یوتیوبر معروف JayzTwoCents روند کامل بارگذاری یک بایوس «BIOS» غیررسمی روی کارت گرافیک گیگابایت را به نمایش گذاشت؛ فرآیندی که برای اغلب کارتها بهویژه مدلهای یک خانواده گرافیکی ساختاری مشابه دارد. اصلیترین چالش در این روش، از کار افتادن برخی قابلیتهای اختصاصی برندها است؛ با این حال برای علاقهمندان به مادسازی و اورکلاک اهمیت زیادی ندارد.
بایوس جدید و محدودیت توان 1600 وات گیگابایت
در این آزمایش، فایل بایوس مربوط به نسخه ROG Astral XOC کارت RTX 5090 روی یک مدل ساخت گیگابایت «Gigabyte» بارگذاری شد. این فایل با نسخه RTX 5090D که تا توان 2001 وات را فعال میکند تفاوت دارد؛ بلکه مخصوص کارتهای RTX 5090 استاندارد است و امکان افزایش محدودیت توان (Power Limit) تا 1600 وات را فراهم میکند. این رقم به حداکثر توانی اشاره دارد که از طریق نرمافزارهای اورکلاک قابل تنظیم است، نه مقدار واقعی دریافتی کارت از طریق اتصالات برق. تاکنون هیچکدام از مدلهای RTX 5090 موجود در بازار از دو کانکتور 16 پین بهره نمیبرند. البته نسخهای خاص از برند GALAX با چنین پیکربندیای برای مدل چینی RTX 5090D وجود دارد.

خطرات فلش بایوس و نقش بایوس دوم
پس از غیرفعالسازی محدودیتهای امنیتی، فرآیند فلش کردن بایوس پیچیدگی خاصی ندارد، اما بدون تردید ریسک بالایی دارد؛ بهویژه روی کارتهایی که فاقد بایوس دوم هستند. وجود بایوس دوم یا همان Dual بایوس بهعنوان راه برگشت در صورت بروز خطا عمل میکند. با این حال، افرادی که قصد انجام چنین تغییراتی روی یک کارت گرافیک 3000 تا 4000 دلاری را دارند، معمولا از سطح آگاهی کافی برخوردارند.
مشکل فن سوم؛ ناسازگاری در کنترلرها
یکی از موارد عجیب در این تست، از کار افتادن یکی از فنها بود. ظاهرا پس از بارگذاری بایوس مربوط به ROG Astral روی کارت ساخت گیگابایت، یکی از فنها دیگر نمیچرخید؛ همانطور که در تصویر ابتدایی نیز دیده میشود. دلیل این اتفاق مشخص است. سری RTX 50 از سه کنترلر فن پشتیبانی میکند؛ قابلیتی که مدتها مورد انتظار کاربران بود، زیرا اکثر کارتهای گرافیکی جدید دارای سه فن یا بیشتر هستند. مدل ROG Astral چهار فن دارد اما تنها از دو کنترلر استفاده میکند، در حالی که کارت گیگابایت از هر سه کنترلر بهره میبرد. از آنجا که بایوس ساخت ایسوس فقط دو کنترلر را شناسایی میکند، کنترلر سوم هیچ دادهای از EEPROM دریافت نمیکند و عملا غیرفعال میماند.

افزایش عملکرد با توان 900 وات
در مرحله آزمایش، زمانی که توان کارت روی 900 وات تنظیم شد، عملکرد آن نسبت به حالت اولیه و بدون اورکلاک حدود 10.3 درصد بهبود یافت. در حالت اورکلاک نیز نسخه XOC حدود 4 درصد عملکرد بهتر ارائه داد. البته تنها افزایش محدودیت توان تأثیر شگرفی در عملکرد ندارد، اما اگر فرکانس پردازنده گرافیکی و حافظه نیز بهدرستی تنظیم شود، نتایج بسیار بهتری حاصل میشود. با این حال، بهدلیل رایج شدن مادهای شنت (Shunt Mod) در دنیای اورکلاک، دستیابی به رتبههای برتر در 3DMark بدون انجام این تغییرات تقریبا غیرممکن است.
هشدار نهایی؛ بایوس غیررسمی راهحل پیشنهادی نیست
در نظر داشته باشید که فلش کردن فایلهای بایوس غیررسمی و تأییدنشده روی کارت گرافیک روشی توصیهشده برای بهبود عملکرد محسوب نمیشود. حتی اگر چنین فایلهایی امکان فعالسازی TGP بالاتر را فراهم کنند، باید به این نکته توجه داشت که کانکتور 16 پین بهصورت رسمی برای 600 وات طراحی شده است. ممکن است از نظر فیزیکی توان بیشتری را منتقل کند، اما عبور از این مقدار توصیه نمیشود؛ مگر آنکه یک کپسول آتشنشانی در کنار دست داشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید