همانطور که می دانید از معماری ستاره قطبی (Polaris) که توسط شرکت AMD پایه گذاری شد، 3 کارت گرافیک متولد شد. برترین آنها AMD RX480 نام داشت و از سیلیکون P10 با حداکثر بلوک بهره می برد. دو مدل دیگر تحت عناوین RX470 و RX460 نیز به ترتیب از سیلکون تضعیف شده P10 و سیلیکون ضعیف تر P11 بهره می برند. AMD عرضه کارت گرافیک های پرچمدار و High-End خود را به معماری Vega و سال 2017 واگذار کرد.
برخی مشکلات از قبیل مصرف بیش از حد جریان در RX480 و عدم موفقیت در اخذ گواهینامه PCI، جزو حاشیه های این معماری بود. با این حال شرکای AMD به کمک آن شتافته و با عرضه مدل های سفارشی این مشکل را برطرف ساختند. درایور جدید AMD نتوانست این معضل را به طور کلی از میان بردارد. اما به تازگی اخباری جدید از AMD منتشر شده است که کاملا به مقدمه مطلب ما مرتبط است. قضیه از این قرار است که احتمالا AMD دست به تولید نوعی ترکیب از معماری و لیتوگرافی بزند که بدین ترتیب مصرف جریان را کاهش داده و پرفورمنس را به ازای هر وات مصرفی تا 50% افزایش دهد.
در اخبار روزهای گذشته به فناوری جدید Nvidia در تولید کارت گرافیک های Pascal اشاره کردیم؛ سامسونگ و انویدیا بر سر تولید سیلیکون های 14 نانومتری در معماری پاسکال به توافق رسیدند و تصاویر منتشر شده از GTX1050TI حاکی از آن است که با توجه به ابعاد Die تراشه، احتمالا انویدیا از لیتوگرافی 14 نانومتری در آن استفاده کرده است. شرکت AMD نام سیلیکون های جدید خود را New Polaris نهاده است. این شرکت بهبود قابل توجه و مدیریت توان با کیفیت را در New Polaris وعده داده است. این تجدید نظر در معماری برای نخستین بار در طول تاریخ هر دو کمپانی روی داده است. هر چند که در سالهای 1990 تا 2001 شاهد مواردی مشابه بودیم. به عنوان مثال کارت گرافیک AMD RX480 که توانی در رنج 150 وات را طلب می کند، می تواند به 95 وات تقلیل یابد! و یا سیلیکون P11 که توانی در محدوده 75 وات را برای عملیات سالم نیاز دارد، به کمتر از 50 وات قانع خواهد شد و این در حالی است که توان محاسباتی آن از 2.15 به 2.5 ترافلاپ افزایش پیدا می کند. هدف اصلی AMD نه تنها کاهش مصرف جریان بوده است، بلکه افزایش بهره وری به ازای هر وات مصرفی (Perf/Watt) است. این بازبینی بدون سر و صدا در دو کارت گرافیک E9260 و E9550 انجام شده است.
در زمان معرفی دو کارت گرافیک E9260 و E9550 بحث بر توان عملیاتی آنها آغاز شد. سیلیکون های مورد استفاده در آنها یعنی P10 و P11 بسیار مشکوک بودند؛ هر دوی آنها دقیقا همان سیلیکون هایی بودند که در کارت گرافیک های کلاس دسکتاپ مانند RX480 و RX460 استفاده شده بودند و توان عملیات مستقیم آنها 2.5 و 5.8 ترافلاپ بود. با این وجود مصرف انرژی آنها به 50 وات در E9260 و 95 وات در E9550 ومحدود شده بود. جالب است بدانید که دو وب سایت معتبر جهانی تنها چند ساعت پس از انتشار عرضه دو کارت گرافیک E9260 و E9550، دست به ویراش مطالب خود زده و برخی گمانه زنی ها از توان مصرفی و پرفورمنس را از مطلب خود حذف کردند. برخی از منابع خبر از تغییر نام در این بازبینی داده اند. به عنوان مثال کارت گرافیک های New Polaris تحت عناوینی مانند RX485، RX475 و RX465 عرضه خواهند شد و نام گذاری Series 500 برای معماری Vega باقی خواهد ماند.
می تونه موقعیت خوبی درمقابل پاسکال رفرش ایجاد کنه!
دیدی حالا جناب آریایی من اون موقع گفتم اینا همون چیپ های دسکتاپی هستند که بهینه شدن جنابعالی گفتی AMD بر اساس پردازش 16 بیت قدرت رو اعلام کرده نه 32 بیت
امیدوارم تو محصولات رده بالا هم بتونه یه همچین کاری بکنه شاید انویدیا از تیغ زدن مشتری هاش صرف نظر کنه.
خیلی پیشرفت خوبیه داره با قدرت بر میگرده ها شاید نتونه اینتل و انویدیا رو جا بذاره با محصولاتش ولی سبب رونق بازار میشه راستی یجا خوندم وگا امسال میاد و نسل بعدی r580 فصل اول سال دیگه
خب چرا از اول این کارتها رو تولید نکردی؟ که بدنام هم نشی
خوبه به این نتیجه رسیدن که میشه این معماریو بهترش کرد
خوبه اگه خرابکاری نکنه