر زیبا ارزش هزینه بیشتر را دارید. گاه ممکن است دستیابی به ظاهر زیبا سبب پشت سر گذاشتن کارایی بالا و حتی پرداخت هزینه منطقی می شود.
خنک کننده Master Air Pro 4 از برند کولرمستر ادامه دهنده راه خنک کننده های قدیمی این برند است که با ساختار و طراحی جدید وارد بازار می شود. مستر ایر پرو 4 به عنوان یک خنک کننده میان رده در محصولات کولر مستر شناخته می شود، اما برچسب قیمت این محصول به خوبی نشان می دهد که در این بازه قیمتی، گزینه های فراوانی حتی در دسته بندی واترکولر ها وجود دارد. به این صورت طیف بسیار محدود و خاصی از کاربران نسبت به خریداری Master Air Pro 4 اقدام می کنند و به نظر می رسد که عشق و علاقه به کولرمستر و محصولات این برند در انتخاب خنک کننده مورد بحث حرف اول را می زند. با این اوصاف نگاهی به بسته بندی و اجزای داخل جعبه ی Master Air Pro 4 می اندازیم.
تاریخچه
برند کولرمستر یک مجموعه تایوانی است که فعالیت خود را در سال 1992 به عنوان تولید کننده کیس، پاور، تجهیزات خنک کننده (کول پد نوت بوک، ایرکولر و واترکولر) آغاز نمود و در ادامه دوران فعالیت خود به تولید خنک کننده برای کمپانی های بزرگی مانند NVidia (کولر کارت گرافیک)، AMD (کولر پردازنده) و EVGA (هیت سینک مادربورد) پرداخته است. محصولات مختلف این برند تاکنون جوایز متعددی شامل IF Design را به دست آوردند که به دلیل سبک خاص طراحی و راندمان بسیار عالی در کارکرد مختلف کسب شدند. کولرمستر برای تولید تجهیزات تخصصی در حوزه گیمینگ، یک برند زیر مجموعه با نام CM STORM در سال 2008 تاسیس کرد و پس از آن همکاری نزدیکی با مسابقات eSports و تیم های گیمینگ مختلف به ثبت رسانده است. کمپانی Cooler Master در سال 2016 به سبک طراحی جدیدی روی آورد و از این رو خانواده ای با نام Master برای محصولات مختلف این برند شکل گرفت. به عنوان مثال ماوس های این برند از این پس در سطح حرفه ای با نام Master Mouse و صفحه کلید ها با نام Master Key نام گذاری می شوند.
جعبه و بسته بندی
شرایط جعبه برای Master Air Pro 4 به نسبت مناسب است اما با توجه به برچسب قیمت حدود 200 هزار تومان، انتظار می رود که کیفیت و طراحی بهتری را از کولرمستر شاهد باشیم. در بخش های کناری جعبه، اطلاعات فنی از خنک کننده درج شده و در دو سمت جلو و پشت جعبه نیز نام و ویژگی های کلیدی آن مشاهده می شود.
کولرمستر به صورت ویژه به فناوری Continues Direct Contact اشاره می کند که در حال حاضر نسل دوم این فناوری در خنک کننده های جدید کولرمستر مورد استفاده قرار می گیرد. در کل ظاهر جعبه تفاوت خاصی با محصولات سری جدید Master Air و Master Liquid ندارد و حتی ترکیب رنگ جعبه نیز مشابه با آنهاست.
درون بسته بندی، اجزا و لوازم مورد نیاز برای نصب خنک کننده روی سوکت های قابل پشتیبانی مشاهده می شود. هر چند برای نصب خنک کننده روی سوکت جدید AMD AM4 به براکت مخصوص نیاز دارید و این براکت درون بسته بندی ارسال شده برای ما وجود نداشت.
در حال حاضر براکت مورد نظر به صورت رایگان برای افرادی که خنک کننده هایی نظیر Master Air Pro 4 را خریداری کردند، از طریق وب سایت کولرمستر قابل سفارش به صورت رایگان است.
