تکنولوژی با سرعت چشمگیری در حال پیشرفت است و پای تکنولوژی هرچند کندتر اما به کشور ما هم باز شده. دنیا به سمت به سریعتر میرود نسل پنجم شبکه ارتباطی 5G نمادی از سرعت بیشتر و تاخیر کمتر است. شبکه های ارتباطی نسل به نسل بسیار پیشرفت کردهاند.
نسل 1 (1G) که در واقع ارتباط 2 تلفن آنالوگ به یکدیگر بود
نسل 2 (2G) که پیامک و پیام صوتی به امکانات آن اضافه شد
نسل 3 (3G) که در واقع با ظهور تلفنهای هوشمند امکان اتصال به اینترنت با پهنای باند زیاد را داشت
نسل 4 (4G) که 10 سال پیش راه افتاد عملا همهی این امکانات را با سرعت بیشتری داشت
اما 5G داستانش متفاوت از تمام نسلهای قبلی است و به گفتهی دکتر استفانی هیر محقق فناوری «5G اساسا یک دنیای دیگر است دنیایی که در آن همه چیز بهم وصل است و ماشینها در آن با هم و با انسان صحبت میکنند». شبکههای 5G نه تنها حجم دیتا روی شبکهها را چند صد برابر میکنند، بلکه سرعت انتقال دیتاها را نیز بسیار زیاد میکنند و تأخیر آن کمتر از یک میلی ثانیه خواهد بود، و این به معنای سرعتی چند برابر بیشتر از نسل قبلی یعنی 4G است که تأخیر در آن برابر 25 تا 40 میلی ثانیه بود. استانداردهای 5G همچنین امکان استفاده از طیف پهن 30 تا 300 گیگاهرتز را در اختیار میگذارد.
و اما 5G چیست؟
به تکنولوژی نسل پنجم شبکه تلفن همراه که استاندارد جدیدی در بخش ارتباطات سیار سلولی به حساب میآید، 5G گفته م شود. این شبکه قرار است جایگزین 4G/LTE شود و اپراتورهای تلفن همراه از سال 2019 راه اندازی آن را آغاز کردهاند. انجمن سامانه جهانی ارتباطات سیار پیشبینی کرده است که تا سال 2025 بیش از 1.7 میلیون نفر در سراسر جهان از شبکه موبایلی 5G استفاده خواهند کرد.
ردپای 5Gو ایرانسل پیشرو تکنولوژی 5G در ایران
محمد جواد آذری جهرمی 16 خرداد 99 دربارهی اینترنت نسل پنجم ایران گفت: «فکر میکنم اولین سایت 5G چهار هفتهی دیگر نصب شود. مطابق برنامه تا شهریور ماه، پنج منطقه تاریخی تهران زیر پوشش نسل پنجم تلفن همراه قرار میگیرند».
اولین پایلوت 5G در ایران در مرکز تحقیقات مخابرات ایران با همکاری ایرانسل یکی از بزرگترین مراکز MNO در ایران مستقر شده است که نتایج این تست پوششدهی حدود 1 کیلومتر مربع در مرکز تحقیقات مخابرات ایران با نرخ دانلود(download rate) 1.530 گیگابیت بر ثانیه و سرعت 119 مگابیت بر ثانیه را نشان میدهد.
نخستین سایت 5G درایران با همکاری وزارت ارتباطات فناوری اطلاعات و ایرانسل یکم مرداد ماه سال 1399، در محل پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات راهاندازی شد.
دومین سایت 5G نیز هفتم مرداد ماه در تهران راهاندازی شد.
سومین سایت 5G که نخستین سایت خارج از ساختمان (Outdoor) است، 22 آبان ماه 1399، در دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تربیت مدرس راهاندازی شد و امکان استفادهی عموم مشترکان ایرانسل بوسیلهی گوشی هایی که قابلیت پشتیبانی 5G را داشتند و همچنین دانشجویان و پژوهشگران این دانشگاه از آخرین نسل فناوری تلفن همراه در آزمایشگاه 5G دانشگاه را فراهم کرد.
شکستن رکورد سرعت اینترنت توسط ایرانسل
دکتر بیژن عباسی آرند، مدیر عامل شرکت ایرانسل به تازگی در حساب اینستاگرام خود از شکستن رکورد اینترنت کشور توسط اینترنت نسل پنجم این اپراتور خبر داد. آرند در اینستاگرام اعلام کرده است که سرعت دانلود با اینترنت 5G ایرانسل به 2.5 گیگابیت برثانیه رسیده است و این رکورد تازه ای از تست سرعت نسل جدید شبکه است. رکورد قبلی سرعت اینترنت در مرداد ماه امسال و با حضور خبرنگاران در ساختمان مرکزی ایرانسل به ثبت رسیده بودکه 1.5 گیگابیت برثانیه بود و این نشان از روند خوب افزایش سرعت شبکه نسل پنجم در کشور را دارد.
