افزایش تقاضا و پیشرفت روزافزون فناوری، موجب شده است تا بازار سیستمهای کامپیوتری از تنوع زیادی برخوردار باشد. امروزه این تنوع به قدری زیاد و گسترده شده است که گاهی مصرفکنندگان در انتخاب سیستم کامپیوتری مناسب برای کاربری خود، دچار ابهام و سردرگمی فراوانی میشوند. برای نمونه، کامپیوترهای رومیزی یا همان دسکتاپها تا چندین سال، تنها انتخاب کاربران بود اما بعد از مدتی با تغییر نیاز کاربران به قابل حمل بودن سیستمهای کامپیوتری، لپتاپها به بازار عرضه شدند که البته بسیار مورد استقبال دانشجویان و مدیران تجاری قرار گرفت، که نیاز داشتند تا کامپیوترهای خود را در هر لحظه و در هر جا، به همراه خود داشته باشند. سپس آلاینوانها که از لحاظ کاربری، شباهت زیادی به کامپیوترهای رومیزی دارند، به عنوان کامپیوترهایی لوکستر، گرانتر و البته محدودتر دربازار معرفی شدند. در آخر نیز کامپیوترهای کوچک که نسل جدیدی از کامپیوترهای رومیزی هستند، برای استفاده کارا در محیطهای اداری، تجاری و حتی منازل طراحی و توسعه داده شدهاند و به دلیل ویژگیهای منحصر به فردی که دارند، توانستهاند جایگاه خود را در بین سازمانها و شرکتهای بزرگ با تعداد کاربران زیاد تثبیت کنند. بنابراین برای آشنایی شما با انواع سیستمهای کامپیوتری، تصمیم گرفتیم تا در این مقاله به بررسی مزایا و معایب هریک از آنها بپردازیم تا با روشن شدن کاربری هر یک، شما را در انتخاب بهترین گزینه راهنمایی کنیم. پس تا پایان مقاله همراه ما باشید و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
کامپیوترهای رومیزی
اصلیترین ویژگی کامپیوترهای رومیزی یا دسکتاپها که مزیت منحصر به فرد آنها نیز هست، عدم محدودیت در انتخاب قطعات سختافزاری است که به شما این امکان را میدهد تا سیستمی بسیار قدرتمند از لحاظ قدرت و ظرفیت پردازنده، گرافیک، رم و هارد تهیه کنید. دیگر مزیت آنها داشتن فضای کافی برای اضافه کردن و ارتقای رم، هارد و نصب دی-وی-دی رایتر است. اما از مهمترین معایب این کیسهای بسیار بزرگ میتوان به آماده کردن و به اصطلاح جمع کردن انواع قطعات سختافزاری در آنها اشاره کرد که نیازمند تخصص و زمان زیادی نیز هست؛ زیرا هر یک از قطعات باید به نحوی انتخاب شوند که با یکدیگر سازگار باشند و در کنار هم به درستی کار کنند. در نظر داشته باشید هر یک از قطعات به علت مزیتهای رقابتی شرکتهای مختلف ممکن است از برندهای متفاوتی باشد که برای استفاده از گارانتی هریک در زمان خرابی قطعه، باید به کمپانی مختص آن برند مراجعه نمایید که در حال حاضر به دلیل شرایط موجود، ممکن است برخی از شرکتهای صاحبنام، نماینده رسمی و معتبری در ایران نداشته باشند.
البته این کیسها، ابعاد بزرگ و وزن زیادی نیز دارند که هم فضای زیادی را اشغال میکنند و هم جابجایی آنها سخت است. هر یک از قطعات سختافزاری داخل این کیسها، مانند پردازنده، کارت گرافیک و فن نیازمند برق مجزا است که این مساله مصرف برق کلی دستگاه را به مراتب افزایش میدهد. قیمت این کامپیوترها نسبتا گران است و با قدرت قطعات سخت افزاری آنها رابطه مستقیمی دارد.
با مرور مزایا و معایب دسکتاپها، به طور خلاصه میتوان گفت که امروزه این سیستمهای کامپیوتری برای یک شرکت یا سازمانی که تعداد کاربران آنها زیاد است و قرار است در طول روز به صورت مداوم سیستمها روشن باشند و تنها کارهای اداری مانند کار با نرم افزارهای مختلف، حسابداری، وب گردی، ثبت اطلاعات و اسناد انجام دهند انتخاب مناسبی نیستند، زیرا علاوه بر اینکه فضای زیادی را اشغال میکنند، هزینه اولیه و مصرف برق آنها به صرفه نیست و تنها در صورتی که کارهای گرافیکی سنگین و بازی جزو اصلیترین فعالیتهای شما محسوب میشوند، آنها را انتخاب کنید.
آل این وانها
آل این وانها (All-In-One)، نوع دیگری از کامپیوتر دسکتاپی به حسابمیآیند که با توسعه LCD و قطعات سخت افزاری لپتاپی، نمایشگر و پی سی را در یک پکیج یکپارچه، ارائه میکنند. بدیهی است جابجایی و حمل آل-این-وانها به مراتب راحتتر از دسکتاپها بوده و با استفاده از ماوس و کیبورد وایرلس فضای کمتری را بر روی میز اشغال میکنند. از ویژگیهای اصلی و متمایز این کامپیوترهای یکپارچه، مانیتور آنها است، برخی مدلها صفحه نمایش لمسی دارند که البته به مراتب گرانتر از سایر مدلها هستند.
همانطور که مشخص است به دلیل سبک طراحی و یکپارچه بودن این کامپیوترها، محدودیتهایی برای ارتقا قطعات سختافزاری آنها وجود دارد و همچنین در زمان خرابی یکی از قطعات داخلی، باید کل دستگاه AIO برای انجام سرویس و تعمیرات به واحدهای مرتبط ارسال شوند که در این جابجاییها، خطر آسیب دیدن LCD و سایر قطعات همراه وجود دارد. درست است که وجود مانیتور یک مزیت محسوب میشود اما در نظر بگیرید که با تغییر اندازه صفحه نمایش، راهی جز خرید یک مانیتور دیگر وجود ندارد که این خود هزینهای مضاعف محسوب میشود و با هدف اصلی خرید آل این وان که همان همراه داشتن مانیتور است، این هزینه مضاعف، منطقی و به صرفه نیست. گفتنی است قیمت این کامپیوترهای یکپارچه از سایر سیستمهای کامپیوتری بیشتر است؛ این موضوع به خصوص برای کسانی که برای کار احتیاج به مانیتورهای بزرگ دارند، بسیار مهم است.
با توجه به مزایا و معایبی که در بالا گفته شد، آل این وانها برای استفاده شخصی در منازل یا در فروشگاهها مناسب هستند. اما در سازمانها و ادارهها که استفاده طولانی مدت از سیستمهای کامپیوتری دارند و به دنبال خریدی مقرون به صرفه هستند و تمایلی به صرف زمان و هزینه زیاد برای تعمیر کامپیوترها و تجهیزات سختافزاری خود ندارند، انتخاب مناسبی محسوب نمیشوند.
لپتاپها
لپتاپها، سیستمهای کامپیوتری هستند که بدلیل وجود نمایشگر، کیبورد و اسپیکر، یک پک کامل و آماده به کار هستند. لپتاپهای امروزی وزن کمی دارند و به راحتی قابل حمل و جابجایی هستند. این سیستمها دارای باطری قابل شارژ بوده که میتواند چندین ساعت بدون اتصال به برق کار کند. لپتاپها با سایزهای مختلف نمایشگر و رزولوشنهای مختلف در بازار وجود دارند که صفحه نمایش آنها معمولا بین 13تا 17 اینچ است.
اگرچه وجود مانیتور یکی از مزیتهای لپتاپها محسوب میشود اما از یک طرف، کوچک بودن مانیتورها و از طرف دیگر، محدودیتهای مربوط به ارگونومی کیبورد در آنها، باعث میشود تا برای استفاده طولانیمدت به خصوص به عنوان کامپیوترهای اداری مناسب نباشند. همچنین لپتاپها، سیستمهای کامپیوتری ظریفی هستند و تعمیر آنها، دشوار و گران است. در به روز رسانی این سیستمهای کامپیوتری محدودیتهایی نیز وجود دارد. تعداد پورتها کم و محدود بوده و از دیگر معایب این سیستمهای همراه، قیمت بالای آنها است زیرا لپتاپی با قدرت سختافزاری مطلوب، از قیمت بالایی نیز برخوردار است.
لپتاپ به دلیل اینکه به راحتی بین محل کار، دانشگاه و منزل قابل جابجایی است و در محیط بیرون نیز کاربری مناسبی دارند، برای دانشجویان، محققان، نویسندگان و افرادی که نیاز به جابجایی PC دارند، نسبت به سایر سیستمهای کامپیوتری مناسبتر هستند. اما استفاده از این سیستمها در ادارات و سازمانها، نه از لحاظ سختافزاری و نه از لحاظ قیمتی توصیه نمیشود.
