با اجرایی شدن طرح رجیستری تعداد زیادی از واردکنندگان موبایل رو به ثبت مسافری گوشیها آوردند، چرا که طبق قانون هر مسافر مجاز به آوردن بار معادل 80 دلار به داخل کشور است و واردکنندگان از این راه هزینههای گمرکی را تا حدی دور بزنند. با این حال، از خرداد ماه امکان ثبت نامحدود گوشی با عنوان مسافری برداشته شد و حالا با اتصال سیستم سامانه نیروی انتظامی به گمرک، تنها مسافرین واقعی قادر به ثبت گوشیهای مسافری در سامانه رجیستری وجود دارد. البته این بدان معنا نیست که واردکنندگان غیرقانونی راهی جدید برای دور زدن این موضوع پیدا نکردهاند!
راه جدید قاچاقچیان برای واردات غیرقانونی گوشی
حالا وارکنندگان غیرقانونی با گرفتن اطلاعات مسافران واقعی، گوشیها را به اسم آنها وارد میکنند. این دسته از افراد حالا زائران و حاجیان را هدف خود قرار دادهاند و ظاهراً با اعصای سیمکارت رایگان به آنها، مدارکشان را تحویل گرفته و اقدام به ثبت گوشی قاچاق میکنند. این موضوع با واکنش آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات همراه بوده است.
مسافرانی که با رضایت قبول میکنند و مسافرانی که بیخبرند!
در این میان دو دسته مسافر وجود دارد. دسته اول آنهایی هستند که بدون اطلاع آنها، گوشی به اسمشان وارد و ثبت میشود. در این حالت متخلفان یا مراجعه مستقیم به مسافران و یا از طرق دیگری همچون آژانسهای مسافرتی به اطلاعات مسافر دسترسی پیدا کرده و سپس بدون اطلاع مسافر اقدام به صدرو سیمکارت به نام او میکند. در مرحله بعد با سیمکارت جدید، کد ملی و شماره پاسپورت گوشی قاچاق وارد شده را ثبت میکند.
البته درصورت ثبت سیمکارت جدید، پیامکی با سرشماره CRA.ir به خطوط دیگر شخص ارسال میشود که با شمارهگیری 195 و یا مراجعه به سایت CRA.ir.195 اقدام به ثبت شکایت در بخش “ سامانه ثبت و پاسخگویی به شکایات سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی” کنند.
دسته دوم افرادی هستند که با رضایت و در ازای دریافت مبلغی پول اطلاعات خود را در اختیار واردکنندگان قرار میدهند. مسافرانی که برای مصرف شخصی و غیرتجاری از خارج مشور اقدام به خرید گوشی میکنند، میتوانند پس از بازگشت با مراجعه به سامانه کمرگ و پرداخت حقوق و عوارض گمرک گوشی را رجیستر کنند. اما در این میان عدهای قصد دارند تا خرید و فروش اطلاعات مسافرین را عادی نشان دهند. بهعنوا مثال تعدادی از اتحادیههای صنف تلفن همراه به طرق مختلف زائرانی را که به زودی قصد تشرف به زیارت عتبات عالیات را دارند، به فروش اطلاعات شخصی خود به واحدهای صنفی فروش تلفن همراه و مشارکت در این تخلف ترغیب میکنند.
طبق قانون خرید و فروش اطلاعات مسافران حتی با رضایت، سوءاستفاده از واردات مسافری است و در صورتیکه تلفن همراهی از خارج از کشور خریداری نشده و همراه مسافر وارد نشده باشد، شخص مسافر قانوناً مجاز نیست که نسبت به ثبت آن اقدام کند و در صورت انجام، قطعاً مرتکب خلافاظهاری به گمرک شده و مسئولیت حقوقی آن متوجه فرد مسافر خواهد بود.
:-D:l:emoji7 …. یعنی اگه شانسو تقسیم میکردن به من هیچی نمی رسید:smiley8… دقیقا توی همین موقع که این مشکل به وجود آمده برام یک گوشی ارسال کردن و 50 روزه توی گمرکه و ترخیصش انجام نمیشه … خب ماله من که قانونی بوده و حق گمرکی رو پرداخت می کنم … گرفتاری شدیم با این قوانین عجیب غریب