طراحی
پس از باز کردن درب جعبه و جداسازی محتویات درون آن، به خنک کننده دسترسی پیدا کردیم و نکته ای که توجه ما را به خود جلب کرد، ظاهر ساده و به دور از آلایش Master Air Pro 4 است. هیت سینکی به ارتفاع 11 سانتی متر که تعداد 4 عدد لوله انتقال حرارت با آلیاژ مس خالص را درون خود جای داده، چهار شیار خطی دور تا دور هر کدام از لوله ها قرار دارد تا هدایت جریان هوای ورودی و خروجی به بهترین شکل ممکن صورت پذیرد. در قسمت زیرین هیت سینک تعداد 9 حفره مدور به شکل V مشاهده می شود که وظیفه خروجی سریع جریان هوا از این بخش را بر عهده دارند. برای نصب خنک کننده، چهار پایه ماژولار در نظر گرفته شده که هر کدام از پایه ها با استفاده از دو عدد پیچ به نواحی کناری بلاک نصب می شوند. با توجه به نوع طراحی پایه ها، انتخاب محل قرارگیری و پیچ شدن آنها روی سوکت های مختلف اینتل، با تفاوت هایی روبروست و ممکن است در دفعات اولیه با اشتباهاتی در نصب مواجه شوید. هر چند راهنمای نصبMaster Air Pro 4 که به صورت یک دفترچه کوچک درون بسته بندی وجود دارد، می تواند به شما کمک کند.
پایه های مخصوص برای نصب براکت همانند خنک کننده استاندارد اینتل است و برای نصب آن باید نهایت دقت و ظرافت را به خرج دهید. ابزار های کامل برای نصب خنک کننده درون بسته بندی مجزا قرار دارند و با بهره گیری از دفترچه راهنما می توانید به سادگی نسبت به انتخاب ابزار مناسب بر اساس سوکت پردازنده اقدام کنید. مهم ترین نکته در طراحی خنک کننده جدید کولرمستر، فن به کار رفته در این محصول است. باز و بسته کردن فن در حالت کلی ساده است و برای نصب آن شرایط چندان دشواری را تجربه نمی کنید. دو عدد پایه در دو سمت فن وظیفه نگهداری آن روی هیت سینک را بر عهده دارند که هر کدام از پایه ها توسط دو عدد پیچ به هیت سینک متصل می شوند. وجود پد ضد لرزش برای جلوگیری از ایجاد نویز و لرزش روی پایه های نصب فن، ایده ای کاربردی اما ساده است، هر چند پیش از این برند های بسیاری از ایده مشابه استفاده کردند!
کولرمستر برای بهبود ظاهر خنک کننده، قسمت بالای خنک کننده را به رنگ مشکی تغییر داده و لوگوی خود را نیز در این بخش حک کرده است.
مشخصات فنی
در ادامه به ارائه مشخصات فنی خنک کننده کولرمستر Master Air Pro 4 می پردازیم تا با اجزای مختلف آن آشنا شوید.
توضیحات | مشخصات |
4 عدد با آلیاژ مس خالص | تعداد لوله انتقال حرارت |
Intel® LGA 2011-v3 / 2011 / 1366 / 1156 / 1155 / 1151 / 1150 / 775 | سوکت پردازنده |
158.5×129×84 میلی متر | ابعاد کلی |
158.5×116×60 میلی متر | ابعاد هیت سینک |
472 گرم | وزن هیت سینک |
25×120×120 میلی متر | ابعاد فن |
650 تا 2000 دور در دقیقه | سرعت چرخش فن |
66.7 CFM | شدت جریان هوا |
2.34 mmH2O | شدت فشار هوا |
490.000 ساعت | طول عمر فن |
70.000 ساعت | عمر L-10 فن |
4 پین | کانکتور فن |
6 تا 30 دسی بل | نویز فن |
1.8 وات ساعت | توان مصرفی فن |
209.000 تومان سه ساله آواژنگ | قیمت و گارانتی |
کولرمستر در طراحی خنک کننده Master Air Pro 4 به گونه ای عمل کرده که تمامی سوکت های قدیمی و جدید اینتل و AMD تحت پوشش قرار دارند و فقط برای سوکت AMD AM4 نیاز به براکت مخصوص دارید که بر خلاف بسیاری از خنک کننده های موجود در بازار، ایرکولر Pro 4 به براکت X شکل مجهز شده تا سوکت AM4 نیز توسط آن تحت پوشش قرار داده شود. حداکثر ارتفاع خنک کننده 158.5 میلی متر است که در این شرایط برای نصب آن در برخی از کیس های مید تاور موجود در بازار با مشکل روبرو می شوید.
