احتمالا در جریان این موضوع هستید که کمپانی گوگل امسال در مراسم سالیانه ی توسعه دهندگان I/O 2016 پلتفرم واقعیت مجازی خود را با نام DayDream رونمایی کرد. پیش از نیز پتلفرم هایی در این رابطه توسعه داده شده بودند اما به نظر میرسد DayDream با تمام پلتفرم های واقعیت مجازی دیگر متفاوت است و گوگل قصد دارد تعریفی جدید از واقعیت مجازی را برای کاربران به ارمغان بیآورد. اما در این میان تاکنون هیچ اطلاعاتی مبنی بر پیش نیاز های این پلتفرم از سوی گوگل منتشر نشده است و از این جهت سردرگمی زیادی بین کاربران ایجاد شده است. اما در ادامه به دستگاه هایی که با این پلتفرم سازگار هستند آشنا خواهیم شد.
DayDream-Readyچیست؟
عنوانی که گوگل برای گوشی هایی که کاملا برای استفاده از DayDream مناسب هستند در نظر گرفته، DayDream-Ready است. دستگاه های نسل بعد که دارای عملکرد بسیار بالایی هستند، از سنسور های متعدد و ضروری برای استفاده ی کامل از واقعیت مجازی DayDream برخوردارند، کمبودی از نظر کیفیت صفحه نمایش و زمان پاسخگویی ندارند و حداقل قدرت پردازشی و گرافیکی لازم برای استفاده ی بهینه از واقعیت مجازی DayDream را دارند، عنوان DayDream-Ready را از سوی گوگل دریافت خواهند کرد. یکی از سر پرست های بخش واقعیت مجازی گوگل در کنفرانس I/O 2016 در این مورد گفت: ما قصد داریم تا سطح کیفیتی بسیار بالایی را ارائه دهیم و برای رخ دادن این اتفاق نیاز است که تمامی اجزا با یکدیگر سازگاری داشته باشند. به همین دلیل در ادامه آقای Baver گفت که به احتمال زیاد هیچ کدام از گوشی های هوشمند فعلی ( ماه می) نمیتوانند عنوان DayDream-Ready را از سوی گوگل کسب کنند. این مسئله دو دلیل اصلی دارد که عبارتند از : کمبود سنسور های ضروری و دلیل دیگر پایداری پائین صفحه نمایش ها برای این کاربرد. همان طور که مشخص است هر دو دلیل کاملا به خود گوشی های هوشمند باز میگردد. سرپرست بخش صفحه نمایش پلتفرم DayDream در این رابطه گفته است که: ” هدست های واقعیت مجازی با استاندارد DayDream-Ready برای تجربه ی کاربری واقعیت مجازی همراه با کیفیت بالا طراحی شده اند. بر خلاف Cardboard های گوگل، این هدست ها برای مصارف کاربردی توسعه داده شده اند. کاربران میتوانند با کنترلر DayDream، از اپلیکیشن های واقعیت مجازی بهره مند شوند. “
همان طور که اشاره شد، به نظر میرسد سطح اختلاف کیفیت بین DayDream و Google CardBoard بسیار فاحش است و DayDream تجربه ی قابل قبولی از واقعیت مجازی را در اختیار کاربران قرار خواهد داد. در حالی که این دو پلتفرم در بسیاری از جهات مانند یکدیگر هستند اما پیش نیاز های قوی و مورد نیاز DayDream حاکی از این دارد که سطح کیفیت DayDream بسیار بالا خواهد بود.
DayDream-Compatible چیست؟
در بالا خواندید که دستگاه هایی که با پلتفرم واقعیت مجازی گوگل سازگاری کامل داشته باشند و تمامی پیش نیاز های تعیین شده را دارا باشند، عنوان DayDream-Ready را از سوی گوگل دریافت میکنند و در حال حاضر تعداد دستگاه هایی که دارای این استاندارد هستند انگشت شمار است. در این میان مدل های مهم و محبوبی هستند که فروش خیره کننده ای داشته اند اما عنوان DayDream-Ready را کسب نکرده اند. مانند هدست های واقعیت مجازی Gear VR سامسونگ در حال حاضر میلیون ها کاربر از این هدست ها استفاده میکنند. مطمئنا کار عاقلانه ای نیست که گوگل این تعداد زیاد کاربر را در نظر نگیرد و آنها را از DayDream محروم کند. در اینجا عنوان DayDream-Compatible روی کار میآید. در طرف دیگر گوشی های پرچمدار پر فروشی مانند گلکسی اس 7 سامسونگ قرار دارند با وجود مشخصات فنی بسیار خوب، احتمالا فاقد سنسور های لازم برای دریافت عنوان DayDream-Ready هستند اما با توجه به اینکه اکثر پیش نیاز های مهم این پلتفرم را دارا هستند و به استاندارد هایی که گوگل مد نظر دارد تا حدودی نزدیک هستند، میتوانند عنوان DayDream-Compatible را از آن خود کنند. هر چند این مسئله فعلا به صورت رسمی تائید نشده است.
بدین ترتیب دستگاه های سازگار با DayDream توانایی اجرا و به نمایش گذاشتن این پلتفرم را خواهند داشت اما توسعه دهندگان از طریق کیت توسعه ی SDK میتوانند برخی قابلیت های DayDream را که به پیش نیاز های خاص سخت افزاری نیازمند هستند را غیر فعال کنند و در صورت نیاز در واقع کمی از کیفیت DayDream را کاهش دهند. برای مثال در این مورد میتوان به نکسوس 6P اشاره کرد که تمامی پیش نیاز های گوگل برای عنوان DayDream-Ready را نداشته است اما با داشتن برخی استاندارد ها میتواند عنوان DayDream-Compatible را کسب کند و با این پلتفرم سازگاری دارد. البته باز هم لازم به ذکر است که احتمالا اکثر گوشی های پرچمدار فعلی با DayDream گوگل سازگار خواهند بود اما طبیعتا به دلیل نداشتن تمام استاندارد های لازم و ضروری نمیتوانند سطح مطلوبی از DayDream را به نمایش بگذارند. بنابراین مطمئنا برخی پرچمداران جدید که با اندروید 7.0 نوگا معرفی خواهند شد ، استاندارد DayDream-Ready را دارا خواهند بود. اما نگاهی بیاندازیم به دستگاه هایی که در حال حاضر DayDream-Ready هستند و با پلتفرم واقعیت مجازی گوگل سازگاری کامل دارند و این مسئله از سوی گوگل تائید شده است. البته تعداد دستگاه های تائید شده بسیار کم است و هنوز لیست مشخصات سخت افزاری مورد نیاز از سوی گوگل منتشر نشده است و گوگل فقط به معرفی چند مدل بسنده کرده است.
ZTE Axon 7
اولین گوشی هوشمندی که موفق شده است برند DayDream-Ready را دریافت کند و تمامی استانداردهای مورد نیاز این پلتفرم را دارد، پرچمدار جذاب کمپانی چینی ZTE است. Axon 7 به چیپست اسنپدراگون 820، صفحه نمایش AMOLED و 4 گیگابایت مجهز است و با قیمتی معادل 399 دلار در بازار جهانی به فروش میرسد. هنگام معرفی این پرچمدار، ZTE هدست واقعیت مجازی اختصاصی خود را نیز همراه آن معرفی کرد. با در نظر گرفتن این مسئله که Axon 7 دارای سنسور های بسیار زیاد و متعدد است، پیش بینی میشد که یکی از دستگاه های کاملا سازگار با پلتفرم واقعیت مجازی گوگل باشد. در هر صورت دارندگان Axon 7 میتوانند پس از دریافت اندروید 7.0 به طور کامل از پلتفرم DayDream بهره مند شوند.
