در لاین آپ مادربردهای Gigabyte Aorus Z390 بالغ بر 8 مادربرد وجود دارد که در میان آنها میتوان Z390 Aorus Ultra را مشاهده کرد که تقریبا هر قابلیت مورد نیاز از یک بُرد Z390 را در خود جای داده و البته برخی نکات اضافی عالی را نیز به همراه دارد تا لقب سرزمین میانی برای آن بسیار مناسب باشد. اولین نکته طراحی خاص Aorus با نورپردازی RGB در چندین قسمت بُرد است. سپس باید به سراغ طراحی مدار 12+1 آن برویم که همراه شده با خنک کننده VRM بسیار عالی و همچنین سه هیت سینک تعبیه شده برای اسلاتهای M.2. در آخر 802.11ac 2×2 WiFi و بلوتوث 5.0 و USB 3.1 Gen 2، یک شیلد محافظ ورودی / خروجی و همچنین صدای منحصر بفرد Gigabyte AMP-UP را داریم. اجازه دهید بدون هیچ اتلاف وقتی به سراغ خود بُرد برویم.
مشخصات:
- پشتیبانی از پردازندههای نسل هشتم و نهم اینتل
- چهار اسلات DIMM برای پشتیبانی از حافظههای دو کاناله DDR4
- سازگاری با Intel Optane Memory
- طراحی مدار 12+1 دیجیتال با DrMOS
- طراحی حرارتی پیشرفته با لوله ناقل حرارت تماس مستقیم
- ارتباط Intel CNVi 802.11ac 2×2 Wave 2 Wi-Fi
- صدای ALC1220-VB Enhance با خازنهای صدا WIMA
- Intel Gigabit LAN با cFosSpeed
- نورپردازی چند منطقهای و همچنین پشتیبانی از دستگاههای قابل آدرسی دهی با RGB Fusion 2.0
- قابلیت Smart Fan 5 با چندین سنسور دما و هِدِرهای هایبرید به همراه FAN STOP
- هِدِر جلو USB 3.1 Gen 2 Type C
- سه اسلات فوق سریع PCIe Gen 3 x4 M.2 با هیت سینک
- USB DAC-UP 2 با ولتاژ قابل تنظیم
- طراحی Ultra Durable
بسته بندی و محتویات
Gigabyte Z390 AORUS Ultra با بسته بندی جذابی همراه است که در جلوی آن شاهد لوگوی بزرگ Aorus هستیم و به ما اجازه میدهد برخی از قابلیتهای اصلی بُرد را مانند مدار تغذیه 12+1، ارتباط وای فای و نورپردازی RGB را ببینیم.
سپس به سراغ پشت جعبه میرویم که در اینجا به برخی قابلیتهای اصلی با جزئیات بیشتری اشاره شده که مشخصا باز هم مدار تغذیه جزوی از آنها بوده و در کنار طراحی حرارتی، صدای گیمینگ، نورپردازی RGB و تکنولوژیهای خود گیگابایت قرار میگیرد که بعدا به آنها بیشتر میپردازیم. اما در همین جا نیز میتوانیم لیست مشخصات مادربرد، تصویری از خود آن و همچنین پنل عقبی ورودی / خروجی را مشاهده کنیم.
همه چیز را که از باکس خارج کنیم شاهد لوازم جانبی مانند یک آنتن وای فای، کابلهای SATA، کابلهای گسترش دهنده RGB، کانکتور G، پیچهای اسلاتهای M.2، استیکرهای Aorus، دیسک درایور و یک دفترچه راهنما میشود.
بررسی مادربرد
با نگاهی به مادربرد Gigabyte Z390 AORUS Ultra متوجه میشویم که طراحان آن با یک PCB تماما مشکی رنگ و همچنین تاکید بر رنگ مشکی و نقرهای در جای جای آن کار خود را به انجام رساندهاند. معمولا در بُردهای Aorus گیگابایت سعی میکند رنگهای خنثی را به کار گیرد تا نورپردازی RGB کنترل اوضاع را بر عهده گرفته و در اینجا نیز تفاوتی وجود ندارد.
به سراغ سوکت و اجزای کناری آن که برویم، مشخصا سوکتی Intel LGA1151 در این بُرد جای دارد و بُردهای Intel Z390 از پردازندههای نسل هشتم و نهم Intel Core پشتیبانی میکنند. این مادربرد از مدار تغذیه 12+1 بهره میبرد که شامل کنترلر دیجیتالی PWM و DrMOS است. قطعات تامین توان توسط دو هیت سینک که از طریق یک هیت پایپ بهم متصل هستند، پوشانده شدهاند. این لوله ناقل حرارت در تماس مستقیم با MOSFETهاست تا بهترین عملکرد خنک سازی را ارائه دهد.
گیگابایت البته این هیت سینکها را زیر پوششی قرار داده که به بخش ورودی / خروجی متصل بوده و انگار یک قطعه واحد را تشکیل میدهند. این طراحی به وضوح این روزها در بین همه کمپانیها تکرار شده که البته بخاطر استاندارد بودن آن و نمای زیبایی که ایجاد میکند کاملا قابل پذیرش است. دو کانکتور 8 + 4 پردازنده درست در بالای همین قطعه حضور دارند که یک هِدِر 4 پین فن نیز آنها را همراهی میکند.
در قسمت اسلاتهای حافظه شما دو عدد هِدِر فن 4 پین دیگر را نیز یافت خواهید کرد که برای فن پردازنده و همچنین فن پردازنده دوم است. تعداد 4 اسلات حافظه DIMM در این بُرد وجود دارد که از طراحی Gigabyte Ultra Durable Memory Armor برخوردارند. این طراحی یک تکه استیل باعث میشود که اسلاتها در محافظت کامل باشند. در لبه بُرد نیز ما شاهد دو هِدِر RGB (یک 4 پین استاندارد و یک 3 پین ARGB)، یک کانکتور برق 24 پین، یک هِدِر پمپ 4 پین، هِدِر USB 3.1 Gen 1 و یک هِدِر USB 3.1 Gen 2 Type C هستیم.
کمی پایینتر میتوانید یک هِدِر تاندربولت را به همراه شش پورت SATA 6GB/s را مشاهده کنیم که طبیعتا توسط چیپست Z390 کنترل میشوند.
در پایین مادربرد نیز ما باقی کانکتورها و هِدِرها را پیدا میکنیم. از چپ به راست شما هِدِرهای صدا، دو عدد هِدِر RGB (یک 4 پین استاندارد و یک 3 پین ARGB)، هِدِر TPM، هِدِر پورت COM، دو هِدِر USB 2.0، یک نمایشگر خطایابی، سه هِدِر 4 پین (دو عدد برای فن یک عدد برای پمپ) و همچنین هِدِرهای کلیدهای کیس را خواهیم دید.
گیگابایت از راه حل AMP Up در این بُرد استفاده کرده. این یعنی استفاده از Realtek ALC1220 با یک تشخیص دهنده هوشمند هدفون که میزان امپدانس دستگاه (هدفون) شما هستیم که از میزان صدای پایین و اعوجاج جلوگیری میکند. خازنهای رده Hi-Fi مدل WIMA FKP2 نیز برای این بُرد در نظر گرفته شده است.
در زمینه اسلاتهای گسترش دهنده سه عدد PCI Express 3.0 x16 و سه عدد x1 را شاهد هستیم. سه اسلات x16 از محافظ برخوردارند که باز هم یک تکه فلزی است. درست به مانند اکثر بُردهای Z390 اگر شما از یک کارت استفاده کنید، در سرعت کامل x16 فعالیت میکند اما اگر اقدام به نصب دو کارت کرده باشید هر کدام در سرعت x8 اجرا میشوند.
همچنین سه اسلات PCI Express 3.0 x4 M.2 با هیت سینکهای تعبیه شده برای آنها نیز در Z390 Aorus Ultra وجود دارد. اولی که در قسمت بالایی بُرد جای دارد از درایو M.2 SSD تا 110 میلیمتر پشتیبانی میکند. دومی نیز در سمت چپ چیپست قرار دارد و باز هم از درایوهای 110 میلیمتر حمایت میکند. سومی اما در قسمت پایین بُرد جای گرفته و تنها پذیرای درایوهای M.2 با طول 80 میلیمتر است.
در آخر به سراغ پنل ورودی / خروجی میرویم که از محافظ مجتمع شده با پنل برخوردار شده. در گذشته پیش میآمد که شاهد از دست رفتن محافظ پنل پشتی توسط کاربران باشیم اما در این چند سال خوشبختانه با چنین طراحی بسیاری از اشکالات رفع شدهاند. در بحث پورتهای پشت نیز از چپ به راست شاهد دو پورت USB 2.0، کانکتورهای آنتن وای فای، پورتهای USB 2.0، دو عدد پورت USB 3.1 Gen 1 (پورت USB DAC-UP)، خروجی HDMI، چهار عدد پورت USB 3.1 Gen 2 (سه عدد Type A و یک عدد Type C)، پورت Gigabit Ethernet و ارتباط صدا هستیم. راه حل وای فای در این بُرد توسط Intel CNVi فراهم شده است.
قابلیتهای انحصاری گیگابایت
طراحی انحصاری گیگابایت برای بُردهای شرکت که استفاده از دو برابر مس را به همراه دارد، مسیرهای با قدرت کافی را بین قطعات فراهم میکند تا بارهای کاری بالاتر از معمول را تحمل کرده و گرما را از قسمتهای حیاتی تامین توان پردازنده دور کنند. چنین چیزی باعث میشود مطمئن شویم که مادربرد میتواند بار کاری افزایش یافته را تحمل کند، امری حیاتی در زمان اورکلاک.
صدای هوشمند
ALC1220 120dBA SNR HD با شناسایی هوشمند هدفون به شکل اتوماتیک آمپدنس دستگاه صدای شما را شناسایی کرده تا از مشکلاتی مانند صدای پایین و اعوجاج جلوگیری کند. با سری جدید کنترلرهای صدای VB، صدای خود را به شکلی واضح از طریق کانکتورهای میکروفون SNR که تا 110 / 114 دسیبل بالا میروند، استریم کنید.
مادربردهای Aorus از ترکیب خازنهای WIMA FKP2 و Nichicon بهره میبرند، در حالی که خازنهای Nichicon مناسب تجهیزات صدای با کیفیت بالا هستند تا فرکانسهای بالا و باس واضح را فراهم کنند، خازنهای WIMA FKP2 مناسب سیستمهای صدای حرفهای Hi-Fi هستند. به علاوه اینها باید به تکنولوژی انحصاری AORUS AMP-UP اشاره کنیم که یک راه حل آنبُرد برای اکثر سیستمهای صوتیست.
استایل AORUS
با مادربردهای AORUS فناوری RGB Fusion 2.0 حالا با نورپردازی قابل آدرس دهی حتی بهتر نیز به نظر میرسد. RGB Fusion 2.0 به کاربران اجازه میدهد تا به کنترل نورپردازی آنبُرد، اکسترنال و قابل آدرس دهی بپردازند. این برنامه همین حالا نیز با الگوها و رنگهای مختلفی همراه است و پشتیبانی از Addressable LED فراهم شده. مادربردهای AORUS از نوارهای نورپردازی قابل آدرس دهی 5v و تا 300 قطعه LED را پشتیبانی میکنند.
خنک کنندگی AORUS
با Smart Fan 5 کاربران میتوانند مطمئن باشند که سیستم گیمینگ آنها همیشه عملکرد خود را حفظ کرده و خنک بماند. با Smart Fan 5 شما میتوانید هدرهای فن خود را وادار کنید تا با چند سنسور مختلف روی مادربرد ارتباط داشته باشند. حالا نه تنها هِدِرها از فنهایی با هر دو حالت ولتاژ و PWM فعالیت میکنند، بلکه مادربرد با خنک کنندههای مایع نیز سازگاری بالاتری خواهد داشت.
Fan Stop
دست یابی به سوکت کامل با Fan Stop. این فناوری هر فن روی سیستم را وادار میکند که در زمان کاهش دما از کار بایستد. فنها با استفاده از دادههایی که سنسورهای دمای مادربرد فراهم میکنند، در یک دمای خاص متوقف خواهند شد. تمام این امور میتواند توسط شما شخصی سازی شود.
Hybrid Fan Pin Headers
تصور کنید روی خنک کننده مایع خود کنترل کاملی داشته باشید. Smart Fan 5 میتواند اطلاعات ثانویهای مانند نرخ جریان و دمای مایع کولانت را از طریق هدرهای هایبرید فن بدست آورد که به شما کنترل بی نظیری روی خنک کننده خود خواهد داد. تمام این هدرها میتوانند به شکل اتوماتیک نوع دستگاه خنک کنندهای که به آن متصل است چه فن و چه پمپ را تشخیص دهد.
AORUS Ultra Durable
Q-Flash Plus
بایوس خود را بدون نصب پردازنده، حافظه و کارت گرافیک به سادگی آپدیت کنید. با Gigabyte Q-Flash Plus شما نیازی به نصب پردازنده، حافظه و کارت گرافیک یا حتی وارد شدن به منوی بایوس ندارید تا بایوس را به روز کنید. تنها نسخه بایوس را دانلود کرده آن را روی یک درایو USB ذخیره کنید، درایور را به پورت Q-Flash Plus USB متصل کنید و کلید Q-Flash Plus را فشار دهید تا نصب صورت گیرد.
محافظ اسلاتهای حافظه و PCIe
طراحی نوآورانه محافظ استیل یک تکه از سوی گیگابایت باعث میشود اسلاتهای PCIe قدرت اضافهای که برای پشتیبانی از کارت گرافیکهای سنگین نیاز است را پیدا کنند. همین طراحی برای اسلاتهای حافظه از اعوجاج و همچنین خم شدگی مادربرد جلوگیری میکند.
سخن پایانی
از زمان معرفی اولین مادربرد Gigabyte Aorus ما همیشه آنها را دوست داشتهایم و مشخصا Z390 AORUS Ultra از این قاعده مستثنی نیست. طراحی گیگابایت برای سری Z390 واقعا چشم نواز بوده بخصوص با استفاده از رنگ مشکی و نقرهای به همراه نورپردازی RGB (که البته برند Aorus در این امر کاملا شناخته شده است). توجه به جزئیات در بُردهای جدید واقعا جذابیت آنها را افزایش داده.
برای یک مادربرد Z390 شما تمام قابلیتهایی که نیاز دارید را دریافت خواهید کرد، اما گیگابایت نکات بیشتری را برای این بُرد در نظر گرفته. اول از همه شما سه عدد اسلات PCI Express 3.0 x4 دریافت میکنید اما هم زمان هیچ مشکلی در زمینه خنک نگه داشتن درایوها نخواهید داشت. این بُرد وای فای 802.11ac و بلوتوث 5.0 را نیز پشتیبانی میکند. گیگابایت همیشه از قطعات صوتی با کیفیت در مادربردهای Aorus استفاده میکند و در اینجا نیز ما شاهد استفاده از خازنهای صدای رده Hi-Fi مانند WIMA FKP2 و همچنین Nichicon هستیم. مشخصا شما پورتهای USB 3.1 Gen 2 را دریافت میکنید که از یک بُرد Z390 انتظار میرود، اما شما یک هِدِر داخلی نیز هستیم که یعنی Type C در جلوی کیس را به ارمغان میآورد.
زمانی که به سراغ سیستم تامین توان میرویم، شاهد یک طراحی مدار قدرتمند 12+1 خواهیم بود. شما یک کانکتور 8 پین EPS را در کنار یک کانکتور 4 پین اضافی برای تامین توان پایدار پردازنده مشاهده خواهید کرد. یکی از نکات قابل توجه بُرد اورکلاک آن است که حرارت بسیار کمتری نسبت به رقبا به همراه داشته. ما فکر میکنیم این موضوع ارتبطا مستقیمی با طراحی مدار بهینه نسبت به طراحی سنتی داشته و البته استفاده از دو برابر مس در PCB.
گیگابایت بایوس خود را برای بُردهای Z390 به روز کرده بود که حالت EZ را برای تازه کارها ایده آل میساخت اما اگر شما علاقه مند هستید که بیشتر بایوس خود را کند و کاو کنید همه چیز در اختیار شماست و به راحتی میتوانید تمام امور را انجام دهید. نرم افزار Gigabyte EasyTune نیز تحت ویندوز میتواند سیستم شما را با تغییرات مورد نظراتان همراه کند. البته که نرم افزارهای دیگری از گیگابایت نیز برای این بُرد وجود دارد که میتواند به RGB Fusion اشاره کرد، نرم افزاری راحت و کاربردی برای کنترل نور پردازی. مشخصا Z390 AORUS Ultra یکی از بُردهای مورد علاقه ما در سری Z390 است و با استفاده از آن شما به سرزمین میانه راه پیدا میکنید تا به کشف مکانهای اسرار آمیز آن بپردازید.
سلام خدمت استاید گرامی
من قبلا یک برد گیگا گرون نسل سوم داشتم (z68xp-ud5) نمی دونم DAC هم داشت یا فقط AMP بود، ولی صدای بسیار عجیبی داشت!(شب تا صبح همه ی آهنگ ها رو چند بار گوش می کردم… اما متاسفانه سوخت!
الان یک ایسوس سری H دارم…نمی تونم بگم چقدر از خریدش پشیمونم!(ناچاری بود) یعنی صدا افتضاح! همش سردرد و استرس! خیلی وقته اصلا آهنگ گوش نمیدم! تا این حد !
الان اینو پیدا کردم
بنظرتون این مدل خوبه؟ تا 8 – 9 تومن چی بخرم ؟ سری z590 و 490z که خیلی گرونن اصلا نمیشه طرفشون رفت!
البته z490 Hero II ایسوس هم هست اما همه میگن ایسوس صدای خوبی نداره! اما فریم خیلی زیادی توی گیم میده!
موندم چی بخرم پردازنده هم احتمالا سری i9 یا i7 بخرم
اگر مادربردهای خوب دیگه ای هم میشناسین که صدای عجیبی داشته باشن اما امکانات اضافی رو کم کرده باشن تا قیمتشون به این مقدار برسه بهم معرفی کنین ممنون میشم
بودجه 15 تومن فقط برای مین برد و پردازنده (مثلا 8 تومن مین 7 تومن پردازنده )
بیشتر کاربردم تست رندر سریعتر هست
یه فن Hyper 212 هم دارم به i9 میسازه؟
تشکر