همانطور که می دانید بر خلاف CPU که عطش بسیاری برای فرکانس های بالا داشته و بایستی سرعت لحظه ای انجام کارها بیشتر باشد تا عملکرد بهتری را از سیستم شاهد باشیم، پردازنده های گرافیکی بر پردازشی موازی استوارند و آنقدر وابستگی به فرکانس نداشته و هر چه تعداد کلاسترهای پردازشی بیشتر باشد، راندمان بالاتری ارائه می دهند. همین مساله GPU را تشنه پهنای باند می سازد و به همین دلیل نیز حافظه های GDDR5 در سال 2007 معرفی و به دنیای کارت های گرافیک راه یافتند. متاسفانه GDDR5 اکنون در مرحله ای است که با توجه به تکنولوژی ساخت آن دیگر امکان توسعه نداشته و نیازها را برآورده نمی سازد. هفت سال پیش AMD به خوبی این مساله را دریافت و شروع به توسعه نسل تازه ای از حافظه ها به نام HBM نمود که اکنون و پس از مدت ها انتظار جنبه کاربردی به خود گرفته و به زودی شاهد حضورشان خواهیم بود. مشکل از آنجایی آغاز می شود که چیپ های GDDR5 دیگر قادر به کوچک تر شدن نبوده و حافظه بیشتر به قیمت برد PCB بزرگتر تمام می شود.
از طرفی GPU سریع تر پهنای باند بیشتری می طلبد و همین باعث افزایش فرکانس و توان مصرفی GDDR5 شده، که متاسفانه روند رشد خطی نداشته و به شدت افزایش می یابد. از طرفی مصرف انرژی بالاتر به رگولاتورهای ولتاژ بزرگتر معنی شده، که آن هم تبعات خود را دارد. اینجاست که AMD با همکاری Sk Hynix کره ای حافظه های HBM یا High Bandwidth Memory را معرفی می کند و به دغدغه های بسیاری پایان می دهد. حافظه های HBM ساختار پشته ای (Stack) دارند، به این معنی که روی یکدیگر سوار می شوند. یک پشته 1 گیگابایتی از این حافظه ها تنها 35 میلی متر مربع از سطح برد را می گیرد، در حالی که 1 گیگابایت GDDR5 به 672 میلی متر مربع (19 برابر بیشتر) فضا نیاز دارد. از طرفی حداکثر پهنای باند GDDR5 به 28 گیگابایت بر ثانیه برای هر چیپ می رسد، در حالی که پشته HBM تا 100 گیگابایت بر ثانیه بالا رفته و ولتاژ مورد نیاز آن از 1.5 به 1.3 ولت کاهش یافته است. به طور کلی هر پشته از این حافظه ها به ازای هر وات انرژی مصرفی تا 300 درصد پهنای باند بیشتری را نسبت به قبل در اختیار می گذارند. AMD وعده داده که در ماه ژوئن از یک کارت گرافیک رده بالا مجهز به حافظه های HBM رونمایی خواهد کرد. از آنجا که این شرکت رویداد خود برای نمایشگاه Computex تایپه را برای 3 ژوئن برنامه ریزی کرده، مشتاقانه منتظریم ماحصل ترکیب پردازنده گرافیکی Fiji با HBM را ببینیم.
وقت بخیر حسین عزیز. تا جایی که یادم هست 3d Max امکان تعیین میان رابط دایرکت ایکس، open gl و یا رابط اختصاصی خودش رو برای پردازش محیط کار در دسترس قرار میده.
درود
به نظرم این خنده دار نیست اگر amd نباشه که با nvidia رقابت کنه اون وقته که nvidia مصرف کننده رو بیچاره می کنه چون دیگه رقابتی نیست .هم پیشرفت کند میشه هم گرون فروشی میکنه .
هر رقابت بیشتر باشه بین دو رقیب به نفع مصرف کنندست .
هفت سال پیش تازه میگفتند ddr5 به درد نمیخروره!!!
آیا اگر بخواهیم برنامه هااز gpu برای پردازش استفاده بکنندمثل ۳dmax احتیاج به تنظیمات خاصی دارند؟؟؟
با تشکر
البته دوستان توجه داشته باشند که آن اشغال فضای 19 برابری GDDR5، با احتساب چهار چیپ حافظه 256 گیگابایتی به دست آمده است.
خخخخخخ ای ام دی همیشه از انویدیا عقب بوده از اینتلم همین طور فلا که 24 درصدو داره که من مطمئنم تا سال های اینده میشه 10 درصد مشخصه که انویدیا هم از این حافظه ها بهره میبره اما کمی دیر تر
دوست عزیز hbm اصلا مال ای ام دی نیست و انویدیا گفته در کارتهای بعدیش از نصل دوم این حافظه ها استفاده میکنه و گفته واسش نمیصرفه از نصل یک استفاده کنه بنا براین از سال 2016 به بد انویدیا هم به hbm کوچ میکنه
دوباره ، آفرین به AMD
اینطوری دیگه واقعا انویدیا باید به فکر ساخت gddr6 بیفته.وگرنه از غافله عقب میمونه.
Yeees
اینویدیا دوسدارم بدونم کی تایتان ایکس گرونتو میخره ؟؟ AMD با این حافظه و dx12 ترکوند
بای بای اینویدیا خخخخخ