سامانه «اسپیدتست» (Speedtest) بهتازگی گزارش وضعیت اینترنت بینالملل در ماه ژوئن 2025 را منتشر کرده است. علیرغم پیشبینیها از سقوط جایگاه اینترنت ایران در پی جنگ با اسرائیل و قطعیهای گسترده، اینترنت موبایل این کشور با رشد غیرمنتظرهای همراه بوده است.
ما در گزارش اخیر سامانه «اسپیدتست» میبینیم که میانه سرعت جهانی اینترنت موبایل معادل 91.79 مگابیت بر ثانیه و میانه سرعت اینترنت ثابت معادل 103.09 مگابیت بر ثانیه بوده است. از طرفی، تأخیر اینترنت ثابت به میزان 8 میلیثانیه در ماه ژوئن ثبت شده است که تفاوتی با عدد تأخیر ماه می (May) ندارد.

تصویر فوق از گزارش ماه ژوئن نشان میدهد که سرعت اینترنت موبایل با افت نسبی مواجه بوده و اینترنت ثابت افزایش سرعت اندکی را تجربه کرده است. بهعبارتدیگر، سرعت اینترنت موبایل جهانی از 92.82 مگابیت بر ثانیه، به 91.79 کاهش یافته است. اینترنت ثابت روند مثبتی (از 102.48 مگابیت بر ثانیه به 103.09 مگابیت بر ثانیه) نسبت به ماه می داشته است.
عملکرد حیرتانگیز هنگکنگ در اینترنت ثابت؛ تداوم صدرنشینی امارات در بخش موبایل
ما شاهد تغییرات قابلتوجهی در بخش اینترنت ثابت گزارش جدید سامانه «اسپیدتست» هستیم. در این بخش، کشور «سنگاپور» همچنان با میانه سرعت 393.15 مگابیت بر ثانیه، همچنان در جایگاه اول قرار دارد. اما «هنگکنگ» توانست با ثبت میانه سرعت 323.87 مگابیت بر ثانیه، جایگاه دوم را از «فرانسه» بگیرد. علاوه بر صعود «هنگکنگ»، کشور «امارات متحده عربی» به جایگاه پنجم سقوط کرد و «ماکائو» دوباره به فهرست بالای جدول رسید.
رتبههای سوم تا دهم بخش اینترنت ثابت به کشورهای فرانسه (319.43 مگابیت بر ثانیه)، شیلی (318.84 مگابیت بر ثانیه)، امارات متحده عربی (313.90 مگابیت بر ثانیه)، ایسلند (299.21 مگابیت بر ثانیه)، ایالات متحده آمریکا (287.59 مگابیت بر ثانیه)، کره جنوبی (279.73 مگابیت بر ثانیه)، ماکائو (264.13 مگابیت بر ثانیه) و رومانی (259.50 مگابیت بر ثانیه) اختصاص دارد.

در بخش اینترنت موبایل، تغییرات گستردهای نسبت به اینترنت ثابت در گزارش ماه ژوئن دیده نمیشود. بهمانند گزارش ماه می، «امارات متحده عربی» (با میانه 546.14 مگابیت بر ثانیه) و «قطر» (با میانه 517.44 مگابیت بر ثانیه)، در جایگاههای اول و دوم تثبیت شدهاند. رتبههای سوم تا پنجم بهترتیب به کشورهای کویت (378.45 مگابیت بر ثانیه)، بحرین (236.77 مگابیت بر ثانیه)، برزیل (228.89 مگابیت بر ثانیه) و بلغارستان (224.46 مگابیت بر ثانیه) تعلق دارد.
جنگ شد و اختلال بهوجود آمد؛ اما وضعیت اینترنت ایران روبه بهبودی است!
درحالیکه انتظار میرفت با وقوع جنگ ایران و اسرائیل و بحران قطعی کامل اینترنت کشور از تاریخ 28 خرداد 1404 (18 ژوئن) تا 4 تیر (25 ژوئن)، دادههای «اسپیدتست» از سقوط مطلق جایگاه اینترنت این کشور در خاورمیانه خبر بدهند؛ اما ما به طرز غافلگیرکنندهای میبینیم که اینترنت موبایل ایران با رشد 6 پلهای نسبت به ماه می همراه بوده است. این دادهها کمی عجیب به نظر میرسند، بهخصوص که دسترسی کاربران ایرانی به اپراتورهای همراه اول و ایرانسل در بازه زمانی فوقالذکر به طور کامل قطع شده بود.
بر اساس این دادهها، سرعت اینترنت موبایل کشور ما در ششمین ماه میلادی سال 2025، معادل 63.29 مگابیت بر ثانیه (7.91 مگابایت بر ثانیه) بوده که نسبت به ماه گذشته (59.89 مگابیت بر ثانیه) افزایش باورنکردنی داشته است. علاوهبرآن، رتبه ایران نیز در این بخش از 67 در ماه می به 61 (از 103 کشور) رسیده است.

در ماه ژوئن، میانه سرعت اینترنت ثابت ایران هم به 18.94 مگابیت بر ثانیه (2.36 مگابایت بر ثانیه) رسیده که نسبت به می (با میانه 18.23 مگابیت بر ثانیه)، افزایش بسیار اندکی را نشان میدهد. گفتنی است رتبه ایران در جدول میانه سرعت اینترنت ثابت در ماه مذکور، بدون تغییر، رتبه 139 (از 152 کشور) گزارش شده است.
اینترنت آزاد یا اینترنت طبقاتی؛ مسئله این است!
درحالیکه دادههای گزارش اخیر «اسپیدتست» از وضعیت خوب اینترنت ایران اطلاع میدهند؛ اما کاربران ایرانی در حال تجربه سناریوی کاملاً متفاوتی هستند. متأسفانه، وضعیت اینترنت ایران هنوز به حالت «عادی» بازنگشته است و سیاست فیلترینگ همچنان روی کسبوکارها سایه میاندازد. البته «احسان چیتساز»، معاون وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت «پزشکیان» ادعا میکند که سیاست فیلترینگ شکستخورده و فیلترشکنها بهعنوان ابزارهای سوءاستفادهگر شناخته میشوند.
او تأکید کرد که هدف اصلی دولت «پزشکیان»، ارائه اینترنت آزاد و عمومی برای مردم است. کمی دورتر، «فاطمه مهاجرانی»، سخنگوی دولت چهاردهم، اظهارنظر جنجالی را درباره طرح اینترنت طبقاتی بیان کرد. او در روز سهشنبه، در نشست خبری تأکید کرد که دولت موافق آزادی اینترنت است؛ اما در شرایط فعلی خبرنگارانی که نیاز به اینترنت آزادتر دارند، باید از این امکان برخوردار شوند.

به بیان دقیقتر، «مهاجرانی» به طور غیرمستقیم به اجرای احتمالی «اینترنت طبقاتی» یا «اینترنت خبرنگاری» در آینده پیوند میزند؛ طرحی که از مدتها قبل در شورایعالی فضای مجازی و مجلس ارائه شده بود و در کنار آن، واکنشهای بسیار منفی هم از سوی جامعه به همراه داشت. این شخص در جریان نشست خبری روز گذشته به سؤال مربوط به «رفع فیلتر تلگرام و سایر شبکههای اجتماعی» پاسخ داد: «دولت به دنبال محدودسازی اینترنت نیست؛ ولی اقدامات اسرائیل دست مخالفان را در راستای این اقدام دولت خوب پرکرده است.»
نظر شما درباره گزارش «اسپیدتست» درباره جایگاه اینترنت ایران چیست؟ آیا دادههای این گزارش غلط است؟ لطفاً نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید