پردازنده (CPU) ها،حافظه های رم (RAM) و باس های ارتباطی به حدی سریع شده بودند که می توانستند برخی از مقادیر Data را به صورت فرکانس ارسال نمایند!تنها کافی بود که کمی Bus در محاسبات توان عبور خود اشتباه می کرد و آن وقت بود که اطلاعات با سرعتی بیشتر از سرعت نور ارسال شده و مقداری از آن نیز به فرکانس تبدیل می شد.
این آزمایشات تنها بر روی مقدار کمی از حجم اطلاعات انجام می گرفت.ذخیره سازهای مکانیکی دست و پای سیستم های رده بالای پردازشی را بسته بودند.پروتکل های SATA II و SATA III نیز با حداکثر سرعت های 3 و 6 گیگابیت در ثانیه،توان هندل این گلوگاه را نداشتند.هر چند که سرعت آنها به نسبت پورتهای ATA و به طور کلی مسیرهای سریال بهبود چشمگیری یافته بود،اما HDD ها در قسمتی از زندگی خود محدود به سرعت RPM خواندن/نوشتن اطلاعات بودند.از نظر تئوریک حتی اگر سرعت دور موتور پلاترها به 12000 دور در دقیقه نیز می رسید،باز هم هد ها قادر به نوشتن اطلاعات با سرعت بالا نبودند.AHCI پروتکل ارتباطی توافق و تائید شده استفاده از اینترفیس های ذکر شده بود.
AHCI در عمق دریافت و آدرس دهی دستورات،نسبتا سطحی عمل می کرد،این پروتکل از یک صف فرمان و 32 دستور در آن پشتیبانی می کند.این در حالی است که رابط NVME از 65535 صف و 65536 دستور در آنها به طور همزمان پشتیبانی می کنند.شاید از خود بپرسید پس به چه علت SSD های 2.5 اینچی عموما از این رابط بهره می برند؟دلیل آنکه این سالید ها عمدتا از اینترفیس ساتا در نسل سوم بهره می برند چیست؟در ابتدا به این سوال پاسخ داده و سپس به دنبال معرفی NVME می پردازیم.به واقع مشکل اصلی گلوگاه های پردازشی به ذخیره سازها باز می گشت.اما نه پروتکل،بلکه خود سخت افزار قدیمی و کند آنها.یک HDD در حداکثر سرعت های خود به نرخ 50~180 مگابایت در ثانیه می رسید.در نتیجه طراحی پروتکل های جدید در آن زمان بی فایده بود.جهان سخت افزار به سخت افزارهای جدید نیاز داشت که درایوهای سالید (SSD) پا به میدان گذاشتند.SSD ها نیازمند سازگاری با سیستم های قدیمی تر بودند.در نتیجه نسل اول آنها که در مدل های 2.5 اینچی معرفی شده بود،همگی به اینترفیس ساتا مجهز گشتند.
کامپیوترهایی که همچنان از اینترفیس به منظور ارتباط سالید ها استفاده می کنند،کم نیستند.اما به مرور زمان،گلوگاه پورت ساتا و پروتکل های AHCI نمایان شد.این مسیرها پاسخگوی سرعت بالای درایو های SSD نبودند.درایوهایی که قادر به فعالیت در سرعت های 250~550 مگابایت در ثانیه بودند.از سوی دیگر،کمپانی ها اینترفیس SATA Express را چندان جدی نمی گرفتند؛همانطور که امروزه در حال کمرنگ شدن در مادربردهای جدید است.در نتیجه،دنیا نیازمند یک پروتکل جدید بود که نه تنها پهنای باند را گسترش دهد،بلکه به طور همزمان یک مسیر جدید را به منظور استفاده از NAND ها فراهم سازد.NVME یا (NonVolatile Memory Express) تلفیقی از پروتکل و مسیر ارتباطی جدید بود.اگر از دانشجویان رشته های کامپیوتر باشید،می دانید که از گذشته تا کنون،اکثر پروتکل های ارتباطی حتی در سطح شبکه،به منظور پوشش یک گروه خاص از راه حل های ارتباطی-نقل و انتقال طراحی شده است.اما NVME جزو معدود پروتکل هایی است که به همراه خود،یک رابط جدید را عرضه می کند.NVME حاصل همکاری برخی از معتبرترین کمپانی های جهان مانند اینتل،سامسونگ،مایکرون،مایکروسافت،اوراکل،PMC و…است.تعداد هیت مدیره کمپانی های ذکر شده به 13 عدد می رسد.اما رابطی که NVME معرفی کرده بود چه بود؟
PCI بله PCI.دو مسیر پر استفاده در اسلات های توسعه را می توان PCI 3.0 X16 و PCI 3.0 X8 دانست.در مسیر PCI-E 3.0 ما شاهد سرعت 7.877 گیگابایت در ثانیه برای لاین X8،و بیش از 15.5 گیگابایت در ثانیه نیز برای لاین X16 هستیم.اما مهمترین مسیر مورد نظر ما در HSIO های PCI،به واقع مسیر PCI 3.0 X4.0 است.این مسیر دارای پهنای باند 3.938 گیگابایت در ثانیه است که کاملا مناسب استفاده سالید های امروزی است.
نکته:در برخی از مادربردها،به منطور رسیدن به پهنای باند X16 و X8 کمپانی ها دست به ترکیب دو مسیر می زنند.به عنوان مثال با استفاده از ترکیب Bridge از دو X4،یک مسیر X8 را تولید می کنند.اسلات های PCI-E X1.6 به دلیل پهنای باند بسیار بالا،15.757 گیگابایت در ثانیه،به منظور استفاده کارت گرافیک و مواردی از این دست استفاده می شود.
پروتکل NVME دارای برخی ملزومات است که مهمترین رکن آن،استفاده از مسیر PCI-E است.اما عمده ترین HSIO مورد استفاده برای NVME،مسیر PCI-E 3.0 X4.0 است.این مسیر با سرعت حداکثر 3.938 گیگابایت در ثانیه،بهترین راه ارتباطی است.البته تنها ذخیره سازها نیستند که از این مسیر استفاده می کنند،حتی می توان برای اتصال کارت WI-FI نیز از آن استفاده کرد.در حال حاضر می توان به جرات گفت که اکثر اسلات های M.2 که بر اساس پروتکل NVME هستند،از مسیر PCI-E 3.0 X4 استفاده می کنند.اما NVME یک مزیت بزرگ دیگر را به همراه داشت.مسیرهای PCI به طور مستقیم به پردازشگر متصل هستند.در نتیجه چرخش پروسه بازخوانی،صف بندی،اختصاصی وقفه و…در آنها به حداقل رسیده و چند مرحله از این پروسه،به خودی خود حذف گشته است.سالید های NVME از مسیرهایی بهره می برند که به طور مستقیم آنها را پردازنده و سپس خروجی متصل می کند.NVME به کاهش دستورات به نسبت AHCI مجهز گشته است.کاهش دستوراتی که به منظور رد و بدل Data طراحی شده است،موجب کاهش Delay میگردد.علاوه بر آن،پیکربندی اطلاعات در NVME به گونه ای است که بهترین استفاده را از وقفه های CPU انجام می دهد.
پروتکل NVME با سیستم عامل های کروم،ویندوز،IOS،مک،برخی از توزیع های لینوکس و اندروید،سازگاری کامل دارد.اینتل یک رابط اختصاصی نرم افزاری (درایور) را به منظور سازگاری بهتر لینوکس با NVME عرضه کرده است.استفاده از این پروتکل در تجهیزات همراه نیز آغاز گشته است.به عنوان مثال اپل به عنوان کمپانی جهان،NVME را در حافظه های دستگاه قابل حمل نیز به خدمت گرفت.اما ریشه و کاربرد اصلی NVME به کلاس کامپیوتر دسکتاپ و لپ تاپ باز می گردد.جزئیات استاندارد NVME برای اولین بار در سال 2007 و به میزبانی اینتل مطرح شد.NVME پتانسیل لازم به منظور هندل حافظه های پر سرعت را برای سالهای سال داراست.اکنون کمپانی ها با خیال آسوده به دنبال تولید فناوری های مبتنی بر NAND هستند تا بدین ترتیب سرعت نهایی را افزایش دهند.از جمله این تحقیقات می توان به 3D-VNAND از سامسونگ و 3D XPoint از اینتل اشاره کرد.
امیدواریم این مطلب نیز مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته باشد.در صورت وجود هر گونه پرسش در این زمینه،می توانید آن را قسمت نظرات نیز درج نمائید.
راستی من اطلاعاتم کافی نیست شاید منم میتونم از ssd ای استفاده کنم که مستقیم روی pclبره اگر درسته خواهشا راهنماییم کنید حداقل تعویضش کنم. مادربوردم ایسوس مدل رمپژ تو اکستریم اسلات خالی یدونه pcl دوتا pclx16 دارم اگر میشه کامل بگین برم تو فاز و مسیر چه کاری.
سلام ممنون از لطفتون. یعنی من قید سرعت ساتا3 رو بزنم البته با مبدل. چون مشکلات داره . وباتوجه به تفاوت نامحسوس سرعت در ساتا2 ونابرابری هزینه هارد رو بدم بره به سلامت . درست فهمیدم. بازم از شما ممنونم ومنتظر جواب شما وبقیه دوستان هستم
اینکه با مبدل مشکل حل میشه باید گفت خیر اون چیزی که میخواید رو به دست نمیارید. درباره اینکه چه مقدار افزایش سرعت خواهید داشت حقیقتا چون تست نکردیم نمیتونیم پاسخ دقیق بدیم. شاید دوستانی که این روش رو امتحان کردن جواب بهتری داشته باشن
سلام وعرض ادب و درخواست راهنمایی فوری مادربورد بنده ساتا2 هست هارد ssd evoسامسونگ860 خریدم ساتا3 سرعتم 240 شده راضی نیستم میخوام کمکم کنید تا بدونم 1 با مبدل pcl به ساتا 3 کارم بدون مشکل حل میشه اگر درسته چه برندی؟ 2 باتغیر به حالت ahci چقدر سرعتم فرق میکنه از240 به چند میرسه . ضمنا بخاطر شغلم چند هارد معمولیم رو سیستمم هست در ضمن باید یه ویندوز دیگه هم رویکیشون داشته باشم که الان این حالت رو دارم ولی سرعتم به نسبت هزینم مشهود نیست . واقعا ممنونم خواهشا فوری چون اگه نشه بهتره زودتر بفروشمش تا نوه سپاس گذارم
خود M.2 میتونه SATA یا PCI-e باشه معمولا در وب سایت های مرجع هم اعلام میشه تفاوت چندانی با هم ندارن از نظر سرعت ولی M.2 به خاطر ابعادش گزینه مورد علاقه اکثر کاربرانه
بسیار عالی و مفید بود.
یه سوال فنی دارم.
پهنای باند M.2 چقدره ؟
واسه مقایسه میخوام که pci بخرم یا پورت M.2
پیشنهادتون استفاده از کدام پورت است؟
آیا M.2 هم همانطور که درباره PCI گفتین مستقیما به CPU وصله ؟
ممنون از مطالب این سایت عالی
[i][i]سلام واسه ps4 pro میخوام مانیتور 4k بگیرم خوب باشه موندم چی بگیرم بودجه تا 4 تومن میخوام از نظر کیفیت خوب باشه قیمتارو دیدم موندم اصا چی بگیرم بعضی مانیتورا هم عریض هستن ی جا شنیدم رو عریض ممکنه یکم چاق مثلا طرف رو نشون بده اینا کلا موندم اگه میشه بهم تو تلگرام یکی از ادمینا که از مانیتور و تی وی خوب اطلاعات دارن بهم پیام بدم چون نمیخوام ضرر کنم آی دیم hisby@ مچکرم :-bd[/i][/i]
تعدادی از مدل های کروشال مثل MX و سامسونگ EVO قابل نصب هستن. پیشنهاد میکنیم با نمایندگی های رسمی ایسوس هماهنگ کنید
با سلام
لطفا مي کنيد بفرماييد که براي لپتاپ asus r542ur – dm284 چه مدل و چه مارکيm.2 ssd قابل نصب هست ؟ آیا این مدل m.2 دارد؟ با تشکر
بله پشتیبانی میکنه ولی بهتره قبل از خرید با نمایندگی های رسمی ایسوس مشورت کنید
سلام. من یه لپتاپ asus v502u دارم که الان ۱۶ گیگ ssd داره. میتونم از samsung 960 evo nvme m.2 استفاده کنم؟ ایا ساپورت میکنه؟
سلام
پیشنهاد میکنم ویدئو زیر رو هم تو آپارات در مورد تاثیر این هاردها ببینین
https://www.aparat.com/v/fOcwd
با سلام
ضمن سپاس از مطلب آموزنده تون
مادربردی از سیستم یه مشتری در دستم هست به شماره مدل Asus P9X79Pro که با یه مبدل Asus Hyper M.2 X4 Mini یه هارد Samsung NVMe 960 EVo به حجم 500 گیگابایت رو در اسلات PCIe اون قرار دادم.
هارد NVMe در بایوس دیده نمیشه ولی در مراحل نصب ویندوز دیده میشه. البته مشکل هم همین جاست که علیرغم شناسایی هارد NVMe، نمیشه به عنوان درایو بوت انتخابش کرد و برای نصب ویندوز پیام خطا زیرش میاد که این دیوایس برای بوت مناسب نیست.
حال مایلم از تجارب شما و دوستان فنی دیگر برخوردار بشم که آیا امکانش هست با تنظیمات بایوس و یا معرفی درایور در جریان نصب ویندوز، این امکان را فراهم کرد که سیستم از اسلات PCIe بوت بشه ؟ یعنی ویندوز این اسلات و کارت تبدیل و هارد رو در مجموع به عنوان دیوایس نصب ویندوز بپذیره؟
تیکت من به شرکت سازنده مادربرد هم منجر شد به ارجاع به نمایندگان ایرانی Asus از جمله حامی/سازگار و آواژنگ
برابر توضیحات کارشناسان آواژنگ (که برخلاف توصیه Asus رو این برند فعالیتی ندارند) گویا مادربردهای گیگابایت چنین امکانی دارند
کارشناس سازگار هم با تحقیق تو سایت Asus به این نتیجه رسید که کارت هایپر با مادربرد سازگاری نداره ولی رد نکرد که امکان راه اندازی هم وجود نداره
کارشناس شرکت حامی هم گفت تجربه ای رو این مورد نداره.
خلاصه این که شما چه راهکاری میشناسین برای این مورد؟
متشکرم
سلام دوست عزیز
همه ی حافظه های m2 را پشتیبانی میکند.
در باره سوال دوم بله میتوانید نصب کنید
با سلام و خسته نباشید
مادربرد من asus h97 pro gamer هست و میخوام بدونم کدوم یک از حافظه های m.2 رو ب خوبی پتیبانی میکنه
ایا میتونم حافظه SSD اي ديتا مدل SX8000NPC-128GM-C رو روی مادر بردم نصب کنم؟
خاشمندم جواب بدین
سلام دوست عزیز
بله میتونید نصب کنید
باسلام. من قصد خرید samsung ssd 950 pro nvme m.2 برای لپ تاپ asus n552vw دارم. میخواستم بدونم بهش میخوره یا نه؟
ممنون میشم بنده رو راهنمایی کنید
سلام
بله ساپورت میکند.
