داشتن دوربین DSLR مزایای بسیاری برای علاقه مندان به عکاسی دارد و در مقایسه با یک دوربین کامپکت (حالا هر چقدر هم که حرفه ای باشد و امکانات مختلفی ارائه دهد)، کیفیت عکس بالاتری دارد. قابلیت تعویض لنز و امکانات مختلف نیز جزو برتری های دوربین های DSLR به شمار میآید، اما در مقابل وزن زیاد و ابعاد بزرگ این سری از دوربینها، باعث میشود تا برخی از کاربران و عکاسان، با توجه به شرایطی که دارند ترجیح دهند تا به سراغ یک دوربین سبک وزنتر بروند. خوشبختانه سازندگان دوربین با حذف برخی اجزای دوربین های DSLR (از جمله آینه و منشور) و حفظ سنسورهای بزرگ بهکار گرفته شده در این دوربینها، تولیدات کوچکتری آماده کردهاند که میتواند برای کاربرانی که به آنها اشاره شد مفید واقع شود. الیمپوس از چند سال پیش با معرفی سری دوربین های PEN مجهز به سنسورهای فرمت Micro Four Third، به عنوان یکی از پیشگامان عرضه دوربین های فاقد آینه شناخته شد و مدل های بسیار متعددی را تولید کرد. ابعاد کوچک، کاربری مناسب و کیفیت خوب عکسها از جمله ویژگی های این سری به شمار میآمد. الیمپوس به این مجموعه بسنده نکرد و با معرفی سری OM-D خانواده ای از دوربین های Micro Four Third پیشرفته را به بازار عرضه کرد.
خانواده دوست داشتنی
مجموعه دوربین های OM-D تنها سه عضو دارد، اما همین سه عضو به خوبی توانستهاند نامی نیک در دنیای عکاسی را ثبت کنند و هر سال از سوی بسیاری از مجلات و سایت های تخصصی عکاسی جزو بهترین تجهیزات شناخته شوند. دوربین E-M5 از این سری در رده میانی این مجموعه قرار میگیرد و از سنسوری 16 مگاپیکسلی و طراحی بدنه بسیار جالب توجه و چشمگیر (مقاوم در برابر پاشش آب و گرد و غبار) بهره میبرد. طراحی کلاسیک این دوربین خوش دست نیز بوده و کار با آن خسته کننده نیست. Dial اصلی انتخاب حالت های عکاسی در سمت چپ واقع شده (تصویر 1) و دو Dial در سمت راست قرار گرفتهاند (تصویر 2).
چندین دکمه کنترلی مختلف (از جمله دو دکمه Fn و دکمه اختصاصی ضبط فیلم که البته میتوان از آن به عنوان یک دکمه Fn دیگر هم استفاده کرد) در این دوربین در نظر گرفته شده که با توجه به ابعاد کوچک دوربین (43x89x122 میلی¬متر، 425 گرم)، اندازه به نسبت کوچکی داشته و در مقایسه با یک دوربین DSLR دسترسی به آنها کمی دشوارتر است (البته طراحی کلاسیک دوربین نیز در محدودیت دسترسی به دکمهها و Dial ثانویه تا حدودی موثر بوده است). صفحه نمایش سه اینچی این دوربین با دقت تصویر VGA، از پانل OLED استفاده کرده و لمسی است. این صفحه نمایش متحرک بوده و میتواند 50 درجه به سمت پایین و 80 درجه به سمت بالا خم شود (تصویر 3).
Viewfinder دوربین نیز الکترونیکی بوده و با داشتن دقت 600×800 پیکسل، جزئیات تصویری را به شکلی عالی نشان میدهد. Viewfinder دارای سنسور Proximity بوده و با نزدیک شدن چشم، فعال و غیر فعال میشود. تمام گزینه های صفحه نمایش در ViewFinder نیز قابل مشاهده بوده و به همین خاطر مشکلی از بابت اعمال تنظیمات مختلف نخواهید داشت. از نکات ویژه ای که در کمتر دوربین بدون آینه ای دیده میشود، امکان غیر فعال سازی صفحه نمایش و همچنین، قابلیت روشن شدن Viewfinder در مواقع لزوم است. E-M5 با داشتن چنین ویژگی صرفه جویی زیادی در مصرف باتری میکند.بخش جالب توجه دیگر، لنز 12-50mm F3.5-6.3 همراه این دوربین است. این لنز کوچک اندام قابلیت بزرگنمایی دستی و الکترونیکی را دارد که مورد دوم برای فیلمبرداری گزینه ای بسیار اید آل است. حالت سوم این لنز Macro است که امکان نزدیک شدن به سوژه با حداقل فاصله 35 سانتی متر را فراهم میکند. در ضمن یک دکمه Fn نیز در این لنز در نظر گرفته شده تا باز هم دسترسی به امکانات دوربین را ساده تر میسازد. سیستم لرزشگیر دوربین (از نوع Sensor Shift) در پنج جهت فعال شده و در ضمن امکان فعال سازی آن تنها در حالت افقی یا عمودی نیز فراهم شده است (این نوع از لرزشگیر برای عکاسی از سوژه های متحرک که در جهت افقی یا عمودی در حال حرکت هستند موثر واقع میشود).
دریای امکانات
یکی از مواردی که هیچ گاه در مورد دنیای دوربین صدق نمیکند، قضاوت درباره وسایل عکاسی از روی ابعاد و اندازه آنها است. E-M5 با آنکه دوربینی کوچک اندام است، اما به قدری امکانات فراوان دارد که واقعاً نمیتوان در یک مقاله سه صفحه ای به تمامی آنها پرداخت. در واقع از بابت امکانات و قابلیت های در دسترس، این دوربین هیچ چیزی از دوربین های DSLR حرفه ای کم نداشته و حتی در برخی موارد غنی تر است. این دوربین از سیستم فوکوس Contrast Detection بهره برده و سرعت شاتر آن بین 1,4000 تا 60 ثانیه قرار میگیرد. تعداد نقاط فوکوس در این دوربین 35 عدد بوده و در کل هشت حالت کلی عکاسی در نظرگرفته شده است. همچنین بیش از 20 حالت مختلف عکاسی پیش فرض (از جمله عکاسی سه بعدی) در گزینه SCN قرار گرفته است و برای زمانی که نمیخواهید درگیر تنظیمات دستی شوید مفید واقع خواهد شد. از آنجا که در دوربین های بدون آینه قطعه مکانیکی آینه حذف شده، سرعت عکاسی پی در پی به شدت افزایش مییابد. E-M5 نیز از این قاعده مستثنا نبوده و سرعت عکاسی پی در پی حداکثر به 9 فریم در ثانیه میرسد (این در حالتی است تنها یک بار فوکوس روی سوژه صورت گیرد). عملیات پردازش عکسها بر عهده پردازشگر تصویر TruePic VI است. عمر باتری طبق استاندارد CIPA برابر با 360 عکس است که در مقایسه با دوربین های DSLR مقدار چندان زیادی به شمار نمیآید، اما در مقایسه با دیگر دوربین های بدون آینه مقدار مناسب و استاندارد است.
عملکرد
متاسفانه این دوربین در آخرین روزهای ماه بهدستمان رسید و فرصت چندانی برای تست این محصول نداشتیم. در همین مدت زمان کوتاه، E-M5 به خوبی توانست ما را تحت تاثیر قرار داده و با عملکرد خوب خود در محیط های مختلف ما را شگفت زده کند. اگر مانند ما از دوربین DSLR به این دوربین مهاجرت کرده باشید، با تراکم دکمهها و دسترسی به Dial ها اندکی مشکل خواهید داشت که البته این مشکل به مرور زمان و عادت کردن به نحوه کار با دوربین تا حدودی برطرف خواهد شد. سیستم بزرگنمایی دستی و الکترونیکی از امکانات بسیار جالب توجه است و وزن مناسب دوربین نیز برای مدت طولانی خسته کننده نخواهد بود. در زمان کار با دوربین خواهید دید که قابلیت لمسی صفحه نمایش در همه حالتها فعال نبوده و نباید انتظار کارکرد مشابه صفحات لمسی گوشی های هوشمند امروزی را داشته باشید (حساسیت به لمس این صفحه نمایش در سطح مناسبی است).صفحه نمایش چرخشی نیز برای عکاسی در موقعیت های مختلف مناسب است، اما دقت تصویر آن در سطح متوسط بوده و زمانی که از زوایای مختلف به صفحه نمایش مینگرید، با اندکی تغییر رنگ در صفحه نمایش مواجه خواهید شد. ویژگی لمسی صفحه نمایش در زمان انتخاب نقطه فوکوس میتواند بسیار مفید باشد. شما میتوانید با لمس صفحه نمایش روی بخشی از تصویر فوکوس کرده و حتی با لمس یک نقطه، عمل فوکوس و ثبت عکس را همزمان انجام دهید. قابلیت نمایش هیستوگرام زنده در این دوربین وجود داشته و در ضمن میتوانید به کمک نشانگر های اختصاصی برای دو محور افقی و عمودی به شکلی ساده تر و بهینه تر دوربین را تراز کنید. به عنوان یک دوربین بدون آینه، این دوربین دارای سرعت روشن شدن بالایی است و با کمترین میزان تأخیر آماده عکسبرداری میشود. پردازشگر دستگاه از قدرت پردازش بالایی برخوردار بوده و برای کسب سرعت بیشتر در ذخیره عکسها بهتر است از یک کارت حافظه سریع استفاده کنید. لرزشگیر دوربین نیز عملکردی خوب داشته و تأثیر آن در کاهش لرزش عکسها به خوبی دیده میشود. در زمان عکاسی، حتی در حالت iAUTO نیز به برخی از تنظیمات دسترسی دارید و نتیجه نهایی راضی کننده است. در این حالت میتوان میزان تاریکی و روشنی، اشباع رنگی، میزان محو شدگی تصویر و موارد دیگر را کنترل کرد و از صفحه نمایش لمسی بهره برد. با آنکه این دوربین محصولی حرفه ای به شمار میآید، اما الیمپوس بخشی به نام نکات عکاسی در نظر گرفته که شامل راهنمای ساده برای عکاسی در شرایط و موقعیت های مختلف میشود. بخش منو نیز برای اکثر گزینهها شامل یک توضیح کوتاه میشود تا کاربر آگاهی بیشتری نسبت به گزینه های مختلف پیدا کند. تصویر 4 نتیجه عکس این دوربین در نور بعد از ظهر را نشان میدهد.
جزئیات تصویر به خوبی نمایش داده شده و نویز چندانی در نقاط تاریک دیده نمیشود. تصویر 5 نیز همان منظره را در شب نمایش میدهد و به خوبی مشخص است که الیمپوس از پس محیط های تاریک بر آمده و علاوه بر ثبت نور های شب به شکلی مناسب، به خوبی با نویز تصویر نیز کنار آمده است.