به طور معمول کیس های مید تاور از خنک کننده هایی با حداکثر ارتفاع 150 تا 160 میلی متر پشتیبانی می کنند، اما این مورد شامل تمامی آنها نمی شود و باید پیش از انتخاب خنک کننده یا کیس به این نکته توجه کنید. هیت سینک آلومینیومی Master Air Pro 4 به همراه لوله های انتقال حرارت 472 گرم وزن دارد که با توجه به ابعاد خنک کننده در وضعیت مناسبی ارزیابی می شود. چهار لوله انتقال حرارت با آلیاژ مس خالص و سطح تماس مستقیم با پردازنده، انتظار ما را از کارایی افزایش داده و کنجکاوی ما نسبت به نتایج تست اما نقطه عطف Pro 4 فن سه حالته و قدرتمند آن است که قابلیت تنظیم دستی برای سرعت چرخش آن وجود دارد. کاربران می توانند توسط کلیدی که در پشت فن لحاظ شده، سه سطح سرعت چرخش شامل Quiet، Silent و Performance را انتخاب کنند. کمترین سرعت چرخش، نویز و عملکرد در حالت Silent و بالاترین سطح نیز در حالت Performance ارائه می شود. در حالت P سرعت چرخش فن به 2000 دور در دقیقه افزایش می یابد و این در حالیست که بالاترین میزان نویز فن حدود 30 دسی بل توسط کولرمستر اشاره شده است.
نصب و راه اندازی
متاسفانه پس از باز کردن بسته بندی خنک کننده Master Air Pro 4 با سرنگ خالی از خمیر سیلیکون روبرو شدیم که نشان دهنده مصرف آن پیش از ارسال بوده و طی مکاتبات صورت گرفته، خمیر حرارتی Master Gel Pro برای ما ارسال شد. با توجه به مشخصات و کیفیت این خمیر حرارتی، انتظار نتایج بهتری نسبت به شرایط بهره گیری از خمیر موجود در بسته بندی کارخانه ای را داشتیم. همانطور که پیش از این اشاره کردیم، برای نصب خنک کننده روی سوکت های مختلف اینتل از براکت و پایه های مخصوص برای نصب سریع استفاده شده، اما براکت دیگری درون بسته بندی وجود دارد که شرایط متفاوتی دارد و خنک کننده را به صورت حرفه ای روی سوکت پردازنده قرار می دهد. بهره گیری از این روش نیازمند صرف زمان و تجهیزات بیشتر خواهد بود. با این وجود ما ساده ترین روش ممکن که کولرمستر نیز روی این مورد تاکید ویژه ای داشته، انتخاب کردیم. برای به کارگیری فن دوم، پایه های مخصوص درون بسته بندی قرار دارند و به این صورت فقط به یک عدد فن 120 میلی متری با شدت جریان و فشار هوای مشابه نیاز دارید، اگر چه برای خریداری فن Master Fan Pro 120 AB به صرف هزینه ای در حدود 60 هزار تومان نیاز دارید، اما برای دستیابی به عملکرد بهتر، برخی از کاربران هزینه مورد نظر را پرداخت می کنند!
تمامی تست ها در دمای محیط 23 تا 25 درجه سانتی گراد انجام شدند. سیستم به مدت 10 دقیق پس از روشن شدن به حالت بیکاری باقی مانده تا دمای پردازنده به نقطه ثابت دست یافته و هیچ پروسه ای در بک گراند فعال نباشد. پس از اتمام هر تست، به مدت 10 دقیق سیستم به حالت بیکاری باقی می ماند تا دما به شرایط نرمال و پایدار باز گردد، سپس تست های بعدی انجام شدند.
سیستم تست
مادربرد MSI Z270 Gaming M7: مادربردی ایده آل برای کاربرد های حرفه ای و گیمینگ که امکانات قابل توجهی شامل پشتیبانی از حداکثر 64 گیگابایت حافظه مادربردی ایده آل برای کاربرد های حرفه ای و گیمینگ که امکانات قابل توجهی شامل پشتیبانی از حداکثر 64 گیگابایت حافظه DDR4 با فرکانس 3800 مگاهرتز، مدار تغذیه قدرتمند، پشتیبانی از سه عدد کارت گرافیک، دو اسلات M.2 مجهز به محافظ M2.Shield، نورپردازی Mystic Light با قابلیت کنترل و شخصی سازی توسط نرم افزار Gaming APP و نرم افزار مدیریت حرفه ای Commander را ارائه می دهد.
