تولیدکنندگان نیمههادی در جهان شاید قانون مور را دیگر دنبال نکنند، اما این بدان معنی نیست که پیشرفت خوبی در عرصه تولید محصولات خود نداشتهاند. سال گذشته اولین چیپهای موبایلی با معماری 7 نانومتری را دیدیم: A12 و Kirin 980 و پس ازآنها اسنپدراگون 855 کوالکام. انتظار میرفت که این معماری برای مدتی باقی بماند، دلیل آن هم اینست که ساخت ترانزیستورهای کوچکتر با کاهش اندازه سختتر میشود. اما احتمالاً اینگونه نخواهد شد.
بهنظر میرسد که قرار نیست زمان زیادی صبر کنیم تا شاهد پردازندههایی با معماری جدید باشیم. اخبار جدیدی که از تایوان منتشر شده این امید را داده است که نسل جدید سال آینده به بازار خواهد آمد. TSMC یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نیمههادی در جهان و تأمین کننده اصلی تراشه A12 اپل و تراشه آینده A13 است. این شرکت اعلام کرده است که زیرساختهای تولید تراشههای 5 نانومتری را برای مشتریان بالقوه خود فراهم کرده است. این بدان معنی است که مشتریان TSMC مانند اپل اکنون ابزارهای لازم برای طراحی نسل آینده چیپهای خود را دارند. این احتمالاً جایگاه TSMC را برای چندین سال به عنوان تنها تجهیزکننده اپل تثبیت میکند.
اما معماری جدید چه معنایی برای عملکرد دارد؟
پیشبینی اینکه دقیقاً چه تغییری در عملکرد ایجاد خواهد شد سخت است، اما TSMC میگوید که قادر است به میزان 1.8 برابر ترانزیستور بیشتر بر روی همان سطح سابق قرار دهد و بدین ترتیب انتظار میرود سرعت هستههای Cortex-A72 آرم در حدود 15 درصد افزایش پیدا کند. در کنار این موارد شاهد بهبود مصرف انرژی در مقایسه با تراشههای 7 نانومتری خواهیم بود که در نتیجه آن عمر باتری افزایش خواهد یافت.
TSMC همچنین با افتخار درخصوص پیشرفتهایی که در فرایند تولید انبوه تراشههای 5 نانومتری بدست آورده سخن گفته است. این شرکت از لیتوگرافی توسط اشعه ماورای بنفش به جای FinFET استفاده کرده است. البته هنوز راه زیادی برای تولید انبوه این محصولات باقی مانده است، اما نکته مهم این فناوری، در جریان بودن آن است.
انتظار میرود که تراشههای 5 نانومتری در سال 2020 از راه برسند و این خبر خوبی برای اپل خواهد بود. امسال احتمالاً ما شاهد تغییرات ظاهری زیادی در آیفونهای 11 خواهیم بود و این یعنی بهبود در بخش سختافزار و عملکرد دستگاه را باید در سال 2020 و با معرفی آیفون 11S تجربه کنیم.
البته بد نیست به این نکته هم اشاره داشته باشیم که تولیدکنندگان دیگر هم قادر خواهند بود تا از پیشرفت حاصل شده توسط TSMC استفاده کنند، اما احتمالاً اپل با پرداخت هزینههای بالا بخش بزرگی از ظرفیت تولید این شرکت تایوانی را در اختیار خود خواهد گرفت.
دیدگاهتان را بنویسید