مدار رگولاتور و ديگر موارد
مدار رگولاتور این مادربورد شامل دو مدار رگولاتور دوازده فاز است که در مجموع، 24 فاز را تشکیل میدهند (تصویر 1). به گفته گیگابایت، در زمانی که فشار کاری پردازنده چندان بالا نیست، تنها دوازده فاز فعال است و وقتی فشار کاری پردازنده به حداکثر برسد، توان موردنیاز پردازنده باید با دقت بالا تأمین شده و در ضمن فشار کاری مدار رگولاتور نیز کمتر شود. در اين صورت، دوازده فاز دوم نیز فعال خواهدشد (حالا اینکه این روش چقدر تبلیغاتی و تا چه حد کاربردی است، نمیدانیم!).
گیگابایت در اینجا از MOSFETهای معروف به DrMOS استفاده میکند که در مقایسه با مدلهای قدیمیتر عمر بیشتر و دمای کاری کمتری دارند. همچنین برای بررسی دقت ولتاژ پردازنده، یک کنترلر دیجیتال در نظر گرفته شدهاست (تصویر 2).
تأمین برق پردازنده به کمک یک اتصال هشت پین انجام میشود که اطراف آن تا حدودی شلوغ بوده و به همین دليل هنگام جدا کردن کابل هشت پین کمی باید حوصله به خرج دهید. در بخش خنککنندهها با رویکردی دوگانه روبهرو هستیم. خنککنندهها ساده و زیبا هستند و یک لوله انتقال حرارت، خنککنندههای مدار رگولاتور و چیپست NF200 را به يکديگر متصل کردهاست. ارتفاع آنها نيز به صورتي نیست که هنگام نصب خنککنندههای پردازنده بزرگ با مشکل روبهرو شوید اما صفحات آلومینیومی تا حدودی ضخیم هستند و به همین دليل کارایی آنها در دفع گرما در مقایسه با صفحات آلومینیومی نازکتر، تا حدودی کمتر است.
حافظه
P67A-UD7 از 32 گیگابایت حافظه DDR3 2133 پشتیبانی میکند (در حقيقت، نکته خاص دیگری درباره این قسمت وجود ندارد!). در کنار اسلاتهای حافظه، دکمههای روشن و خاموش، ریست و ریست بایوس قرار دارند و براساس روش قديم، فقط دکمه روشن و خاموش است که ظاهری زیبا دارد و بقیه، دکمههایی معمولی هستند! همچنین در این قسمت یک مجموعه ديودنوري کوچک تعبيه شده که میزان فرکانس حافظهها را نمایش میدهند.
چیپست
روی چیپست P67 یک خنککننده ساده با چند شیار قرار گرفته و از یک لوله انتقال حرارت برای انتقال گرمای آن به خنککننده مرکزی استفاده شدهاست (تصویر 4). با این حال، گرمای این خنککننده به نسبت زیاد است و لوله انتقال حرارت نیز گرما را با خنککنندهای به اشتراک گذاشته که خود گرمای چندان کمی ندارد. طراحی خنککننده مرکزی نیز به گونهای نیست که کارایی راضیکنندهای داشتهباشد.
علاوه بر دو پورت SATA 3 که توسط چیپست P67 تأمین میشوند، مدیریت دو پورت SATA 3 دیگر نیز بر عهده کنترلر Marvell 88SE9128 است. در این قسمت از مادربورد یک Debug LED و دو اتصال برای استفاده از چهار پورت اضافی USB 3.0 نیز قرار دارد.
تعداد پورتهای USB 3.0 در این مادربورد ده عدد است که مانند مادربورد Asus Maximus IV Extreme با استفاده از دو چیپست NEC و دو USB 3.0 Hub ساخت VLI تأمین میشوند.
رابطها
همانطور که گفته شد، در این مادربورد از چیپست NF200 استفاده شده و به همین دليل برای نصب کارتگرافیک در حالت 3Way SLI یا 3Way CrossfireX مسیرهای کافی وجود دارد (البته در این حالت، یکی از کارتهای گرافیک به هشت مسیر دسترسی خواهدداشت). از هر یک از رابطهای PCI-Ex16 ،PCI-Ex8 و PCI دو عدد فراهم شده و طبق روال گیگابایت، یک رابط PCI-Ex1 دقیقاً جلوی خنککننده چيپست اصلي قرار گرفته که به دليل محل قرارگیری نامناسب، نمیتوان هر نوع کارت جانبی را روی آن نصب کرد (تصویر 6).
پانل پشت و بایوس
پانل پشت این مادربورد یکی از کاملترینها در نوع خود است (تصویر 7). در کنار شش پورت USB 3.0، مهمترین ویژگی این پانل وجود دو پورت eSATA 3/USB 2.0 است که علاوه بر توانایی انتقال برق به حافظههای فلش eSATA، از سرعت انتقال اطلاعات شش گيگابايت در ثانيه نیز پشتیبانی میکند. همچنین در اینجا دو پورت IEEE 1394a و دو پورت شبکه نیز وجود دارند.
گیگابایت در این مادربورد قابلیتی را به نام Turbo USB 3.0 معرفی کرده که مدعي است میتواند سرعت انتقال اطلاعات روی پورت USB 3.0 را ده درصد افزایش دهد. اینکار با اختصاص مسیرهای PCI-E اضافی و برقراری ارتباط مستقیم میان پردازنده و کنترلر USB 3.0 صورت میگیرد اما این نکته نیز عنوان شده که فعال کردن آن باعث میشود، هشت مسیر PCI-E مخصوص کارتگرافیک به Turbo USB 3.0 اختصاص داده شود.
کارتصدا، Realtek ALC889 است و علاوه بر پشتیبانی از Dolby Home Theater، از خروجی صدای Optical و Coaxial نیز پشتیبانی میکند. بایوسP67A-UD7 برخلاف بيشتر مادربوردهای P67، ظاهری سنتی دارد. تنظیمات موجود در بایوس مفصل بوده و نحوه قرارگیری آنها مشابه مادربوردهای P55 همین شرکت است.
دیدگاهتان را بنویسید