Asus ZenFone 3
پرچمدار 2016 ایسوس، دومین دستگاهی است که توانسته نظر گوگل را جلب کند و عنوان DayDream-Ready را از آن خود کند. در حالی که هنگام معرفی ایسوس چیپست این مدل را اسنپدراگون 820 اعلام کرده بود، پس از معرفی اسنپدراگون 821، ایسوس نیز اعلام کرد که این گوشی با چیپست جدید کوالکام وارد بازار خواهد شد. این مدل در نسخه های مختلف با 4 گیگابایت و 6 گیگابایت رم وارد بازار میشود و دارای یک صفحه نمایش فول اچ دی با پنل سوپر امولد است. بنابراین به نظر میرسد DayDream نیاز مبرمی به رزولوشن QHD ندارد و زمان پاسخگویی پائین پنل های امولد توانسته نیاز این پلتفرم را برطرف کند.
پیش نیاز های سخت افزاری و فنی DayDream-Ready
مشخصاتی که در ادامه بیان میشود یک پیش بینی است و بر اساس مشخصات فنی گوشی های اعلام شده است و تائید شده نیست. پیش از هر چیز به نظر میرسد اسنپدراگون 820 حداقل چیپست مورد نیاز برای آمادگی کامل دستگاه برای استفاده از پلتفرم DayDream است. در قسمت حافظه نیز 4 گیگابایت رم حداقل مورد نیاز گوگل برای عنوان DayDream-Ready است. در قسمت صفحه نمایش، یک پنل امولد با رزولوشن فول اچ با زمان تاخیر پائین مورد نیاز است. در حالی که انتظار میرفت حداقل رزولشن لازم برای این پلتفرم QHD باشد، با توجه به اینکه ZenFone 3 ایسوس دارای رزولوشن فول اچ دی است، از این نظر نگرانی وجود ندارد. در آخر مسلما تمامی دستگاه ها بیرای استفاده از DayDram باید به اندروید 7.0 نوگا مجهز باشند.
مدل های احتمالی DayDream-Ready
با توجه به مشخصات فنی گوشی های اعلام شده میتوان انتظار این را داشت که گوگل چند مدل دیگر را به لیست گوشی های با عنوان DayDream-Ready اضافه کند. پرچمداران لنوو که عبارتند از Moto Z و Moto Z Force، نسخه ی اسنپدراگون گلکسی اس 7، اس 7 اج و اس 7 اکتیو، و وان پلاس 3 همگی دارای حداقل 4 گیگابایت رم، اسنپدراکون 820 و صفحه نمایش امولد با رزولوشن QHD هستند. پرچمداران دیگر از جمله جی 5 ال جی، Xperia X Performance سونی و اچ تی سی 10 همگی دارای صفحه نمایش LCD هستند و از همین جهت احتمال دریافت گواهی DayDream-Ready از سوی آنها کم است. پس از پیش نیاز مهمی مانند پنل امولد، به نظر میرسد دیگر پیش نیاز اصلی پتلفرم واقعیت مجازی گوگل، سنسور های زیاد و مختلف است که اکثر گوشی های فعلی از این نظر کمبود دارند. اما در مورد گوشی هایی که در آینده معرفی خواهند شد، به احتمال زیاد گلکسی نوت 7، Mate S2 هواوی و V20 ال جی گواهی DayDream-Ready را دریافت خواهند کرد. نظر شما در مورد گوشی های سازگار با DayDream چیست و فکر میکنید DayDream تا چه اندازه پیشرفت کند؟
برای اطلاع از جدیدترین اخبار دنیای دیجیتال، قیمت انواع قطعات سخت افزاری و تجهیزات الکترونیکی، آگاهی از اخبار مرتبط با تکنولوژی از جمله نوسان قیمت ارز، تصاویر، ویدئوها و مطالب آموزشی اختصاصی به کانال تلگرام وب سایت سخت افزار بپیوندید: telegram.me/sakhtafzarmag
به نظر من گوشی هایی که چیپست 820 دارند و QHD هستند نمی توانند DD Ready باشند چون نمی توانند نرخ فریم مناسب را فراهم کنند.
چه جالب :-bd ولی ایسوس حسابی داره گرد وخاک میکنه مخصوصا اینکه قیمت نهایش هم احتمالا عالی خواهد بود