اخبار جدید به گوش میرسد مبنی بر اینکه یکی از کاربران پلتفرم ردیت موفق شده است با استفاده از یک تغییر یا دستکاری سختافزاری، توان پردازنده گرافیکی لپتاپ RTX 5090 را به 225 وات برساند. این کار به این تراشه گرافیکی اجازه داده است در تست TimeSpy بنچمارک 3DMark، نسبت به یک کارت گرافیک دسکتاپ RTX 4080، عملکرد بهتری داشته باشد. این در حالی است که دمای دستگاه زیر 75 درجه سانتیگراد (167 درجه فارنهایت) باقی مانده است. در ادامه این مطلب بیشتر در رابطه با این موضوع صحبت خواهیم کرد، پس با ما همراه باشید.
افزایش توان مصرفی پردازنده گرافیکی RTX 5090 دستکاری شده
به تازگی پستی در سابردیت r/GamingLaptops خبرساز شده است. این کاربر که Pristine_Wing5716 نام دارد، ادعا میکند که با دستکاری مقاومت شنت (shunt resistor) مادربرد، محدودیتهای توان پیشفرض تعیین شده توسط کمپانی انویدیا را دور زده است و پردازنده گرافیکی لپتاپ را مجبور کرده تا 225 وات توان مصرف کند.
بر اساس پست اصلی، این دستکاری با ایجاد تغییرات روی shunt resistor مادربرد انجام شده است؛ به این ترتیب لپتاپ فریب خورده و در نهایت توان به مراتب بیشتری (نسبت به محدودیت توان استاندارد تعیین شده توسط کمپانی انویدیا) را به پردازنده گرافیکی رسانده است. در نتیجه با انجام این کار، پردازنده گرافیکی لپتاپ RTX 5090 نه تنها تحت بار کامل پایدار میماند، بلکه امتیاز گرافیکی بالاتری را در مقایسه با بسیاری از سیستمهای دسکتاپ مجهز به کارت گرافیک RTX 4080، ارائه میدهد.
عملکرد لپتاپ مجهز به پردازنده گرافیکی RTX 5090 دستکاری شده
به نظر میرسد که این کاربر بیش از یک سال است که بدون هیچ مشکلی یک لپتاپ مجهز به پردازنده گرافیکی RTX 4090 اصلاح شده با روش شنت را اجرا میکند. همچنین باید اشاره کرد که این کاربر دمای سیستم را در حدود 75 درجه سانتیگراد حفظ کرده است. کاربر دیگری با نام Slore0 در همین تاپیک، نتیجه حاصل از بنچمارک یک پردازنده گرافیکی لپتاپ، که به طور مشابه دستکاری شده بود را، به اشتراک گذاشته است. این کاربر موفق شده است با پردازنده گرافیکی 4090 در بنچمارک TimeSpy امتیاز 26600 را به دست آورد. لازم به ذکر است که این تراشه با توان 270 وات کار میکرد و توسط خنککننده آبی سفارشی خنک میشد.

این کار گارانتی دستگاه را باطل میکند
اگرچه این کار عملکرد چشمگیری را به دنبال داشته است، اما باید بدانید که انجام این نوع دستکاری سختافزاری بدون خطر نیست. مادهای شنت، محافظتهای کارخانهای را دور میزنند و در صورت ناکافی بودن سیستم خنککننده، میتوانند به طور بالقوه به مادربرد آسیب برسانند یا عمر کارت گرافیک را کوتاه کنند. علاوه بر آن، باید به این توجه داشته باشید که ممکن است این دستکاریها گارانتی دستگاه را باطل کنند زیرا مورد تأیید تولیدکنندگان کارت گرافیکها یا سازندگان اصلی تجهیزات (OEM) نیستند.
با این حال، افزایش عملکرد به دست آمده را نمیتوان نادیده گرفت. کاربران در این تاپیک اشاره کردهاند که لپتاپهای مجهز به تراشههای گرافیکی موبایلی RTX 4080 یا 4090 آنها، اغلب به دلیل محدودیتهای سختگیرانه توان گرافیکی کل (TGP) که توسط OEMها اعمال میشود و معمولاً بین 140 تا 175 وات است، عملکرد ضعیفتری دارند. عبور از مرز 200 وات میتواند این پردازندههای گرافیکی را به پتانسیل کامل خود بسیار نزدیکتر کند، به شرطی که مدیریت حرارتی به خوبی انجام شود.
این داستان همچنین بحث و گفتگوهایی را درباره کنترل کمپانی انویدیا بر عملکرد پردازندههای گرافیکی موبایلی برانگیخته است. یکی از کامنتهای برتر این است: «اگر شرکت انویدیا میتوانست با استفاده از پردازنده گرافیکی RTX 2080 Super روی لپتاپهای Alienware به توان 200 وات برسد، مطمئناً امکان دارد اینجا هم به چنین نتیجهای دست پیدا کند. اما افسوس…»
باید اشاره کرد که این راهحل به هیچ وجه عمومی نیست، با این وجود نشان خواهد داد که چگونه کاربران حرفهای راههایی برای استخراج حداکثر عملکرد از سختافزارهای موبایلی پیدا میکنند و گاهی اوقات در این فرآیند، موفق میشوند سیستمهای دسکتاپ تمامعیار را نیز شکست دهند.
دیدگاهتان را بنویسید