مادربوردها پیچیدهترین ساختار را در میان قطعات سختافزاری دارند و زحمات و هزینه بسیاری برای تولید یک مادربورد صرف میشود. تمام قطعات یک کامپیوتر به صورت مستقیم و غیرمستقیم، به مادربورد متصل هستند و بوسيله مادربورد مديريت ميگردند. محصولی که در این شماره از بخش نوستالژی معرفی میگردد یک مادربورد از شرکت ایسوس و تولید سال 2000 است.
پردازنده های Pentium III در سال 1999 (26 ژانویه) توسط شرکت اینتل و آغاز دور جدیدی برای ارتقاء قطعات سختافزاری کامپیوترها و با توجه به عرضه نرمافزارهایی که نیاز به محاسبات و پردازشهای سنگینی داشتند، وارد بازار گردیدند. این پردازندهها همراه با چیپستهای نسل ششم اینتل موسوم به P6 و براساس معماری X86-32bit تولید گردیدند. پردازندههای Pentium III با محدوده فرکانس 400 تا 1400 مگاهرتز و همراه با فناوری SSE Instruction Set که عمل پردازش موازی را انجام می داد، بازار کامپیوترهای خانگی را تحت تاثیر قرار داد. این پردازندهها با استفاده از 4 هسته گوناگون و بر پایه معماری X86 تولید شدند که در جدول زیر اطلاعات مربوط به آنها را میتوانید مشاهد کنيد.
Intel Pentium III processor family | ||
Desktop | ||
Code-named | Core | Date released |
Katmai | (250 nm) | |
List of Intel Pentium III microprocessors |
مادربورد P3V133 ساخت خط تولید اصلی شرکت ایسوس در تایوان بوده که ظاهر به نسبت زیبا و امکانات سختافزاری مناسبی داشت و در سال 2000 روانه بازار گردید. P3V133 از پردازندههای Pentium II و نسخههای پردازنده Pentium III با هستههای Coppermine و Katmai و همچنین پردازنده Celeron III پشتیبانی میکرد. چیپست پل شمالی موسوم به VIA Pro 133 و چیپست پلجنوبی نیز VIA VT82C596B با قابلیت پشتیبانی از کارتهای گرافیک AGP در حالت X2 هستند(يادش بخير). سه ماژول حافظه از نوع DDR میتوانستند از ظرفیت 8 تا 512 مگابایت (1.5 گیگابایت در مجموع) پشتیبانی کند که قدرت کافی برای اجرای بازیهای جدید و نرمافزارهای چندرسانهاي را دارا بودند. در آن سالها خبری از پورت SATA نبود و پورتهای IDE میزبان درایوهای شما (هارددیسک و درایونوری) بودند، این مادربورد نیز با استفاده از دو کنترلر به صورت مجتمع، قابلیت نصب دو درایو را به صورت دو کاناله (هر کنترلر برای یک درایو) را فراهم آورده بود. جهت کارت شبکه ساخت ایسوس به نام PCI-L101 استفاده شده است. همچنین چهار رابط PCI-E و سه اسلات ISA جهت نصب کارتهای توسعه وجود دارد که توسط کنترلر VIA VT82C596B، پشتیبانی میشوند. در پنل پشتی مادربورد پورتهای PS/2 (ماوس و صفحه کليد)، دو پورت USB، دو خروجی COM و Parallel جهت نصب پرینتر، دیده میشود، نکته جالب توجه عدم وجود کارت صدا به صورت مجتمع در اين محصول است! مادربورد P3V133 در پلتفرم ATX و ابعاد 7.6×12 اینچ طراحی گردید و تامین توان مادربورد از طریق یک کانکتور بیست پین انجام ميشود. به دلیل عدم وجود مدار تغذیه (رگولاتور) در این مادربورد، ایسوس در توصیه به اورکلاکرها، آنها را از اورکلاک پردازنده در این مادربورد منع کرده بود، زیرا به دلیل نبود مدار رگولاتور، ولتاژ به صورت مستقیم به قطعات منتقل شده و تغییر در اورکلاک سبب Reset شدن سیستم به دلیل کمبود ولتاژ میگردد. سوکتهای 168 پین حافظه توانایی نصب حافظه از نوع DDR با ولتاژ 3.3 ولت را داشتند. در اين مادربورد سنسور JTCPU برای نمایش و کنترل دمای پردازنده، و سنسور JTPWR جهت نمایش و کنترل حرارت تولیدی منبع تغذيه، روی مادربورد نصب شده است. در مجموع مادربورد P3V133 شرکت ایسوس، یکی از مادربوردهای با امکانات و قابلیت توسعه مناسب است. از نظر سختافزاری قابلیت خوبی برای اورکلاک در آن دیده نمیشود، چون فاقد مدار تغذیه جداگانه برای پردازنده و حافظه است، که طبق هشدار شرکت ایسوس، اورکلاکرها را از انجام تغییرات در فرکانس و ولتاژ پردازنده بازداشته است.
نوشتید رم دی دی آر . فکر میکنم منظورتون رم اس دی بوده
با سلام و احترام
بنده يكي از همين نوستالزي ها را دارم كه تا الان هم خوب كار مي كرد اما حالا به اشكال برخورده و من نمي دانم چه كار بايد كرد لطفا راهنمائي كنيد.
پاور سوخته بود عوض كردم اما سيستم بالا نمي آيد هارد را چك كردم مشكلي ندارد چون سيستم مشابهي از نظر قطعات ندارم كار بيشتري از من بر نيامد .
تشکر از شما سعید جان که همیشه به من لطف داری
منمون حسام جان ! مثل همیشه عالی بود !
قربان شما آقای پناهی, بخش نوستالژی مقایسه ای جالب مابین قطعاتی که در گذشته ای نه چندان دور تولید می شدند و قطعات امروزی است, قطعاتی که اکنون به هیچ وجه قابلیت استفاده روزمره ندارند, اما پایه و اساس پیشرفت بودند. پیشرفت تکنولوژی مخصوصا در بخش کامپیوتر, سرعت بالایی دارد.
مرسي حسام جان عزيز