بیشتر بخوانید: ایرانسل رکورد سرعت اینترنت در ایران را شکست
استفاده عموم از تکنولوژی 5G
وزیر ارتباطات اعلام کرده بود تا پایان اسفند سال 99، 5G برای کاربران خانگی به صورت نقطهای فعال میشود. آذری گفته بود «تصمیم داریم تا پایان دولت سایتهای فعلی را به اینترنت نسل پنجم مجهز کنیم و آن را بهصورت نقطهای برای اینترنت خانگی ارتقای دهیم».
چهارمین سایت 5G که اولین بار برای عموم مورد استفاده قرار گرفت در بوستان آب و آتش راهاندازی شد. قدم بعدی راهٰاندازی سایت 5G در کیش و شیراز و مشهد بود. سپس همراه اول از اجرای تجاری سازی و راهاندازی 5G این اپراتور خبر داد.
آیا فقط یک شبکه 5G با استاندارد یکسان در سراسر دنیا است؟
با داغ شدن بازار شبکههای 5G این تصور اشتباه بوجود آمده است که فقط یک شبکهی 5G در سراسر دنیاست. اما هم اکنون اپراتورهای موبایل بزرگی در آمریکا همچون تی موبایل- ورایزون- AT&T-اسپرینت و…. وجود دارند. این شرکتها نه تنها اسم های متفاوتی مانند Ultra-Wideband یا +5G وNationwide و True Mobile 5G برای شبکههای خود انتخاب کردند بلکه مشخصات و فرکانس رادیویی متفاوتی دارند.
بطور کلی شبکههای 5G به سه دسته تقسیم میشوند:
شبکههای 5G میتوانند از سه نوع مختلف تشکیل شوند که هر کدام طراحی و آنتن مخصوص به خود را دارند. آنها بسته به فاصله از منطقه سرویسدهی سرعت دانلود متفاوتی خواهند داشت. سریعترین نوع اینترینت نسل پنجم mmWave نام دارد که حداقل سرعت آن 50 مگابیت بر ثانیه بود و تا بالاتر از 1 گیگابایت بر ثانیه نیز میرسد. GHz 6-Sub نوع دیگری از اینترنت 5G است که معمولترین آن نیز به حساب میآید.این نوع سرعتی حدود 100 تا 400 مگابیت ارائه میکند، با این حال دسترسی به آن در نقاط دورتر به خصوص در فضای باز بیشتر از mmWave است. Low band نوع سوم از اینترنت نسل 5 است که رنج بسیار خوبی داشته و پوشش آن عالی بوده. این نوع سرعتی که ارائه میکند کمتر از دو مدل دیگر است.
درکنار سرعت بالاتر، تأخیر(Latency) کمتر، تعداد و تراکم بیشتر کاربر و پایداری بیشتر شبکه از مزایای نسل جدید شبکه موبایلی است. این فناوری جدید به غیر از کاربردی که برای کاربران عادی دارد، میتواند در صنایع مهم دیگری مانند کشاورزی، حمل و نقل، بهداشت و سلامت و … موثر واقع شود و در آینده نزدیک تاثیر قابل توجهی در اقتصاد جهانی داشته باشد.
5G پایان این ماجرا نیست
اگر فکر کردید داستان شبکههای ارتباطی به نسل پنجم ختم میشه کاملا در اشتباهید. در ارتباطات از راه دور 6G ششمین نسل از این خانواده است که در حال توسعه برای تکنولوژیهای ارتباط بی سیم به پشتوانهی شبکهی دادههای تلفن همراه است. نسل ششم جانشینی برای 5G و قطعا سریعتر خواهد بود. 6G احتمالا شبکههای سلولی پهنای باند خواهند بود که در منطقه خدمات به مناطق جغرافیایی کوچکی بنام سلول تقسیم میشوند. نسل ششم علاقهی شرکتهای (نوکیا ، اریکسون، هواوی، سامسونگ، ال جی، اپل) و همچنین چندین کشور (چین، کره جنوبی و ژاپن) را به خود جلب کرده است.
6G نسل آینده
شبکههای 6G بیشتر از نسلهای قبل خود ناهمگنی از خود نشان میدهند و احتمالا از برنامههایی فراتر از آنچه در منوی تلفن همراه دیده میشود پشتیبانی میکند، مانند واقعیت مجازی و افزوده، ارتباطات فوری درفراگیر، هوش فراگیر و اینترنت چیزها.
پس پیش بسوی آیندهای پرسرعتتر، دقیقتر و نامحدود.
جهرمی خودش بخواد اینترنت سریع میشه نیازی به نصب 5G نیست