پردازنده Core i7-7700K: جدیدترین و قدرتمند ترین پردازنده تولید شده توسط اینتل برای سوکت LGA 1151 در سال 2017 که به همراه چیپ ست های سری 200 معرفی شد. چهار هسته پردازشی با فرکانس پایه 4.2 گیگاهرتز و فرکانس بوست 4.5 گیگاهرتز به همراه هشت رشته پردازشی و 8 مگابایت حافظه نهان در سطح سوم (L3 Cache) قدرت مناسبی برای ارائه عملکرد بی نظیر در اختیار کاربران قرار می دهد. معماری 14 نانومتری Kaby Lake عملکرد مناسبی برای اورکلاک و پایداری بهتر پردازنده در فرکانس های بالا فراهم می سازد.
حافظه رم Corsair Vengeance LED 2*8 GB 3000: پک 16 گیگابایتی Corsair از سری جدید Vengeance LED با نور پردازی قرمز، به صورت دو ماژول 8 گیگابایتی برای سیستم تست مورد استفاده قرار می گیرد. فرکانس 3000 مگاهرتز ماژول های حافظه نشان دهنده پهنای باند قابل توجه و در نتیجه عملکرد بی نظیر رم برای سیستم تست است.
کارت گرافیک MSI GTX 1080 Gaming X 8GB: کارت گرافیک GTX 1080 نسخه گیمینگ با همراهی 8 گیگابایت حافظه GDDR5X و خنک کننده حرفه ای مجهز به فن های TORX عملکرد بسیار مناسبی برای اجرای بازی های روز در اختیار شما قرار می دهد. سیستم نورپردازی Mystic Light، قابلیت کارکرد به صورت بی صدا در دمای کمتر از 60 درجه سانتی گراد و نرم افزار مدیریت کارت گرافیک به نام Gaming APP از دیگر ویژگی های کارت گرافیک MSI GTX 1080 Gaming X به شمار می روند.
ذخیره سازی Plextor M8PeGN 128 GB: درایو ذخیره سازی Plextor در پلتفرم M.2 با ظرفیت 128 گیگابایت برای راه اندازی سیستم عامل و نرم افزار های مورد نیاز مورد استفاده قرار می گیرد. سرعت خواندن و نوشتن ترتیبی در این درایو به ترتیب 1600 و 500 مگابایت در ثانیه است. حداکثر سرعت خواندن و نوشتن تصادفی داده ها در حالت 4K طبق اعلام کمپانی سازنده به ترتیب 120 و 130 هزار دستور ورودی و خروجی است. یک چیپ حافظه 512 مگابایتی از نوع LPDDR3 به عنوان حافظه نهان به کار رفته است. کنترلر Marvell 88SS1093 به همراه چیپ حافظه 15 نانومتری توشیبا از نوع MLC مجموعه قابل تحسینی برای ارائه سرعت بالای انتقال اطلاعات فراهم می سازند.
پاور GREEN GP1050B-OC+: پاور با کیفیت و خوش ساخت گرین با توان 1050 وات وظیفه تامین توان سیستم تست را بر عهده دارد. طراحی کابل کشی به صورت فول ماژولار از مهم ترین خصوصیات این پاور به شمار می رود. به کارگیری خازن های جامد ژاپنی با قابلیت تحمل حرارت به میزان 105 درجه سانتی گراد، هفت مدار محافظتی، تصحیح ضریب جریان Active PFC، خروجی قابل توجه 87.5 آمپر برای تک ریل 12 ولت، حداکثر راندمان 95 درصد و قابلیت فعالیت بدون نیاز به چرخش فن تا لود کمتر از 30 درصد به عنوان ویژگی های منحصر بفرد پاور 1050 واتی گرین معرفی می شوند.
کیس GREEN OC Station: هیچ گزینه ای بهتر و کارآمد تر از OC Station برند گرین برای اسمبل قطعات یک سیستم تست در بازار داخلی وجود ندارد. یک کیس با ساختار و طراحی بسیار ساده و کاربردی که سرعت نصب و جداسازی قطعات سیستم را به شدت افزایش می دهد. از سوی دیگر محدودیت فضا برای نصب خنک کننده پردازنده و کارت گرافیک روی کیس OC Station معنایی ندارد و می توانید بدون مشکل از حرفه ای ترین ایرکولر، واترکولر و کارت های گرافیک روی سیستم بهره مند شوید.
نرم افزار های تست:
WPRIME 1024M: اگر اهل سخت افزار و به خصوص پردازنده مرکزی باشید، نام بنچمارک WPRIME را شنیده اید. این بنچمارک شامل دو حالت تست کوتاه مدت 32M و طولانی مدت 1024M می شود که حالت دوم با توجه به زمان طولانی تر و پایدار شدن دمای پردازنده، به عنوان یه مرجع مناسب به منظور تحت فشار قرار دادن پردازنده و ثبت عملکرد خنک کننده در مهار حرارت شناخته می شود.
Cinebench R15: یکی از قدیمی ترین بنچمارک های موجود که در طول سالیان گذشته ساختار خود را به نسبت زیادی حفظ کرده و در نسخه R15 نیز دیتابیس آن با وارد شدن نتیجه تست پردازنده های جدید به روز شده تا مقایسه دقیقی میان CPU ها صورت گیرد. اما کاربرد مهم Cinebench برای ما، تحت فشار قرار دادن پردازنده برای بررسی قدرت خنک کننده است.
AIDA 64: یکی از جذاب ترین و کامل ترین بنچمارک های موجود که قادر به بررسی عملکرد بسیاری از قطعات سیستم در شرایط مختلف است. اما ثبت شرایط سیستم خنک کننده با زیر لود رفتن پردازنده توسط الگوریتم های پیشرفته در بنچمارک AIDA 64 مورد بررسی قرار می گیرد.
OCCT 4.4.2: بنچمارک حرفه ای و معتبر OCCT در نسخه 4.4.2 قابلیت به چالش کشیدن قطعات مختلفی شامل پردازنده، کارت گرافیک و پاور را دارد. تست های مختلف OCCT قابلیت اجرا به صورت زمان نامحدود برای تست پایداری سیستم و همچنین به صورت مدت دار و قابل تعیین توسط کاربر را دارد.
7.1امتیاز7راندمان8امکانات7.5طراحی6ارزش
بله مشکلی نداره. ابعاد کیس رو قبل از خرید در نظر بگیرید
این فن مناسب پردازنده i5-8600k است؟در ضمن من اورکلاک نمی کنم.
اگه جنس آلیاژ مورد استفاده رو فاکتور بگیریم هر چی ایر کولر بزرگ تر باشه معمولا خنک کنندگیش بیشتره. تو رینج 200-300 هم فقط ماچو
من یه دونه وی 8 کولر مستر دارم البته ورژن قدیمی ترش فنش یه سال نکشید صدا میداد مجبور شدم فن انرماکس جایگزین کنم که خیلی خوبه ولی بنظرم واتر کولینگ خیلی بهتره تا یه هدسینگ یک کیلویی روی مادربرد فشار بیاره
سلام دوست عزیز
بسته بندی جعبه با مدل فن یکی نیست
پس آدم تا 200 تومن پول مفت داره میده برای ایر کولر ، اگه آدم اینو بخواد بگیره همون ایر کولرهای 60 تومانی گرینو بگیره بهتره . باید بریم دنبال واتر کولر ، اینا دیگه فایده ای نداره . دوستان اگه ایر کولری میشناسند که تا 200 تومان مشابهه واتر کولر خنک کنه معرفی کنند البته خیلی بزرگ نباشه و شبیهه این ایر پرو 4 باشه.
خبردارید موتور فنهای زببا و بیصدای رایزنها ساخت کولر مستره و توسط مهندسین amd و کولرمستر طراحی شده؟
فن مربع مکس رایزن از بعضی واترکولرها خنکتره
بنده از این برند 3 فن جت فلو خریدم اینقد ک این فن ها نویز دارن عصبی شدم خداشاهده! حتی تو دور 1200!!! ک پشت دستمو داغ کردم ک ازاین برند هیییچ چیزی نخرم.
زیاد تعریف نداره ولی ممنون از بررسی:-bd
تو ایر کولر ها فقط ماچو و ناکتوا.
چرا رو فن نوشته 2500 ولی رو جعبه نوشته 2000؟