برای سالیان متمادی، خرید یک کارت صدای مجزا اقدامی ضروری برای کامپیوترهای شخصی بود. اگر چه همواره گزینه آنبود وجود داشته اما در گذشته تنها راه برای دریافت صدایی با کیفیت بالا، خرید یک کارت صدای اختصاصی بود. نسبت به آن زمان، بخش صدا در کامپیوترهای امروزی پیشرفت خیره کنندهای داشته است. تراشه صدای آنبورد مادربردهای جدید گاها بسیار قدرتمند و در حد و اندازههای کارت صداهای رده بالا هستند و به صورت تمام و کمال نیاز کاربران را برآورده میسازند. با این وجود هنوز کارتهای صدا به صورت مستقل تولید میشوند و مشتریان خود را دارند. سوال بسیاری از کاربران که به صدا اهمیت میدهند این است که آیا باید یکی از این کارتها را خریداری کنند یا خیر؟ در این مطلب قصد داریم این موضوع را باز کرده و به آن بپردازیم.
مزیت یک کارت صدای مجزا چیست؟
سازندگان با سابقه طولانی در زمینه صدا مانند ایسوس، Creative و EVGA هنوز در حال ساخت کارت صداهای اختصاصی هستند اما این سخت افزارها به درد چه کسانی میخورد؟ آیا همه کاربران برای کامپیوتر شخصی خود باید کارت صدا بخرند؟ پاسخ این سوال، کاملا بستگی به نیاز و انتظار شما از سیستم دارد. تراشه صدای آنبود مادربردهای جدید عملکرد قابل قبولی دارند و بخش عمده ای از کاربران را راضی نگه می دارند. با این حال کاربرانی هستند که نگاهی تخصصیتر به این زمینه دارند. کسانی که شفافیت، جزئیات و دیگر فاکتورهای صدا اهمیت ویژهای برای آنها دارند. این دسته به سختی با کارت صدای آنبود مادربرد میتوانند ارتباط برقرار کنند. پس طبیعیست که خرید یک کارت صدای اختصاصی را در نظر بگیرند.
تداخل صوتی – عاملی که کیفیت صدا را در سیستم نابود می کند
مهمترین مسئلهای که باعث می شود کیفیت صدای خروجی ما در کامپیوترهای شخصی به حد چشمگیری کاهش پیدا کند، تداخل الکترونیکی است. مادربرد بستری برای فعالیتهای امواج الکترونیکی به واسطه مسیرهای PCIe موجود بین پردازنده و گرافیک است. علاوه بر این رم، پورتهای USB و نورپردازیهای RGB تماما پالسهای الکترونیکی را انتشار میدهند که در نهایت منجر به تداخل الکترونیکی و تاثیر منفی بر روی صدا میشود. سازندگان برای کاهش این تاثیر، در مادربردها اجزای صدا شیلدبندی و ایزوله سازی میکنند. اگر چه این راهکارها وضعیت را بهتر میکند اما نمیتواند تداخل الکترونیکی را به صورت کامل از بین ببرد. در اکثر مواقع شما متوجه این تداخل ها نخواهید شد و این موضوع زمانی قابل توجه میشود که PC شما در حال کارکرد با توان بالا باشد.
در صورتی که در این مواقع یک هدفون وصل کرده و انتقال یک فایل حجیم را آغاز کنید احتمالا متوجه تداخل صوتی مذکور خواهید شد. همچنین اگر در زمان بارگذاری یک بازی باشید و محیط نیز ساکت باشد، صدای تداخل صوتی به گوشتان خواهد رسید. این صدا چیزی شبیه به “هیس” است. کاربرانی با گوشهای تیز که به این صداها حساسند و میخواهند از آن رها شوند، به سراغ کارت صداهای مجزا می روند.
با استفاده از کارت صدای اختصاصی، صدای مزاحم رفته و صداهای زیر جدیدی به گوشتان خواهد رسید که تا قبل از آن هیچوقت احتمالا متوجه آنها نشده اید. اما چه میزان از کاربران به مختصر صدا در صفحه های بارگذاری بازیها اهمیت میدهند؟ موضوع اینجاست جزئیات صدای دریافتی از کارت صداهای اختصاصی خصوصا در بازی ها به مراتب بیشتر بوده و کیفیت کلی صدا افزایش مییابد. صدای پای دشمنان در بازی بهتر شنیده شده و عملکرد گیمر ارتقا مییابد. این تاثیرات را زمانی بهتر متوجه خواهید شد که از هدفونهای استریو استفاده کنید.
هدفون های خوب، سرمایه گذاری بهتری هستند؟
بسیاری از کاربران وقتی صحبت از خرید یک کارت صدا که قیمت کمی هم ندارند میشود میگویند که به جای این کار میتوان یک هدفون خوب با کیفیت صدای بالا خرید. چقدر این صحبت درست است؟ در مورد اینکه یک هدفون رده بالا کیفیت صدای بهتری به شما میدهد اما آنها تاثیری بر تداخل صوتی حاصل از مادربرد نخواهند داشت. در واقع یک هدفون خوب باعث میشود صداهای حاصل از تداخل الکترونیکی بهتر و واضح تر از قبل بشنوید! یک کارت صدا تمام پردازشات صوتی را بالاتر از نویز مادربرد انجام می دهد و چون به عنوان یک سخت افزار مستقل بر روی اسلات PCIe قرار میگیرد وضعیت متفاوتی را رقم زده و تداخل صوتی را به حداقل میرساند.
اما کارت صداها تنها گزینه برای ارتقا کیفیت صدا در کامپیوترهای شخصی نیستند. DAC های اکسترنال که مبدلهای صدای دیجیتال به آنالوگ هستند میتوانند کیفیت صدای بهتری را در اختیار شما قرار دهند. DACها معمولا مجهز به یک آمپلی فایر داخلی برای تقویت هستند. این مبدلها از آنجایی گزینه های بسیار خوبی محسوب میشوند که کاملا خارج از کیس و بر روی میز قرار گرفته پس تاثیری از تداخل های الکترونیکی مادربرد نمیگیرند. دیگر مزیت DACها، امکان اتصال آنها به چندین دستگاه مختلف است و قابلیت جابجایی دارند.
کارت صدای مستقل بخریم؟
شکی در این نیست که یک کارت صدای مستقل تجربه صوتی شما را بر روی PC بهبود میبخشد اما نکاتی پیش از خرید یک کارت صدا وجود دارد که آگاهی از آنها لازم است. نتایج صوتی مانند بنچمارکهای گرافیک نیستند که مشخص شود چه امتیازی کارت گرافیک شما کسب کرده یا مثلا شصت فریم بر ثانیه یا بیشتر یا کمتر را دریافت کردهاید یا خیر. در بخش صدا فاکتورهایی مانند گرمی صدا، گستره بازه دینامیکی، بیس عمیق تر، وضوح صدای بیشتر و غیره حائز اهمیتاند و تمام این ها منجر به انتظار شما از یک تجربه صوتی می شوند. در صورتی که بر روی صدا وسواس دارید و عاشق صدای باکیفیت هستید، یک کارت صدای خوب یا یک DAC باکیفیت بهتر از هر چیزی میتواند انتظار شما را برآورده کند.
البته که دستگاه خروجی شما هم باید سطح مناسبی داشته باشد. اما بهترین هدفونها و اسپیکرها بدون یک تامین کننده خوب عملکرد چشمگیری نخواهند داشت. همچنین در صورتی که تاکنون متوجه نویزهای تداخل الکترونیکی نشده اید، خرید یک هدفون خوب هم می تواند راهکار خوبی باشد. در نهایت خرید یک کارت صدای خوب و یک هدفون باکیفیت ترکیبی عالی برای رسیدن به یک صدای بسیار باکیفیت است.
بیشتر بخوانید: EVGA از کارت صدای Nu Audio Pro با ظاهر زیباتر رونمایی کرد
این مسئله بستگی داره که طرف چقدر حساس باشه مثلا تفاوت mp3 با flac برای همه شنودگان محسوس نیست اما حرفه ای ها تفاوت را احساس می کنند این کارت صدا هم مثل همین موضوعه چیپ آنبرد صدا هم مناسبه پردازنده های امروزه بسیار سریع هستند و خیلی ها دیگر نیازی به کارت صدای مجزا دیگر احساس نمیکنند .