بد نیست پیش از استفاده از حالت¬های عکاسی دستی (چهار حالت M، S، A و P)، سری به منوی تنظیمات دوربین زده و علاوه بر انتخاب تنظیمات مورد علاقه، دستورات اختصاصی خود را به دکمه های Fn اختصاص دهید تا تجربه بهتری از عکاسی با E-M5 داشته باشید (آماده باشید، زیرا قرار است وارد دریایی از تنظیمات و گزینه های مختلف بشوید!). تقریباً میتوانید تنظیمات هر بخشی از دوربین را تغییر داده و گزینه های مختلف را انتخاب کنید. در این میان تنظیماتی نیز وجود دارند که ممکن است اصلاً پیش از این به آنها فکر نکرده باشید، اما الیمپوس با فراهم ساختن این تنظیمات در این دوربین، محیطی ایده آل و پر از انتخاب های مختلف برای عکاسی پیش روی شما میگذارد. با انتخاب گزینه های صحیح در حالت دستی و انتخاب تراز سفیدی مناسب (که در این دوربین به سادگی صورت میپذیرد)، میتوانید به نتایج خوبی از عکاسی در محیط داخلی برسید (نتایجی که تا حد زیادی مشابه به دوربین های با سنسور APS-C است). افزایش ISO باعث افزایش نویز میشود، اما سیستم کاهش نویز به کار گرفته شده در این دوربین عملکردی بسیار مناسب داشته و میتواند بخش قابل توجهی از این نویز را حذف کند و در نهایت تصاویر گرفته شده با ISO 1600 نیز قابل قبول و مناسب هستند. تصویر 6،نتیجه عکاسی ماکرو در نور اتاق را نشان میدهد (در این تصویر مقدار ISO 1600 بوده و سرعت شاتر 1,30 ثانیه است).
نتیجه گیری
دوربین OM-D E-M5 جزو یکی از بهترین هایی است که تاکنون تجربه استفاده از آن را داشتهایم. با آنکه سنسور این دوربین از سنسور دوربین های DSLR معمول بازار کوچکتر است، اما سیستم پردازش تصویر پیشرفته، لنز سریع، تنظیمات بسیار فراوان و موارد دیگر باعث میشود تا این محصول چیزی از دوربین های DSLR مجهز به سنسورهای APS-C کم نداشته باشد (منظورمان دوربین های DSLR حرفهای با سنسور APS-C است، نه مدل های ساده و ارزانقیمت!). فوکوس این دوربین در حالت عادی بسیار سریع است و یک عکاس میتواند از این دوربین در بسیاری از شرایط به خوبی استفاده کند. با این حال عکاسانی که میخواهند سوژه های متحرک را تعقیب کرده و با نگه داشتن فوکوس روی آنها به سرعت به عکسبرداری بپردازند، ممکن است به انتخاب بهتری نیاز داشته باشند. در نهایت، ظاهر، کیفیت و قابلیت حمل بسیار بالا باعث میشود تا این دوربین نیز به لیست بهترین های امسال ما راه پیدا کند.
با سلام مقاله بسیتر جالبی بود مختصر و مفید موفق باشید .میخواستم بپرسم آیا نقشه اتصالات مدار داخلی دوربین المپوس مدل او ام ۱۰۱ را دارید یا مشابه آن زیرا دوربین را سالها پیش باز کردم و ده سال گذشته و اتصالاتش راکه بصورت پانچ روی هم قرار میگیرد فراموش کردم .امیدوارم بتوانید کمکم کنید ..با سپاس نادری
سلام
مهم ترین نکته برای یک کاربر ایرانی که اشاره نکردید و فقط پس از خرید به اوج سختی پی خواهد برد اینه که با خرید این دوربین هیچ کدام از لنز های پر کاربرد و لوازم جانبی به راحتی یا حتی به سختی هم در دسترس نخواهد بود.
چسبیدگی مطالب به علت این بود که مطلب در ابتدا در نرم افزار Word نوشته شد و در زمان انتقال به وب سایت این مورد بوجود امده بود. مرسی از یادآوری.
سلام دوست عزیز
چشم این مورد هم در نظر گرفته می شود.
مقاله لذت بخشی بود. ممنونم؟:)
همینطور ممنون میشم که در تایپ کلماتی که به لحاظ دستوری جدا نوشته میشن(اشاره به ابتدا و انتهای مقاله)، کمی بیشتر توجه بشه.
ممنونم.