وقتی صحبت از موتورهای هواپیما به میان میآید، شرکت رولز رویس (که بیشتر به ساخت خودروهای گران قیمت مشهور است) سرآمد تمامی این شرکتهای موتور سازی دیگر است. حال تصور کنید که این شرکت قرار باشد یک هواپیمای الکتریکی را از صفر تا صد بسازد! این همان اتفاقی است که یک سال پیش رخ داده و مسئولان و مهندسین این شرکت نیز تا به امروز در حال ارتقاء و بهینه کردنش هستند. ظاهرا این تلاشها نتیجه بخش بوده و هواپیمای الکتریکی رولز رویس موفق به شکستن رکورد وسایل حمل و نقل الکتریکی شده است.
- هواپیمای الکتریکی رولز رویس اولین پرواز خود را به پایان رساند
- پرواز بزرگترین هواپیمای جهان موفقیتآمیز بود
جزئیات هواپیمای الکتریکی رولز رویس
نام پروژهی تولید و توسعه این هواپیما، Spirit of Innovation است و دو ماه قبل خبر پروازهای آزمایشیاش درز کرده بود. حال خبرگزاری Gizmodo در گزارشی فاش کرده که در تمرینات پروازی این هواپیما، رکورد سرعت خود و دیگر هواپیماهای الکتریکی را شکسته است. یکی از فاکتورهای اساسی وسایل حمل و نقل (به غیر از رسیدن به حداکثر سرعت) مدت زمان ادامه دادن مسیر با همان حداکثر سرعت است. ظاهرا این هواپیما توانسته تا در آزمایشات پروازی جدید خود به میزان 3 دقیقه با حداکثر سرعت خود یعنی 246 کیلومتر بر ساعت پرواز کند که این رکوردی تازه برای این هواپیما به شمار میآید. علاوه بر آن فاکتورهای دیگری نیز وجود دارند که در نوع خود مهماند. برای مثال، حداکثر ارتفاع پروازی این هواپیما در این آزمایشها به 3 کیلومتر رسیده است که در مقایسه با رکورد قبلی خود، 200 متر افزایش داشته است.
نکته قابل تعمل دیگری که در آزمایش این هواپیما مشخص شد این بود که این هواپیما توانسته تا در عین حفظ نهایت سرعت خود به مدت 3 دقیقه و در ارتفاع 3 کیلومتری، 200 ثانیه نیز این مشخصات را حفظ کند که خبری خوب برای مهندسان و توسعه دهندگان این هواپیماست. نزدیکترین رقیب هواپیمای رولز رویس، هواپیمای زیمنس است که تقریبا نصف فاکتورهای هواپیمای رولز رویس را دارد. از آنجایی که تست قبلی شرکت رولز رویس تقریبا در 3 ماه قبل برگزار شده بود، میتوان امیدوار بود که با گذشت زمان در طی چند ماه آینده، نتایج بهتری هم به دست آید.
هواپیمای Spirit of Innovation یک هواپیمای تک موتوره و ملخی است که از یک موتور 535 اسب بخاری (750 ولتی) بهره میبرد. بنابر ادعای رولز رویس، این شرکت از فشردهترین و پربازدهترین باتری به کار رفته در هواپیماهای الکتریکی استفاده میکند که خود این شرکت آن را توسعه داده و از 7 سلول مجزا ساخته شده است. از آنجایی که باتریهای الکتریکی به اندازهی یک پنجاهم سوخت جت، انرژی میرسانند، کارشناسان از آن دل بستهاند و امید چندانی به آنها ندارد. از طرف دیگر ظرفیت نگهداری باتری آنها نیز تنها برای یک پرواز 30 دقیقهای کافیست.
دیدگاهتان را بنویسید