کامپیوترهای کوچک
کامپیوترهای کوچک نسل جدیدی از کامپیوترهای رومیزی با ابعاد کوچکتر و وزن کمتر هستند که به راحتی قابل حمل بوده و حتی میتوانید آنها را به کمک براکتهای مخصوص به پشت مانیتور، دیوار و یا زیر میز متصل کنید تا فضای بیشتری بر روی میز کار خود داشته باشید. کامپیوترهای کوچک از همان پردازندههای لپتاپی استفاده میکنند و از تمامی پورتهای متداول و کاربردی پشتیبانی میکنند؛ بنابراین مانند دسکتاپها برای اتصال به انواع دستگاههای جدید و قدیمی نیازی به رابط اضافی ندارند. برای مثال وجود پورت HDMI و VGAدر کامپیوترهای کوچک، امکان اتصال همزمان به دو مانیتور فراهم شده و این مساله برای برنامهنویسها و افرادی که وجود دو مانیتور موجب سهولت در کار آنها میشود، بسیار مفید است. برخی از مدلهای کامپیوترهای کوچک بدون فن بوده که برای محیطهای پرگردوغبار مثل کارگاهها و کارخانهها و نیز محیطهای حساسی چون آزمایشگاهها بسیار مناسب است زیرا خرابی سایر سیستمهای کامپیوتری در این محیطها زیاد است. گفتنی است در مدلهای بدون فن از فناوری هیت سینک برای تبادل دمای دستگاه با محیط پیرامون استفاده میشود. از دیگر مزیتهای این کامپیوترهای کوچک، وجود قفلهای امنیتی است که از سرقت و هک دستگاهها توسط افراد خارجی جلوگیری مینمایند. گارانتی این دستگاهها به صورت یکپارچه بوده و در نتیجه در صورت بروز مشکل و نیاز به تعمیر، زمان و هزینه کمی را به شما تحمیل میکنند. مصرف برق این کامپیوترهای کوچک در حدود 15 وات است که این مساله برای سازمانها و شرکتها با تعداد کاربران متعدد، صرفهجویی چشمگیری محسوب میشود. همچنین این سیستمهای کامپیوتری کوچک، گرما و صدای کمی نیز تولید میکنند. در آخر نیز میتوان گفت که هزینه خرید کامپیوترهای کوچک در مقایسه با سیستم های اداری پیشین، بسیار مناسبتر است. این هزینه به خصوص برای کسانی که تمایل دارند از نمایشگر، کیبورد و ماوس فعلی خود استفاده کنند نیز بسیار حائز اهمیت است.
کامپیوترهای کوچک محدودیتهایی هم دارند که لازم است در هنگام خرید و تصمیمگیری در نظر بگیرید. به طور مثال گرافیک این کامپیوترها آنبرد است و کارت گرافیک مجزا ندارند. در نتیجه برای انجام کارهای گرافیکی سنگین، ادیت فیلم و بازیهایی که به قدرت گرافیکی بالا نیاز دارند مناسب نیستند.
از بررسی مزایا و معایب این کامپیوترهای کوچک میتوان نتیجه گرفت که کامپیوترهای کوچک هم برای کاربران اداری و تجاری بهخصوص شرکتهای کوچک و متوسط، استارتآپها، سازمانها و ادارات بزرگ، فروشگاهها و محیطهای صنعتی و هم برای استفاده شخصی در منازل به خصوص کاربران خانگی همچون دانشآموزان، دانشجویان و کاربران تجاری که در محیط خانه مشغول به کار هستند بسیار مناسبند زیرا این سیستمها در عین مقرون به صرفه بودن، از کیفیت و طول عمر بالایی نیز برخوردار هستند.
سخن پایانی
این که کدام یک از این سیستمهای کامپیوتری برای شما مناسب است، به کاربری و توقع شما از یک کامپیوتر، بودجه تخصیص داده شده برای تهیه تجهیزات سختافزاری و آیندهنگری شما بستگی دارد. حال اگر از بین انواع سیستمهای کامپیوتری، ویژگیهای کامپیوترهای کوچک برای شما جذاب و مفید واقع شده، پیشنهاد ما به شما، کامپیوترهای کوچک هترون است که زیر نظر طراحان و مهندسان ایرانی بر اساس بازار ایران طراحی و توسعه پیدا کردهاند. برتری کامپیوترهای کوچک هترون، تنها در ابعاد و وزن کم آنها نسبت به کامپیوترهای رومیزی نیست. کامپیوترهای کوچک هترون در دو مدل فندار و بدون فن تولید میشوند. کامپیوترهای کوچک هترون، از سریهای مختلف پردازندههای اینتل متناسب با نیاز کاربران برخوردارند و از انواع فضاهای ذخیرهسازی شامل HDD، SSD، m2 و mSATA در ظرفیتهای مختلف پشتیبانی میکنند. کامپیوترهای کوچک هترون، فول پورت بوده و دارای دو آنتن پرقدرت برای استفاده از شبکه وایرلس هستند. گفتنی است امکان سفارشیسازی پورتها، میزان رم و هارد بر اساس نیاز کاربر برای سفارشهای سازمانی وجود دارد. در نهایت میتوان به گارانتی تعویض و خدمات پس از فروش شرکت فورتیم برای کامپیوترهای کوچک هترون نیز اشاره کرد که بیش از یک دهه سابقه خدماترسانی به کاربران را دارند. برای مشاهده، بررسی و خرید انواع کامپیوترهای کوچک هترون میتوانید به صفحه کامپیوترهای کوچک در سایت فورتیم مراجعه فرمایید.
دیدگاهتان را بنویسید