پردازشگر A16 Bionic، جدیدترین سیلیکون شرکت اپل است که در گوشیهای جدید اپل استفاده میشود. متأسفانه شرکت اپل از این پردازشگر تنها در گوشیهای iPhone 14 Pro و iPhone 14 Pro Max استفاده کرده و خبری از این پردازشگر در گوشیهای iPhone 14 و iPhone 14 Plus نیست. با این وصف ممکن است با خود فکر کنید که این پردازشگر حتماً ویژگیهای خاصی دارد؛ اما حداقل روی کاغذ اینطور نیست. با مقایسه پردازشگرهای A15 Bionic و A16 Bionic متوجه وجود شباهتها و تفاوتهای زیادی بین این دو پردازشگر میشویم.
پردازشگر A16 Bionic – بر پایه نود 4 نانومتری TSMC
شرکت اپل به صورت مداوم، مشخصات گوشیهای جدید آیفون را با گوشیهای نسل قبل مقایسه میکند و بهبودها را نشان میدهد، تا کاربران برای خرید گوشیهای جدید این شرکت متقاعد بشوند. پرچمداران امسال اپل یعنی iPhone 14 Pro و iPhone 14 Pro Max به پردازشگر A16 Bionic مجهز شدهاند که یک پردازشگر 4 نانومتری است. شرکت اپل به طور رسمی اعلام نکرده که سیلیکونهای 4 نانومتری A16 را از چه شرکتی تهیه نموده، اما طبق گزارشاتی که پیشتر منتشر شده لیتوگرافی این پردازشگر همان لیتوگرافی 4 نانومتری TSMC است.
با وجود بهبود لیتوگرافی، شرکت اپل آرایش هستههای CPU و GPU و موتور عصبی پردازشگر A16 را نسبت به A15 تغییر نداده است. با بررسی تصویر زیر، متوجه میشوید که تعداد هستههای چیپ A16 Bionic و A15 Bionic یکسان هستند: 6 هسته CPU و 5 هسته GPU و 16 هسته موتور عصبی. این فرضیه وجود دارد که شرکت اپل ترجیح داده به خاطر مدیریت مصرف انرژی، تعداد هستههای این پردازنده را افزایش ندهد. حاصل این تصمیم، شارژدهی بسیار خوب گوشیهای iPhone 14 Pro / Pro Max است.
آیا عملکرد A16 Bionic و A15 Bionic یکسان است؟
البته صرفِ اینکه تعداد هستههای A16 نسبت به A15 بدون تغییر مانده، به این معنا نیست که عملکرد فنی آن نیز بدون تغییر مانده باشد، چرا که مولفههای زیادی در عملکرد فنی یک پردازشگر دخیل هستند و تعداد هسته تنها یکی از آنهاست. هنوز مشخص نیست که شرکت TSMC پردازشگرهای A16 را با استفاده از نسخه بهبودیافته نود 4 نانومتری تولید کرده یا خیر. در صورتی که TSMC از نسخه بهبودیافته این نود استفاده نکرده باشد، میتوانیم نتیجه بگیریم که پردازشگرهای A16 Bionic و Snapdragon 8+ Gen1 بر پایه یک لیتوگرافی یکسان هستند.
اینطور که بنچمارکها نشان میدهند، SoC پرچمدار کوالکام یعنی SP 8+ Gen1 عملکرد گیمینگ بهتری از چیپ A15 Bionic در گوشی iPhone 13 Pro Max نشان میدهد و حرارت کمتری هم تولید میکند – تأثیر لیتوگرافی بروزتر، اینجا مشخص میشود. با در نظر گرفتن اینکه پردازشگرهای A16 Bionic و SP 8+ Gen1 به احتمال زیاد بر پایه یک نود پردازشی هستند، چنین عملکردی را از پردازشگر A16 Bionic نیز انتظار داریم. البته تا زمانی که اطلاعات دقیق منتشر نشوند، نمیتوانیم آن را مستقیماً با پردازشگر A15 Bionic مقایسه کنیم. به هر حال، به این مسئله اشاره کردیم تا نشان بدهیم که تعداد هستههای یکسان لزوماً به معنای عملکرد فنی یکسان نیست.
دیدگاهتان را بنویسید