بازی های ترسناک را می توان در سبک های مختلفی سراغ گرفت و در هر کدام از سبک های موجود در دنیای بازی های کامپیوتری حداقل یک بازی بسیار خوب را می توان یافت که رگه هایی از حس ترس و وحشت را در دل خود جای داده باشد (اگر به مطالب دو سه هفته ی اخیر ما در بخش بازی های کامپیوتری وب سایت سخت افزار دقت کرده باشید از هر سبک نام آشنایی حداقل یک بازی جدید ترسناک را معرفی کرده ایم). اگر چه سبک ساختاری عناوین ترسناک بسیار متنوع بوده و گستردگی فراوانی را در بر می گیرد، اما بسیاری از بازی های سبک وحشت از لحاظ محتوا با یکدیگر اشتراک های غیر قابل انکاری دارند. اشتراک هایی که بسیاری از آن ها اکنون به کلیشه های رایجی در این سبک تبدیل شده اند و حتی در برخی موارد گاه بسیار جنجال برانگیز و حاشیه ساز می شوند.
به عنوان مثال یکی از نکات مشترکی که در اکثر بازی های کامپیوتری ترسناک می توان رد پایی از آن را مشاهده کرد وجود بیمارستان روانی در طول بازی یا ابتلای یکی از شخصیت های حاضر در داستان به نوعی بیماری روانی خاص است. در واقع مورد مذکور به قدری در دنیای بازی های کامپیوتری رایج است که همین حالا و بدون هیچ گونه تفکر یا تاملی در این زمینه شخصاً حداقل دو بازی مختلف را به یاد آوردم که از چنین خصوصیتی در بافت داستانی خود بهره می بردند (murdered: soul suspect و Dead Rising 3). نکته ی جالب در مورد هر دو بازی مذکور این است که در طی آن ها شخصیت هایی که دارای بیماری های روانی هستند، افراد خطرناکی به تصویر کشیده شده اند و در حقیقت بر طبق کلیشه ی قدیمی و رایجی که در این زمینه وجود دارد، در بسیاری از بازی های کامپیوتری سبک وحشت شاهد این نکته هستیم که همواره دیوانگی همراه با خشونت، مترادف با داشتن بیماری روانی تلقی شده است. در همین راستا و به منظوره مبارزه با این تصویر سازی نادرست در دنیای بازی های کامپیوتری (که البته در بخش های دیگر صنعت سرگرمی خصوصاً صنعت سینما هم نمونه های آن فراوان یافت می شود) گروه Asylum Jam امسال برای سومین بار اقدام به برگزاری فراخوان همیشگی خود کرده است تا بتواند همانند دو سال گذشته قدمی هر چند کوچک برای شکستن این کلیشه ی رایج در دنیای بازی های کامپیوتری (خصوصاً عناوین ترسناک) بردارد. در واقع فراخوان گروه Asylum Jam فعالان دنیای بازی های کامپیوتری و استودیو های بازی سازی مختلف را به این نکته دعوت کرده تا در آستانه ی فرا رسیدن جشن هالووین (که در واقع می توان آن را فستیوال سالانه ی ترس و وحشت قلمداد کرد) و تنها ظرف مدت 48 ساعت اقدام به ساخت بازی هایی در سبک وحشت نمایند. البته بدون این که بخواهند از کلیشه های رایج مربوط به بیمارستان یا بیماران روانی استفاده نمایند (حتی به عنوان مفهوم پس زمینه و نه مفهوم اصلی داستان بازی).
تصور نمی کنم دوست عزیزمان نیازی به معرفی داشته باشد. شخصی که در بیمارستانی روانی بستری شد و حتی روانپزشک خود را هم عاشق و شیفته ی خود ساخت!
به اعتقاد سازمان دهنده ی اصلی این گروه یعنی خانم لوسی موریس، بازی هایی که بر طبق کلیشه های رایج موجود در این زمینه، بیماران روانی را موجوداتی خطرناک و آسایشگاه های روانی را هم به شکل دیوانه خانه ای هراس آور به تصویر می کشند، ناخواسته موجب می شوند تا افراد مبتلا به بیماری های روانی به نوعی از حالت شرم دچار شوند و از این که مشکلات خود را با دیگران در میان بگذارند هراس داشته باشند. این در حالی است که بسیاری از مردم جوامع شهر نشین امروزی هر کدام به نوعی با انواع خفیف و قدرتمند ناراحتی های روانی دست به گریبان هستند و این موضوع (ترسناک جلوه دادن بیماری های روانی) نمی تواند نکته ای مثبت قلمداد شود. او همچنین معتقد است که رسانه های مختلف (که دنیای بازی های کامپیوتری هم یکی از آن ها محسوب می شود) همواره به شکل ناخواسته ای بر برخی باور های نادرست موجود در این زمینه دامن می زنند و با تکرار همیشگی کلیشه های مربوط به بیماران روانی، آن ها را موجوداتی خطرناک و کریه به تصویر می کشند. این در حالی است که حقیقت امر فرسنگ ها با کلیشه های کذایی موجود فاصله دارد و اعضای گروه Asylum Jam به موجب فعالیت های خود قصد زدودن این باور های نادرست را دارند. گفتنی است برنامه ای که گروه Asylum Jam قصد برپایی آن را دارند از تاریخ ششم تا نهم ماه نوامبر امسال با حمایت و همکاری همه جانبه ی بزرگ ترین انجمن بازی های مستقل جهان یعنی بنیاد Game Jolt برگزار خواهد شد. در پایان باید به این نکته هم اشاره کرد که سازمان دهندگان Asylum Jam اعتقاد دارند که طی فعالیت های دو سال اخیر آن ها چیزی حدود صد بازی ترسناک مختلف توسط استودیو های مستقل ساخته شده اند که هیچ کدامشان از مفاهیم کلیشه ای رایج در مورد امراض روانی در ساختار گیم پلی و داستانی خود بهره نگرفته اند. باید دید که به موجب برنامه های امسال، چه میزان بر تعداد این بازی های ویژه اضافه خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید