سیستم عامل ویندوز (Windows) پر طرفدار ترین OS در سطح کامپیوترهای جهان است. با این حال این سیستم عامل نیز به مانند دیگر سیستم عامل ها دارای مشکلات و به طبع نقطه ضعف هایی است. گاها خطا (Error) های این سیستم عامل به دلیل مشکلات هسته و داخلی بوده و گاهی نیز در اثر مشکلات فنی در لایه های نرم افزار و سخت افزار روی می دهد.
به واقع قالب بسیاری از خطاهای نمایش داده شده از سوی سیستم عامل ویندوز در اثر مشکلات کاربری، سخت افزار و نرم افزاری است. شیوه ارسال خطاهای این سیستم عامل به دو گونه است:
اعلام مستقیم خطا که عموما در سطح دسکتاپ و به صورت یک پنجره نمایان می گردد.
اعلام خطا در قسمت مدیریت خطای سیستم عامل
اعلام خطا با نمایش صفحه آبی (Blue Screen)
در این مطلب شما را با یکی از پر کاربردترین خطاهای صفحه آبی آشنا می کنیم. اگر از دانشجویان قدیمی رشته های کامپیوتر باشید (دهه 60) می دانید که علاوه بر “Blue Screen” نام دیگر این صفحه، صفحه مرگ است. در اعلام خطا با نمایش صفحه آبی (Blue Screen) خطاها عموما به شکل یک کد و یا یک دستور نمایش داده می شوند که برای اطلاع از وقوع آن نیازمند بررسی خواهید بود. هر خطا (Error) می تواند بیانگر یک و یا چند مشکل فنی در تمامی سطوح سخت افزار و یا نرم افزار باشد. اما بر طبق یک قانون نانوشته، بسیاری از خطاهای موجود در این حالت ریشه در قسمت های سخت افزاری دارند. خطاهای مورد نظر می توانند تنها در برخی از مواقع و در حین کار ظاهر شده و یا با تکرر خود امکان استفاده از سیستم را از شما سلب نمایند. شاید بسیاری از کاربران Error های صفحه آبی را جدی نگرفته و پس از پایان هر یک آنها از اقدام به ترمیم و بررسی مشکل به وجود آمده پرهیز نمایند؛ در این حالت امکان آسیب رسیدن به سخت افزارهای در طولانی مدت وجود دارد. به طور کلی خطاهای نمایش صفحه آبی (Blue Screen) جزو مهمترین ایرادهای یک کامپیوتر به شمار می روند. در این مطلب قصد معرفی یکی از شایع ترین خطاهای این حوزه تحت عنوان UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP را داریم.
خطای UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP
این خطا عمدتا در سیستم عامل های ویندوز 8 و 8.1 در تمامی توزیع ها دیده می شود. این خطا به دلایل متعددی روی می دهد که به طور مجزا آنها را بررسی خواهیم کرد. شایان ذکر است که پیش از هر اقدام دیگری، برای رفع این ایراد می تونید گزینه Safe Mode را بررسی نمائید؛ چرا که در بسیاری از موارد کامپیوتر برای رفع ایراد هندل نشده و اصطلاحا بالا نخواهد آمد.
اتصال به شبکه (اینترنت) و نصب یک مودم جدید
بسیاری از کاربران هنگامی این خطا را دریافت می کنند که در تلاش برای اتصال به شبکه هستند. در این حالت امکان نقص فنی در مودم بسیار شایع است. در صورتی که از سلامت مودم (چه داخلی و چه خارجی) اطمینان یافتید، Firmware مودم را بروزرسانی کرده و در مرحله بعد از سازگاری مودم و یا روتر با سیستم عامل خود اطمینان حاصل نمائید.
پس از نصب یک برنامه جدید
برخی دیگر از کاربران زمانی این خطا را دریافت می کنند که برنامه ای جدید را نصب کرده اند. از جمله این برنامه ها می توان به ماشین های مجازی و موارد مشابه اشاره کرد و یا حتی نرم افزارهایی که به منظور مجازی سازی و ارائه چند محیط متفاوت از برخی فناوری های موجود در پردازنده ها مانند Intel Virtualizaion Technology که به اختصار IVT نیز نامیده می شود، استفاده نمایند. شایان ذکر است که این فناوری در پردازنده های AMD تحت عنوان AMD-V شناخته می شود. در این حالت نیز امکان روی دادن خطای UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP وجود دارد.
