امروزه اکثر کامپیوترهای خانگی و لپ تاپها به درایوهای جامد یا SSD مجهز هستند. در واقع در سالهای اخیر، HDDها کم کم از رونق افتادهاند و کاربران بیشتری به سمت اس اس دی رفتهاند، چرا که SSD نسبت به HDD سرعت بسیار بیشتری دارد، مصرف انرژی پائینتری دارد و سر و صدا هم تولید نمیکند. اما در سوی دیگر، SSD نسبت به HDD هم قیمت بیشتری دارد، هم طول عمر محدودتری دارد.
عمر مفید SSD چقدر است؟
بر خلاف HDD، اس اس دی عمر مفید محدودی دارد و پس از یک تعداد مشخص نگارش داده روی آن، درایو به حالت Read-Only درمیآید. این خاصیت به خاطر نحوه خاص طراحی اس اس دی ایجاد شده – سرعت زیاد SSD به قیمت کاهش نسبی عمر مفید آن است. البته تصور نکنید که اوضاع اس اس دیها از این نظر خیلی بحرانی باشد. در واقع حین استفاده خانگی، چندین و چند سال طول میکشد تا عمر مفید SSD به پایان برسد. به صورت میانگین، عمر مفید یک SSD مدرن بعد از نگارش 700 ترابایت دیتا به اتمام میرسد. این عدد برای برخی درایوها بیشتر است و برای برخی درایوها کمتر و این عدد، میانگین است.
نرم افزار CrystalDiskInfo
برای اینکه بتوانید ببینید چقدر از عمر مفید اس اس دیتان باقی مانده، میتوانید از یک نرم افزار به نام CrystalDiskInfo استفاده کنید. این نرم افزار، یک نرم افزار اوپن سورس رایگان است که در خصوص سلامت اس اس دی، اطلاعات مفیدی به شما میدهد.
- نرم افزار CrystalDiskInfo را دانلود و نصب و اجرا کنید.
- نوار Health Status را بررسی کنید. این نوار، سلامت اس اس دی شما را بر حسب درصد بیان میکند. هرچه درصد سلامت درایو بیشتر باشد، بیشتر از عمر مفید آن باقی مانده است.
- در همین نوار، میتوانید سلامت اس اس دی را در سه وضعیت ببینید:
- GOOD: وضعیت درایو شما کاملاً ایده آل است.
- CAUTION: عمر مفید درایو شما رو به اتمام است و تا پیش از اینکه دیر بشود، از اطلاعات خود بکاپ بگیرید و برای خرید درایو نو برنامه ریزی کنید.
- BAD: عمر درایو شما به اتمام رسیده است و اگر تا به این لحظه از کار نیفتاده، از خوش شانسی شماست. هرچه سریعتر درایو را تعویض کنید.
- مقدار پارامتر Total Host Writes را چک کنید. این پارامتر، نشان میدهد که چقدر داده روی درایو شما نوشته شده است.
برای مثال اگر مجموع دادههای نگاشته شده روی درایو شما نزدیک 400 ترابایت باشد، نیمی از عمر مفید SSD شما سپری شده است. در صورتی که نزدیک عدد 700 ترابایت هستید، از دادههای خود نسخه پشتیبان بگیرید و برای تعویض درایو آمادگی داشته باشید. البته نیاز نیست بیش از حد نگران بشوید! حتی با استفاده سنگین، حداقل پنج سال طول میکشد تا اس اس دی به این عدد برسد.
دیدگاهتان را بنویسید