با سلام عرض احترام خدمت شما
بابت مطالبتان متشکرم.
یک سوال داشتم من مخیواستم یک هارد تهیه کنم اما متاسفانه شک دارم که آیا مادربرد سیستم بنده این هارد رو میتونه ساپورت کنه یا خیر
هاردی که تمایل به خرید دارم اسم M8PeG PCIe NVMe 256GB هست و مادر برد سیستم بنده asus z170 pro هست دارای m.2 هست ولی نمیدونم آیا این هارد رو سساپورت میکنه یا نه
مشخصات مادر برد رو هم داخل سایت ایسوس دیدم ولی متاسفانه نتیجه ای نگرفتم . ممنون میشم بنده رو راهنمایی بفرمایید
https://www.asus.com/middleeast-fa/Motherboards/Z170-PRO/
همچنین اگر این نوع هارد رو ساپورت نمیکند چه نوع هاردی ( m.2 ( پیشنهاد میکنید که هم قیمت مناسب داشته باشد هم سرعت و کیفیت مناسبی داشته باشد ( حجمش هم حدودا 128 یا 256 باشه )
سپاسگزارم
عالی و قابل فهم به اطلاعاتم اضافه شد متشکر
واقعا مطلب خوبی بود آقای آریایی دست مریزاد.
این رشد ها برای فناوری و استفاده در سیستم های سرور و فوق سریع لازمه. ولی خب تا همه گیر شدن و در دسترس عموم قرار گرفتن و ارزان شدن چند سالی نیاز هست. مثل معرفی SSD تاکنون.
من خودم با اینکه خیلی زود SSD نگرفتم، ولی اون زمان 128 گیگش برای من 460 هزار تومن هزینه برداشت ولی الان سامسونگ مدل های Evo رو با قیمت فوق العاده خوبی میده که هرکسی باید یک SSD تهیه کنه. تا وقتی با SSD کار نکنید نمیفهمید چیه ولی وقتی کار کنید دیگه نمیتونید با دستگاه های معمولی کار کنید… حس حلزونی بهتون دست میدهB-)
بسیار بسیار عالی B-)
ممنون بابت مقاله خیلی عالی و روان توضیح داده بودین
با سلام.اون قسمت تیتر که نوشتید از سرعت نور بیشتر ارسال شود از نظر علمی مشکل داره چون چیزی کشف نشده که سرعتش بیشتر از سرعت نور باشه.با تشکر:-bd
درود بر شما،
خیلی تخصصی؟عزیز اتفاقا به ساده ترین شکل ممکن توضیح دادیم.در اکثر مقالات و مطالب آموزشی،دوستان مدام اشاره می کنند که مطالب تخصصی تر توضیح داده شود.در مورد ارزش خرید،این مطلب برای توضیح یک فناوری بود نه اینکه ارزش مادربردهای دارای این فناوری رو تشریح کند.در پاسخ به اینکه فرمودین بنچمارک میگذاشتیم،اگر مطلب رو دقیق تر نگاه کنید،3 تصویر بنچمارک رو درج کردیم عزیز که تفاوت NVME با ساتا و…رو نشون میده.در مطلب هم به تفاوت اصلی در سرعت اشاره شده.تقریبا میتونم بگم تمامی مواردی که شما فرمودین پاسخش در مطلب وجود دارد.
با عرض سلام
خیلی تخصصی توضیح داده بودین بصورت 50 50 گرفتم مطلبو ولی بهتر بود بصورت عامه پسند تر توضیح میدادین و تفاوت سرعت و اینکه چه مادربوردایی ساپورت میکنن این تکنو لوژی رو و عکس بنچ مارک های مختلف مثال فرق ssd معمولی با پورت sata رو با این m2 ها و تکنولوژی nvme توضیح میدادین ..تفاوت سرعت و عملکرد و اینکه ارزش خرید دارن به نسبت ssd های sata یا نه