نصب حافظه رم (RAM)
و اما یکی از شایع ترین دلایل این خطا در زمینه نصب حافظه های رم جدید است که با سیستم و یا با یکدیگر سازگار نیستند. در این حالت نیز مجبور به تعویض حافظه رم هستید. شایان ذکر است که این مشکل در لپ تاپ ها نیز بسیار روی می دهد که دلیل آن محدودیت نوت بوک ها در پشتیبانی از حافظه های رم با فرکانس و تایمینگ های متعدد است. پس در انتخاب حافظه خود دقت نمائید.
اورکلاک
دلیل دیگر بروز این اتفاق انجام اورکلاک در پردازنده است. برخی مولفه های غیر استاندارد در زمان اورکلاک یک پردازنده می تواند شما را با خطای UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP رو در رو سازد!
خرابی قطعات سخت افزاری
در این بخش قطعاتی از جمله پردازنده، حافظه رم، چیپست و کارت گرافیک در الویت هستند و پس از آن می توانید به سراغ ذخیره ساز ها و سپس کارت های توسعه (PCI) بروید. در صورت بروز مشکل فنی در آنها امکان روی دادن این مشکل وجود دارد.
اضافه ساختن یک قطعه جدید
اضافه کردن ک سخت افزار جدید به خودی خود شاید باعث بروز این مشکل نگردد؛ اما زمانی که شما اقدام به نصب درایور سخت افزار می کنید، با این خطا مواجه خواهید شد. در این صورت حتی امکان پاک کردن درایور جدید و یا درایوری که به اشتباه نصب نموده اید وجود ندارد. راه حل برطرف این مشکل بالا آوردن سیستم عامل در حالت Safe Mode و سپس از بین بردن درایور مورد نظر است. دومین راه حل برداشتن سخت افزار جدید از روی مادربرد و یا نوت بوک است.
نقص فنی در اسلات های PCI Express
یکی دیگر از دلایل بروز این مشکل در اسلات های PCI نهفته است. وجود گرد و غبار، هر گونه مزاحمت شیمیایی و ماده ای که ایجاد “اتصال کوتاه” در قطعه مذبور ایجاد نماید، می تواند به طور ناگهانی سیستم را در حالت این خطا هدایت نماید. حتی در برخی از مواقع نیز قطعه سخت افزاری نصب شده و درایور آن با سیستم کاملا سازگار هستند و این کثیفی های قرار گرفته بر روی شیارهای PCI هستند که موجب بروز مشکل می شوند.
دیگر راه حل ها
در برخی از نوت بوک ها کمپانی تولید کننده از ویژگی Recovery استفاده می نماید. در صورتی که قادر به حل مشکل ایجاد شده و یا حذف درایور ایجاد کننده مشکل نبودید، ناگزیر به استفاده از این ویژگی هستید. در صورتی که مشکل از طریق بالا آوردن سیستم عامل از راه Safe Mode امکان پذیر نبود، به ناچار می توانید از یک دیسک و یا فلش درایو حاوی سیستم عامل کمک بگیرید. در زمانی که این ایراد به حافظه رم شما مربوط باشد و این رم به تازگی نصب شده باشد، می توانید رم را با نرم افزارهای دوگانه مورد بررسی و عیب سلولی قرار دهید. یکی دیگر از ساده ترین راه حل های از بین این مشکل، بروزرسانی در سطح بایوس (BIOS) است که در بسیاری از مواقع موجب از بین بردن مشکل هایی مانند عدم سازگاری سخت افزاری می گردد. در موارد بسیار محدودی امکان بروز این خطا با ورود ویروس به سیستم گزارش شده است که می توانید تعویض ویندوز و ویروس یابی را امتحان نمائید. در صورت بروز مشکل در حالت هایی که هیچ یک از قطعات سخت افزاری را ارتقاء نداده اید و یا از یک مودم جدید استفاده نمی کنید، پس از تست های گفته شده در بالا مادربرد را تعویض نمائید. مواردی از جمله کنترلرهای PCIe، بایوس و اسلات های PCI می تواند باعث بروز این مشکل گردد. در نهایت با خطایی مواجه هستیم که دلایل متعددی دارد اما خوشبختانه برای تمامی آنها دلایل مناسب و نزدیک به عیب یابی وجود دارد که با کمی تمرکز و حوصله می توانیم آنها را رفع نمائیم.
تو سيستم هاي دانشگاه پدرمون در ميومد سر اين مشكل.