اگر بخواهیم اجزای مختلف یک سیستم کامپیوتری از جمله مادربرد ، کارت گرافیک ، رم ، هارد … در کنار هم قرار دهیم برای تامین برق این قطعات نیاز به یک قطعه دیگری به نام پاور یا منبع تغذیه خواهیم داشت که متناسب با دیگر قطعات باید تهیه و داخل کیس قرار داده شود. اگر نگاهی به کیس ها یا همان جعبه های فلزی که برای جمع آوری و اسمبل قطعات بیاندازیم به سادگی متوجه جایگاه پاور کامپیوتر در داخل این جعبه خواهیم شد. یک جایگاه کاملا مجزا که با چهار پیچ به بدنه کیس نصب می شود که از آن تعداد زیادی سیم با کانکتورهای مختلف برای تامین برق قطعات آویزان شده است.
در ادامه مطالب مهمی در مورد پاور کامپیوتر برای شما بازگو خواهیم کرد که بتوانید بهترین انتخاب را در خرید و انتخاب آن داشته باشید.
پاور کامپیوتر چیست ؟
در بسیاری از مواقع اولین سوالی که برای بسیاری از کاربران پیش می آید این است که پاور کامپیوتر چیست و منبع تغذیه کامپیوتر چیست. این دو با هم چه فرقی می کند و کاربرد آنها چیست. با ما همراه باشید تا در مورد این موضوع ها آگاهی کامل را بدست آورید
پاور یا منبع تغذیه هیچ فرقی با هم نمی کنند در واقع پاور یک اسم انگلیسی و منبع تغذیه یک اسم فارسی می باشد که برای این محصول در نظر گرفته شده است.پس از نظر ماهیت این دو هیچ فرقی باهم نمی کنند.اما واقعا پاور کامپیوتر چیست و برای سیستم کامپیوتر چه کاربردهایی دارد.در واقع هر وسیله الکترونیکی که ما در خانه و محل کار و … از آن استفاده می کنیم یک قسمتی دارد که مسئول تامین برق سایر قطعات می باشد و در واقع هر کدام از قطعات برای انجام درست وظیفه خود به ولتاژ خاصی نیازمند می باشند که پاور این ولتاژ را در اختیار آنها قرار می دهد. فکر کنم حالا اگاهی کاملی نسبت به این قطعه پیدا کرده اید. در ادامه در مورد مشخصات پاور کامپیوتر و ولتاژهای خروجی آن صحبت خواهیم کرد.
ولتاژهای خروجی پاور
در گذشته در منبع های تغذیه برای نشان دادن ولتاژ خروجی پاور از سیم های رنگی استفاده می شد و که هر کدام از این سیم ها یک ولتاژه خاصی را از پاور به قطعات دیگر ارسال می کند.این سیم های رنگی به بسیاری از تعمیرکاران به علت نبود ابزارهای تست حرفه ای کمک می کرد تا بتوانند دستگاه را نسبت به این ولتاژها عیب یابی نمایند.اما در حال حاضر با وجود دستگاههای عیب یابی و تست پاور کلیه سیم های پاور بصورت روکش مشکی تولید می شود.ولتاژهای ورودی در منابع های تغذیه 220 ولت و ولتاژهای خروجی 12 ، 5 ، 3.3 مثبت و همچنین 12 ولت منفی می باشد.
مشخصات پاور کامپیوتر
یک منبع تغذیه دارای چه مشخصاتی می باشد.این مشخصه ها در خرید پاور کامپیوتر کمک شایانی در انتخاب انجام می دهد.
اولین مشخصه پاور می توان به سوکت ها و نوع اتصال آنها به پاور اشاره کرد و اینکه هر یک از آنها به کدام یک از دستگاههای دیگر می توان اشاره کرد.البته موضوع بسیار مهمتری از جمله توان آن نیز وجود دارد که در خرید و انتخاب پاور بسیار تاثیر گذار می باشد.
در ادامه به معرفی برخی کانکتور های پاور خواهیم پرداخت
کانکتور ۲۴ پین مادربرد
این کابل جهت تغذیه مادربرد استفاده میشود. بزرگترین کانکتوری که وجود دارد این کانکتور است و شناسایی آن به راحتی انجام میشود. این کانکتور از ۲۴ پین تشکیل شده است که به صورت ۲۰ پینی و ۴ پینی طراحی شده است در نتیجه برای مادربرد های قدیمی که از ۲۰ پین استفاده می کردند هم قابل استفاده خواهد بود. نام استاندارد مادربردهایی که از ۲۴ پین استفاده می کنند ATX است و تمامی 24 پین روی برد قرار می گیرد.
کانکتورهای پردازنده
کانکتورهای پردازنده از دو استاندارد ATX 12V و EPS 12V پیروی می کند که یکی برای بردهای میانرده و دیگری برای بردهای گیگمینگ و بالا رده استفاده می شود. در صورتی که مادربرد شما جهت تغذیهی پردازنده از ۴ پین استفاده کرده باشد، برای راه اندازی کامپیوتر نیاز به اتصال ATX 12V دارید. اگر مادربرد شما جهت تغذیهی پردازنده از ۴ پین استفاده کرده باشد باید از EPS 12V استفاده نمایید این کانکتور ۸ پین دارد و همانند کانکتور ATX 12V مسئول تغذیه پردازنده است. ۴ پین اضافه شده در این کانکتور امکان رساندن جریان بیشتر به پردازندههای رده بالا و حتی اورکلاک آنها را فراهم میکند. اما تمامی مادربردها و حتی تمامی پاورها به این کانکتور مجهز نیستند. در برخی پاورها این پورت به صورت ترکیبی از دو کانکتور ATX 12V در نظر گرفته شده است
کانکتورهای PCI Express
از این کانکتورها زمانی استفاده می کنیم که نیاز به جریان اضافی در اسلات های PCI Express داشته باشیم. از آنجا که معمولا این نیاز به افزایش جریان در کارتهای گرافیک دیده می شود به این کانکتورها، کانکتور کارت گرافیک یا کانکتور PEG گفته می شود.بیشتر کارت گرافیک های جدید از این کانکتور استفاده می نمایند.
کانکتور SATA
این کانکتور به جهت تغذیه دستگاه های SATA مانند هارددیسک و درایو های نوری مورد استفاده قرار میگیرد. اگر پاور شما تعداد کافی از این کانکتور را ندارد می توانید توسط تبدیل کانکتور های دستگاه های جانبی رو به این کانکتور تبدیل کنید.
شکل ظاهری پاورها
در پاور ها به جهت تسهیل جریان هوا در کیس و همچنین کابل کشی زیباتر به صورت ماژولار طراحی میشوند. در کل پاورها در سه دسته ماژولار، نیمه ماژولار و غیر ماژولار طراحی و تولید می شوند.
منظور از ماژولار چیست؟
در مجموع پاورهایی که کابل های آن از خود پاور جدا می شود و کابر می تواند فقط کابل هایی که نیاز دارد به آن متصل کند را پاور ماژولار گفته می شود.
در بعضی از پاور های کامپیوتر قسمتی از کابل ها به خود پاور چسبیده اند و قسمتی نیرز قابل جدا شدن می باشند این نوع را نیمه ماژولار یا سمی نامیده می شوند.
توان پاور چیست؟
یکی از مهمترین معیارهای خرید پاور ، توان پاور می باشد. هر قطعه کامپیوتری به تنهایی در مدل های مختلف برای روشن شدن نیاز به توان خاصی دارد.به همین علت پاور ها را در توان های مختلف می سازند.چرا یکی از مهمترین علت ها که باید در خرید پاور کامپیوتر به توان آن دقت کنید است.این امکان وجود دارد که پاور خریداری شده نتواند برق مصرفی کلیه قطعات را تامین کند و کامپیوتر شما روشن نشود و اگر هم روشن شود با مشکلاتی مواجه شود.پس بهتر است قبل خرید پاور کامپیوتر توان مصرفی هر قطعه را که در سایت اصلی آن درج شده است با یک جمع زدن ساده محاسبه کنیم و برای بهتر کار کردن سیستم و اطمینان از توان واقعی پاور 30 درصد نسبت به توان محاسبه شده پاور بالاتر تهیه نمایید.
پاورهای ارزان قیمت رو از کجا تهیه کنیم؟
در پاورها نسبت به تغییر توان و شکل ظاهری قیمت آن نیز تغییر می کند.یکی از سوالت مهم در میان کاربران قیمت پاور ارزان چند است؟ می باشد.با توجه به توضیحاتی که داده شد قطعا پاورهای ارزان قیمت دارای توان پایین می باشند و برای سیستم های خانگی و اداری ارزان قیمت تهیه و تولید شده اند.یکی از نکاتی در خرید پاور ارزان قیمت باید به آن توجه کنید توان واقعی آنهاست .برای خرید لطفا از فروشگاه معتبر کالای خود را تهیه نمایید و فروشگاه اینترنتی آترامارت یکی از بزرگترین فروشگاه های اینترنتی توزیع منبع تغذیه کامپیوتر در کشور می باشد. در این فروشگاه قیمت پاور ارزان از 500 هزار تومان تا 1 میلیون تومان موجود می باشد.
سلب مسئولیت: تیم تحریریه سختافزارمگ در تهیه محتوای رپورتاژ نقشی نداشته و مسئولیتی در قبال صحت آن ندارد.
بنا به گفته ی گیمر نکسوس یا همون استیو بروک ، بعد فاجعه پاور 750 و 850 گیگابایت ، Just Buy a Silverstone PSU