شرکت AMD در نمایشگاه کامپیوتکس 2025 که در شهر تایپه تایوان برگزار شد، از پردازندههای جدید Ryzen Threadripper Pro 9000 سری WX و نسخههای غیر حرفهای آن با معماری Zen 5 رونمایی کرد. این پردازندهها در مدل پرچمدار 9995WX تا 96 هسته و 192 رشته پردازشی ارائه میدهند. نسل جدید Threadripper با نام رمز «Shamida Peak» قابلیتهای معماری Zen 5 را به پردازندههای سری WX و نسخههای غیر حرفهای برای ورکاستیشنها و کامپیوترها میآورد و به گفته AMD تا 2.2 برابر عملکرد بهتر در پردازشهای رندرینگ نسبت به سریعترین پردازندههای Xeon-W شرکت اینتل ارائه میکند.
پردازندههای دسکتاپ قدرتمندتر با سری 9000 شرکت AMD
AMD همچنین پردازندههای Ryzen Threadripper سری 9000 غیر حرفهای خود را نیز با طراحی جدید معرفی کرد. مدل پرچمدار 9980X برای پلتفرم HEDT دارای 64 هسته و 128 رشته پردازشی است. سری کامل Threadripper 9000 از ماه تیر (ژوئیه) در دسترس خواهد بود.





پردازندههای Threadripper 9000 از لحاظ طراحی اشتراکات زیادی از جمله تقسیمبندی به دو گروه Pro و HEDT با سری 7000 دارند. تعداد هستهها، فرکانس پایه و حجم کش (تا 384 مگابایت) مشابه نسل قبلی است؛ اما فرکانس بوست تمامی مدلها به 5.4 گیگاهرتز افزایش یافته که نسبت به نسل قبل بین 100 تا 300 مگاهرتز رشد داشته است. توان حرارتی (TDP) نیز برای همه مدلها برابر با 350 وات باقی مانده است.
این پردازندهها در پردازشهای چندرشتهای تا 22 درصد عملکرد بهتری نسبت به نسل قبل دارند. بخش عمده این بهبود ناشی از گذار از معماری Zen 4 به Zen 5 با افزایش 16 درصدی IPC و همچنین تغییر لیتوگرافی از 5 نانومتر به 4 نانومتر برای تراشههای محاسباتی است.
پشتیبانی کامل از مجموعه دستورالعمل AVX-512 در این نسل لحاظ شده است که موجب بهبود قابل توجه عملکرد در نرمافزارهای حرفهای میشود. همچنین تعداد خطوط ارتباطی PCIe 5.0 بدون تغییر و تا سقف 128 عدد باقی مانده است؛ اما پشتیبانی از حافظه ارتقا یافته و از DDR5-5200 به DDR5-6400 رسیده است. پشتیبانی کامل از ECC نیز وجود دارد و مدلهای Pro از مجموعه فناوریهای AMD Pro Technologies با ویژگیهای RAS بهرهمند هستند.



طراحی این مدلها همانند دیگر اعضای خانواده Threadripper مشابه پردازندههای دیتاسنتری AMD یعنی سری EPYC ‘Turin’ 9005 است؛ اما با فیرمویر و تنظیمات مصرف انرژی اختصاصی برای پلتفرمهای ورکاستیشن ارائه میشوند.
در طراحی این نسل، تراشه مرکزی I/O با لیتوگرافی 6 نانومتری در مرکز قرار دارد و اطراف آن ردیفهایی از تراشههای محاسباتی با فناوری 4 نانومتر چیده شدهاند. در این نسل، تراشههای 8 هستهای پردازشی به صورت 90 درجه چرخیدهاند و در چهار ردیف عمودی سهتایی چیده شدهاند تا مجموعا 12 تراشه پردازشی و 96 هسته برای مدل 9995WX تشکیل شود. AMD برای ساخت مدل 9980X چهار تراشه از این مجموعه را حذف کرده و مدلهای دیگر نیز با تعداد تراشههای متفاوت ارائه میشوند.
هر دو خانواده پردازندههای Threadripper 9000 از همان سوکت sTR5 نسل قبل استفاده میکنند. پلتفرم WR90 با پشتیبانی از حافظه هشت کاناله مخصوص مدلهای Pro است؛ درحالیکه مادربوردهای TRX50 با چهار کانال حافظه، مدلهای HEDT را پشتیبانی میکنند.
پس از بهروزرسانی BIOS، این پردازندههای جدید با مادربوردهای موجود سازگار خواهند بود. AMD اعلام کرده که برخی مدلهای جدید از سوی تولیدکنندگان عرضه میشوند؛ اما در کل، تراشههای جدید از اکوسیستم مادربوردهای فعلی sTR5 بهرهمند خواهند بود. همچنین تمام خنککنندههای موجود برای سوکت sTR5 با این پردازندهها کاملاً سازگار هستند.


AMD چند بنچمارک برای نشان دادن برتری عملکردی خود نسبت به پردازندههای Xeon-W شرکت اینتل ارائه کرده است؛ اما باید توجه داشت که بنچمارکهای منتشرشده توسط شرکتها همیشه باید با احتیاط تفسیر شوند.
بر اساس ادعای AMD، مدل 96 هستهای Threadripper 9995WX در بنچمارک رندرینگ چندهستهای Cinebench، تا 2.2 برابر سریعتر از مدل 60 هستهای W9-3595X اینتل عمل کرده است که پیشرفت قابل توجهی محسوب میشود. این مدل همچنین 22 درصد سریعتر از نسل قبلی 96 هستهای یعنی Threadripper 7995WX است.
AMD مجموعه گستردهتری از بنچمارکها را نیز منتشر کرده که در آنها عملکرد تراشهها در برنامههای واقعی مانند رسانه و سرگرمی، طراحی و تولید، و پردازش مدلهای زبانی بزرگ (LLM) بین 140 تا 245 درصد سریعتر از مدل W9-3595X اینتل گزارش شده است.
نتیجهگیری و زمان عرضه
بهطور کلی، به نظر میرسد سری Threadripper 9000 همچنان برتری قاطع خود را نسبت به پردازندههای ورکاستیشن رقیب از شرکت اینتل حفظ کرده است. اگرچه AMD هنوز قیمت رسمی این تراشهها را اعلام نکرده، اما با توجه به اینکه مدل HEDT اقتصادی نسل قبل با قیمت 1400 دلار و مدل پرچمدار با 4999 دلار عرضه شده بودند، انتظار میرود قیمت این نسل نیز بالا باشد. همانطور که قابل پیشبینی است، نتایج بنچمارکهای مستقل نیز همزمان با عرضه رسمی در تیر منتشر خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید